Category: Artikuj

Asnjëherë nuk është vonë për të reaguar dhe për të merituar më të mirën

Asnjëherë nuk është vonë për të reaguar dhe për të merituar më të mirën

Një thënie e vjetër popullore thotë: “kurrë nuk është vonë“. Me siguri do të na ketë ndodhur të biem, të bëjmë gabime, të pendohemi … Kjo nuk duhet të na lejojë të masakrojmë veten pa masë, aq më pak të fshijmë ëndrrat tona. Përkundrazi! A keni menduar ndonjëherë që meritoni më shumë nga jeta? A je i vetëdijshëm se nuk është kurrë vonë për të bërë një ndryshim?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Mos prit. Nuk do të jetë kurrë koha e duhur. Fillo kudo që të jesh, me çfarëdo mjeti që mund të kesh në dispozicionin tënd; gjatë rrugës do të gjesh mjete më të mira “-Napoleon Hill

Read more

Përdorimi i kanabisit në rritje: Cilat janë pasojat në shëndetin mendor?

Përdorimi i kanabisit në rritje: Cilat janë pasojat në shëndetin mendor?

Kanabisi: përdorimi është në rritje, thonë numrat. Është mirë të mbani në mend patologjit mendore që mund të ndodhin në sëmundjet shoqëruese me përdorimin e tepruar.
Kanabinoidet ekzogjene burojnë nga secili përbërës i bimës Cannabis sativa. Molekula aktive quhet D9-tetrahidrocannabinol (THC) dhe përmbajtja e përqindjes së saj ndryshon midis pjesëve të ndryshme të bimës, nga farat që përmbajnë më pak, te kërcelli, te gjethet, te lulet që janë shumë të pasura me të.
THC arrin kulmin në gjak rreth 10 minuta pas marrjes së tij përmes traktit respirator dhe që atëherë bie me shpejtësi në 5-10% të sasisë fillestare, pjesërisht sepse metabolizohet, pjesërisht sepse shpërndahet si THC e pamodifikuar në indet dhjamore. Marrja e zakonshme e përdorimit të kanabisit përfshin akumulimin e THC në indet lipidike; kjo çon në qëndrueshmërinë e substancës në lëngjet organike për ditë dhe madje për disa javë

Read more

3 gjëra që duhet të pranoni nëse doni të kapërceni dhimbjen dhe vuajtjen

3 gjëra që duhet të pranoni nëse doni të kapërceni dhimbjen dhe vuajtjen

Herët ose vonë të gjithë do të hasim në ngjarje të dhimbshme; është e qartë se askush nuk mund të jetë imun ndaj tyre! E imja nuk është një pikëpamje pesimiste, por realiste. Në mënyrë të pashmangshme do të mbingarkohemi nga një ngjarje e pakëndshme që do të na bëjë të përballemi me vuajtjet.
Thjesht mendoni për vdekjen e një prindi, fundin e një marrëdhënieje, ose humbjen e një pune ose ndoshta lajmet që kemi një problem fizik. Të gjitha ngjarje traumatike që minojnë ndjenjën tonë të sigurisë dhe stabilitetit.
Qëndrimi i menjëhershëm konsiston në shmangien e dhimbjes, domethënë të ndaheni emocionalisht nga incidenti, duke minimizuar ngjarjen që ka ndodhur në një nivel racional. Në atë pikë, ne ndërmarrim një betejë të vërtetë kundër emocioneve tona në mënyrë që të mos pranojmë realitetin, duke hyrë në një lloj apatie ose më saktë rrafshimi emocional.
Përpjekje që rezultojnë të padobishme, pasi bllokojnë procesin natyror të përpunimit të ngjarjes negative që çon në pranimin dhe tejkalimin e ngjarjes traumatike.

“Vuajtja psikologjike shfaqet kur nuk i pranojmë këto ngjarje dhe dhimbjen që ato shkaktojnë, pikërisht sepse individi përplaset me pafuqinë e tij në ndryshimin e asaj që është e pandryshueshme”
Read more

Reflektime mbi strategjitë e ndryshimit në psikoterapi

Reflektime mbi strategjitë e ndryshimit në psikoterapi: fjalët që kanë rëndësi…
Puna mbi narracionin për të nxitur ndryshime psikologjike

Meqënëse këshillimi psikologjik dhe psikoterapia e kanë fjalën si mjetin e tyre kryesor, është thelbësore të zgjidhni me kujdes termat që mund t’i ndihmojnë njerëzit të përfaqësojnë një Vete më funksionale, autentike dhe të lumtur. Si profesionistë duhet të kemi parasysh se ndryshimi është i mundur vetëm nëse mund të mendohet, në formë dialogu, në mëndjen e pacientit dhe terapistites.

