Tag: Terapi

Këshillat më të mira të psikologjisë

Shtatë nga mësimet më të mira të psikologjisë dhe çfarë i bën ato të tilla.

Ne jetojmë në një botë ku këshillat psikologjike ofrohen në mënyra dhe forma të ndryshme. Këshillat mbi lidhjet janë më të përhapurat dhe më të klikuarat nga publiku. Gjithësesi, psikologjia shkon përtej temës së dashurisë duke ofruar mënyra për të përmirësuar gjithçka, duke filluar qç nga fiziku juaj deri tek aftësia për të menxhuar buxhetin. Lexojini dhe shihni vetë nëse janë apo jo 7 mënyrat më të mira për të përmirësuar jetën tonë të përditshme:

1• Ju mund të mësoni shumë duke vështruar sjelljen e personave të tjerë. Për një psikolog të sjelljes ,gjëja më e rëndësishme për të kuptuar një person është të vështrojë se çfarë ai ose ajo bën. Njerëzit shpenzojnë para për gjëra të cilat ata dëshirojnë, investojnë kohën e tyre për projekte që i shohin si të rëndësishme,dhe shprehin karakterin e tyre në mënyrën sesi ata flasin dhe ecin. Nëse jeni i regjur me praktika të tilla, mund të luani lojra të tipit Sherlock Holmes në të cilat ju merrni diçka nga një person dhe vërtetoni kështu nëse hipotezat tuaja jane të vërteta apo jo. Megjithatë, zgjedhjet që personat bëjnë kur i jepet një liri e caktuar mund të tregojnë më shumë për vlerat,interesat dhe personalitetin e tyre.

2• Forcat e brëndshme mund të çojnë në sjellje të jashtme. Njerëzit mund të udhëhiqen nga impulse dhe konflikte që as nuk mendonin se mund ti kishin. Frojdi vuri në dukje duke “zbuluar” të pandërgjegjshmen se si impluset tona të ndrydhura çojnë në atë sjellje që vezhguam në pikën #1. Nuk duhet të jesh psikoanalist që të jesh i aftë për të kuptuar bazat e mekanizmave mbrojtës, apo për të kuptuar se ndonjëherë ekzistojnë disa çështje që na bëjnë ankthiozë  apo mund të katalizojnë disa nga sjelljet më kundërproduktive ( psh. nervozizmi).

3• Lidhjet e afërta janë të rëndësishme për mirëqënien. Vetëbesimi është një gol që shumë nga ne perpiqen të arrijnë, dhe shumë njerëz do bëjnë gjithçka për të shprehur pamvarësinë e tyre. Gjithësesi, ashtu siç shumë shkencëtarë kanë treguar kohë pas kohe, duke perfshirë edhe një studim afatgjatë mbi intimitetin dhe mirëqënien , aftësia për tu lidhur ngushtë me persona të tjerë do të na aftësojë më shumë në sfidat e jetës. Kjo është ndoshta edhe arsyeja pse njerëzit kërkojnë këshilla mbi lidhjet herë pas here. Kur lidhja juaj duket se nuk po funksionon, ju filloni të shqetësoheni dhe bëheni të vrazhdë,por kur partneri juaj mund të mbështetet tek ju, ju ndjeni se mund ti mbijetoni gjithçkaje që ndodh në botën jashtë.

4• Përforcimet pozitive janë një motivues shumë i madh. Skinneri tregoi shumë vite më parë se kafshët-përfshi edhe njerëzit- do të bëjnë gjithçka për të arritur atë që duan. Filozofia e punës së Skinnerit ishte se përforcimet , jo ndëshkimet, do na ndihmojnë shumë në dëshirat tona. Skinner projektoi disa paradigma eksperimentale që treguan saktësisht si të formojmë sjelljen duke çuar përpara pasojat e asaj sjellje. Në jetën tonë ne përdorim përforcime pozitive edhe atëherë kur nuk e kuptojmë se po e bëjmë si psh, kur nxisni fëmijët tuaj të studiojnë më tepër apo të largoni veten nga ndonjë ves, përforcimet pozitive janë pjesë e jetës sonë dhe janë diçka që funksionon.

5•  Përdoreni ose lëreni të “vdesë”.  Kjo shprehje e njohur lidhet përgjithesisht me trurin, dhe nevojën që ne kemi për ta mbajtur aktiv për të mos humbur disa nga aftësitë si kujtesa dhe reagimi i shpejtë. Origjina e kësaj shprehje në fakt, vjen nga puna e kërkuesve të seksit Master dhe Johnson në diskutimet që ata bën për seksin në jetën e vonë. Studimet e tyre mbi  të rritur të moshuar treguan rëndësinë e të qëndruarit seksualisht aktiv edhe pse forma fizike e tyre mund të mos jetë në maksimum. Megjithatë ne e dimë shumë mirë se aktiviteti fizik nxit funksionim më të mirë konjitiv, pak rëndësi ka mosha. Dorëzimi, kur ne fakt gjithçka duhet është thjesht një sforcim minimal, është një shenjë se kujtesa juaj do të vuajë nga shenjat e fshirjes së saj. Një studim afatgjatë me persona të moshës mesatare tregoi humbje të lehta në aftësinë intelektuale në vitet e tyre të mëpasme.

6• Bëni kujdes në mënyrën sesi situata prek sjellen. Ushqimi i psikologjisë është demonstrimi sesi individi reagon në mënyrë të ngjashme, pa patur parasysh si reagon personalitetiiI tij në situatë. Për shembull paragjykimet e brëndshme apo të jashtme i bëjnë njerëzit të grupohen me njerëz të tjerë që i shohin të ngjashëm me veten dhe të shkaktojnë zemërim, fyerje, apo përçmim të njerëzve që nuk i shohin si të ngjashëm me veten. Mendoni se si mërziteni kur shihni një grup kalimtarësh që kalojnë rrugën ndërkohë që ju prisni teksa ata kalojnë. Në anën tjetër, kur jeni ju ai që kaloni rrugën, ju tërboheni nëse një makinë i bie buris që ju të nxitoni. Kjo dhe plot sjellje të tjera nga jeta jonë e përditshme na tregojnë influencën depërtuese, dhe na bën të jemi më të ndjeshëm dhe më të pranueshëm ndaj ndjenjave njerëzore.

7•  Kuptoni se ka diçka më shumë sesa thjesht “librat e mënçur” të inteligjencës.

Për më shumë se një shekull, teoria e faktorit “g” dominoi pikëpamjen e psikologjisë mbi inteligjencën. Ideja e g-së u propozua nga psikologu britanik Charles Spearman i cili hodhi idenë se inteligjenca konsiston në aftësi të veçanta mendore. Kjo ide ndezi shumë polemika në vitet ’90 kur u qartësua se g-ja më tepër reflektonte  njohuritë akademike. Disa kritikë si Robert Sternberg, Daniel Goleman, dhe Howard Gardner drejtuan një lëvizje kundër  g-së, lëvizje e cila çoi në rimendimin e idesë sesi ne përcaktojmë inteligjencën. Edukatorët, teoricienët dhe kërkuesit tashmë e kanë kuptuar se është e rëndëshishme të shtojnë edhe “njerëzit e mënçur”, dhe “rrugët e mënçura” (midis të tjerash) në kuotuesin e inteligjencës së vjetër tashmë.

Psikologjia është një subjekt i pafund magjepës për shumë nga ne, dhe këto 7 mësime të saj mund t’iu ndihmojnë të zgjidhni shumë nga dilemat e saj, me të cilat mund të përballeni në jetën tuaj të përditshme.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Këshillimi me psikologun të ndihmonë të përballesh me çdo gjë dhe të ringrihesh! Konsulta e një psikologu është një mënyrë efektive, e përshtatshme për të marrë ndihmë në lidhje me shumë çështje; si depresion ,stres ,atakpaniku ,ankth, probleme personale, probleme em fëmijët, një moment i vështirë për tu kaluar apo marrëdhënia në çift, çështjet e karrierës, vetë respekt, dhe shumë fusha të tjera të jetës.

#PSIKOTERAPIA është zgjidhja dhe është për të gjithë, sepse ne jemi njerëzor, jo të pamposhtur dhe as të përsosur, ne të gjithë kalojmë nëpër periudha të vështira dhe nuk dimë gjithnjë se si ta zgjidhim vetë.

Në situata të shqetësimit figura e psikologut jep një ndihmë konkrete dhe efektive. #Kërkokonsultëntëndepsikologjike

Na kontaktoni

Si Psikologe e liçencuar nga @urdhriipsikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio psikologjike në Tiranë, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Ankthi nga Covid-19: si të menaxhohet në mënyrë të efektshme frika nga infektimi.

Është e panevojshme të shohim rreth e rrotull nesh: ne jemi në situatë emergjence. Dhe si në të gjitha kohërat e emergjncës është e lehtë ta gjesh veten të çorientuar, të frikësuar dhe të shqetësuar për diçka që fjalë për fjalë na ka tronditur dhe që nuk e dimë kur do të përfundojë.
Lajmet janë të qarta, numri i të infektuarve po rritet, shumë dyqane janë detyruar të mbyllen për të mbrojtur shëndetin kolektiv dhe disa prej nesh madje e gjejnë veten në karantinë.
Në këto momente, siç e dini mirë, është thelbësore të menaxhojmë ankthin dhe frikën, si dhe konfuzionin dhe tensionin. Si mund të përballemi në mënyrë efektive me ankthin, frikën dhe tensionin në një moment të tillë?


Këtu janë 4 këshillat e mia të dobishme për të gjithë ne:

1.Le të mësojmë të heshtim: Të jetosh vazhdimisht me lajmet, duke iu nënshtruar bombardimeve mediatike dhe “raportit të përditshëm të luftës”, janë të gjitha modalitete që krijojnë ankth dhe përfshijnë një gjëndje alarmi të tepërt, si diçka që duket se nuk na jep rrugëdalje. Jo, nuk bëhet fjalë për të jetuar të painformuar apo për të injoruar problemin, por për të kufizuar “azhornimin” tonë në një moment të vetëm të ditës, krijimin e momenteve më të gjatë të pushimit nga lajmet, të larguar sa më shumë nga masakra mediatike që na detyron të huazojmë veten tonë. E njëjta vlen edhe për bisedat ose përballjet tona më të shpeshta mbi temën. Le të përpiqemi të shmangim shkëmbimet e zakonshme në lidhje me këtë çështje me familjen, miqtë ose fqinjët sa më shumë që të jetë e mundur. Biseda jonë për problemin mund të bëhet një lloj refreni, në mënyrë të përkryer i aftë të na bëjë të mos konceptojmë asgjë tjetër.

