Tag: psikolog online

Si mund të të ndihmojë psikologu të kontrollosh zemërimin

Si mund të të ndihmojë psikologu të kontrollosh zemërimin?

Për Ne Është e Natyrshme Të Zemërohemi

Për ne është e natyrshme të zemërohemi. Disa për një tradhti, të tjerë për një keqësi, një padrejtësi ose për xhelozi. Në kulturën perëndimore, sistemi i besimeve i jep një vlerë të madhe koncepteve të shkakut dhe përgjegjësisë. Ne rritemi, interiorizojmë kulturën tonë të përkatësisë dhe zemërohemi për ngjarje që i perceptojmë si negative, pra si shkak i qëllimshëm i sjelljes së dikujt tjetër. Kemi shumë fjalë për të përshkruar zemërimin: furi, inat, përbuzje, nervozizëm, zëmërim, mërzi, shpërthim, indinjatë, ekzaltim, inat i çastit.

Ky repertor leksikor nuk është aspak universal. Në fakt, leksiku emocional ndryshon ndërmjet kulturave si në aspektin sasior ashtu edhe cilësor. Ato që i japin më shumë rëndësi fatit e jetojnë një ngjarje negative me dorëzim sesa me zemërim. Megjithatë, fakti që një emocion nuk është leksikalizuar nuk do të thotë se nuk është përjetuar dhe se nuk ka pasoja. Për shkak të zemërimit, skuqemi, dridhemi, dhe nëse nuk mësojmë ta menaxhojmë, dëmtojmë shëndetin tonë fizik dhe mendor. Për këtë arsye, është mirë të mësojmë të kontrollojmë zemërimin.

Zemërimi i Pakontrolluar Ndikon në Mendime dhe Marrëdhënie

Një trishtim i tepruar merr formën e depresionit disfunksional; në të njëjtën mënyrë, shqetësimi i tepruar do të çojë në vuajtje nga ankthi. Edhe pse zemërimi nuk merr një formë disfunksionale specifike, dëmton marrëdhëniet dhe mirëqenien e personit. Nëse zemërimi ynë është i pakontrolluar, do të vërejmë të paktën një nga këto shenja:

 • Njerëzit janë larguar prej nesh;
 • Nuk shkojmë mirë me askënd;
 • Çdo e papritur na nervozon;
 • Ndjejmë mëri dhe pakënaqësi.

Shëndeti Psikik Ndikon në Arteriosklerozë dhe Trombozë

Ekzistojnë lidhje shkakësore midis sëmundjeve kardiovaskulare dhe shëndetit psikologjik. Mundësia e ngjarjeve kardiake të përsëritura, si dhe shfaqja e patologjive, janë më të mundshme te personat që përballen në rutinën e tyre me emocione si zemërimi, depresioni dhe gjendjet psikologjike negative. Pa përmendur stresin e zgjatur të shkaktuar nga faktorë të jashtëm (p.sh. vështirësitë ekonomike, një punë e pasigurt, pak marrëdhënie sociale) ose nga një ngjarje traumatike, si një abuzim ose një humbje. Përkundrazi, ata që përballen me jetën në mënyrë pozitive dhe me më pak presion social kanë më pak gjasa të përballen me ngjarje kardiovaskulare.

Gjendjet psikologjike negative ndryshojnë funksionimin e sistemit nervor dhe imunitar, duke i ekspozuar njerëzit ndaj një rreziku më të madh për arteriosklerozë (humbja e elasticitetit të mureve arteriale që mund të çojë në infarkt ose tru) ose për trombozë (formimi i koagulave të gjakut që bllokojnë sistemin qarkullues, duke çuar në vdekjen e organit që enët duhet të ushqejnë).

Si Ta Kontrollojmë Zemërimin?

Pavarësisht nëse lind nga motive personale ose nga faktorë të jashtëm, mos lejoni që një emocion shpërthyes të marrë përsipër. Nuk mund të zgjedhim se kur dhe si do të ndodhë një ngjarje shkaktuese, por mund të adoptojmë sjellje për të mos u gjetur të papërgatitur. Provoni këto teknika dhe shihni cila funksionon më mirë për ju:

 • Pranojeni: Çfarë na bën të zemërohemi? Identifikoni sjelljet ose ngjarjet që na shqetësojnë, i shënoni dhe përpiquni t’i shmangni.
 • Kaloni: Nëse ngjarja shkaktuese ka ndodhur tashmë, zgjidheni dhe përqendrohuni në një aspekt pozitiv që situata na ka bërë të njohim.
 • Ndryshoni: Mos lejoni që një ngjarje e vetme të prishë gjithçka; shmangni shprehjet si “gjithçka”, “kurrë më” dhe “përgjithmonë”.
 • Veproni: Realizoni dëshirat tuaja pa pritur që të tjerët t’i përmbushin për ju. Nëse nuk arrini, pranoni zhgënjimin.
 • Relaksohuni: Përdorni teknika si frymëmarrje të thella, rikujtim të kujtimeve pozitive ose relaksim progresiv të muskujve.
 • Komunikoni: Dëgjoni, reflektoni dhe përgjigjuni pa qenë të vrazhdë.
 • Lëvizni: Aktiviteti fizik ndihmon në eliminimin e tensionit të akumuluar gjatë ditës.

Psikoterapia Heton Shkaqet e Pakënaqësisë Emocionale

Nëpërmjet terapisë kognitive-behaviorale, njerëzit identifikojnë mendimet e padobishme dhe negative, ndryshojnë besimet e tyre dhe mësojnë të praktikojnë sjellje të dobishme për të përballuar emocionet shpërthyese. Ky qasje është e dobishme si për familjet për të zgjidhur konfliktet, ashtu edhe për seancat individuale për të hetuar shkaqet e pakënaqësisë emocionale. Shpesh, reagimet e zemëruara të tashmes kanë rrënjë në përvojën e personit. Një reagim verbal i paqëndrueshëm mund të shkaktohet nga një çrregullim i stresit post-traumatik, nga depresioni ose nga abuzimi me alkoolin ose drogën.

Zemërimi i pakontrolluar dëmton marrëdhëniet me ata që na rrethojnë dhe dëmton shëndetin me sëmundje koronare, kardiake, pagjumësi, probleme tretjeje dhe migrenë. Zemërimi përbën kështu një kërcënim jo vetëm për mirëqenien psikosociale, por edhe për atë psikofizike. Ndërmarrja e një rruge me një psikoterapist do të na ndihmojë të njohim faktorët shkaktues, t’i çaktivizojmë dhe të jetojmë me qetësi konfliktet e përditshme.

Rezervoni sot një seancë psikologjike

Mos u përballoni vetëm me sfidat tuaja emocionale dhe mendore. Kontaktoni me ne sot për të rezervuar një seancë psikologjike në Tiranë dhe filloni udhëtimin tuaj drejt mirëqenies emocionale dhe përmbushjes personale. Psikologët tanë janë të përkushtuar t’ju ndihmojnë të kuptoni dhe menaxhoni ndjenjat tuaja, të zhvilloni strategji efektive për të kontrolluar stresin dhe zemërimin, dhe të arrini një balancë më të mirë në jetën tuaj të përditshme. Ne jemi këtu për t’ju mbështetur në çdo hap të këtij udhëtimi, duke ju ofruar një mjedis të sigurt dhe mbështetës për të eksploruar dhe adresuar sfidat tuaja. Bashkë, mund të ndërtojmë një të ardhme më të lumtur dhe të shëndetshme për ju.

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

Dhe nesë po pyesin sa kushton një seance te psikologu, me poshtë gjeni listen e cmimeve:

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 60 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Lufta-kundër vetmisë psikolog tirane

Lufta kundër vetmisë: Si të shmangni rrezikun e izolimit

Në rolin tonë si qenie njerëzore, jemi krijesa sociale. Lulëzojmë falë shoqërisë së të tjerëve dhe vuajmë kur ndihemi të izoluar dhe të vetmuar. Nëse po luftoni kundër ndjenjave të vetmisë, dijeni se nuk jeni vetëm. Sipas një sondazhi, ndodhemi në mes të një epidemie të vetmisë. Të rinjtë janë veçanërisht të ndjeshëm, me 30% të të intervistuarve midis 18 dhe 34 vjeç që deklarojnë se ndihen të vetmuar çdo ditë.

Shqetësimi për vetminë është i përhapur, siç tregohet nga përpjekjet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë për të trajtuar problemin në shkallë globale. Në vitin 2024, u krijua Komisioni për lidhjen sociale për të sensibilizuar për efektet e vetmisë në shëndetin mendor dhe për të promovuar mbështetjen për krijimin e lidhjeve sociale më të forta në të gjithë botën.

Efektet e vetmisë

Vetmia mund të jetë destabilizuese dhe e dhimbshme për shumë prej nesh. Si është e mundur të ndihesh i lumtur dhe i kënaqur kur jemi plotësisht vetëm, dhe gjithsesi të ndihemi të vetmuar në mes të miqve, familjes ose në një turmë?

Vetmia është një gjendje ankthi ose shqetësimi që ndodh kur perceptojmë një hendek midis dëshirës sonë për lidhje sociale dhe përvojës sonë aktuale të saj. Është dëshira për t’u ndier të lidhur me të tjerët, e shoqëruar me ndjenjat negative që lindin nga mungesa e lidhjes. Kur nuk na mungojnë apo dëshirojmë lidhje të vërteta, mund të shijojmë kohën që kalojmë vetëm; megjithatë, kur nuk ndiejmë se kemi lidhje të vërteta, mund të ndihemi të izoluar dhe të vetmuar edhe në mes të një turme.

Vetmia përfaqëson një problem të rëndësishëm. Ndikimet në shëndetin fizik dhe mendor përfshijnë një rrezik të shtuar të sëmundjeve të zemrës, goditjeve në tru, diabetit tip 2, depresionit dhe ankthit, varësive, vetëvrasjes dhe vetëlëndimit, demencës dhe vdekjes së parakohshme.

Duke ndërtuar jetë dhe komunitete më të lidhura, mund të forcojmë themelet e mirëqenies sonë individuale dhe kolektive, duke na përgatitur më mirë për të përballuar sfidat që na presin sot.