Truri organizon dhe arkivon skenat e ngjarjeve komplekse në mënyrë që të jetë në gjëndje t’i kujtojë ato nga kujtesa afatgjatë duke ruajtur strukturën e tyre narrative. Fjalët dhe toni i zërit që përdor çdo individ për të hartuar këto blloqe narrative janë tipike për kontekstin familjar në të cilin ata rriten dhe vërtetohen, sesa vetë ngjarjet, për mënyrën në të cilën këto ngjarje u përfaqësuan dhe u treguan nga figurat kujdestare. Simptoma, shqetësimi psikologjik dhe bllokimet emocionale nuk janë vetëm një pasojë e drejtpërdrejtë e skenarit, por janë ingranazhet e një sistemi përforcimi përmes të cilit individi e gjen veten duke konfirmuar në mënyrë të ngurtë imazhin e tij për veten ose për tjetrin.
Duke pasur parasysh këto supozime, do të jetë e qartë se nuk është e mundur të mendosh për ndryshimin psikologjik pa pasur një ndryshim në dialogun e brëndshëm, në zërin narrativ që secili individ mbart me vete dhe se ai ruan respektimin e këtij skenari, atij plani të jetës dhe vendimeve të lidhura me të.

Le të marrim një shembull duke u nisur nga rrëfimi i një pacienteje.

V. është një grua 34-vjeçare që vjen në psikoterapi për një gjëndje ankthi/depresive që filloi pas tradhëtisë dhe ndarjes nga i fejuari i saj. Rrëfimi që V. i bën vetes është i mbushur me dashuri (“Unë kam qënë gjithmonë pak e brishtë”), me vlerësime kritike (“në shkollë … një dështim”, nuk isha në gjëndje të sillja rezyme për një punë “) ) dhe ndërprerje të vazhdueshme në të folur (“Nuk jam duke folur qartë, apo jo?”, “Tani ngeca nuk flas më”).

Toni emocional dominohet nga terrori dhe turpi, V. shfaqet shumë më e re se mosha e saj, e dërmuar dhe e pavetëdijshme për funksionimin e saj psikik. Rrëfimi për veten e saj, i gjithë përqëndruar në ndjenjën e paaftësisë dhe proceset e saj njohëse, emocionale dhe modelet e sjelljes, synojnë të shmangin lidhjen e kontratës me frikën e tij më të madhe: dështimin dhe gjykimin.

Në mënyrë që ndryshimi të jetë i mundur dhe që V. të ndjej se ajo mund të dalë gradualisht nga kafazi i artë i simptomës, duhet të jetë i mundur, një rrëfim i ri për veten dhe tjetrin i lirë nga kufizimet e skenarit.

Psikoterapia është një punë që bëhet dyshe … qëllimi është pikërisht të sigurosh që diçka e përcaktuar , e dobët dhe kaotike të marrë një pamje të re, të dobishme dhe funksionale… Le të shohim se si të favorizojmë ndryshimin e dialogut të brëndshëm të V. përmes 4 fazave strategjike të punës psikoterapeutike

1. Rritja e ndërgjegjësimit për vlerësimet automatike
V. nuk e vëren modaliteti kufizues dhe skualifikues me të cilin e trajton veten dhe kjo e bën procesin e bllokimit të pandalshëm. Është e një rëndësie parësore të rritet aftësia e saj reflektuese në mënyrë që të zhvillojë “veshin e brëndshëm”, në mënyrë që V. të mësojë të dëgjojë zërin e saj të brëndshëm, duke rritur shkallën e saj të vetëdijes.

2. Identifikimi i pasojave mbi mendimet, emocionet dhe sjelljet
Është thelbësore që V. të mësojë të vlerësojë ndikimin e dialogut të saj të brëndshëm në zgjedhjet e saja dhe sjelljet pasuese. Kur them me vete “Jam budallaqe” çfarë ndryshon në një nivel emocional? Çfarë ndiej unë? Çfarë ideje për veten përforcoj? Çfarë përfaqësimi të vetvetes dhe tjetrit konfirmoj? Çfarë bëj apo çfarë nuk bëj?

3. Ri-vendim
Ishte një kohë kur kjo histori rreth saj kishte kuptim; nëse ajo thoshte se është e pazonja, e paaftë mund të shmangte përfshirjen në aktivitete të reja dhe kështu të mbrohej nga kritikat dhe gjykimet. Për ta bërë këtë, megjithatë, ajo sakrifikoi shumë aspekte të jetës së saj dhe u kufizua. Detyra jonë si terapistë është të ndihmojmë V. të zgjedhë vetë sot me këtë vetëdije të re. Përmes psikoterapisë ajo do të jetë në gjëndje të shohë se si mund t’i japë vetes leje të ketë përvoja të ndryshme, duke pranuar mundësinë e bërjes së gabimeve, sepse vetëm përmes provës dhe gabimit ne mund të mësojmë mënyra të reja.