2. Të shmangim format e vetë-analizës ose dëgjimit të vazhdueshëm të trupit tonë
: Matja e shpeshtë nëse kemi temperaturë ose nëse marrim frymë mirë, duke i kushtuar vëmëndje çdo teshtitjeje ose kollitjes së vetme janë të gjitha modalitete që ushqejnë frikën. Mënyrat më me ndikim për të komunikuar me veten dhe të dashurit tanë janë sjelljet që ne adoptojmë. Nëse e mas temperaturën e fëmijës tim dy herë në ditë ose do e nënshtroj në trajtim të rëndësishëm për një ftohje të thjeshtë sezonale, sipas të gjitha gjasave, do t’i kaloj atij një mesazh shqetësimi të tepruar në krahasim me gjëndjen e tij të vërtetë shëndetësore, me rrezikun që ai të sëmuret vërtet… por nga ankthi!

3. Me fëmijët

• Tregoju të vërtetën në mënyrë të thjeshtë.
• Zgjidhni imazhet dhe informacionet e duhura. Zgjidhni një moment në ditë për t’u përkushtuar së bashku me vizionin e informacionit në mënyrë që ta bëni përmbajtjen të kuptueshme dhe siguruese.
• Trasmetoni dashuri, siguri dhe vëmëndje.
• Deklaroi fëmijëve se shumë profesionistë të aftë (mjekë, infermierë, policë/ushtarë, shkencëtarë) janë duke punuar vazhdimisht për të rivendosur sigurinë dhe për t’u dhënë ndihmë të sëmurëve, duke nënvizuar aspektet pozitive të veprimeve të kurimit.

4.
Le të adoptojmë sjellje të përgjegjshme: Mos bier në grackën e parandalimit dhe /ose shqetësimit të tepërt, nuk do të thotë të veprosh në mënyrë të papërgjegjshme. Indikacionet e përgjithshme janë ato që ne të gjithë e dimë tani dhe që në çdo vend i botës ka rekomanduar vazhdimisht, të tilla si larja e duarve shpesh, mbajtja e një distancë të sigurt nga njëri-tjetri, kollitja dhe teshtitja në krah (në bërryl) dhe mbi të gjitha shmangia për të dalë përveç në raste të nevojës ekstreme (punës, shëndetit, ushqimit).
Ju mund të përjetoni frikë ose axhitim: është një reagim normal, ne e dimë që të flasim për emocionet tona na ndihmonë të ndihemi më mirë.
Ndonjëherë mund ta keni të vështirëpërqëndroheni ose të merrni vendime, kjo është gjithashtu normale pasojë e stresit në këtë situatë emergjence.
Kjo betejë, ndryshe nga shumica e betejave në të cilat na kërkohet të përballemi me armikun në fushë të hapur, mund të fitohet vetëm duke pritur me durim. Në pritje të këtij armiku të njëjtë, që duke mos gjetur më jetesën e tij, të vdesë vetëm…

Të presim me durim: është saktësisht e kundërta e asaj që na thotë ankthi për të vepruar.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar! Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!
Si profesioniste, përveç shërbimit online skype; studio.psikologjie, pres në studio në Tiranë  për më shumë se 14 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira dhe për të rimarrë jetën në duart e tyre. Aktualisht konsultat në studio janë ndërprerë, ofrohen vetëm online nëpërmjet skype dhe telefonit për shkak të situatës nga Covid-19

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Këshillimi me psikologun të ndihmonë të përballesh me çdo gjë dhe të ringrihesh! Konsulta e një psikologu është një mënyrë efektive, e përshtatshme për të marrë ndihmë në lidhje me shumë çështje; si depresion ,stres ,atakpaniku ,ankth, probleme personale, probleme em fëmijët, një moment i vështirë për tu kaluar apo marrëdhënia në çift, çështjet e karrierës, vetë respekt, dhe shumë fusha të tjera të jetës.

#PSIKOTERAPIA është zgjidhja dhe është për të gjithë, sepse ne jemi njerëzor, jo të pamposhtur dhe as të përsosur, ne të gjithë kalojmë nëpër periudha të vështira dhe nuk dimë gjithnjë se si ta zgjidhim vetë.

Në situata të shqetësimit figura e psikologut jep një ndihmë konkrete dhe efektive. #Kërkokonsultëntëndepsikologjike

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

blank

Menaxhimi i Emocioneve Negative: Si ta Bëni në Mënyrë Efektive

Duhet të jeni në gjëndje të kërkoni falje në çdo kohë. Shoh kaq shumë krenari të padobishme që shkatërron marrëdhëniet më të mira. Ne përjetojmë emocione të shumta çdo ditë, dhe ndonjëherë ato janë të këndshme, ndërsa të tjerët janë më pak. Të ashtuquajturat emocione negative së bashku me ato pozitive janë një pjesë integrale e botës sonë emocionale, dhe ne nuk mund të mendojmë për fshirjen e tyre. Por është shumë e dobishme të njiheni me idenë se emocionet negative menaxhohen. Kjo është e mundur duke mësuar teknikat e duhura, duke mësuar të menaxhoni emocionet. Që ne të mësojmë të jetojmë me to, në mënyrë që ato të mos marrin dhe të mos kenë kontroll mbi jetën tonë.

Të mësuarit për të menaxhuar emocionet negative: një projekt që mund të zbatohet në disa hapa:

Emocionet tona nuk vijnë kurrë rastësisht, edhe kur duket se janë atje për asnjë arsye të dukshme, gjithmonë ekziston një arsye. Sepse emocionet tona janë të lidhura me jetën tonë dhe përparimin e saj, me situatat që ne jemi thirrur për të menaxhuar çdo ditë, me marrëdhëniet që endemi, me cilësinë e vetë jetës.

Emocionet mbajnë gjithmonë një mesazh, dhe varet nga ne që ta deshifrojmë atë dhe të bëjmë atë që duhet.
Pra, hapi i parë për të qënë në gjëndje të kontrollojmë emocionet është t’i kushtojmë vëmëndje ngjarjeve të jetës sonë dhe asaj që emocionet dhe përvojat lindin prej saj. Emocioni pra duhet të kuptohet dhe që të jmi në gjëndje ta bëjmë këtë, ai duhet të kontekstualizohet.
Është e nevojshme të kuptohet pse ndjehem në një farë mënyre, çfarë po përjetoj, ose çfarë kam përjetuar, ose çfarë do të duhet të ndodhë.

Shoqërimi i emocionit me kontekstin nga i cili buron, më lejon të ndërmarr hapin tjetër në mënyrë që të menaxhoj emocionet negative në një mënyrë funksionale. Kuptoni në situatën e veçantë se si po sillem, dhe nëse..dhe cilat alternativa të tjera kam në dispozicion.
qënit në errësirë për të gjitha këto aspekte shpesh nuk na lejon të kuptojmë se çfarë po ndiejmë, aq më pak si pasojë e të qënurit në gjëndje të menaxhojmë më mirë atë që po përjetojmë, dhe për këtë arsye të #menaxhojmë emocione negative.

Si të kontrollojmë Emocionet në një Mënyrë Funksionale

Ne duhet të pranojmë faktin se në jetën tonë disa herë do të duhet të merremi me menaxhimin e emocioneve të pakëndshme. Dhe për të dalë prej kësaj fitues do të jetë e rëndësishme ta bëni në një mënyrë funksionale.
Një mënyrë funksionale, siç kemi parë më lart, konsiston para së gjithash në të kuptuarit dhe dhënien e kontekstit të emocioneve. Sepse një herë që përqëndrohemi tek situata dhe tek ajo që ndiejmë, mund të përpiqemi të thellohemi dhe të shohim të gjitha mundësitë që kemi.

Është shumë e dobishme dhe funksionale përveç vlerësimit dhe përqëndrimit në problem, duke zhvendosur vëmendjen e dikujt në zgjidhjen e problemit, domethënë atë që mund të bëhet për t’u marrë me situatën aktuale.
Një mënyrë #funksionale për të menaxhuar emocionet negative është gjithashtu t’i pranojmë ato si pjesë e jona. Dhe për të kuptuar se nëse ne nuk i “fryjmë” ato, por përkundrazi kuptojmë se çfarë ato duhet të na thonë dhe të përballimi me to, duke bërë veprime të drejta, ato nuk mund të na bëjnë asgjë ose nuk na kushtëzojnë.
Një mënyrë tjetër e shkëlqyeshme për të kontrolluar emocionet negative është t’i ndani ato. Sepse është shumë më e lehtë për të moduluar atë që ndiejmë së bashku me dikë, e jo vetëm.
Të mos harrojmë se emocionet negative që ndahen ulen, ndërsa emocionet pozitive që ndahen rriten.

Si të Kontrolloni Emocionet në një Mënyrë Jofunksionale

Fatkeqësisht, disa prej nesh, megjithëse kanë si qëllim të menaxhojnë emocionet negative, në të vërtetë përdorin metoda jofunksionale.
Një nga mënyrat më të dëmshme që do të çojnë në vuajtje të caktuara është shtypja vullnetare e emocioneve. Refuzimi i tyre, pretendimi duke bërë sikur nuk i prov

oni, duke thënë se gjithçka është në rregull edhe nëse e dimë që nuk është kështu, nuk do të çojë në ndonjë zgjidhje.
Edhe shmangia e situatave, përpjekja për të shpëtuar nga ajo që duhet të bëhet është një modalitet jofunksional që nuk mund të sjellë rezultate të mira. Dhe kjo sigurisht nuk do të çojë në zgjidhjen e vështirësive që ne po përjetojmë.
Dhe ne jemi gjithmonë në të njëjtin drejtim kur aktiviteti ynë kryesor është të fajësojmë të tjerët për emocionet tona. Për shkak se emocionet na takojnë, prandaj është përgjegjësia jonë, varet nga ne që të merremi me to dhe të marrim vendime.

Nëse, për shembull, gjëndja ime e keqe është e lidhur me një marrëdhënie që nuk funksionon, do të jetë e padobishme të vazhdoj të insistoj që personi tjetër të ndryshojë dhe për këtë arsye të shkarkoj gjëndjen time të keqe jashtë.
Tjetri ndryshon vetëm nëse ai dëshiron të ndryshojë. Dhe gjëndja ime e keqe më takon mua, dhe mua më takon mua ta vlerësoj se si ta menaxhojmë marrëdhënien ndryshe, në dritën e vështirësive të paraqitura.
Vetëm në këtë mënyrë situata mund të ndryshojë dhe gjëndja ime të zgjidhet.