Filloni nga Vetja Juaj

Nëse vuani nga ndjenjat e shkëputjes dhe izolimit, filloni duke u drejtuar te miqtë dhe familjarët me të cilët keni kaluar kohë të këndshme në të kaluarën. Kërkoni mënyra për të krijuar lidhje të reja në komunitetin tuaj dhe me njerëz që ndajnë interesat dhe pasionet tuaja. Eksploroni qasje si praktikat e ndërgjegjësimit, të cilat mund t’ju ndihmojnë të lidhni me veten dhe të lehtësoni ndjenjat e vetmisë dhe izolimit. Lufta kundër vetmisë fillon me ju dhe ju meritoni të bëni këtë rrugëtim.

7 Strategji për të Luftuar Vetminë dhe për të Krijuar Lidhje

 1. Njihni Ndjenjat Tuaja: Shpesh, në vend që të pranojmë ndjenjat tona, shpërqendrohemi, i mohojmë ato ose zhytemi në aktivitetet e përditshme. Megjithatë, si çdo ndryshim i rëndësishëm, lufta kundër vetmisë fillon me ndërgjegjësimin. Pranoni dhe identifikoni ndjenjat tuaja për t’i trajtuar ato në mënyrë efektive.
 2. Kuptoni që nuk jeni i Vetëm/i Vetme: Nuk jeni i/e vetmi/a që ndiheni kështu. Të kuptuarit se vetmia është një gjendje e zakonshme mund t’ju ndihmojë të validoni ndjenjat tuaja dhe të reformuloni perspektivën tuaj. Kjo mund të zvogëlojë ndjenjat e fajit dhe turpit të lidhura me izolimin.
 3. Tregoni Mirësi ndaj Vetvetes: Në vend që të ndieni turp ose të fajësoni veten, trajtoni veten me dhembshuri. Merrni masa për të krijuar dhe rindërtuar lidhje kuptimplota në jetën tuaj. Kujtoni se të gjithë kemi momente vështirësie dhe meritojmë mirësi, veçanërisht nga vetja.
 4. Bëni një Listë të Njerëzve me të cilët të Rivendosni Lidhje: Mendoni për miqtë dhe familjarët me të cilët nuk keni folur apo nuk i keni parë prej kohësh. Është e mundur që disa prej këtyre personave të jenë të interesuar të rivendosin kontaktin me ju. Planifikoni një takim personal: një shëtitje, një kafe apo një drekë e shpejtë janë fillime të shkëlqyera për të rindërtuar marrëdhëniet.
 5. Kërkoni Mënyra për të Lidhur me të Tjerët: Bashkohuni me një klub, ndiqni një kurs ose ofroni kohën tuaj për të ndihmuar njerëzit e cenueshëm në komunitetin tuaj. Gjetja e aktiviteteve që ju lejojnë të kaloni kohë me njerëz të tjerë që ndajnë interesat tuaja është një mënyrë e shkëlqyer për të krijuar lidhje të reja.
 6. Gjeni Mënyra të Reja për të Lidhur me Veten: Eksploroni dhe integroni praktikat e ndërgjegjësimit në jetën tuaj të përditshme. Këto praktika mund t’ju ndihmojnë të rilidhni me veten tuaj të vërtetë, duke ofruar një kuptim dhe pranueshmëri më të madhe të vetvetes.
 7. Bisedoni me një Profesionist të Shëndetit Mendor: Nëse vuani nga depresioni ose ankthi dhe keni vështirësi në lidhjen me të tjerët, është thelbësore të kërkoni ndihmë. Të bisedoni me një profesionist të shëndetit mendor është një pikënisje e shkëlqyer për të rindërtuar dhe krijuar lidhje autentike dhe kuptimplote që përmirësojnë cilësinë tuaj të jetës.

përballesh me vetminë kërkon një angazhim personal dhe ndërgjegjësimin që meritoni të jetoni një jetë të lidhur dhe të kënaqshme. Përmes hapave të vegjël dhe hapjes ndaj mundësive të reja, mund të transformoni përvojën tuaj të vetmisë në një përvojë të lidhjes dhe mbështetjes reciproke.

Rezervoni sot një seancë psikologjike

Mos prisni të përballeni vetëm me sfidat tuaja. Na kontaktoni sot për të rezervuar një seancë psikologjike në Tiranë dhe për të filluar udhëtimin tuaj drejt mirëqenies emocionale dhe përmbushjes personale. Ne jemi këtu për ju, në çdo hap të rrugës!

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

Dhe nesë po pyesin sa kushton një seance te psikologu, me poshtë gjeni listen e cmimeve:

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 60 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Shëndeti mendor të meshkujt

Shëndeti mendor të meshkujt

Pse burrat kanë frikë të flasin për shëndetin e tyre mendor?

Pritjet sociale dhe rolet tradicionale gjinore luajnë një rol të rëndësishëm në arsyen pse burrat shpesh hezitojnë të diskutojnë ose të kërkojnë kujdes për çështjet e tyre të shëndetit mendor. Stereotipet gjinore që theksojnë nevojën e burrave për të qenë të fortë dhe këmbëngulës mund të ngrenë një tendosje në gatishmërinë e tyre për t’u hapur emocionalisht.

Burrat gjithashtu mund t’i drejtohen sjelljeve jo të shëndetshme të përballimi te stresit, ankthit apo depresionit, të tilla si përdorimi i drogës ose alkoolit, në vend që të kërkojnë mbështetje nga familja, miqtë ose një profesionist në lidhje me shëndetin e tyre mendor.

Dallimi në manifestimin e depresionit tek burrat

Ndërsa nuk ka asnjë formë specifike të “depresioni mashkullor”, është e rëndësishme të theksohet se disa simptoma janë më të zakonshme tek meshkujt sesa tek femrat. Këto mund të përfshijnë nervozizëm, zemërim të papritur, rritje të humbjes së kontrollit, marrjen e rrezikut dhe agresion.

Problemet e zakonshme të shëndetit mendor tek meshkujt

 • Vetmia dhe izolimi social

Vetmia dhe izolimi social mund të kenë implikime serioze në shëndetin mendor dhe fizik të një individi. Ndërsa vetmia është ndjenja e mungesës së lidhjes me të tjerët, izolimi social i referohet mungesës së kontaktit shoqëror. Të dyja mund të jenë të dëmshme për mirëqenien psikologjike dhe kërkojnë ndërhyrje të përshtatshme.

 • Stresi dhe menaxhimi i tij

Stresi, nëse lihet i pamenaxhuar, mund të çojë në probleme të shëndetit mendor si ankthi dhe depresioni. Është thelbësore që meshkujt të njohin nivelet e tyre të stresit dhe të adoptojnë strategji efektive për ta menaxhuar atë, si ushtrimet, meditimi apo marrja e ndihmes psikologjike.

 • Ankthi: një sfidë e zakonshme

Ankthi është një nga sfidat kryesore të shëndetit mendor me të cilin përballen meshkujt. Karakterizohet nga shqetësimi i vazhdueshëm dhe frika irracionale që mund të ndërhyjë në jetën e përditshme. Njohja dhe adresimi i ankthit është kritik për mirëqenien e përgjithshme.

Shëndeti mendor i burrave: Strategjitë efektive për adresimin e problemeve të zakonshme

Burrat përballen me sfida të rëndësishme të shëndetit mendor, por ka shpresë dhe ndihmë në dispozicion. Le të zbulojmë së bashku strategjitë efektive për të adresuar problemet më të zakonshme dhe për të përmirësuar mirëqenien psikologjike.

 • Trajtimi me sukses i problemeve të shëndetit mendor

Çështjet e shëndetit mendor nuk duhet të trajtohen vetëm. Kërkimi për ndihmë është hapi i parë drejt rimëkëmbjes. Çelësi është që të ndërhyhet sa më shpejt që të jetë e mundur për të maksimizuar shanset për një shërim të shpejtë. Flisni me partnerin tuaj, një anëtar të besuar të familjes ose një profesionist të shëndetit mendor për të marrë mbështetjen që ju nevojitet.

 • Qasje terapeutike dhe teknika efektive

Ka shumë strategji dhe teknika efektive për trajtimin e problemeve të shëndetit mendor. Terapia konjitive e sjelljes, për shembull, është treguar të jetë veçanërisht e dobishme në trajtimin e ankthit dhe depresionit. Vetëdija dhe meditimi gjithashtu mund të ndihmojnë në reduktimin e stresit dhe përmirësimin e mirëqenies së përgjithshme psikologjike.

 • Rëndësia e vetë-kujdesit dhe stilit të jetesës

Mos e nënvlerësoni rëndësinë e vetëkujdesit dhe një stili jetese të shëndetshëm në përmirësimin e shëndetit mendor. Ushtrimet e rregullta nuk i sjellin dobi vetëm trupit, por edhe mendjes, duke reduktuar stresin dhe duke përmirësuar humorin. Një dietë e ekuilibruar dhe e pasur me lëndë ushqyese mund të luajë gjithashtu një rol jetësor në mbështetjen e shëndetit mendor.

Thyerja e tabusë: Të kërkosh ndihmë është një shenjë fuqie

Është thelbësore të shpërndahet tabuja rreth shëndetit mendor të mashkullit. Kërkimi për ndihmë nuk është një shenjë dobësie, por e forcës dhe elasticitetit. Nëse ju ose dikush që njihni po lufton me shëndetin mendor, mos hezitoni t’i drejtoheni profesionistëve të trajnuar për mbështetjen që ju nevojitet.

Si përfundim, shëndeti mendor i meshkujve është një çështje e rëndësishme që kërkon vëmendje dhe veprim. Me ndihmën e strategjive të duhura dhe mbështetjes adekuate, ju mund të trajtoni me sukses problemet e zakonshme dhe të përmirësoni mirëqenien tuaj të përgjithshme psikologjike.

Nëse keni ndonjë dyshim se çfarë lloj mbështetjeje mund të jetë e dobishme për ju, mos hezitoni të na kontaktoni me email ose telefon. Ne jemi këtu për t’ju ndihmuar të zgjidhni çdo problem me të cilin përballeni. Psikoterapia është një rrugë që do t’ju ndihmojë të zhvilloni strategji efektive për të zëvendësuar ato jofunksionale.

Ne ofrojmë konsultime online për të thjeshtuar procesin. Me një laptop, tablet ose smartphone të thjeshtë, ju mund të rezervoni një konsultë psikologjike në internet dhe të aksesoni shërbimet e psikologut tonë nga komoditeti i shtëpisë tuaj.

Na kontaktoni në Skype në studio.psikologie për të rezervuar konsultën tuaj online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER. Ne jemi këtu për t’ju ndihmuar të merrni mbështetjen që ju nevojitet, kur dhe ku ju nevojitet.