4. Ristrukturimi i dialogut të brëndshëm
Në këtë pikë V. është e gatshme të zëvendësojë dialogun e saj të brëndshëm, në mënyrë që të mbështesë veten sesa të zhvlerësojë veten. Në këtë fazë, qëllimi është të gjesh fjalë dhe mënyra të reja me të cilat personi mund të mbështesë veten në ndryshim, në daljen nga guaska e saj. Çfarë duhet ti thotë vetes për ta marr këtë provim? Si mund ta mbështes dhe inkurajoj veten përballë diçkaje që më frikëson? Përmes kësaj pune V. do të mësojë të zëvendësojë kritikën dhe shqetëmin me mënyra mikpritëse dhe proaktive, që synojnë të mbështesin dhe përmirësojnë vetveten, në mënyrë që të mos ngeci gjithmonë në të njëjtat gabime.

Përmes psikoterapis ndihmoj t’u tregoj pacientëve të mi se si mendimet e tyre të vetëdijshme dhe të pavetëdijshme krijojnë ndjenjat e tyre. Dhe si ndikojnë këto në rezultatet që marrin ose nuk marrin. Nëse jeni duke luftuar me një gjëndje të keqe, një çrregullim psikologjik gjeni një psikolog për t’ju ndihmuar që të mund t’ju mbështesë ndërsa ecni nëpër ndjenja negative dhe të paqëndrueshme. Ju mund të dilni në tjetër duke u ndjerë shumë më mirë, duke rimarr frenat e jetës tuaj.

Këshillat më të mira të psikologjisë

Shtatë nga mësimet më të mira të psikologjisë dhe çfarë i bën ato të tilla. 

Këshillat më të mira të psikologjisë

Shtatë nga mësimet më të mira të psikologjisë dhe çfarë i bën ato të tilla.

Ne jetojmë në një botë ku këshillat psikologjike ofrohen në mënyra dhe forma të ndryshme. Këshillat mbi lidhjet janë më të përhapurat dhe më të klikuarat nga publiku. Gjithësesi, psikologjia shkon përtej temës së dashurisë duke ofruar mënyra për të përmirësuar gjithçka, duke filluar qç nga fiziku juaj deri tek aftësia për të menxhuar buxhetin. Lexojini dhe shihni vetë nëse janë apo jo 7 mënyrat më të mira për të përmirësuar jetën tonë të përditshme:

1• Ju mund të mësoni shumë duke vështruar sjelljen e personave të tjerë. Për një psikolog të sjelljes ,gjëja më e rëndësishme për të kuptuar një person është të vështrojë se çfarë ai ose ajo bën. Njerëzit shpenzojnë para për gjëra të cilat ata dëshirojnë, investojnë kohën e tyre për projekte që i shohin si të rëndësishme,dhe shprehin karakterin e tyre në mënyrën sesi ata flasin dhe ecin. Nëse jeni i regjur me praktika të tilla, mund të luani lojra të tipit Sherlock Holmes në të cilat ju merrni diçka nga një person dhe vërtetoni kështu nëse hipotezat tuaja jane të vërteta apo jo. Megjithatë, zgjedhjet që personat bëjnë kur i jepet një liri e caktuar mund të tregojnë më shumë për vlerat,interesat dhe personalitetin e tyre.

2• Forcat e brëndshme mund të çojnë në sjellje të jashtme. Njerëzit mund të udhëhiqen nga impulse dhe konflikte që as nuk mendonin se mund ti kishin. Frojdi vuri në dukje duke “zbuluar” të pandërgjegjshmen se si impluset tona të ndrydhura çojnë në atë sjellje që vezhguam në pikën #1. Nuk duhet të jesh psikoanalist që të jesh i aftë për të kuptuar bazat e mekanizmave mbrojtës, apo për të kuptuar se ndonjëherë ekzistojnë disa çështje që na bëjnë ankthiozë  apo mund të katalizojnë disa nga sjelljet më kundërproduktive ( psh. nervozizmi).