Edhe vetëm të përpunosh është një zakon i vërtetë jo-funksional,që synon të kontrollojë emocionet. Njëstrategji që në vend që të ndihmojë shpesh çon në bllokim, sepse nuk parashikon ndonjë zgjidhje të vërtetë.
Si përfundim, unë do të doja të them që emocionet nuk na kontrollojnë dhe nuk mund të na kushtëzojnë, përveç nëse ne jemi ata që e lejojnë atë. Dhe ata mund ta bëjnë këtë përkohësisht vetëm nëse zgjedhim strategji të gabuara.
Prandaj është e mundur të mësojmë se si të menaxhojmë emocionet, duhet ta bëjmë atë çdo ditë duke përdorur strategji funksionale. Kjo na lejon të kuptojmë, të hapim më shumë mundësi, zgjidhje praktike dhe pranimin e tyre.

Vetëm në këtë mënyrë ne do të jemi në gjëndje të përjetojmë emocionet, madje edhe ato të pakëndshmet, si aleatë dhe bartës të mesazheve për tu kuptuar dhe menaxhuar. Dhe jo vetëm si armiqtë që duhet të largohen me çdo kusht.
Dhe të mos harrojmë se emocionet janë pjesë e jona, se ato janë pjesë e jona dhe na tregojnë rrugën, dhe largimi i tyre është ekuivalent me fshirjen e një pjese të thelbit, ekzistencës tonë.
Çdo përpjekje apo tentativ për të shtypur kështu është e dënuar të dështojë.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Këshillimi me psikologun të ndihmonë të përballesh me çdo gjë dhe të ringrihesh! Konsulta e një psikologu është një mënyrë efektive, e përshtatshme për të marrë ndihmë në lidhje me shumë çështje; si depresion ,stres ,atakpaniku ,ankth, probleme personale, probleme em fëmijët, një moment i vështirë për tu kaluar apo marrëdhënia në çift, çështjet e karrierës, vetë respekt, dhe shumë fusha të tjera të jetës.

#PSIKOTERAPIA është zgjidhja dhe është për të gjithë, sepse ne jemi njerëzor, jo të pamposhtur dhe as të përsosur, ne të gjithë kalojmë nëpër periudha të vështira dhe nuk dimë gjithnjë se si ta zgjidhim vetë.

Në situata të shqetësimit figura e psikologut jep një ndihmë konkrete dhe efektive. #Kërkokonsultëntëndepsikologjike

Na kontaktoni

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga @urdhriipsikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Konsulta online/studio me psikologe Tirane

Bindjet Shfuqizuese. Pse përsërisim gjithmonë të njëjtat gabime?

Problemet e jetës, të cilat përsëriten në mënyrë të pashpjegueshme në dashuri, në familje ose në punë, janë pjesë e një mekanizmi të pavetëdijshëm, shumë mirë të njohur dhe kuptuar nga shumë njerëz.
Nëse gjithmonë bini në të njëjtat gabime, duke e gjetur veten kaq të pushtuar në mëndje, me mendime përsëritëse dhe shfuqizuese, që nuk arrin ti largosh… Ti je viktimë e një mekanizmi të pavetëdijshëm të quajtur “Detyrim përsëritjeje“. Një përsëritje që bën dëm dhe prodhon Ankth .  Bindjet kanë fuqi të madhe mbi ne, jetën tonë dhe të tjerët. Një bindje shfuqizuese është një koncept që frymëzon një mesazh negativ tek ne.
Pavetëdija jonë prodhon gjithmonë të njëjtat bindje shfuqizuese që shkaktojnë humbje të vetëvlerësimit dhe ankth. Përsërit vazhdimisht, përmbajtjen emocionale që kemi jetuar në fëmijëri dhe në periudhat në të cilat u formua personaliteti ynë. Por identifikimi i këtyre mekanizmave psikologjikë nuk është i lehtë!
Bindjet shfuqizuese mund të na kufizojnë dhe bllokojnë rritjen tonë personale. Pjesa më e madhe e jetës sonë varet nga bindjet tona, të cilat na bëjnë të prodhojmë gjëndje shpirtërore të caktuara dhe sjellje të caktuara.  93% e jetës sonë është e qeverisur nga pavetëdija.

Mund të duket e çuditshme,  por mesatarisht qënia njerëzore është i vetëdijshëm për vetëm 7% të asaj që bën, thotë, mendon dhe provon.  Kjo do të thotë që 93% e mendimeve, emocioneve dhe veprimeve tona janë automatike dhe pa vetëdije. Pavetëdija mund të brëndësojë deri në dhjetë mijë mesazhe në ditë dhe nuk harron asgjë…është emocionale dhe i pranon gjithçka fjalë për fjalë.  Pavetëdija jonë krijon bindjet e saj, përmes përvojave të jetuara, veçanërisht në fëmijëri. Nëse jemi rritur duke menduar se nuk jemi të aftë, ne do ta kalojmë jetën tonë duke e konfirmuar këtë bindje.
Ne të gjithë kemi bindjet tona që na kufizojnë dhe na çojnë në vetë-sabotim.  Prandaj ne vazhdojmë të përsërisim të njëjtat gabime dhe sjellje, të cilat nuk arrijmë t’i heqim qafe.
Secili nga ne ka frikë nga diçka… Më saktësisht, detyrimi për të përsëritur mund të jetë një mënyrë në të cilën dikush është skllav i frikës: 
• Kur ne kemi përjetuar trauma emocionale në jetën tonë, veçanërisht në fëmijëri
• Çdo herë që ne kemi qenë të lënduar emocionalisht
• Sa herë që dhimbja ka qenë aq e fortë sa e kemi hequr atë nga vetëdija

Ja se si funksionon detyrimi i përsëritur

Psikologjia e kishte identifikuar këtë mekanizëm, më shumë se njëqind vjet më parë, me Sigmund Freud.
“Ajo që ka mbetur e kuptuar keq gjithmonë kthehet; si shpirt në dhimbje ose i humbur, ajo nuk ka paqe derisa të marrë zgjidhje dhe çlirim “- S. Freud
Në fakt, për shumë ndodh pikërisht kjo… Ne priremi për të përsëritur të njëjtat modele të dështuara, për shkak të bindjeve tona shfuqizuese.
Jo rrallë, e pandërgjegjshmja na sjell të përsërisim dhe të kërkojmë pikërisht ato përvoja emocionale, të cilat janë formuar gjatë procesit tonë të rritjes, sepse i ushqen dhe i njeh ato emocione në një mënyrë të thellë.
Dhe është kështu! Aktivizohet përsëritja e skemave shfuqizuese që na çojnë për të kërkuar për situata të ngjashme, duke u kthyer gjithmonë për të qënë viktimë e një kurthi mendor të vuajtjes.

Kapërcimi i bindjeve shfuqizuese na shpëton jetën

Kush nuk ka i ndodhur të ketë pasur përshtypjen se nuk ka për të arritur të kapërcejë ndonjë vështirësi apo problem?   Të gjithë kemi të paktën një përvojë të vogël.
Pastaj është një kënaqësi e madhe të jesh në gjëndje të thuash: “Ja më në fund ja dola!
Një bindje fuqizuese është një koncept që frymëzon një mesazh pozitiv tek ne dhe ndërpret detyrimin e përsëritjes.
Në fakt, të ndërpresësh detyrimin e përsëritjes nuk do të thotë asgjë më shumë sesa të lëmë prirjen për të përsëritur të njëjtat bindje shfuqizuese që na pengojnë në jetë.
Në realitet, qëllimi përfundimtar i veprimit tonë është pikërisht ky, domethënë të jemi në gjëndje të realizojmë dëshirat tona dhe të kapërcejmë vështirësitë që jeta na paraqet në mënyrë të pashmangshme.
Fatkeqësisht ka ditë kur zgjohemi pa energji dhe motivim dhe ndjehemi të irrituar dhe të pakënaqur, deri në atë pikë sa nuk mund të gjejmë arsye për të kryer angazhimet tona dhe për të arritur qëllimet që i kemi vendosur vetes.
Skemat tona të mendimit përsëriten dita ditës, nëse nuk ndërhyjmë për t’i ndërprerë ato. Dhe për fat të keq, bindjet shfuqizuese kanë fuqi të madhe mbi ne dhe jetën tonë.

Bindjet Shfuqizuese dhe Mendimet Kufizuese

Në këtë qëndron e keqja jonë, në të vërtetë bindjet shfuqizuese na bllokojnë dhe pengojnë veprimet tona, duke na bërë që të përsërisim gjithmonë të njëjtat gabime.
Kemi frikë se nuk jemi në lartësinë e duhur ose kemi frikë se të tjerët nuk do të na pranojnë, mendojmë se jemi të paaftë dhe nuk jemi të vlefshëm sa duhet, kështu që niveli i vetëvlerësimit tonë bie.
Frika jonë na heq energjinë dhe na demotivon…na pengonë të veprojmë dhe na mbanë në pasivitet.
Bindjet Shfuqizuese qëndrojnë në pavetëdijen tonë dhe veprojnë automatikisht.
Në fakt, janë bindjet tona shfuqizuese të pavetëdijshme ato që përcaktojnë frikërat tona.
Këto janë besime kufizuese për veten tonë dhe botën përreth nesh, të cilat i kemi ndërtuar në mëndjen tonë, me kalimin e kohës dhe janë të palogjikshme dhe të paarsyeshme.
Bindjet shfuqizuese kanë shkaktuar një mekanizëm të mendimit negativ, i cili duke u përsëritur me kalimin e kohës është konsoliduar në trurin tonë, duke krijuar rrugë të vërteta neurale.

Si të kapërcejmë bindjet shfuqizuese

Siç thash më sipër këto janë zinxhirë të padukshëm me mekanizma të pavetëdijes tonë, të cilat na bëjnë të përsërisim gjithmonë të njëjtat gabime. Ato na bllokojnë, na kufizojnë dhe imponojnë veprime të caktuara përsëritëse për të kryer.
Duke thënë këtë, për të kapërcyer mekanizmin duhet të fillojmë të flasim për zëvendësimin. Kjo do të thotë, duke zëvendësuar një bindje shfuqizuese me një fuqizuese.
Për të filluar, ndiq këto 3 hapa:

1 Bëhu i vetëdijshëm për bindjet e tua shfuqizuese
Fillo me ato më të dukshmet, të cilat tashmë i di pjesërisht që të bëjnë të përsërisësh gjithmonë të njëjtat gabime. Shkruaji ato dhe bëj një listë.
Për të identifikuar dhe prishur detyrimin e përsëritjes, bëji vetes pyetje strategjike që do të drejtojnë drejt një këndvështrimi të ri:
• Çfarë arsyetimi po bëj për t’ia atribuar këtë kuptim kësaj ngjarje?
• Cilat informacione të tjera mund të konsideroj për të vlerësuar këtë bindje?