Dhe nesë po pyesin sa kushton një seance te psikologu, me poshtë gjeni listen e cmimeve:

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

psikolog ne tirane

Seanca Psikologjike Profesionale në Tiranë

Ofrojmë Seanca Psikologjike për Individë, Familje dhe Çifte në Tiranë

Në zemër të Tiranës, studio jonë e psikologjisë hap dyert për këdo që kërkon mbështetje emocionale dhe psikologjike. Seancat tona synojnë t’ju udhëheqin përmes sfidave të jetës dhe t’ju avancojnë drejt shëndetit më të mirë mendor dhe mirëqenies emocionale.

Individët: Adresoni sfidat tuaja me ndihmë profesionale

Sfidat personale mund të jenë dërrmuese, por ju nuk duhet t’i përballoni ato vetëm. Me mbështetjen e një terapisti të trajnuar, ju mund të eksploroni mendimet, ndjenjat dhe sjelljet tuaja për të gjetur zgjidhje efektive. Seancat tona një-në-një janë përshtatur për nevojat tuaja, duke ju ofruar një hapësirë ​​të sigurt për t’u shprehur dhe për t’u rritur.

Familjet: Rindërtimi i Lidhjeve dhe Forcimi i Marrëdhënieve

Dinamika familjare mund të jetë komplekse dhe shpesh çon në konflikt dhe tension. Seancat tona familjare synojnë të promovojnë komunikimin e hapur, mirëkuptimin reciprok dhe ndërtimin e lidhjeve më të forta. Me ndihmën e një terapisti familjar të kualifikuar, familja juaj mund të trajtojë problemet dhe të punojë së bashku për të kapërcyer vështirësitë.

Çiftet: Rizbuloni intimitetin dhe lidhjen

Marrëdhëniet mund të kalojnë nëpër periudha konflikti dhe largimi, por kjo nuk do të thotë se ato janë të destinuara të dështojnë. Seancat tona në çift ofrojnë një hapësirë ​​të sigurt për të eksploruar dinamikën e marrëdhënieve, për të adresuar çështje të pazgjidhura dhe për të rizbuluar intimitetin dhe lidhjen. Me mbështetjen e një terapisti çiftesh, ju mund të punoni së bashku për të forcuar lidhjen tuaj dhe për të ndërtuar një të ardhme më të fortë.

Angazhimi ynë për mirëqenien tuaj

Në praktikën tonë të psikologjisë, ne jemi të përkushtuar të ofrojmë një mjedis mikpritës, respektues dhe jo-gjykues. Ne respektojmë privatësinë dhe autonominë tuaj, duke garantuar konfidencialitet maksimal në të gjitha seancat. Qëllimi ynë është t’ju ndihmojmë të kapërceni sfidat dhe të arrini lumturi dhe kënaqësi më të madhe në jetën tuaj.

Rezervoni sot një seancë psikologjike

Mos prisni të përballeni vetëm me sfidat tuaja. Na kontaktoni sot për të rezervuar një seancë psikologjike në Tiranë dhe për të filluar udhëtimin tuaj drejt mirëqenies emocionale dhe përmbushjes personale. Ne jemi këtu për ju, në çdo hap të rrugës!

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

Dhe nesë po pyesin sa kushton një seance te psikologu, me poshtë gjeni listen e cmimeve:

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

 

 

blank

Menaxhimi i Emocioneve Negative: Si ta Bëni në Mënyrë Efektive

Duhet të jeni në gjëndje të kërkoni falje në çdo kohë. Shoh kaq shumë krenari të padobishme që shkatërron marrëdhëniet më të mira. Ne përjetojmë emocione të shumta çdo ditë, dhe ndonjëherë ato janë të këndshme, ndërsa të tjerët janë më pak. Të ashtuquajturat emocione negative së bashku me ato pozitive janë një pjesë integrale e botës sonë emocionale, dhe ne nuk mund të mendojmë për fshirjen e tyre. Por është shumë e dobishme të njiheni me idenë se emocionet negative menaxhohen. Kjo është e mundur duke mësuar teknikat e duhura, duke mësuar të menaxhoni emocionet. Që ne të mësojmë të jetojmë me to, në mënyrë që ato të mos marrin dhe të mos kenë kontroll mbi jetën tonë.

Të mësuarit për të menaxhuar emocionet negative: një projekt që mund të zbatohet në disa hapa:

Emocionet tona nuk vijnë kurrë rastësisht, edhe kur duket se janë atje për asnjë arsye të dukshme, gjithmonë ekziston një arsye. Sepse emocionet tona janë të lidhura me jetën tonë dhe përparimin e saj, me situatat që ne jemi thirrur për të menaxhuar çdo ditë, me marrëdhëniet që endemi, me cilësinë e vetë jetës.

Emocionet mbajnë gjithmonë një mesazh, dhe varet nga ne që ta deshifrojmë atë dhe të bëjmë atë që duhet.
Pra, hapi i parë për të qënë në gjëndje të kontrollojmë emocionet është t’i kushtojmë vëmëndje ngjarjeve të jetës sonë dhe asaj që emocionet dhe përvojat lindin prej saj. Emocioni pra duhet të kuptohet dhe që të jmi në gjëndje ta bëjmë këtë, ai duhet të kontekstualizohet.
Është e nevojshme të kuptohet pse ndjehem në një farë mënyre, çfarë po përjetoj, ose çfarë kam përjetuar, ose çfarë do të duhet të ndodhë.

Shoqërimi i emocionit me kontekstin nga i cili buron, më lejon të ndërmarr hapin tjetër në mënyrë që të menaxhoj emocionet negative në një mënyrë funksionale. Kuptoni në situatën e veçantë se si po sillem, dhe nëse..dhe cilat alternativa të tjera kam në dispozicion.
qënit në errësirë për të gjitha këto aspekte shpesh nuk na lejon të kuptojmë se çfarë po ndiejmë, aq më pak si pasojë e të qënurit në gjëndje të menaxhojmë më mirë atë që po përjetojmë, dhe për këtë arsye të #menaxhojmë emocione negative.

Si të kontrollojmë Emocionet në një Mënyrë Funksionale

Ne duhet të pranojmë faktin se në jetën tonë disa herë do të duhet të merremi me menaxhimin e emocioneve të pakëndshme. Dhe për të dalë prej kësaj fitues do të jetë e rëndësishme ta bëni në një mënyrë funksionale.
Një mënyrë funksionale, siç kemi parë më lart, konsiston para së gjithash në të kuptuarit dhe dhënien e kontekstit të emocioneve. Sepse një herë që përqëndrohemi tek situata dhe tek ajo që ndiejmë, mund të përpiqemi të thellohemi dhe të shohim të gjitha mundësitë që kemi.

Është shumë e dobishme dhe funksionale përveç vlerësimit dhe përqëndrimit në problem, duke zhvendosur vëmendjen e dikujt në zgjidhjen e problemit, domethënë atë që mund të bëhet për t’u marrë me situatën aktuale.
Një mënyrë #funksionale për të menaxhuar emocionet negative është gjithashtu t’i pranojmë ato si pjesë e jona. Dhe për të kuptuar se nëse ne nuk i “fryjmë” ato, por përkundrazi kuptojmë se çfarë ato duhet të na thonë dhe të përballimi me to, duke bërë veprime të drejta, ato nuk mund të na bëjnë asgjë ose nuk na kushtëzojnë.
Një mënyrë tjetër e shkëlqyeshme për të kontrolluar emocionet negative është t’i ndani ato. Sepse është shumë më e lehtë për të moduluar atë që ndiejmë së bashku me dikë, e jo vetëm.
Të mos harrojmë se emocionet negative që ndahen ulen, ndërsa emocionet pozitive që ndahen rriten.

Si të Kontrolloni Emocionet në një Mënyrë Jofunksionale

Fatkeqësisht, disa prej nesh, megjithëse kanë si qëllim të menaxhojnë emocionet negative, në të vërtetë përdorin metoda jofunksionale.
Një nga mënyrat më të dëmshme që do të çojnë në vuajtje të caktuara është shtypja vullnetare e emocioneve. Refuzimi i tyre, pretendimi duke bërë sikur nuk i prov

oni, duke thënë se gjithçka është në rregull edhe nëse e dimë që nuk është kështu, nuk do të çojë në ndonjë zgjidhje.
Edhe shmangia e situatave, përpjekja për të shpëtuar nga ajo që duhet të bëhet është një modalitet jofunksional që nuk mund të sjellë rezultate të mira. Dhe kjo sigurisht nuk do të çojë në zgjidhjen e vështirësive që ne po përjetojmë.
Dhe ne jemi gjithmonë në të njëjtin drejtim kur aktiviteti ynë kryesor është të fajësojmë të tjerët për emocionet tona. Për shkak se emocionet na takojnë, prandaj është përgjegjësia jonë, varet nga ne që të merremi me to dhe të marrim vendime.

Nëse, për shembull, gjëndja ime e keqe është e lidhur me një marrëdhënie që nuk funksionon, do të jetë e padobishme të vazhdoj të insistoj që personi tjetër të ndryshojë dhe për këtë arsye të shkarkoj gjëndjen time të keqe jashtë.
Tjetri ndryshon vetëm nëse ai dëshiron të ndryshojë. Dhe gjëndja ime e keqe më takon mua, dhe mua më takon mua ta vlerësoj se si ta menaxhojmë marrëdhënien ndryshe, në dritën e vështirësive të paraqitura.
Vetëm në këtë mënyrë situata mund të ndryshojë dhe gjëndja ime të zgjidhet.

Edhe vetëm të përpunosh është një zakon i vërtetë jo-funksional,që synon të kontrollojë emocionet. Njëstrategji që në vend që të ndihmojë shpesh çon në bllokim, sepse nuk parashikon ndonjë zgjidhje të vërtetë.
Si përfundim, unë do të doja të them që emocionet nuk na kontrollojnë dhe nuk mund të na kushtëzojnë, përveç nëse ne jemi ata që e lejojnë atë. Dhe ata mund ta bëjnë këtë përkohësisht vetëm nëse zgjedhim strategji të gabuara.
Prandaj është e mundur të mësojmë se si të menaxhojmë emocionet, duhet ta bëjmë atë çdo ditë duke përdorur strategji funksionale. Kjo na lejon të kuptojmë, të hapim më shumë mundësi, zgjidhje praktike dhe pranimin e tyre.