3• Lidhjet e afërta janë të rëndësishme për mirëqënien. Vetëbesimi është një gol që shumë nga ne perpiqen të arrijnë, dhe shumë njerëz do bëjnë gjithçka për të shprehur pamvarësinë e tyre. Gjithësesi, ashtu siç shumë shkencëtarë kanë treguar kohë pas kohe, duke perfshirë edhe një studim afatgjatë mbi intimitetin dhe mirëqënien , aftësia për tu lidhur ngushtë me persona të tjerë do të na aftësojë më shumë në sfidat e jetës. Kjo është ndoshta edhe arsyeja pse njerëzit kërkojnë këshilla mbi lidhjet herë pas here. Kur lidhja juaj duket se nuk po funksionon, ju filloni të shqetësoheni dhe bëheni të vrazhdë,por kur partneri juaj mund të mbështetet tek ju, ju ndjeni se mund ti mbijetoni gjithçkaje që ndodh në botën jashtë.

4• Përforcimet pozitive janë një motivues shumë i madh. Skinneri tregoi shumë vite më parë se kafshët-përfshi edhe njerëzit- do të bëjnë gjithçka për të arritur atë që duan. Filozofia e punës së Skinnerit ishte se përforcimet , jo ndëshkimet, do na ndihmojnë shumë në dëshirat tona. Skinner projektoi disa paradigma eksperimentale që treguan saktësisht si të formojmë sjelljen duke çuar përpara pasojat e asaj sjellje. Në jetën tonë ne përdorim përforcime pozitive edhe atëherë kur nuk e kuptojmë se po e bëjmë si psh, kur nxisni fëmijët tuaj të studiojnë më tepër apo të largoni veten nga ndonjë ves, përforcimet pozitive janë pjesë e jetës sonë dhe janë diçka që funksionon.

5•  Përdoreni ose lëreni të “vdesë”.  Kjo shprehje e njohur lidhet përgjithesisht me trurin, dhe nevojën që ne kemi për ta mbajtur aktiv për të mos humbur disa nga aftësitë si kujtesa dhe reagimi i shpejtë. Origjina e kësaj shprehje në fakt, vjen nga puna e kërkuesve të seksit Master dhe Johnson në diskutimet që ata bën për seksin në jetën e vonë. Studimet e tyre mbi  të rritur të moshuar treguan rëndësinë e të qëndruarit seksualisht aktiv edhe pse forma fizike e tyre mund të mos jetë në maksimum. Megjithatë ne e dimë shumë mirë se aktiviteti fizik nxit funksionim më të mirë konjitiv, pak rëndësi ka mosha. Dorëzimi, kur ne fakt gjithçka duhet është thjesht një sforcim minimal, është një shenjë se kujtesa juaj do të vuajë nga shenjat e fshirjes së saj. Një studim afatgjatë me persona të moshës mesatare tregoi humbje të lehta në aftësinë intelektuale në vitet e tyre të mëpasme.

6• Bëni kujdes në mënyrën sesi situata prek sjellen. Ushqimi i psikologjisë është demonstrimi sesi individi reagon në mënyrë të ngjashme, pa patur parasysh si reagon personalitetiiI tij në situatë. Për shembull paragjykimet e brëndshme apo të jashtme i bëjnë njerëzit të grupohen me njerëz të tjerë që i shohin të ngjashëm me veten dhe të shkaktojnë zemërim, fyerje, apo përçmim të njerëzve që nuk i shohin si të ngjashëm me veten. Mendoni se si mërziteni kur shihni një grup kalimtarësh që kalojnë rrugën ndërkohë që ju prisni teksa ata kalojnë. Në anën tjetër, kur jeni ju ai që kaloni rrugën, ju tërboheni nëse një makinë i bie buris që ju të nxitoni. Kjo dhe plot sjellje të tjera nga jeta jonë e përditshme na tregojnë influencën depërtuese, dhe na bën të jemi më të ndjeshëm dhe më të pranueshëm ndaj ndjenjave njerëzore.

7•  Kuptoni se ka diçka më shumë sesa thjesht “librat e mënçur” të inteligjencës.

Për më shumë se një shekull, teoria e faktorit “g” dominoi pikëpamjen e psikologjisë mbi inteligjencën. Ideja e g-së u propozua nga psikologu britanik Charles Spearman i cili hodhi idenë se inteligjenca konsiston në aftësi të veçanta mendore. Kjo ide ndezi shumë polemika në vitet ’90 kur u qartësua se g-ja më tepër reflektonte  njohuritë akademike. Disa kritikë si Robert Sternberg, Daniel Goleman, dhe Howard Gardner drejtuan një lëvizje kundër  g-së, lëvizje e cila çoi në rimendimin e idesë sesi ne përcaktojmë inteligjencën. Edukatorët, teoricienët dhe kërkuesit tashmë e kanë kuptuar se është e rëndëshishme të shtojnë edhe “njerëzit e mënçur”, dhe “rrugët e mënçura” (midis të tjerash) në kuotuesin e inteligjencës së vjetër tashmë.