2 Zëvendëso bindjen tënde me një më të fuqishme
Zgjidhni një nga lista që keni bërë më parë dhe shkruani pranë saj çfarë mund të ndodhë, nëse do të ishte e kundërta. Mbi të gjitha, është e rëndësishme që të vini në dyshim bindjen tuaj shfuqizuese që ju dobëson dhe ju kufizon.

3 Tani thjesht vepro
Kur disa bindje na dobësojnë, blloku i parë është veprimi. Ndërsa, një bindje fuqizuese është në gjëndje të liroj fuqinë tonë vendimmarrëse. Pra, ndërmerr hapin e parë, duke zbatuar bindjen e re. Mos harro se janë mendimet që fshihen pas çdo veprimi.
Mendimet negative na dobësojnë, ndërsa mendimet pozitive na forcojnë. Mendimet negative gjenerohen nga bindjet tona kufizuese.

Të kuptuarit e kësaj është shumë e rëndësishme sepse na jep mundësinë të çlirohemi nga mendimet tona negative, duke kuptuar bindjet nga të cilat ato rrjedhin. Kur të kesh në mëndje një bindje që të kufizon, reflekto mbi të dhe përpiquni të kuptosh se nga vjen, kush e instaloi atë tek ty.
Nëse nuk do të kishte bindje shfuqizuese të pavetëdijshme, të cilat janë formuar me kalimin e kohës dhe veçanërisht gjatë fëmijërisë, nuk do të kishte gjithashtu mendime kufizuese, emocione negative dhe frikë. Bindjet shfuqizuese, një problem i vërtetë.
Për të dalë nga procesi i pavetëdijshëm që ju kufizon në jetë, rekomandohet psikoterapia dhe me pak angazhim dhe introspeksion, është e mundur të korrigjoni veten.
Psikoterapia është zgjidhja duke ju drejtuar psikologut që të ndihmonë në rindërtimin e strategjive të duhura duke zëvendësuar strategjitë jofunksionale dhe të keq përshtatura.

 

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

#PSIKOTERAPIA është zgjidhja dhe është për të gjithë, sepse ne jemi njerëzor, jo të pamposhtur dhe as të përsosur, ne të gjithë kalojmë nëpër periudha të vështira dhe nuk dimë gjithnjë se si ta zgjidhim vetë.

Këshillimi me psikologun të ndihmon të përballesh me çdo gjë dhe të ringrihesh! Konsulta e një psikologu është një mënyrë efektive, e përshtatshme për të marrë ndihmë në lidhje me shumë çështje; si depresion, stres, atakpaniku, ankth, probleme personale, probleme me fëmijët, një moment i vështirë për tu kaluar apo marrëdhënia në çift, çështjet e karrierës, vetë respekt, dhe shumë fusha të tjera të jetës.

Në situata të shqetësimit figura e psikologut ne Tiranë jep një ndihmë konkrete dhe efektive. #Kërkokonsultëntëndepsikologjiketirane

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë:

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë

Çfarë është ndërtimi? Një mekanizëm midis imagjinatës dhe realitetit

Çfarë është ndërtimi?

Ndërtimi është një mekanizëm i përhapur që ne të gjithë priremi ta përdorim çdo ditë. Por disa më shumë se të tjerët, duke u bërë depërtues dhe jo funksional.

Imagjinata dhe realiteti … Ne individët e përjetojmë këtë diatribe të brëndshme të vazhdueshme. Gjithmonë duke kërkuar një ekuilibër midis asaj që jetojmë në konkreten (atë që po përjetoj dhe po bëj tani), dhe atë që imagjinojmë (atë që thjesht po mendoj, dhe do të jem në gjëndje të bëj ose të jem brënda një kohe, dhe pastaj fjalë për fjalë “Unë ndërtoj” me mëndje”.
Ne individët duke qënë qënie shumë mendore jemi mjeshtër të vërtetë të ndërtimeve. Dhe ne mund të ndërtojmë në kushte negative ose pozitive, me rezultate shumë të ndryshme për sa i përket cilësisë së jetës.
Duhet thënë se për disa njerëz ndërtimi negativ mund të bëhet një mekanizëm jashtë kontrollit, i cili nuk lejon që të funksionojë në mënyrë tjetër përveç kësaj.
Kur flasim për ndërtimin duhet të dallojmë dy aspekte, një funksionale dhe një që është shumë më pak për të mos thënë  aspak:
•Ndërtimi si projektim
•Ndërtimi si largim nga realiteti i vërtetë, dhe i realiteteve negative dhe katastrofike që nuk ekzistojnë

Ndërtimi dhe projektimi

Çdo ditë dhe në çdo moment të ditës ne njerëzit ndërtojmë. Në terma funksionale, ndërtimi nënkupton projektimin. Mendojmë se çfarë do të bëj pas 5 minutash, 2 orësh, nesër, në një muaj, në pak vite.
Kush prej nesh nuk ka planifikuar në mëndjen e tij veprimtarinë që do të bëjë në pak minuta, brënda disa muajve, pushimet, se çfarë do të bëjë në fundjavë?
Kush prej nesh nuk ka ndërtuar në mëndje projekte të rëndësishme të tilla si një martesë, një fëmijë, duke arritur punën e ëndrrave, një shtëpi…dhe kështu me radhë.
Në të gjitha këto situata ne ndërtojmë, sepse ndërsa jemi këtu dhe tani jemi duke menduar për arritjen e të gjitha këtyre gjërave, por ende nuk i kemi ato, nuk janë në realitet. Me mëndjen shkojmë përpara dhe mendojmë se çfarë do të marrim në një periudhë të caktuar kohe, çfarë do të bëjmë, me kë do të jemi, si do të shkojnë këto situata, por ne nuk po i jetojmë ato me të vërtetë.
Në të gjitha këto nuk ka asgjë të çuditshme, përkundrazi është një mekanizëm shumë i dobishëm që do të krijonte shumë vështirësi nëse nuk do të ekzistonte.
Le të përpiqemi vetëm për një moment të mendojmë për këtë aspekt. Nëse nuk do të pajiseshim me këtë aftësi nuk do të mund të krijonim asgjë, do të silleshim në mënyrë të rastësishme, nuk do të kishim qëllime, madje nuk mund të gjenim motivimin e duhur për të filluar diçka të re.
Aftësia për të parë me mëndje se çfarë duam të bëjmë, ku duam të jemi, me kë, çfarë rezultatesh të kemi. Në fakt, kjo na jep shtytjen e duhur për t’u angazhuar përpara të tjerëve, për të krijuar dhe arritur diçka të re.

Ndërtimi dhe Patologjia

Por si të gjitha gjërat, ajo që bartet në tepricë ndalon së punuari dhe përfundon duke krijuar disavantazhe më shumë sesa avantazhe.
Atëherë, kur ndërtimi bëhet patologji?
Kur nuk e përdorim më këtë #aftësi për të menduar dhe planifikuar, por për tu distancuar nga realiteti, duke përfunduar duke ngatërruar atë që është reale me atë që është fantazi.
Kur ne kemi tendencën të ndërtojmë në mëndjen tonë vetëm idenë se si mund të jetë diçka, pa e jetuar apo ndjerë atë me të vërtetë. Dhe pikërisht, të gjitha frikërat janë të qëndrueshme nga ky mekanizëm, nga ndërtimi.
Në fakt, me mëndjen tonë ne mund të ndërtojmë fjalë për fjalë gjithçka, ne mund të krijojmë besime dhe frikëra pafund.
Dhe ne mund t’i ndërtojmë ato aty ku nuk janë, madje edhe në situata që në të vërtetë nuk kanë asgjë të rrezikshme, dhe nuk ka limite.
Ndërtimi ndodh kur filloj nga një minimum i dhënë dhe unë ndërtoj mbi të shumë më tepër.
Për shembull, tani ndihem në ankth, kështu që do të thotë se po ndodh diçka e tmerrshme. Unë do të bëj një gjë të caktuar dhe do të shkojë në një mënyrë të caktuar…
Nëse, për shembull, unë filloj të mendoj se largimi nga shtëpia është i rrezikshëm dhe filloj të shmang situatat pas situate,përveç nëse shoqërohem, një mendim fillestar gradualisht do të shndërrohet në një bindje gjithnjë e më të rrënjosur, e cila është e vështirë të rishikohet dhe modifikohet.
Le të mendojmë për ata që kryejnë shmangievazhdueshme sepse fjalë për fjalë ata krijojnë rrezik pas rreziku, limite të supozuar dhe vështirësi që mund të parandalonin suksesin.
Për ata që vuajnë nga atakët e panikut, një vështirësi në të cilën ndërtimi është një mekanizëm që mban rrethin e dhimbshëm vicioz.
Për disa nga ne këta #mekanizma marrin një aspekt kaq insistues sa ato marrin kontrollin. Duke e çuar individin që të ndalojë së funksionuari si duhet me gjithçka që vijon.
Ndërtimi me kalimin e kohës bëhet një ves i vërtetë. Dhe gjëja më e keqe është se ai që e praktikon atë, përfundon ta perceptojë atë si një mekanizëm kaq normal, sa nuk e vë re aspak që ky mekanizëm i ka bllokuar veprimin jetën.