Vetëm në këtë mënyrë ne do të jemi në gjëndje të përjetojmë emocionet, madje edhe ato të pakëndshmet, si aleatë dhe bartës të mesazheve për tu kuptuar dhe menaxhuar. Dhe jo vetëm si armiqtë që duhet të largohen me çdo kusht.
Dhe të mos harrojmë se emocionet janë pjesë e jona, se ato janë pjesë e jona dhe na tregojnë rrugën, dhe largimi i tyre është ekuivalent me fshirjen e një pjese të thelbit, ekzistencës tonë.
Çdo përpjekje apo tentativ për të shtypur kështu është e dënuar të dështojë.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Këshillimi me psikologun të ndihmonë të përballesh me çdo gjë dhe të ringrihesh! Konsulta e një psikologu është një mënyrë efektive, e përshtatshme për të marrë ndihmë në lidhje me shumë çështje; si depresion ,stres ,atakpaniku ,ankth, probleme personale, probleme em fëmijët, një moment i vështirë për tu kaluar apo marrëdhënia në çift, çështjet e karrierës, vetë respekt, dhe shumë fusha të tjera të jetës.

#PSIKOTERAPIA është zgjidhja dhe është për të gjithë, sepse ne jemi njerëzor, jo të pamposhtur dhe as të përsosur, ne të gjithë kalojmë nëpër periudha të vështira dhe nuk dimë gjithnjë se si ta zgjidhim vetë.

Në situata të shqetësimit figura e psikologut jep një ndihmë konkrete dhe efektive. #Kërkokonsultëntëndepsikologjike

Na kontaktoni

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga @urdhriipsikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

blank

Si të bëhesh i/e palumtur: zonat tona të gabuara

Ekziston një premisë e rëndësishme: ne individët, për fat të keq, ndonjëherë jemi “mjeshtra” në mashtrimin e vetvetes, ndërlikimin e jetës sonë, duke na bërë të palumtur.
Dhe të gjitha këto i bëjmë në një mënyrë krejt të pavetëdijshme. Duke zbatuar sjellje, mënyra të të menduarit që në vend që të na lehtësojnë, ato përfundojnë duke krijuar shumë vështirësi në jetën tonë.

Ne e bëjmë këtë në shumë mënyra, por problemi i vërtetë i qënësishëm i gjithë kësaj është mungesa e vetëdijes, dhe është gjithashtu arsyeja e vërtetë që çon në përsëritjen e këtyre situatave për një kohë të gjatë. Dhe ndonjëherë pyesim veten pse ne e gjejmë veten duke përjetuar me përpikëri të njëjtët “Skenarë” …
Ekzistojnë dy mundësi në këtë drejtim: të mendosh që gjërat nuk funksionojnë për shkak të të tjerëve, të situatave. Ose të mendojmë se mbase në atë që ne bëjmë, në mënyrën tonë të menaxhimit ka diçka për të rishikuar, përmirësuar dhe për këtë arsye gjithashtu varet nga ne.
Nëse varet nga të tjerët ose nga rrethanat, atëherë rrjedh se unë jam viktimë dhe vështirë se mund të bëj diçka. Por nëse varet edhe nga unë, atëherë gjithçka ndryshon.
Dhe ka shumë që mund të bëj për të ndryshuar gjërat që nuk më pëlqejnë, marrëdhëniet që nuk më kënaqin, situatat që nuk funksionojnë. Nëse kjo varet nga unë, atëherë unë kam kontrollin, kështu që do të thotë që kam fuqi dhe mund ta bëj.

Si të jesh i palumtur: disa mënyra

•Duke mos qëndruar në të tashmen
Një nga mënyrat më të dëmshme është të jetosh kudo tjetër përveç se në të tashmen. Shumë prej nesh kanë këtë prirje: ata pendohen për të kaluarën dhe një moment më vonë ata jetojnë në një dimension të ardhshëm, atë që do të dëshironin por që nuk është aty dhe mbase vonon në ardhje.
Dhe ata vuajnë për atë që ka shkuar dhe për atë që nuk ka ende. Të gjitha këto, duke harruar për të nderuar dimensionin më të rëndësishëm dhe të vetmin në të cilin mund të veprojmë vërtet, të tashmen. E cila nëse përdoret më së miri, me burimet e duhura dhe këmbënguljen, mund të na japë shumë më tepër sesa mendojmë. Dhe sigurisht shumë më tepër sesa mund të merrnim ndonjëherë duke fantazuar për dimensionet e kaluara dhe të ardhmen.
Pra, një pyetje me të vërtetë e dobishme për të bërë është: çfarë mund të bëj sot me atë që kam?

•Duke menduar se gjëndjet tona shpirtërore na menaxhojnë plotësisht
Kjo ndodh për aq kohë sa ne nuk jemi të vetëdijshëm për faktin se nuk është kështu, që ne mund t’i menaxhojmë ato dhe se ne jemi ata që i lejojmë ata të marrin kontrollin.
Thjesht duhet të mësosh mënyrën e duhur.
Dhe mbi të gjitha të mësosh të qëndrosh me emocionet edhe nëse janë të pakëndshme. Ti dëgjosh ato dhe ti kuptosh se çfarë po përpiqen të na tregojnë, në mënyrë që të mund të veprojmë në mënyrën e duhur.

•Duke mos dashur dhe duke mos u kujdesur për veten
Ne jemi personi më i rëndësishëm në jetën tonë dhe nëse nuk përqëndrohemi në këtë koncept të rëndësishëm, kurrë nuk do të jemi në gjëndje të ndihemi mirë as me veten, as me të tjerët.
Si mund të jemi të lumtur dhe të aspirojmë për një jetë shpërblyese nëse nuk kujdesemi për veten? Ne do ta transmetojmë këtë dhe kjo do të ketë peshën e saj.
Nëse nuk i kushtojmë vlerë dhe rëndësinë e duhur vetes tonë, si mund ta bëjnë të tjerët?

•Duke kërkuar miratimin e të tjerëve
Kënaqësia dhe të qënit i pranuar është një nga nevojat tona themelore. Por kur miratimi i jashtëm, gjykimi i tjetrit bëhet ai që më përcakton, atëherë ne ndeshim një problem që duhet përballur.
Është e nevojshme të konsiderojmë faktin se ne kurrë nuk mund të kënaqemi dhe të pranohen nga të gjithë, dhe se duhet ta jetojmë jetën tonë për veten tonë. Është jeta jonë dhe e jona është përgjegjësia për të bërë atë që na bën të lumtur … në gjithë këtë tjetri ka pak për të bërë

•Të jetojmë jetën tonë në bazë të etiketave të vendosura dhe krijuar nga të tjerët
Kur kemi qënë fëmijë, dikush krijoi etiketa për ne: je i trembur, nuk je i aftë, je i pasigurt…
Edhe sot, pas shumë vitesh, ne ndoshta do të vazhdojmë ta jetojmë jetën tonë të rritur, bazuar në ato etiketa, diçka që në të vërtetë nuk na përket neve. Ndërsa këto fjalë u takojnë atyre që na dërguan këto mesazhe jo për ne.
Në realitet ne kemi veshur një veshje që dikush na ka qepur, por që ne nuk kemi zgjedhur dhe nuk jemi ne. Ne duhet ta gjejmë veten dhe të kuptojmë se kush jemi vërtet.

•Shtyrja
Shtyrja është një nga strategjitë më të përdorura dhe në të njëjtën kohë të dëmshme, për të mos hasur vështirësi, ato që nuk duam ose mendojmë se nuk dimë se si të merremi me të.
Një strategji që mund të bëhet një zakon i vërtetë jo i shëndetshëm. Pasi që nuk ju lejon të veproni, gjeni një zgjidhje dhe e cila me kalimin e kohës minon thellësisht vetëvlerësimin tuaj.

•Të zemërohemi sa herë që gjërat nuk shkojnë ashtu siç i presim ne
Zemërimi në vetvete nuk ndihmon për të përballuar problemet. Dhe duhet thënë se disa nga ne i nënshtrohen lehtësisht përdorimit të kësaj metode.
Zemërimi dëmton edhe ata që e zbatojnë atë edhe ata që e pranojnë atë dhe nuk ndihmon për të zgjidhur asgjë. Mund të kemi ndjenjën e momentit të të ndjehemi më të fortë, mund të manipulojmë me zemërim, por nuk do të marrim asgjë tjetër. Shumë më e dobishme për të kuptuar dhe përballuar problemin në një mënyrë të pjekur. Prandaj, përdorimi i energjisë së zemërimit për të gjetur zgjidhje dhe jo të viheni kundër dikujt ose diçkaje.

Këto janë vetëm disa nga mënyrat se si ne e ndërlikojmë jetën.


Cili është hapi i parë i dobishëm për të bërë?

Merrni vetëdijen dhe kuptoni nëse ndonjë nga këto aspekte është një pjesë integrale e jetës sonë. Dhe filloni me vendosmëri të reflektoni për dobinë e rrugës së ndjekur, mbi avantazhet dhe disavantazhet që rrjedhin prej saj.
Ndonjëherë duhet pak për të ndryshuar dhe për të patur një jetë më të dobishme. Por për ta bërë këtë, duhet të përfshiheni, dhe gjithashtu të pranoni faktin që diçka duhet të rishikohet dhe se kjo varet nga ne.
Sepse ne jemi përgjegjës të vërtetë për zgjedhjet tona, mendimet tona, sjelljet tona. Dhe kur ndryshojmë mund të ndryshojmë pjesën tjetër dhe jo anasjelltas.
Vuajtja është e domosdoshme në atë masë që të bën të kuptosh atë që nuk është e nevojshme. Nuk janë situatat që ju bëjnë të palumtur. Ato mund t’ju shkaktojnë dhimbje fizike, por nuk ju bëjnë të palumtur, mendimet tuaja ju bëjnë të palumtur. Interpretimet tuaja, gjërat që i thoni vetes ju bëjnë të palumtur.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

#PSIKOTERAPIA është zgjidhja dhe është për të gjithë, sepse ne jemi njerëzor, jo të pamposhtur dhe as të përsosur, ne të gjithë kalojmë nëpër periudha të vështira dhe nuk dimë gjithnjë se si ta zgjidhim vetë.