Ndërtimi si një problem, cila zgjidhje e mundshme

Zgjidhja psikoterapia ku personi do të mësohet pak nga pak për t’u rikthyer në një kontakt të mirë me realitetin.
Fillimi përsëri i dallimit se çfarë është e vërtetë (po ndodh, prania e të dhënave objektive) nga ajo që nuk është (nuk po ndodh, po mendoj, imagjinoj, nuk ka të dhëna objektive). Dhe do të duhet të mësohet përsëri.
Për shkak se është pikërisht ky problemi, personi që ndërton në një mënyrë patologjike nuk është më në gjëndje të dallojë se çfarë është e vërtetë nga ajo që nuk është. Dhe mendon se ajo që nuk është aspak e vërtetë është e vërtetë dhe e prekshme.
Do të jetë e nevojshme të mësoheni të shijoni realitetin dhe ta jetoni atë hap pas hapi me të vërtetë.
Duke e vendosur veten në gjëndje kur është e mundur të shkosh dhe të shohësh, të provosh, që të mund të kuptosh se si janë gjërat në të vërtetë.
Në fakt, shmangia mbështet ndërtimin. Nëse nuk shoh, nëse nuk përpiqem nuk do të jem në gjëndje të bëj asgjë por të qëndroj në pozicionin tim jofunksional.
Mos konfrontimi mbështet ndërtimin. Nëse nuk e përball veten do të kem vetëm informacionet e zakonshme në dispozicion, dhe do të qëndroj në pozicionin tim, do të shoh vetëm ato që dua të shoh.
Një mekanizëm jo pozitiv dhe sigurisht jo funksional.
Duhet të rindërtohet, ekuilibri korrekt mes realitetit dhe fantazisë, dhe aftësia për të zbatuar veprimet më të përshtatshme si rezultat. Në këtë kuptim, psikologu jep ndihmë të rëndësishme dhe vendimtare përmes psikoterapisë për zgjidhur këtë problem

Psikoterapia është zgjidhja duke ju drejtuar psikologut që të ndihmonë në rindërtimin e strategjive të duhura duke zëvendësuar strategjitë jofunksionale dhe të keq përshtatura.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Studio Psikologjie ofron një sërë shërbimesh për tu ardhur në ndihmë të gjithë klientëve të saj për të gjitha llojet e shqetësimeve që mund të hasin. Konsulta psikologjike si psikolog online për të gjitha problemet që  mund të hasni në jetën tuaj të përditshme. Ofrohen konsulta online duke thjeshtësuar edhe për ju stresin e takimit me një psikolog, thjesht nga laptopi, tableti apo smartphone juaj ju mund të prenotoni një konsulte online psikologjike dhe të keni shërbimin e një psikologu online nga komoditeti i shtëpisë suaj. Ne jemi më pranë jush duke ofruar Psiko-diagnozë,  Psikoterapi, Këshillim dhe mbështetje psikologjike.

Në situata të shqetësimit figura e psikologut ne Tiranë jep një ndihmë konkrete dhe efektive. #Kërkokonsultëntëndepsikologjiketirane

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë:

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Konsulta ne studio ose online me Psikologe e liçencuar Tiranë

Cilat janë sinjalet që na tregojnë se një marrëdhënie nuk shkon më mirë?

Një marrëdhënie nuk mbyllet nga sot nesër, përveç në raste të rralla, por pas një periudhe reflektimi, bilanci, dyshimeve të ngatërruara që dridhen në vendimin që do të merret. Jo më pak e rëndësishme, ekziston edhe frika e një të ardhme krejtësisht të re që nuk e dini se çfarë rezervon.
Ndihesh konfuz dhe të bëhet e vështirë për të vënë rregullmendimet dhe prioritetet. Për këto arsye rrezikohet për të zgjatur vendimin deri në një datë të mëvonshme, pa marrë parasysh kohën e humburndierit keq që rrjedh pashmangshmërisht.

Por kur është më mirë të mbyllim një marrëdhënie?

Megjithë vështirësitë në njohjen e tyre, por mbi të gjitha në pranimin e tyre, ka disa shenja shumë të sakta që mund t’ju ndihmojnë të kuptoni se marrëdhënia juaj nuk shkon mirë dhe pavarësisht se i keni provuar të gjitha, ato qartë sugjerojnë që ta mbyllni. Prandaj do të përpiqem të rendis disa.
• Kjo është, ju nuk keni dëshirë për të bërë tjetrin/ën pjesëmarrës të jetës tuaj dhe nuk jeni të inkurajuar për të përkëdhelur atë apo të jeni të ëmbël ndaj tyre.
• Ndonjëherë ju ndjeheni të mërzitur nga prania e tjetrit/ës ose ndjeheni se gjëja është e ndërsjelltë. Dhe gjithçka që është bërë ose thënë nuk tolerohet më siç ishte dikur.
• Mungon tërheqja fizike nga njëra anë ose nga të dy.
• Ajo që ndjeni për personin tjetër nuk është më dashuria e dikurshme, ose mbase nuk ka qënë kurrë në të vërtetë.
• Qëndroni me njëri-tjetrin, duke shpresuar se herët a vonë do të ndryshojë pavarësisht dëshirës se doni të mohoni se ky iluzion i mallkuar ka zgjatur shumë gjatë.
• E juaja është një garë e vazhdueshme drejt partnerit/es, gati lypje për vëmendje dhe afeksion.
• Çdo herë që njëri bën një propozim, tjetri e pranon pa dëshirë.
• Momentet e gëzimit dhe ndarjes së gjërave me njëri-tjetrin janë vetëm një kujtim dhe realiteti i ka dhënë rrugë mërzisë, diskutimeve të vazhdueshme ose heshtjeve të pafundme.

Këto mund të jenë vetëm disa nga sinjalet, por shumë të tjera mund të ekzistojnë.
Ndoshta një pyetje themelore që duhet të shtrohet, përveç pyetjes se cilat janë ndjenjat në të vërtetë, është se për cilën arsye ju vazhdoni një marrëdhënie të pakthyeshme pavarësisht se nuk jeni të lumtur?
Unë e di se sa dhemb të mbyllësh një marrëdhënie, sa shpesh një ngjarje e tillë përjetohet si dështim, sidomos pas një kohe të gjatë kur ke provuar të investosh shumë për të, por të kalosh kohë të pakënaqur, të palumtur vetëm mund të rrisë zhgënjimin dhe bezdinë ndaj personit tjetër. Në afat të gjatë, ajo mund të bëhet jashtëzakonisht rraskapitëse. Po aq i lodhshëm, mund të jetë dyshimi se për çfarë tjetër e keni mohuar veten në jetë.
Kur partneri/ja juaj ju bën të ndiheni të papërshtatshëm ose ju diskreditojnë kur bëni një shaka, një batutë ose shprehni një opinion jo të përbashkët, do të thotë që nuk ka respekt/vlerësim për ju: nëse nuk mund të jeni vetëvetja me partnerin/en dhe nuk pranohesh për atë që je, cili është kuptimi i marrëdhënies?

Shumë herë ne e bëjmë veten të verbër, të shurdhër, analfabetë nga frika e humbjes së atyre që duam … pa e kuptuar se nëse tjetri nuk na do … tashmë e kemi humbur.
Të duash është dikush që të vjedh jorganin dhe gërhet, përplas dyert dhe ndonjëherë përdor fjalë të ashpra. Është të kthehesh në shtëpi tek i njëjti person çdo ditë që të njeh, të do dhe kujdeset për ty pavarësisht se e di se kush je vërtet.
• Është të qeshësh për herën e fundit që ke bërë diçka idiote.
• Është rrobat e oalara dhe krevatët e parregulluar.
• Është të ndihmoni njëri-tjetrin me punën e vështirë të jetës.
• Është të përgatitësh një vakt të kursyer dhe të uleni së bashku në një orë të vonë sepse të dy keni pasur një ditë të çmëndur.
• Është kur ti ke një rënie emocionale, tjetri ulet pranë teje, të përqafon dhe të thotë se gjithçka do të shkoj mirë. Dhe ti i/e beson atë.

Të duash nuk është gjithmonë e lehtë, por është një nga gjërat më të bukura që mund të provosh.

Është e vërtetë, ka shumë frikë, dyshime, ndjenja për të bërë një hap drejt së panjohurës, frika e të qënit vetëm, por në vend që të kujdeseni për atë që ju jeni duke hequr dorë ju mund të filloni duke u përqëndruar në atë që ju mund të fitoni. Për shembull, liria juaj totale, por mbi të gjitha mundësia e të qënit në gjëndje të filloni me të vërtetë kultivimin e lumturisë së vërtetë.

Dalja jashtë nga një marrëdhënie e palumtur do të thotë të fusni farën e lumturisë në jetën tuaj.

Në studion time të psikoterapisë në Tiranë kryej seanca psikoterapie në çift që kanë si qëllim final të ndihmojnë çiftin që është duke përjetuar vështirësi për të kapërcyer momentet e krizës aktuale.
Psikoterapia është zgjidhja duke ju drejtuar psikologut që ndihmonë në rindërtimin e strategjive të duhura duke zëvendësuar strategjitë jofunksionale dhe të keq përshtatura.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Kontakto Studio Psikologjie për të gjitha shqetësimet që keni. Ne do të jemi këtu për t’ju ndihmuar dhe dëgjuar në problemet tuaja. Nëse keni nevojë për një konsultë psikologjike, këshillim, psikoterapi apo të dëgjoheni nga një psikolog i cili do t’ju kuptojë dhe ndihmojë në çaste të vështira. Nëse vuani nga stresi, nga depresioni, dëshironi të përmirësoni marrëdhëniet prind fëmijë, apo marrëdhëniet në çift ne jemi këtu dhe mund të na kontaktoni shumë thjeshtë.

Ne jemi më pranë jush duke ofruar Psiko-diagnozë,  Psikoterapi, Këshillim dhe mbështetje psikologjike.

Nëse ke dyshime për llojin e ndihmës që të nevojitet mjafton të na kontaktosh duke dërguar një email ose duke plotësuar formën më poshtë. Jemi në dispozicionin tënd për të zgjidhur së bashku çdo lloj problemi.

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë:

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Psikologe e liçencuar Tiranë

Tradhëtia në çift- Pse tradhëtojmë?

Tradhëtia në çift është gjithnjë e më e shpeshtë ajo krijon një thyerje në marrëdhënien në çift dhe kompromenton besimin. Por çfarë e bën një person të tradhëtojë?
Mund të jetë e vështirë për tu kuptuar por qoftë një tradhëti që ka zgjatur për një kohë të gjatë apo një e rasti, ndodh zakonisht sepse po përjetoni një krizë të thellë në çift.
Shpesh, në fakt, tradhëtia në çift në të shumtën e rasteve është pasojë e një marrëdhënieje që nuk ka funksionuar prej kohësh.

Në këtë artikull flas për temën komplekse të tradhëtisë në çift, për kuptuar më mirë mekanizmat psikologjikë që  përbëjnë bazamentin.
Ju ekspozoj gjithashtu, disa nga faktorët kryesorë që ju shtyjnë të tradhëtoni dhe si të ndërhyhet në çiftin ku është përjetuar një tradhëti. Përmes mbështetjes së një psikologu i cili ju ndihmonë në rigjetjen e qetësisë.

Tradhëtia në çift mund të fshehë arsye më të thella

Kur flasim për tradhëtinë në çift në përgjithësi i referohemi një gjëndjeje, pasojat e së cilës mund të jenë shumë të rënda. Aq shumë sa disa studime psikologjike amerikane kanë gjetur një paralele me simptomat e çrregullimit të ankthit të përgjithësuar.
Pakënaqësia personale, vetëbesimi i ulët, pasiguria dhe nevoja për të ndjerë emocione të forta, janë në shumicën e kohës ndër shkaqet kryesore që mund t’ju shtyjnë të tradhëtoni.
Kur çifti është konfliktual gjërat nuk shkojnë shumë mirë mes partnerëve. Për këtë arsye ne shpesh kemi tendencën të ikim në vend që të përpiqemi të zgjidhim situatën.
Konfliktet e lashta dhe vështirësitë në komunikim, nëse nuk trajtohen, mund të çojnë në krizë çifti shumë të rëndësishme, e cila rrezikonë seriozisht marrëdhënien.

Cilat janë shkaqet e tradhëtisë në çift?

Shpesh disa e shohin tradhëtinë si një mjet të përkohshëm shpëtimi.
Por le të fillojmë me një premisë të rëndësishme.
Secili nga ne ka parimet e tij morale, por nganjëherë ne nuk jemi në gjëndje t’i mbështesim ato. Në fakt, shumë njerëz janë të bindur se ata nuk janë të aftë të pranojnë një tradhëti dhe as ta bëjnë atë. Vetëm kur kjo t’ju ndodhë, gjërat ndryshojnë.
Kështu që mund të dalin shumë mendime dhe ndjenja që destabilizojnë. Herë të tjera ato gjithashtu mund çojnë personin të vendosi të pyesi veten për atë që ndodhi.
Fatkeqësisht, të qënit në gjëndje të vazhdoni një marrëdhënie të ekuilibruar në çift nuk është gjithmonë diçka e thjeshtë dhe as nuk merret si e mirëqënë. Për këtë duhet të kemi parasysh që ekzistojnë shumë variabla dhe vështirësi për t’u marrë dhe përballur.
Për më tepër të mos harrojmë se secili prej nesh i sheh gjërat ndryshe dhe ka mënyra të ndryshme për të reaguar ndaj ngjarjeve.
Shpesh e gjejmë veten të jetojmë në kontrast, midis nevojës për të ndarë jetën në çift dhe nevojës për liri dhe pavarësi. Kjo gjë shpesh rrit shanset e tradhëtisë.
Faji i pakënaqësisë personale
Edhe studime shkencore gjithashtu kanë kontribuar në këtë temë. Sipas një studimi të Universitetit të Queensland, tendenca për të tradhëtuar për shkak të pakënaqësisë personale është në rritje. Me pak fjalë duket se kushtet e brëndshme dhe personale janë shumë të rëndësishme në tradhëti.

Çfarë mund t’ju shtyjë të tradhëtoni në çift? Cilat janë shkaqet?

Tradhëtia sigurisht tregon një mosfunksionim në çift. Sigurisht, kjo nuk përfshin rastet kur mund të ketë një tendencë për seksualitetin maniakal.
Pra, në përgjithësi nëse në çift tradhëtohet, ekziston një problem.
Tradhtia për tu ndjerë të dëshiruar
Me sa duket, tradhëtia në çift ndodh shpesh për shkak të mungesës së vëmendjes nga njëri partner, që e merr gjithçka si të mirëqënë.
Në fakt, marrja e vëmendjes së partnerit tuaj është shumë e rëndësishme për të jetuar mirë marrëdhënien e çiftit.
Bërja e partnerit/es të ndjehet i/e dëshiruar, që ka besim në vetvete është thelbësore. Qëniet njerëzore me të drejtë dëshirojnë dhe duan të dëshirohen.
Të ndjehen të dashur, duhet shikuar, siguruar, mbështetur.
Kur nuk lexon më dëshirë në sytë e partnerit/es, e kërkon atë diku tjetër.
Në këtë rast tradhëtia në çift ndihmon për të rigjetur vetëvlerësimin.
Në të njëjtën kohë, për të ndërtuar një marrëdhënie të vërtetë dashurie, të ndjehemi të gjallë, veçanërisht nëse kjo nevojë është shumë e fortë për ne.
Tradhëtia nga frika e të qënit vetëm
Shumë njerëz nuk arrijnë t’i japin fund marrëdhënieve që nuk kënaqin. Para së gjithash sepse çdo marrëdhënie, edhe nëse është problematike, jep gjithmonë përfitime, si parësore ashtu edhe dytësore. Si siguria emocionale dhe financiare.
Në këto raste, tradhëtia i ndërlikon gjërat. Sepse në vend që të përballemi me problemet, përmes një rruge psikoterapie në çift, përpiqemi t’i zgjidhim ato përmes kompensimit.
Tradhëtia për hakmarrje
Një tjetër nga shkaqet më të shpeshta të tradhëtisë në çift është hakmarrja. Tradhëtia për hakmarrje nuk paguan përkundrazi, të bën të vuash dyfish.
Do të thotë të shtoni një problem tjetër. Tashmë ka një mungesë ekuilibri në çift gjë që e lëndon krenarinë.
Shumë herë, një tradhëti është për të bërtitur hakmarrje, shërben vetëm për të ushqyer një spirale vetë-shkatërruese të pakënaqësisë dhe dhimbjes.
Dëshira e atyre që tradhëtojnë për hakmarrje lind thelbësisht për dy arsye:
1.E para është dëshira për të lënduar, ashtu si ju lënduan.
2.E dyta është gatishmëria për t’u rikthyer sërish të barabartë, për të ndaluar të ndjeheni këmbëngulës në një pozicion disavantazhi në krahasim me partnerin/en.
Tradhëtia për hakmarrje prodhon një ndjenjë kënaqësie deri në një farë mase, por që prodhon pasoja shkatërruese në çift.

Cilat plagë krijojnë një tradhti në çift?

Çdo tradhëti destabilizon fuqimisht çiftin. Ju humbni besimin dhe dyshoni për gjithçka. Partneri i cili vuan tradhëtinë në përgjithësi mund të përjetojë emocione shumë të forta dhe konfliktuale. Duke filluar nga inati deri tek dhimbja por edhe te faji dhe vetëvlerësimi i ulët.

Si reagon çifti për tradhëtinë?

Çdo çift reagon me modalitetet e tij, por në çdo rast stabiliteti i secilit është vënë në provë të fortë.
Nganjëherë tradhëtia falet. Edhe pse falja kërkon përpunimin e saj sikur të ishte zi. Natyrisht, mbështetja e psikoterapisë në çift ndihmonë shumë.

Tradhëtia në çift- Si mund të ndihmojë psikoterapia në çift?

Psikoterapia në çift është mbështetëse dhe e dobishme për çiftin, ku manifestohet vullneti për të rikuperuar marrëdhënien.
Në përgjithësi, qëllimi kryesor i terapisë së çiftit si rrjedhoj e një tradhëtie është pikërisht rivendosja e komunikimit midis partnerëve.
Është në fakt, vetë konteksti terapeutik që ju garanton të dyve një hapësirë për të ri-përpunuar përjetimet e tyre, e cila lejon të shprehim atë që nuk funksionon më brënda marrëdhënies në çift.
Në fund, psikoterapia në çift ndihmon të ndërpresë disa nga qarqet vicioz që në mënyrë të pashmangshme janë krijuar.
Kjo, nëse është e nevojshme, mund të integrohet edhe me psikoterapi individuale në zhvillimin e strategjive funksionale për të kapërcyer momentin e krizës.
Dhe le të kujtojmë se në këtë proces për të zgjidhur problemet që lindin burimi parësor është gjithmonë komunikimi.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Në studion time të psikoterapisë në Tiranë kryej seanca psikoterapie në çift që kanë si qëllim final të ndihmojnë çiftin që është duke përjetuar vështirësi për të kapërcyer momentet e krizës aktuale.
Psikoterapia është zgjidhja duke ju drejtuar psikologut që ndihmonë në rindërtimin e strategjive të duhura duke zëvendësuar strategjitë jofunksionale dhe të keq përshtatura.

Ne jemi më pranë jush duke ofruar Psiko-diagnozë,  Psikoterapi, Këshillim dhe mbështetje psikologjike.

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë:

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Konsulta në studio/online me psikologe Tiranë

Ankthi dhe Stresi

Ankthi dhe stresi janë padyshim shoqëruesit e jetës së secilit prej nesh, tani kemi krijuar përfundimisht një shoqëri në të cilën është me të vërtetë dhe konkretisht e vështirë të shmangësh përballjen me to dhe është bërë gjithnjë e më e rëndësishme të mësosh të përballesh me to.
Për t’iu përshtatur të gjitha orareve, fëmijëve dhe punës veçanërisht, kredia për tu paguar, makinën që prishet, kërkimin e punës ose punën që është shumë dhe nuk mund ta menaxhoni më.
Grindjet familjare, edukimi i fëmijëve, ndryshimet midis burrit dhe gruas që çojnë në diskutime të vazhdueshme. Një partner i vështirë për të menaxhuar, një punonjës i pamundur ose një menaxher i paaftë. Lista mund të jetë shumë, shumë e gjatë…

Gjëja e parë që duhet të dini janë STRATEGJITË

Secili prej nesh ka mijëra, por nuk e dimë që i kemi. Strategji në çdo gjë, që nga ngritja në mëngjes deri sa ta bëjmë veten me dhimbje koke. E di, je skeptik. Mendo për këtë, secili prej nesh ka 80 miliardë neurone. Secili neuron ka mesatarisht 10.000 lidhje me sa më shumë neurone. Pra, një tru mesatar ka 800 mijë miliardë lidhje.
Po e shkruaj, kështu që është më e qartë:
800.000.000.000.000 (tetëqind mijë miliardë lidhje nervore !!!!)
Është një numër me të vërtetë i madh, përpiquni të mbyllni sytë dhe ta vizualizoni, është e vështirë, ju siguroj! Ju duket e pamundur që ju keni disa mijëra strategji të sjelljes?  Por për çfarë shërbejnë strategjitë?
Ato shërbejnë për të bërë gjëra. Për t’u çuar nga krevati ju keni një strategji të nxitur nga të paktën pesë ose gjashtë sjellje kryesore, ato janë pak a shumë të njëjta dhe krijojnë një strategji për verën, një për dimrin dhe një për kur fle jashtë. Disa njerëz kanë të njëjtën strategji për të tre kontekstet. Njerëzit e tjerë kanë më shumë se tre.
Ne kemi strategji për t’u pëlqyer të tjerëve, për të qënë profesional, për të pasur sukses në atë që bëjmë. Por ki kujdes, a janë strategjitë vetëm pozitive? JOOOOO

Çdo strategji është një sekuencë e veprimeve (së pari nervore, së dyti sjellje) e cila gjithashtu mund të çojë në rezultate jo të përshtatshme.