Konsultat ofrohen live & online

Këshillimi me psikologun të ndihmon të përballesh me çdo gjë dhe të ringrihesh! Konsulta e një psikologu është një mënyrë efektive, e përshtatshme për të marrë ndihmë në lidhje me shumë çështje; si depresion, stres, atakpaniku, ankth, probleme personale, probleme me fëmijët, një moment i vështirë për tu kaluar apo marrëdhënia në çift, çështjet e karrierës, vetë respekt, dhe shumë fusha të tjera të jetës.

Në situata të shqetësimit figura e psikologut ne Tiranë jep një ndihmë konkrete dhe efektive. #Kërkokonsultëntëndepsikologjiketirane

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time psikologjike, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë:

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

psikologe tirane

Frika nga dashuria: Pse ndonjëherë të duash është e vështirë

Të frikësuar nga dashuria, është një gjëndje që bashkon shumë femra dhe meshkuj.
Çfarë është dashuria? Është ajo ndjenjë e fortë që lidh dy individë, i cila nganjëherë shpërthen në jetë si rrufeja në një qiell të pastër, dhe lëkund një ekuilibër ekzistues që çon në rishikimin e përparësive, zakoneve, interesave, gjithçkaje. Është ajo ndjenjë që shtyn dy individë drejt njëri-tjetrit, gjë që çon në një dëshirë për të ndarë gjithçka, ndonjëherë edhe jetën.
Është si hyrja në një gjëndje të dehur, e cila çon në humbjen e objektivitetit të zakonshëm dhe në vendosjen përkohësisht të pjesës tjetër në plan të dytë.
Të biesh në dashuri duket se është diçka e thjeshtë dhe plotësisht e natyrshme dhe është e vërtetë, por jo për të gjithë! Nuk është gjithmonë e lehtë të lejosh veten drejt dashurisë.
Ndonjëherë mund të hyjnë në lojë emocione në kundërshtim që nuk janë të lehta për t’u menaxhuar.
Në mënyrë që të biesh në dashuri ju duhet të lini veten të lirë, të ulni mbrojtjen tuaj, në një kuptim të caktuar të vendosni veten në një situatë më të prekshme dhe për dikë e gjithë kjo nuk është e lehtë për t’u zbatuar.

Frika nga dashuria: cilat janë shkaqet?

Arsyet e frikës së dashurisë mund të jenë të shumta:

Frikë nga mashtrimi, dhe zbulomi i partnerit/es tuaj ndryshe nga një ide fillestare
Frikë për të qënë të zhgënjyer nga pritshmërit personale të papërmbushura
Frika nga tradhtia, se mos ju tradhëtoj
Frika nga braktisja
Frikë se mos gabon
Frikë se nuk je në lartësinë e duhur
Frika nga trupi yt dhe seksualiteti
Frikë nga humbja e individualitetit dhe hapësirave personale
Frikë nga angazhimi që kërkon një histori e rëndësishme dhe nga mos njohja si të menaxhohen emocionet dhe situatat e lidhura
Edukimi i marrë, ndikimi prindëror

Frikëra mbi frikëra që kapin fjalë për fjalë mëndjen e individit, i cili nuk mund ta lërë veten të lirë drejt emocioneve. Një individ që krijon në kokën e tij një imazh negativ të marrëdhënies me tjetrin/ën, i cili shpesh nuk është real!
Ka shumë arsye që mund të çojnë në frikën e të dashurit, por në bazë ekziston gjithmonë një konstante, frikë nga vuajtja dhe kjo është pikërisht ajo që i shtyn disa të ndërtojnë një lloj mbrojtjeje, në mënyrë që të mos rrezikojnë të bien nën mëshirën e kësaj ndjenje.
Me qëllimin për të mbrojtur veten:
Disa preferojnë histori sipërfaqësore, të gatshëm për të ikur kur diçka duhet të ndryshoj, dhe kontrolli i tyre mbi situatën duhet të jetë më pak
Disa vazhdojnë me histori të shumta në mënyrë që të mos përfshihen shumë me një partner/e
Të tjerët pasi kanë provuar përvoja negative braktisin mundësinë e dashurisë
Frika nga dashuria: si ta trajtoni atë
Në një moment të caktuar duhet të pyesni veten: ta lejoni veten të shkojë me të vërtetë tek dashuria dhe ndjesh të gjitha ndjesitë e bukura që lidhen me të, a është diçka që ia vlen të përfshihesh?
Çfarë më shtyn të jetoj dashurinë dhe lidhjen me të tjerët si burim vuajtjeje?
Çdo individ sjell historinë e tij/saj dhe mënyrën e tij/saj të të jetuarit të dashurisë. Dhe kjo lidhet me mënyrën e të qënurit, të funksionimit në botë dhe në marrëdhëniet.
Individi sjell me vete një mori informacionesh dhe besimesh personale, të cilat e bëjnë atë të sillet në një mënyrë të caktuar dhe të bëjë zgjedhje specifike.
Shkuarja në psikoterapi për të thelluar gjithë këtë duke u mbështetur në mbështetjen e një psikoterapisteje/i, ju ndihmonë të rizbuloni veten, rizbuloni tjetrin/ën mundësitë të reja në një këndvështrim për një realizëm më të madh.
Pavarësisht të gjitha frikërave, është e nevojshme të fillojmë nga supozimi se nuk ka dashuri pa ndarje. Secili nga ne ka lindur dhe rritet në familjen e tij/saj, atëherë siç është e drejtë që herët a vonë ai/ajo largohet dhe jo për mungesë dashurie, por për të fituar autonominë e tij/saj … dhe ky është vetëm një shembull i ciklit normal të jetës.
Historit fillojnë, ndonjëherë për shkak të një seri peripecish ato mbarojnë dhe njerëzit ndryshojnë, edhe kjo është pjesë e ciklit normal të jetës. Por çdo person dhe çdo situatë me siguri do të ketë lënë një shenjë të rëndësishme.

Frika nga dashuria: dy aspekte për të mos u harruar

Asnjëherë mos u anuloni në marrëdhënie, qëndroni vetvetja dhe gjithmonë vazhdoni të kultivoni individualitetin tuaj
Jini të sinqertë për ato që dëshironi apo jo, për nevojat tuaja, për mënyrën sesi keni ndërmend të jetoni marrëdhënien

Qartësia ndaj tjerit/ës dhe vetë-respekti janë parakushtet themelore për krijimin e një marrëdhënieje çifti të mirë.
Dhe përveç kësaj … nuk ka dyshim se dashuria na bën më të prekshëm dhe më të varur nga gjestet e tjetrit/ës, nga sjellja e tij/saj, nga fjalët e tij/saj, dashuria është një rrezik …
Por askush nuk mund të na japë kurrë sigurinë se tjetri/a nuk do të na lërë kurrë, që nuk do të na bëjë të vuajmë.
Por lënia e kësaj sigurie është mënyra e vetme për të jetuar dashurinë. Shijoni emocionet e mrekullueshme që mund të japi, dhe mos u shoqëroni nga frika e vazhdueshme për të dashur.

Psikoterapia është zgjidhja duke ju drejtuar psikologut që të ndihmonë në rindërtimin e strategjive të duhura duke zëvendësuar strategjitë jofunksionale dhe të keq përshtatura.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

#PSIKOTERAPIA është zgjidhja dhe është për të gjithë, sepse ne jemi njerëzor, jo të pamposhtur dhe as të përsosur, ne të gjithë kalojmë nëpër periudha të vështira dhe nuk dimë gjithnjë se si ta zgjidhim vetë.

Konsultat ofrohen live & online

Këshillimi me psikologun të ndihmon të përballesh me çdo gjë dhe të ringrihesh! Konsulta e një psikologu është një mënyrë efektive, e përshtatshme për të marrë ndihmë në lidhje me shumë çështje; si depresion, stres, atakpaniku, ankth, probleme personale, probleme me fëmijët, një moment i vështirë për tu kaluar apo marrëdhënia në çift, çështjet e karrierës, vetë respekt, dhe shumë fusha të tjera të jetës.

Në situata të shqetësimit figura e psikologut ne Tiranë jep një ndihmë konkrete dhe efektive. #Kërkokonsultëntëndepsikologjiketirane

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time psikologjike, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë:

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Konsulta online/studio me psikologe Tirane

Bindjet Shfuqizuese. Pse përsërisim gjithmonë të njëjtat gabime?

Problemet e jetës, të cilat përsëriten në mënyrë të pashpjegueshme në dashuri, në familje ose në punë, janë pjesë e një mekanizmi të pavetëdijshëm, shumë mirë të njohur dhe kuptuar nga shumë njerëz.
Nëse gjithmonë bini në të njëjtat gabime, duke e gjetur veten kaq të pushtuar në mëndje, me mendime përsëritëse dhe shfuqizuese, që nuk arrin ti largosh… Ti je viktimë e një mekanizmi të pavetëdijshëm të quajtur “Detyrim përsëritjeje“. Një përsëritje që bën dëm dhe prodhon Ankth .  Bindjet kanë fuqi të madhe mbi ne, jetën tonë dhe të tjerët. Një bindje shfuqizuese është një koncept që frymëzon një mesazh negativ tek ne.
Pavetëdija jonë prodhon gjithmonë të njëjtat bindje shfuqizuese që shkaktojnë humbje të vetëvlerësimit dhe ankth. Përsërit vazhdimisht, përmbajtjen emocionale që kemi jetuar në fëmijëri dhe në periudhat në të cilat u formua personaliteti ynë. Por identifikimi i këtyre mekanizmave psikologjikë nuk është i lehtë!
Bindjet shfuqizuese mund të na kufizojnë dhe bllokojnë rritjen tonë personale. Pjesa më e madhe e jetës sonë varet nga bindjet tona, të cilat na bëjnë të prodhojmë gjëndje shpirtërore të caktuara dhe sjellje të caktuara.  93% e jetës sonë është e qeverisur nga pavetëdija.