Kur takoj një hipokondriak e di mirë mirë se ai person nuk është i sëmurë, por po përdor një strategji të gabuar për t’u marrë me perceptimet e tij/saj të brëndshme shqisore. Kurdoherë që ai/ajo percepton një ndjesi edhe sipërfaqësore (të muskulaturës skeletore) ose një ndjesi të brëndshme (për shkak të lëvizjes normale të organeve të brëndshme) ose ndjen dhimbje (siç janë problemet e zakonshme dhe periodike të stomakut) vëmëndja e tij/saj përqëndrohet në ndjesinë dhe fillon ta zmadhojë atë derisa të bëhet e padurueshme. Idetë dhe besimet e tij/saj do të rrotullohen rreth një problemi të mundshëm dhe tragjik të pazgjidhshëm (zakonisht kancer) dhe kjo do të shkaktojë imazhe të shtrembëruara të një të ardhmeje të pasigurt dhe të dhimbshme.

Një person që vuan nga depresioni zakonisht përdor tre strategji shumë mirë të mendimit. E para është të fajësohet  dikush nga jasht për fatkeqësit e veta, disa ja atribuojnë fatit atë që u ndodh atyre, të tjerë sjelljes së pakëndshme të njerëzve përreth tyre dhe të tjerë sistemit shoqëror në të cilin jetojmë. Këto janë strategji mbrojtëse, ato shërbejnë për të mos menduar veten si difektoz. Shumë shpesh personi në depresion ka frikë nga patologjia mendore dhe kështu pa e kuptuar për fat të keq po e ushqen atë.

Pastaj ka dhe persona në depresion që fajësojnë veten e tyre, sikur të ishin thyer. Askush nuk është i prishur, por në këtë mënyrë ata shmangin të thonë që gjëndja shpirtërore varet nga vet ata, si mendon dhe çfarë bën. Ky mendim mund të jetë i bezdisshëm por kur merr përgjegjësinë për gjëndjen tënde shpirtërore dhe mendore, bota fillon të ndryshojë. Jo të gjithë janë të gatshëm për këtë dhe nganjëherë ju duket shumë e frikshme. Kush nuk ka përjetuar momente dëshpërimi duke menduar se gjithçka në lidhje me jetën e vetë varet nga zgjedhjet e veta.
Disa njerëz janë shumë në ankth kur mendojnë për të ardhmen, për të tjerët, për atë që i pret.

Fakti është që ne nuk kemi kontroll mbi gjithçka që na rrethon, por vetëm për veten edhe nëse nuk është shumë, është diçka e dobishme. Imagjinoni se si do të ishte sikur të mos kishim kontroll mbi veten tonë, do të mendonim të jetonim nën mëshirën e valëve në një sens të vazhdueshëm të pafuqisë. Ka njerëz që, për fat të keq për ta, jetojnë kështu.
Këto strategji që ju kam përshkruar quhen spontane.

Nëse duam të kuptojmë gjërat, duhet të mësojmë të bëjmë pyetje të dobishme: çfarë do të thotë të jesh spontan?
Spontaniteti është diçka që  vjen natyrshëm, pa menduar për të, korteksi prefrontal, që është racionaliteti, nuk ka nevojë të mendosh për atë që bën, pak a shumë si kur ne mësojmë të notojmë, të ngasim makinën apo një biçikletë. Ajo që në fillim duket e komplikuar papritmas ajo ndodh natyrshëm. Kush di të notoj herët e para nuk mund të qëndronte mbi ujë, pasi mësohet nuk mund të bëjë pa qëndruar mbi ujë, bëhet një lloj instinkti që bëhet automatik.

Spontaniteti janë sjelljet tona automatike, ato që shpesh i përsërisim për t’u bërë modele spontane, natyrore që përsërisin veten e tyre pa u menduar. Është fat i madh që mund ta ndryshojmë edhe pse nuk është gjithmonë e lehtë.
Por deri tani kam folur për ankthin, depresionin dhe hipokondrinë, të cilat janë simptoma  goditëse të një situate stresuese në të cilën trupi ynë nuk ka qënë në gjëndje të adaptohet.
Stresi është një fenomen tipik dhe përsëritës i qënies njerëzore, është një fenomen neutral ndaj të cilit, nëse përshtatemi mirë gjeneron efekte të dobishme (eu-stres) dhe nëse përshtatemi keq mund të shkaktojë efekte të pakëndshme (të-stresit). Të gjitha patologjitë psikologjike ndodhin në kushte stresi.

Përshtatja pozitive me stresin, eu – stresin, gjeneron rezistencë dhe vetëvlerësim. Ai negativ i stresit, krijon pasiguri, ankth, shqetësime të tepërta, ripërpunin/bluatje mendore dhe frikë jorealiste drejt së ardhmes, duke shkaktuar probleme ushqimore, ankthi, depresioni ose forma të tjera të shqetësimit psikosomatik.
Procesi i adaptimit ndaj stresit quhet “sindroma e adaptimit të stresit” dhe është një proces vazhdimisht aktiv. Edhe ndërsa jeni duke e lexuar këtë trupin juaj po i përshtatet stresit, ajo që ju shkakton shqetësim është një gjë me të cilën nuk po përshtateni dhe që trupi juaj e bën gjithnjë e më të dukshëm (përmes simptomave), në mënyrë që të vendosni të merreni sa më parën të jetë e mundur.

Simptomat janë pavetëdija jonë që troket në derë, nëse nuk e hapni do të trokasë më shumë.

Një pyetje e dobishme që duhet bërë për të menaxhuar ankthin dhe stresin është kjo: cila është simptoma mbi të cilën, duke vepruar, unë do të jem në gjëndje të lehtësoj shqetësimin?
Një person që është shumë i stresuar, në ankth ose depresion shpesh ka mendime shqetësuese ose negative që ushqejnë gjëndjen negative në të cilën e gjen veten.
Mendoje mirë. Kurdoherë që keni një shqetësim, zëri juaj i brëndshëm fillon të ndjehet me parashikime katastrofike. Nuk ka rëndësi nëse asnjëra nga ato gjëra nuk ndodh vërtet, për shkak të atij zërit të vogël do të ndjeheni keq dhe kjo është ajo që ndodh pothuajse gjithmonë. Pra, nëse doni të mësoni se si të menaxhoni ankthin dhe stresin, së pari duhet të mësoni se si ta trajtoni atë zë të vogël brënda vetes. Por si?

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Nëse vuani nga stresi apo vuani nga depresioni, ankthi, atakët e panikut, frikëra apo fobi të ndryshme të cilat shumë shpejt janë shndërruar në sëmundjet e shekullit mund të na kontaktoni dhe në një udhëtim psikoterapeutik bashkë me ju ne do të mundohemi t’ju çlirojmë nga ankthet dhe streset tuaja të përditshme. Mënyra më e mirë për ta menaxhuar stresin është të konsultohesh me një psikolog profesionist. Nëse thëniet “vuaj nga stresi” dhe “vuaj nga depresioni” janë kthyer  në thënie të përditshme, psikologu është zgjedhja dhe zgjidhja e duhur për ju!

Ne jemi më pranë jush duke ofruar Psiko-diagnozë,  Psikoterapi, Këshillim dhe mbështetje psikologjike.

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

psikolog në Tiranë

Frika nga gjykimi i të tjerëve: Si ta përballojmë

Frikë nga gjykimi i të tjerëve? Mund të ndodhë që të ndikohemi nga një gjykim i jashtëm, nga ana tjetër të gjithë ne jetojmë në një kontekst social, dhe duhet të lidhemi dhe të jemi në kontakt me njëjtët tanë.
Të gjithë e kuptojmë që preferojmë të shijojmë dhe vlerësohemi pozitivisht, askush nuk preferon të kundërtën. Nga ana tjetër, të kesh marrëdhënie të mira sociale, duke u pranuar dhe vlerësuar, janë nevojat tona themelore.
Por për disa prej nesh gjykimi i tjetrit bëhet me të vërtetë i rëndësishëm. Jemi përball një problemi, kur nuk është më vetëm një preferencë, por kemi një nevojë urgjente dhe të patjetërsueshme për kënaqësi dhe për t’u pranuar. Dhe kur ne përpiqemi ta marrim atë në çdo mënyrë, kjo përfundon duke ndikuar në sjelljen dhe jetën tonë.

Cilat aspekte ju bëjnë më të prekshëm nga gjykimi i të tjerëve?

Duke pasur vetëbesim të ulët
Duke pasur një personalitet pak të strukturuar
Duke qenë shumë të ndjeshëm
Duke pësuar shumë kritika, dhe duke u rritur me idenë se është thelbësore të përputheni me standarde të caktuara, dhe të jepni një vetë-imazh të caktuar.
Vetëvlerësimi i ulët është një faktor i lidhur ngushtë me frikën e gjykimit. Sa më shumë që ekzistojnë probleme themelore të vetëvlerësimit, aq më e madhe është nevoja për të marrë reagime pozitive nga jashtë me çdo kusht. Në këtë mënyrë unë do të jem në gjendje t’i them vetes se jam person me vlera.
Por është një iluzion. Vlera e një personi është siguria e tij dhe nuk varen nga jashtë, por vetëm nga brënda  personit. Ky kërkim i jashtëm do të çojë menjëherë në një nevojë të ngutshme për të marrë konfirmim pozitiv nga tjetri, pa arritur kurrë të marrim atë sensin e sigurisë që në të vërtet ne po kërkojmë.
Mënyra e vetme për ta gjetur është ta kërkoni brënda vetes! Kërkimi i saj jashtë është një përpjekje e destinuar të dështojë. Pasja e prindërve hiperkritikë mund të nxisë frikën e gjykimit.
Nëse me të vërtetë kam vuajtur shumë kritika, unë do të zhvilloj një ndjeshmëri të veçantë ndaj tyre. Dhe do të përpiqem t’i shmang ato në çfarëdo mënyre, duke pritur shumë nga përformancat e mia. Nuk kam mundësi ti lejoj vetes të bëj gabime!
Gjithmonë duhet të shkojmë për të parë rastin specifik, arsyet mund të jenë të shumta. Një konsultë e mirë psikologjike-klinike do të na lejojë të gjurmojmë arsyet, si është strukturuar kjo gjëndje dhe si po ndikon në jetën e individit.

Por a është me të vërtetë e vërtetë që të tjerët janë gjithmonë të gatshëm të gjykojnë çdo hap tonin?