Mund të duket e çuditshme,  por mesatarisht qënia njerëzore është i vetëdijshëm për vetëm 7% të asaj që bën, thotë, mendon dhe provon.  Kjo do të thotë që 93% e mendimeve, emocioneve dhe veprimeve tona janë automatike dhe pa vetëdije. Pavetëdija mund të brëndësojë deri në dhjetë mijë mesazhe në ditë dhe nuk harron asgjë…është emocionale dhe i pranon gjithçka fjalë për fjalë.  Pavetëdija jonë krijon bindjet e saj, përmes përvojave të jetuara, veçanërisht në fëmijëri. Nëse jemi rritur duke menduar se nuk jemi të aftë, ne do ta kalojmë jetën tonë duke e konfirmuar këtë bindje.
Ne të gjithë kemi bindjet tona që na kufizojnë dhe na çojnë në vetë-sabotim.  Prandaj ne vazhdojmë të përsërisim të njëjtat gabime dhe sjellje, të cilat nuk arrijmë t’i heqim qafe.
Secili nga ne ka frikë nga diçka… Më saktësisht, detyrimi për të përsëritur mund të jetë një mënyrë në të cilën dikush është skllav i frikës: 
• Kur ne kemi përjetuar trauma emocionale në jetën tonë, veçanërisht në fëmijëri
• Çdo herë që ne kemi qenë të lënduar emocionalisht
• Sa herë që dhimbja ka qenë aq e fortë sa e kemi hequr atë nga vetëdija

Ja se si funksionon detyrimi i përsëritur

Psikologjia e kishte identifikuar këtë mekanizëm, më shumë se njëqind vjet më parë, me Sigmund Freud.
“Ajo që ka mbetur e kuptuar keq gjithmonë kthehet; si shpirt në dhimbje ose i humbur, ajo nuk ka paqe derisa të marrë zgjidhje dhe çlirim “- S. Freud
Në fakt, për shumë ndodh pikërisht kjo… Ne priremi për të përsëritur të njëjtat modele të dështuara, për shkak të bindjeve tona shfuqizuese.
Jo rrallë, e pandërgjegjshmja na sjell të përsërisim dhe të kërkojmë pikërisht ato përvoja emocionale, të cilat janë formuar gjatë procesit tonë të rritjes, sepse i ushqen dhe i njeh ato emocione në një mënyrë të thellë.
Dhe është kështu! Aktivizohet përsëritja e skemave shfuqizuese që na çojnë për të kërkuar për situata të ngjashme, duke u kthyer gjithmonë për të qënë viktimë e një kurthi mendor të vuajtjes.

Kapërcimi i bindjeve shfuqizuese na shpëton jetën

Kush nuk ka i ndodhur të ketë pasur përshtypjen se nuk ka për të arritur të kapërcejë ndonjë vështirësi apo problem?   Të gjithë kemi të paktën një përvojë të vogël.
Pastaj është një kënaqësi e madhe të jesh në gjëndje të thuash: “Ja më në fund ja dola!
Një bindje fuqizuese është një koncept që frymëzon një mesazh pozitiv tek ne dhe ndërpret detyrimin e përsëritjes.
Në fakt, të ndërpresësh detyrimin e përsëritjes nuk do të thotë asgjë më shumë sesa të lëmë prirjen për të përsëritur të njëjtat bindje shfuqizuese që na pengojnë në jetë.
Në realitet, qëllimi përfundimtar i veprimit tonë është pikërisht ky, domethënë të jemi në gjëndje të realizojmë dëshirat tona dhe të kapërcejmë vështirësitë që jeta na paraqet në mënyrë të pashmangshme.
Fatkeqësisht ka ditë kur zgjohemi pa energji dhe motivim dhe ndjehemi të irrituar dhe të pakënaqur, deri në atë pikë sa nuk mund të gjejmë arsye për të kryer angazhimet tona dhe për të arritur qëllimet që i kemi vendosur vetes.
Skemat tona të mendimit përsëriten dita ditës, nëse nuk ndërhyjmë për t’i ndërprerë ato. Dhe për fat të keq, bindjet shfuqizuese kanë fuqi të madhe mbi ne dhe jetën tonë.

Bindjet Shfuqizuese dhe Mendimet Kufizuese

Në këtë qëndron e keqja jonë, në të vërtetë bindjet shfuqizuese na bllokojnë dhe pengojnë veprimet tona, duke na bërë që të përsërisim gjithmonë të njëjtat gabime.
Kemi frikë se nuk jemi në lartësinë e duhur ose kemi frikë se të tjerët nuk do të na pranojnë, mendojmë se jemi të paaftë dhe nuk jemi të vlefshëm sa duhet, kështu që niveli i vetëvlerësimit tonë bie.
Frika jonë na heq energjinë dhe na demotivon…na pengonë të veprojmë dhe na mbanë në pasivitet.
Bindjet Shfuqizuese qëndrojnë në pavetëdijen tonë dhe veprojnë automatikisht.
Në fakt, janë bindjet tona shfuqizuese të pavetëdijshme ato që përcaktojnë frikërat tona.
Këto janë besime kufizuese për veten tonë dhe botën përreth nesh, të cilat i kemi ndërtuar në mëndjen tonë, me kalimin e kohës dhe janë të palogjikshme dhe të paarsyeshme.
Bindjet shfuqizuese kanë shkaktuar një mekanizëm të mendimit negativ, i cili duke u përsëritur me kalimin e kohës është konsoliduar në trurin tonë, duke krijuar rrugë të vërteta neurale.

Si të kapërcejmë bindjet shfuqizuese

Siç thash më sipër këto janë zinxhirë të padukshëm me mekanizma të pavetëdijes tonë, të cilat na bëjnë të përsërisim gjithmonë të njëjtat gabime. Ato na bllokojnë, na kufizojnë dhe imponojnë veprime të caktuara përsëritëse për të kryer.
Duke thënë këtë, për të kapërcyer mekanizmin duhet të fillojmë të flasim për zëvendësimin. Kjo do të thotë, duke zëvendësuar një bindje shfuqizuese me një fuqizuese.
Për të filluar, ndiq këto 3 hapa:

1 Bëhu i vetëdijshëm për bindjet e tua shfuqizuese
Fillo me ato më të dukshmet, të cilat tashmë i di pjesërisht që të bëjnë të përsërisësh gjithmonë të njëjtat gabime. Shkruaji ato dhe bëj një listë.
Për të identifikuar dhe prishur detyrimin e përsëritjes, bëji vetes pyetje strategjike që do të drejtojnë drejt një këndvështrimi të ri:
• Çfarë arsyetimi po bëj për t’ia atribuar këtë kuptim kësaj ngjarje?
• Cilat informacione të tjera mund të konsideroj për të vlerësuar këtë bindje?

2 Zëvendëso bindjen tënde me një më të fuqishme
Zgjidhni një nga lista që keni bërë më parë dhe shkruani pranë saj çfarë mund të ndodhë, nëse do të ishte e kundërta. Mbi të gjitha, është e rëndësishme që të vini në dyshim bindjen tuaj shfuqizuese që ju dobëson dhe ju kufizon.

3 Tani thjesht vepro
Kur disa bindje na dobësojnë, blloku i parë është veprimi. Ndërsa, një bindje fuqizuese është në gjëndje të liroj fuqinë tonë vendimmarrëse. Pra, ndërmerr hapin e parë, duke zbatuar bindjen e re. Mos harro se janë mendimet që fshihen pas çdo veprimi.
Mendimet negative na dobësojnë, ndërsa mendimet pozitive na forcojnë. Mendimet negative gjenerohen nga bindjet tona kufizuese.

Të kuptuarit e kësaj është shumë e rëndësishme sepse na jep mundësinë të çlirohemi nga mendimet tona negative, duke kuptuar bindjet nga të cilat ato rrjedhin. Kur të kesh në mëndje një bindje që të kufizon, reflekto mbi të dhe përpiquni të kuptosh se nga vjen, kush e instaloi atë tek ty.
Nëse nuk do të kishte bindje shfuqizuese të pavetëdijshme, të cilat janë formuar me kalimin e kohës dhe veçanërisht gjatë fëmijërisë, nuk do të kishte gjithashtu mendime kufizuese, emocione negative dhe frikë. Bindjet shfuqizuese, një problem i vërtetë.
Për të dalë nga procesi i pavetëdijshëm që ju kufizon në jetë, rekomandohet psikoterapia dhe me pak angazhim dhe introspeksion, është e mundur të korrigjoni veten.
Psikoterapia është zgjidhja duke ju drejtuar psikologut që të ndihmonë në rindërtimin e strategjive të duhura duke zëvendësuar strategjitë jofunksionale dhe të keq përshtatura.

 

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

#PSIKOTERAPIA është zgjidhja dhe është për të gjithë, sepse ne jemi njerëzor, jo të pamposhtur dhe as të përsosur, ne të gjithë kalojmë nëpër periudha të vështira dhe nuk dimë gjithnjë se si ta zgjidhim vetë.

Këshillimi me psikologun të ndihmon të përballesh me çdo gjë dhe të ringrihesh! Konsulta e një psikologu është një mënyrë efektive, e përshtatshme për të marrë ndihmë në lidhje me shumë çështje; si depresion, stres, atakpaniku, ankth, probleme personale, probleme me fëmijët, një moment i vështirë për tu kaluar apo marrëdhënia në çift, çështjet e karrierës, vetë respekt, dhe shumë fusha të tjera të jetës.

Në situata të shqetësimit figura e psikologut ne Tiranë jep një ndihmë konkrete dhe efektive. #Kërkokonsultëntëndepsikologjiketirane

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë:

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Konsulta ne studio ose online me Psikologe e liçencuar Tiranë

Cilat janë sinjalet që na tregojnë se një marrëdhënie nuk shkon më mirë?

Një marrëdhënie nuk mbyllet nga sot nesër, përveç në raste të rralla, por pas një periudhe reflektimi, bilanci, dyshimeve të ngatërruara që dridhen në vendimin që do të merret. Jo më pak e rëndësishme, ekziston edhe frika e një të ardhme krejtësisht të re që nuk e dini se çfarë rezervon.
Ndihesh konfuz dhe të bëhet e vështirë për të vënë rregullmendimet dhe prioritetet. Për këto arsye rrezikohet për të zgjatur vendimin deri në një datë të mëvonshme, pa marrë parasysh kohën e humburndierit keq që rrjedh pashmangshmërisht.

Por kur është më mirë të mbyllim një marrëdhënie?

Megjithë vështirësitë në njohjen e tyre, por mbi të gjitha në pranimin e tyre, ka disa shenja shumë të sakta që mund t’ju ndihmojnë të kuptoni se marrëdhënia juaj nuk shkon mirë dhe pavarësisht se i keni provuar të gjitha, ato qartë sugjerojnë që ta mbyllni. Prandaj do të përpiqem të rendis disa.
• Kjo është, ju nuk keni dëshirë për të bërë tjetrin/ën pjesëmarrës të jetës tuaj dhe nuk jeni të inkurajuar për të përkëdhelur atë apo të jeni të ëmbël ndaj tyre.
• Ndonjëherë ju ndjeheni të mërzitur nga prania e tjetrit/ës ose ndjeheni se gjëja është e ndërsjelltë. Dhe gjithçka që është bërë ose thënë nuk tolerohet më siç ishte dikur.
• Mungon tërheqja fizike nga njëra anë ose nga të dy.
• Ajo që ndjeni për personin tjetër nuk është më dashuria e dikurshme, ose mbase nuk ka qënë kurrë në të vërtetë.
• Qëndroni me njëri-tjetrin, duke shpresuar se herët a vonë do të ndryshojë pavarësisht dëshirës se doni të mohoni se ky iluzion i mallkuar ka zgjatur shumë gjatë.
• E juaja është një garë e vazhdueshme drejt partnerit/es, gati lypje për vëmendje dhe afeksion.
• Çdo herë që njëri bën një propozim, tjetri e pranon pa dëshirë.
• Momentet e gëzimit dhe ndarjes së gjërave me njëri-tjetrin janë vetëm një kujtim dhe realiteti i ka dhënë rrugë mërzisë, diskutimeve të vazhdueshme ose heshtjeve të pafundme.

Këto mund të jenë vetëm disa nga sinjalet, por shumë të tjera mund të ekzistojnë.
Ndoshta një pyetje themelore që duhet të shtrohet, përveç pyetjes se cilat janë ndjenjat në të vërtetë, është se për cilën arsye ju vazhdoni një marrëdhënie të pakthyeshme pavarësisht se nuk jeni të lumtur?
Unë e di se sa dhemb të mbyllësh një marrëdhënie, sa shpesh një ngjarje e tillë përjetohet si dështim, sidomos pas një kohe të gjatë kur ke provuar të investosh shumë për të, por të kalosh kohë të pakënaqur, të palumtur vetëm mund të rrisë zhgënjimin dhe bezdinë ndaj personit tjetër. Në afat të gjatë, ajo mund të bëhet jashtëzakonisht rraskapitëse. Po aq i lodhshëm, mund të jetë dyshimi se për çfarë tjetër e keni mohuar veten në jetë.
Kur partneri/ja juaj ju bën të ndiheni të papërshtatshëm ose ju diskreditojnë kur bëni një shaka, një batutë ose shprehni një opinion jo të përbashkët, do të thotë që nuk ka respekt/vlerësim për ju: nëse nuk mund të jeni vetëvetja me partnerin/en dhe nuk pranohesh për atë që je, cili është kuptimi i marrëdhënies?

Shumë herë ne e bëjmë veten të verbër, të shurdhër, analfabetë nga frika e humbjes së atyre që duam … pa e kuptuar se nëse tjetri nuk na do … tashmë e kemi humbur.
Të duash është dikush që të vjedh jorganin dhe gërhet, përplas dyert dhe ndonjëherë përdor fjalë të ashpra. Është të kthehesh në shtëpi tek i njëjti person çdo ditë që të njeh, të do dhe kujdeset për ty pavarësisht se e di se kush je vërtet.
• Është të qeshësh për herën e fundit që ke bërë diçka idiote.
• Është rrobat e oalara dhe krevatët e parregulluar.
• Është të ndihmoni njëri-tjetrin me punën e vështirë të jetës.
• Është të përgatitësh një vakt të kursyer dhe të uleni së bashku në një orë të vonë sepse të dy keni pasur një ditë të çmëndur.
• Është kur ti ke një rënie emocionale, tjetri ulet pranë teje, të përqafon dhe të thotë se gjithçka do të shkoj mirë. Dhe ti i/e beson atë.

Të duash nuk është gjithmonë e lehtë, por është një nga gjërat më të bukura që mund të provosh.

Është e vërtetë, ka shumë frikë, dyshime, ndjenja për të bërë një hap drejt së panjohurës, frika e të qënit vetëm, por në vend që të kujdeseni për atë që ju jeni duke hequr dorë ju mund të filloni duke u përqëndruar në atë që ju mund të fitoni. Për shembull, liria juaj totale, por mbi të gjitha mundësia e të qënit në gjëndje të filloni me të vërtetë kultivimin e lumturisë së vërtetë.

Dalja jashtë nga një marrëdhënie e palumtur do të thotë të fusni farën e lumturisë në jetën tuaj.

Në studion time të psikoterapisë në Tiranë kryej seanca psikoterapie në çift që kanë si qëllim final të ndihmojnë çiftin që është duke përjetuar vështirësi për të kapërcyer momentet e krizës aktuale.
Psikoterapia është zgjidhja duke ju drejtuar psikologut që ndihmonë në rindërtimin e strategjive të duhura duke zëvendësuar strategjitë jofunksionale dhe të keq përshtatura.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Kontakto Studio Psikologjie për të gjitha shqetësimet që keni. Ne do të jemi këtu për t’ju ndihmuar dhe dëgjuar në problemet tuaja. Nëse keni nevojë për një konsultë psikologjike, këshillim, psikoterapi apo të dëgjoheni nga një psikolog i cili do t’ju kuptojë dhe ndihmojë në çaste të vështira. Nëse vuani nga stresi, nga depresioni, dëshironi të përmirësoni marrëdhëniet prind fëmijë, apo marrëdhëniet në çift ne jemi këtu dhe mund të na kontaktoni shumë thjeshtë.

Ne jemi më pranë jush duke ofruar Psiko-diagnozë,  Psikoterapi, Këshillim dhe mbështetje psikologjike.

Nëse ke dyshime për llojin e ndihmës që të nevojitet mjafton të na kontaktosh duke dërguar një email ose duke plotësuar formën më poshtë. Jemi në dispozicionin tënd për të zgjidhur së bashku çdo lloj problemi.

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë:

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë

13 Qëndrime Mendore që Ju Dënojnë në Pakënaqësi dhe Palumturi

“Mëndja është një botë më vete dhe vetëm ajo mund ta bëjë parajsën ferr dhe ferrin parajsë” – John Milton
Ky aforizëm e bën të plotë, se si një proces i mendimit dmth qëndrime mendore mund të dëmtojnë jetën tonë! Që nga kohët e lashta, njeriu ka përjetuar mendime negative që e shqetësojnë mëndjen. Megjithatë, është mënyra se si vendosim të merremi me këto mendime që e bënë dallimin.

Në Varësi të interpretimit që i atribuojmë ngjarjeve të realitetit, ne mund ta gjejmë veten duke eksperimentuar, siguri ose frikë, shpresë ose panik, përgjegjësi ose viktimizim, fitore ose humbje. Studime të ndryshme kanë gjetur se të kesh një qëndrim mendor negativ ndaj ngjarjeve të jetës mund të ndikojë në gjëndjen e shëndetit dhe të ketë efekte negative mbi lumturinë dhe mirëqenien.

Si mund ti zbusim disa qëndrime mendore negative?

Për të lehtësuar veten nga qëndrime të caktuara mendore, do të thotë të aktivizoni mënyra të reja të përjetimit të gjërave, të bëheni të vetëdijshëm për mendimet negative m të cilat ngarkojmë jetën.
Por cilat janë “hidhërimet, vuajtjet” që duhen hedhur? Këtu janë 13 qëndrime mendore dhe mendime negative që njerëzit e pakënaqur dhe të palumtur vazhdimisht bëjnë … dhe  do të bënin çdo njërin prej nesh të pakënaqur dhe të palumtur nëse i bëjmë këto !!!!

Arsyetimi i Tepërt

Të shqetësohemi në mënyrë obsesive për diçka që duhet të ndodhë (shumë shpesh ky është një faktor i drejtpërdrejtë i dështimit) me hipoteza të përsëritura si “nëse unë, në qoftë se …”, duke humbur burime të çmuara dhe energji të dobishme për përpunime më të frytshme. Ose të shqyrtimi dhe rishqyrtimi i gjërave, zmadhimi i tyre, t’i bëjmë ato të shpërthejnë, t’u japim atyre fuqi brënda nesh.

Duke Qënë Krijesa Të Zakonit

E rehatoni veten tek zakonet, duke thënë të njëjtat gjëra, duke analizuar situatat me të njëjtat kritere. Një lak mendor, një mënyrë automatike që na çon të sillemi në të njëjtën mënyrë, jo gjithmonë efektive. Dhe kjo nuk na bën më elastik, më dinjitoz dhe më të lehtë.
Dhënia hapësirë e një kujtimi të keq, duke mos mësuar ta riinterpretoni dhe t’i jepni një kuptim të ri. Le të rrijë aty gati për të helmuar situatat e tanishme dhe të reja.

Ankimi

Ankimi dhe vazhdoni të ankoheni, sfilisni veten dhe të tjerët. Orientimi i mendimeve vetëm drejt drejtimeve negative, duke helmuar veten, duke u bërë disfatistë, vetëshkatërrues dhe vetë-sabotues, duke mbetur në një gjendje të pasivitetit që nuk ju bën produktiv dhe krijues. Mendimet që duhen djegur, ato që kufizojnë, janë “Nuk do ta bëj kurrë”, “është e kotë të provoj”, “sepse gjithçka më ndodh mua …”. Duke supozuar në vend që të thoni sinqerisht: “Unë kam dyshime”, “unë ndihem  i/e pasigurt” …

Viktimizimi

Vazdimisht kërkimi i arsyeve jashtë nesh për dështimet,duke krijuar mllef, duke u sjellë si viktimë ose duke menduar se je gjithmonë viktima, duke menduar se nuk ka kontroll mbi atë që na ndodh. E gjithë kjo krijon tek ne nevojën për një jastëk dhjamor për të përballuar më mirë goditjet e jetës, duke na bërë pasiv, për t’u fshehur në pasiguri.

Duke Pasur një Dialog të Brëndshëm Vetë-Zhvlerësues

“Dialogu i brëndshëm” është ai lloj zëri i brëndshëm që na shoqëron në çdo gjë që bëjmë. Formohet nga mendimet që ne formulojmë për botën. Meqenëse dialogu i brëndshëm është në të vërtetë një grup mesazhesh që i dërgojmë vetes, në qoftë se ajo është kryesisht e matricës negative, kërcënon të sabotojë seriozisht mirëqënien tonë: ai mund të zvogëlojë ndjenjën e efektivitetit, të ulë aftësinë tonë për të performuar dhe të ulë potenciali tonë.
Mendimet më të shpeshta që përmbajnë vetë-zhvlerësim përfshijnë fraza si “Nuk mundem …”, “Nuk jam mjaftueshëm i/e aftë!”, “Nuk ja dal …”, “Më mungojnë karakteristika të caktuara …”, “Do të dështoj!” Etj.Do ju pëlqente që një mik i juaji të vazhdojë t’ju thotë “Ti kurrë nuk do të jesh i/e suksesshëm/e”, “Ti nuk jeni mjaft e/i aftë”, “Ti je shumë i/e pasigurt”, “Ti do të dështosh”? A do ta konsideronit këtë person një mik të vërtetë? Natyrisht që jo! Pra, pse flisni me veten tuaj në këtë mënyrë? Angazhimi i vazhdueshëm në mendimet e vetëshkatërruese është sikur të kesh një mik mizor që përpiqet të të sabotojë në çdo mënyrë të mundshme. Duke vepruar kështu, ju bëheni armiku më i keq i vetes.