Në shumicën e rasteve nuk është kështu! Shpesh jemi ne që mendojmë kështu, jemi ne, ata që besojmë se të tjerët janë gjithmonë të gatshëm të na kritikojnë për mangësitë tona të vogla.
Le të themi se ndonjëherë e spostojmë në pjesën e jashtme atë që në të vërtetë është një frikë e jona.
Nëse kam frikë se dikush mund të më gjykojë është e rëndësishme mbi të gjitha ta bëj atë pozitivisht, unë do të shoh rreziqe të mundshme kudo. Dhe kjo do të kushtëzojë sjelljen time dhe do të më çojë të përjetoj situata sociale me ankth të madh, sepse nuk mund të rrezikoj të bëj gabime!
Ndonjëherë krijohet një fobi e vërtetë e gjykimit. Një frikë shumë e fortë ndaj tjetrit, nga konfrontimi dhe ekspozimi ndaj situatave sociale (të folurit në publik, të hani së bashku, të shkruani para dikujt tjetër, të bisedoni me njerëz që nuk i njihni, të shprehni mendimin tuaj, etj..).
Mund të arrihet të keni frikë edhe nga situata plotësisht normale, nga frika se mos e ekspozoni veten në një farë mënyre ndaj një gjykimi të jashtëm.
Frika nga gjykimi i të tjerëve është një situatë që mund të ndikojë shumë në jetë! Sidomos nëse puna jonë, aspiratat tona, situatat me të cilat përballemi çdo ditë na kërkon që të menaxhojmë detyra atje ku jemi në kontakt dhe për këtë arsye nën “syrin vigjilent” të tjetrit:
Duhet të flasim në publik. Duhet të shprehim mendimet tona përpara njerëzve të tjerë
Duke punuar dhe bashkëvepruar me dikë, duke pasur nevojën të demonstrojmë aftësitë tona
Edhe ata që nuk përballen me këto situata çdo ditë dhe në një mënyrë kaq të hapur e ndiejnë peshën e kësaj frike. Edhe pse në një mënyrë tjetër ata nuk janë më pak të kushtëzuar.
Përmes një psikoterapie të mirë, duke u mbështetur në një profesionist të përgatitur, është e mundur të përballeni dhe të zgjidhni frikën e gjykimit të të tjerëve. Është e mundur të fitohet vetëvlerësim i mirë, vetëbesim më i madh, vlerë personale dhe potencialet personale.
E gjithë kjo duhet të kërkohet në brendësinë tonë! Për sa kohë që ne vazhdojmë ta kërkojmë atë në një individ tjetër, në idenë që ai/ajo ka për ne, do të përjetojmë situata zhgënjyese dhe jo përfundimtare.

Frika nga gjykimi i të tjerëve, 3 pika reflektimi të nevojshme:

•Një aspekt i rëndësishëm për t’u përqëndruar është se ju jeni i pari që gjykoni veten! Dhe në këtë rast jo pozitivisht. Gjykimi juaj negativ mund t’ju dëmtojë shumë më tepër sesa çdo gjykim tjetër që vjen nga jashtë.
Fillo ti së pari duke qenë më shumë mirëkuptues ndaj vetes, duke mos pritur përsosmërinë sepse të gjithë gabojmë dhe kjo gjë shërben për të mësuar. Si rezultat do të shohësh që edhe pjesa tjetër gjithashtu ndryshon.
•Ne nuk jemi kaq të rëndësishëm sa të jemi në qëndër të mendimeve dhe interesave të tjetrit! Ai/ajo sigurisht ka shumë gjëra të tjera për të menduar, që kanë të bëjnë: me jetën e tij/saj, problemet e tij/saj, interesat e tij/saj dhe ai/ajo nuk është aty gjithmonë i gatshëm të vëzhgojë dhe kritikojë gjithçka që bëjmë.
•Ndonjëherë ne ndërtojmë një ide të qartë se çfarë mendon një individ i caktuar, por ne nuk jemi në kokën e tij/saj dhe ne nuk dimë vërtet se cilat janë mendimet e tij/saj. Ky është vetëm mendimi ynë, i cili mund ose nuk mund të korrespondojë me realitetin.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Konsulta psikologjike, psikoterapi, këshillim me një profesionist për ju do të ishte një ndihmë që mëndja juaj do t’ju falenderoj. Shpesh ndodhemi në situata të vështira që për ju ndoshta mund të mos ketë rrugëdalje, por zgjidhja më e mirë për çdo problem është të flasësh me dikë, dhe ajo perfekte është të flasësh me një specialist të fushës si psikologu i cili do t’ju ndihmonte të gjenit zgjidhjen që fshihej brënda jush.

Ofrohen konsulta online duke thjeshtësuar edhe për ju stresin e takimit me një psikolog në Tiranë, thjesht nga laptopi, tableti apo smartphone juaj ju mund të prenotoni një konsulte online psikologjike dhe të keni shërbimin e një psikologu online nga komoditeti i shtëpisë suaj.

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

psikologet me te mire ne tirane

Kush shkon tek psikologu nuk është i çmëndur, është një person i aftë që e do veten!

Pse duhet të shkoj tek psikologu?

Kjo është një pyetje shumë e përhapur dhe merr formë kur njerëzit dështojnë të japin një sens ndjenjës së vuajtjes së tyre ose kur sjelljet e tyre duken të pakuptueshme për veten apo për të tjerët. Për më tepër, kjo është një pyetje retorike që shpesh frenon ata që kanë nevojë për ndihmë

Si psikologe-psikoterapiste, shpesh takoj njerëz me shëndet mendor në studion time, por që vuajnë, për shkak të patologjisë shoqërore në të cilën jetojmë të zhytur. Kam kuptuar se nga adoleshentët tek të rriturit, pas shumë kërkesave për ndihmë, shpesh ka një strukturë personaliteti të pajisur me ndjeshmëri, kreativitet, empati dhe intuitë, si dhe një sens të madh kritik dhe introspektiv.
Por në mënyrë specifike, sot dëshiroja të përqëndroja vëmendjen në ato klishe të rreme që janë në themel të frikës së psikologut. Kam dëgjuar të thuhet “familja është e mjaftueshme për të ndihmuar ata që janë në krizë” ose “e bëj vetë” ose “nuk jam i/e çmëndur, tek psikologu shkojn vetëm ata që janë vërtet të sëmurë” ose “Pse duhet të shkoj tek psikologu? Mund ta bëj vetë me forcën time!”.
Këto janë paragjykime të pabazuara dhe po përpiqem ti shpjegoj pse: familja nuk mund të na ndihmojë gjithmonë, sepse shpesh kontrastet më të këqija janë të fshehura në shtëpi. Është e vërtetë se ne mund të ndihmojmë vetveten, por të kemi dikë që lexon në mënyrë objektive problemet dhe ndihmon pacientin të gjejë çelësin e duhur për t’i zgjidhur ato. Shkuarja te psikologu do të thotë t’i japësh vetes mundësinë për të kuptuar dhe shpërbërë një simptomë, një gjëndjeje të sëmurë të brëndshme, për ti dhënë mundësinë vetes të çlirohemi nga ky siklet i thellë që nuk na lejon të jetojmë qetësisht jetën tonë.
Qëllimi i çdo psikoterapie është të ndihmojë personin të bëhet i aftë për të menaxhuar dhe orientuar jetën e tij sipas zgjedhjes së tij, në një autonomi dhe liri të plotë. Vuajtja emocionale është më pak e pranueshme nga njerëzit sesa nga ajo fizike: nëse problemet janë fizike, në fakt, është më e lehtë të kërkohet ndihmë, por kur vjen puna te emocionet, mendimet gjithçka bëhet e komplikuar.
E përjetuar si element negativ i ekzistencës sonë, vuajtja psikologjike shoqërohet me terma të tilla si brishtësi, dobësi, varësi; për këtë arsye bëhet kaq e vështirë për të kërkuar ndihmë kur bëhet fjalë për ndjenja të keqia emocionale, sepse jemi të bindur se në këtë mënyrë mund ta bëjmë veten qesharak. Në të vërtetë, kërkimi i ndihmës për të dalë nga vuajtjet psikologjike është akti më i guximshëm që mund të bëhet; duke këmbëngulur të mos kërkoni ndihmë, duke bindur veten se duhet ta bëni vetë me çdo kusht, mund të jeni kundërproduktiv dhe rrezikoni të keqësoni shqetësimin psikologjik, në vend që ta zgjidhni atë.
Psikologu është i trajnuar të mos gjykojë sipas parimeve morale, por të përpiqet të kuptojë dhe ti japë zë  emocioneve të ngatërruara. Shpesh vërej se pacientët shprehin lehtësim vetëm duke u mirëpritur dhe dëgjuar në heshtje nga një person tjetër. Psikologu bëhet një instrument i psikoterapisë për ta bërë veten të dobishëm për pacientin. Në fakt, nëpërmjet marrëdhënies me psikologun, pacienti njeh dhe bëhet plotësisht i vetëdijshëm për veten, gjetjen e alternativave të reja dhe mënyrave më funksionale për të zgjidhur shqetësimin që e solli tek specialisti.
Kush shkon tek psikologu, i tregon vetes dhe të tjerëve që është një person i cili e lejon  veten të kërkoj lumturinë dhe mirëqenien, tejkalimin e brishtësis dhe vështirësis.

Kushdo që ndërmerr një rrugë psikologjike, di se si të kërkojë ndihmë për probleme emocionale dhe afektive, duke vendosur të kujdeset për veten duke kuptuar se nuk mund t’ia dal vetëm. Mendoj se është e rëndësishme të theksohet se ata që shkojnë tek psikologu me guxim pranojnë mundësinë dhe rrezikun e njohjes së tyre thellësisht dhe autentikisht me burimet dhe limitet e tyre. 

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Nëse ndodhesh në një situatë dhe ndjen se duhet të konsultohesh me dikë, ne ofrojmë konsulta me psikologe në studio live në Tiranë, por dhe nëpërmjet shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.
 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Në Shqipëri, si në shumë vende të tjera, ekziston një praktikë standarde për psikologët e rinj që përfshin mbikëqyrjen …

Shëndeti mendor të meshkujt

Shëndeti mendor të meshkujt

Pse burrat kanë frikë të flasin për shëndetin e tyre mendor? Pritjet sociale dhe rolet tradicionale gjinore luajnë …

blank

Seanca Psikologjike Profesionale në Tiranë

Ofrojmë Seanca Psikologjike për Individë, Familje dhe Çifte në Tiranë Në zemër të Tiranës, studio jonë e psikologjisë …