Duke Pasur Qëndrime Pesimiste

Një nga format më kundër-produktive të të menduarit konsiston në fillimin e një situate duke i parë vetëm anën negative, apo edhe duke hipotetizuar më të keqen. Për shumë njerëz, të shohin gotën gjysëm të zbrazët është një qëndrim i përhershëm dhe automatik. Mendoni, për shembull, për një tren të ndaluar ose për një ditë me shi. Për disa njerëz, këto ngjarje janë vetëm përvoja negative dhe të tmerrshme.
Në realitet, nuk ka asgjë pozitive apo negative në trafik apo në kohë! Është mënyra që ju zgjidhni të shikoni rrethanat që e bëjnë situatën pozitive ose negative dhe kjo zgjedhje mund të na bëjë menjëherë më të fortë ose më të dobët, më të lumtur apo më të trishtuar, të fuqishëm ose viktima. Duke filluar nga e njëjta situatë, ne mund të shikojmë një tren të ndaluar si mundësi për të dëgjuar muzikë relaksuese ose një ditë me shi si mundësi për të shkuar në shtëpi për të pirë një filxhan të mirë me çokollatë të nxehtë duke lexuar një libër të mirë. E gjitha varet nga mënyra se si zgjidhni të shikoni momentin.

Të Bësh Krahasime Negative Me Të Tjerët

Një nga mënyrat më të lehta dhe më të zakonshme për t’u ndierë i/e pikëlluar dhe i/e pakënaqur është të krahasoni veten me të tjerët, veçanërisht me njerëzit e paarritshëm. Shpesh tentojmë të bëjmë krahasime me njerëz që marrin shumë komplimente, të cilët janë shumë tërheqës, të cilët bëjnë shumë para ose që kanë shumë kontakte në mediat sociale. Kur e gjen veten duke dashur atë që të tjerët kanë, dhe ju ndjeheni ziliqar, inferior dhe të papërshtatshëm, ka më shumë gjasa që të vendosni krahasime sociale negative.
Studime të ndryshme në literaturë (duke filluar me Aspinwall & Taylor 1993 dhe Collins 1995) kanë treguar se njerëzit që zakonisht kryejnë krahasime negative me të tjerët vuajnë më shpesh nga stresi, ankthi, depresioni dhe mendimet vetë-zhvlerësuese.

Ripërpunimi i Vazhdueshëm Mbi të Kaluarën

Ne duhet të mësojmë nga e kaluara, Jo të shtypemi nga ajo. Mund të ndodhë që rrethanat negative të jetës dhe episode negative personale mund të na bllokojnë, na bëjnë të pasigurt në zgjedhjet tona dhe të mos na lejojnë të njohim mundësi të reja të shkëlqyera. Megjithatë, ajo që ka ndodhur në të kaluarën nuk mund të ndryshohet, ne kemi mundësinë të japim një formë të re për atë që duhet të ndodhë akoma. Hapi i parë është të thyejmë të kaluarën dhe të deklarojmë se jemi ne, jo historia jonë, që është në rrezik tani. Gëte na kujton: “Asgjë nuk vlen më shumë se kjo ditë”. Le të mos qëndrojmë në të kaluarën: le të bëjmë zgjedhje më të mira sot dhe të ecim përpara.

Të Ndihesh I Pafuqishëm Para Njerëzve Armiqësorë

Është e zakonshme të takosh njerëz të vështirë në rrugën tënde. Të ballafaquar me këta individë që vazhdimisht kërkojnë sfidën, është e lehtë të besohet se ata janë të fortë dhe ne jemi viktima, dhe se me sjelljen e tyre agresive ata kanë kontroll mbi ne. Shumë nga qëndrimet tona të shpëtimit, edhe nëse janë të justifikuara, ndikohen shumë nga bindja për dobësinë tonë. Çelësi për të ndryshuar këtë besim të rremë për të qenë viktimë e një dhunuesi është të zhvendoset nga gjëndja e pasivitetit në atë të aktivitetit. Nëse keni të bëni me një narcisist, pasiv-agresiv, manipulues, frikësues ose kontrollues, ka shumë strategji që mund të përdorni për t’u përballur me situatën.

Duke Fajësuar Të Tjerët

Të fajësosh është që t’i bëjmë të tjerët të ndihen përgjegjës për fatkeqësitë tona. Shumë njerëz kanë një zakon të fajësojnë për pakënaqësinë e tyre ose mungesën e suksesit prindërit joefikas, marrëdhëniet negative, disavantazhet socio-ekonomike ose shëndetin e pasigurt. Sigurisht është e vërtetë se jeta është e mbushur me vështirësi dhe dhimbjet dhe vuajtjet që pasojnë janë të pamohueshme, por duke fajësuar të tjerët për pakënaqësinë tonë apo dështimet tona dhe marrja e rolit të viktimës nuk është një qëndrim efektiv.
Për një inspektim më të thellë, gjëndja e viktimës lejon një sërë avantazhesh sekondare, për shembull është më “e përshtatshme” të drejtojmë gishtin tek të tjerët për pakënaqësinë dhe dështimet tona, duke shmangur ose vonuar kohën për të marrë përgjegjësinë për jetën tonë.
Megjithatë, është e dobishme të theksohet se zakoni i fajësimit ju bën në sytë e të tjerëve, të pakëndshëm, të hidhëruar dhe të urryeshëm, mbi të gjitha, e privon personin nga pushteti dhe kontrolli mbi gjërat, pasi përgjegjësia zhvendoset tek të tretët. Ndër të tjera, shpesh, njerëzit “objektivë” të fajit se kanë aspak ide se ç’ka me të vërtetë ju ndieni dhe nuk mund të vërejnë asgjë. Në të vërtetë, ju jeni duke u bërë robër të aciditetit dhe urrejtjes tuaj. Ndjenjat tuaja edhe mund të justifikohen, por nuk do t’ju ndihmojnë të bëheni njerëz të lumtur dhe të suksesshëm.

Keni Vështirësi Të Falni Veten

Të gjithë bëjmë gabime në jetë. Kur ju shikoni prapa në veprimet tuaja të kaluara, ka vendime dhe gjeste që ju vjen keq që i keni bërë? A ka gabime të gjykimit të gabuar që kanë shkaktuar dhimbje për veten dhe të tjerët? Unë me të vërtetë mendoj se të gjithë do të përgjigjemi po. Pyetja më e rëndësishme, atëherë, është një tjetër: si i kujtoni këto ngjarje të kaluara? A mendoni për veten si njerëz të këqij dhe ndiheni fajtorë për dëmtimin e diçkaje apo mundësive të humbura? Siç tregohet më herët, shumë varet nga mënyra se si lexojmë dhe rilexojmë ngjarjet! Gjatë këtyre kohërave të vështira, është jashtëzakonisht e rëndësishme të jesh i mëshirshëm me veten.
“Faleni veten. Të gjithë bëjmë gabime. Gabimet nuk janë të përhershme, por ato janë momente të izoluara. Mësoni të thoni vetes: Kam bërë një gabim, por kjo nuk më bën një person të keq ”

Të Kesh Frikë të Tepruar për Dështimin dhe Bërjen e Gabimeve

Frika nga dështimi dhe gabimet shpesh shoqërohen me dëshirën për t’u vlerësuar nga të tjerët dhe me nevoja perfeksioniste. A keni menduar ndonjëherë se nuk keni qenë aq i mirë sa keni dashur në raste të caktuara?
Ndoshta kjo nuk mund të jetë për shkak të pritshmërive që vendosët shumë të larta? Megjithëse standardet e larta mund të shërbejnë si një mjet i shkëlqyeshëm motivues, duke pritur që gjithmonë të jeni të përsosur në të gjitha situatat, ka efekte negative në mirëqënien tonë, duke rritur nivelet e stresit dhe duke zvogëluar shanset për arritjen e suksesit, duke reduktuar kështu lumturinë tuaj.
Dhe pastaj ka kaq shumë qëndrime të tjera që kufizojnë kreativitetin tonë dhe na gërryejnë nga brënda, duke e bërë shumë të vështirë të jemi të lumtur përkundër angazhimit tonë.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Konsulta psikologjike, psikoterapi, këshillim me një profesionist për ju do të ishte një ndihmë që mëndja juaj do t’ju falenderoj. Shpesh ndodhemi në situata të vështira që për ju ndoshta mund të mos ketë rrugëdalje, por zgjidhja më e mirë për çdo problem është të flasësh me dikë, dhe ajo perfekte është të flasësh me një specialist të fushës si psikologu i cili do t’ju ndihmonte të gjenit zgjidhjen që fshihej brënda jush.

Ofrohen konsulta online duke thjeshtësuar edhe për ju stresin e takimit me një psikolog në Tiranë, thjesht nga laptopi, tableti apo smartphone juaj ju mund të prenotoni një konsulte online psikologjike dhe të keni shërbimin e një psikologu online nga komoditeti i shtëpisë suaj.

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Studio Psikologjie në Tiranë është këtu për të ndihmuar në përmirësimin e vetëvlerësimit dhe shëndetit tuaj mendor

Vetëvlerësimi dhe shëndeti mendor

Çfarë është vetëvlerësimi? Vetëvlerësimi është mënyra se si mendojmë për veten dhe vlera që i japim vetes. …

mendimet obsesive psikolog tirane

Mendimet obsesive

Çrregullimi obsesiv-kompulsiv (OCD) karakterizohet nga një model mendimesh dhe frikash të padëshiruara të njohura si …

Rezervoni sot një seancë psikologjike me psikolog ne Tirane

Terapia e Traumës

Çfarë është Terapia e Traumës? Trauma është një përvojë emocionale ose fizike intensive që mund të ketë efekte …