Psikologjia është një subjekt i pafund magjepës për shumë nga ne, dhe këto 7 mësime të saj mund t’iu ndihmojnë të zgjidhni shumë nga dilemat e saj, me të cilat mund të përballeni në jetën tuaj të përditshme.

Ankthi nga Covid-19: si të menaxhohet në mënyrë të efektshme frika nga infektimi.

Është e panevojshme të shohim rreth e rrotull nesh: ne jemi në situatë emergjence. Dhe si në të gjitha kohërat e emergjncës është e lehtë ta gjesh veten të çorientuar, të frikësuar dhe të shqetësuar për diçka që fjalë për fjalë na ka tronditur dhe që nuk e dimë kur do të përfundojë.
Lajmet janë të qarta, numri i të infektuarve po rritet, shumë dyqane janë detyruar të mbyllen për të mbrojtur shëndetin kolektiv dhe disa prej nesh madje e gjejnë veten në karantinë.
Në këto momente, siç e dini mirë, është thelbësore të menaxhojmë ankthin dhe frikën, si dhe konfuzionin dhe tensionin. Si mund të përballemi në mënyrë efektive me ankthin, frikën dhe tensionin në një moment të tillë?


Këtu janë 4 këshillat e mia të dobishme për të gjithë ne:

1.Le të mësojmë të heshtim: Të jetosh vazhdimisht me lajmet, duke iu nënshtruar bombardimeve mediatike dhe “raportit të përditshëm të luftës”, janë të gjitha modalitete që krijojnë ankth dhe përfshijnë një gjëndje alarmi të tepërt, si diçka që duket se nuk na jep rrugëdalje. Jo, nuk bëhet fjalë për të jetuar të painformuar apo për të injoruar problemin, por për të kufizuar “azhornimin” tonë në një moment të vetëm të ditës, krijimin e momenteve më të gjatë të pushimit nga lajmet, të larguar sa më shumë nga masakra mediatike që na detyron të huazojmë veten tonë. E njëjta vlen edhe për bisedat ose përballjet tona më të shpeshta mbi temën. Le të përpiqemi të shmangim shkëmbimet e zakonshme në lidhje me këtë çështje me familjen, miqtë ose fqinjët sa më shumë që të jetë e mundur. Biseda jonë për problemin mund të bëhet një lloj refreni, në mënyrë të përkryer i aftë të na bëjë të mos konceptojmë asgjë tjetër.

2. Të shmangim format e vetë-analizës ose dëgjimit të vazhdueshëm të trupit tonë
: Matja e shpeshtë nëse kemi temperaturë ose nëse marrim frymë mirë, duke i kushtuar vëmëndje çdo teshtitjeje ose kollitjes së vetme janë të gjitha modalitete që ushqejnë frikën. Mënyrat më me ndikim për të komunikuar me veten dhe të dashurit tanë janë sjelljet që ne adoptojmë. Nëse e mas temperaturën e fëmijës tim dy herë në ditë ose do e nënshtroj në trajtim të rëndësishëm për një ftohje të thjeshtë sezonale, sipas të gjitha gjasave, do t’i kaloj atij një mesazh shqetësimi të tepruar në krahasim me gjëndjen e tij të vërtetë shëndetësore, me rrezikun që ai të sëmuret vërtet… por nga ankthi!

3. Me fëmijët

• Tregoju të vërtetën në mënyrë të thjeshtë.
• Zgjidhni imazhet dhe informacionet e duhura. Zgjidhni një moment në ditë për t’u përkushtuar së bashku me vizionin e informacionit në mënyrë që ta bëni përmbajtjen të kuptueshme dhe siguruese.
• Trasmetoni dashuri, siguri dhe vëmëndje.
• Deklaroi fëmijëve se shumë profesionistë të aftë (mjekë, infermierë, policë/ushtarë, shkencëtarë) janë duke punuar vazhdimisht për të rivendosur sigurinë dhe për t’u dhënë ndihmë të sëmurëve, duke nënvizuar aspektet pozitive të veprimeve të kurimit.

4.
Le të adoptojmë sjellje të përgjegjshme: Mos bier në grackën e parandalimit dhe /ose shqetësimit të tepërt, nuk do të thotë të veprosh në mënyrë të papërgjegjshme. Indikacionet e përgjithshme janë ato që ne të gjithë e dimë tani dhe që në çdo vend i botës ka rekomanduar vazhdimisht, të tilla si larja e duarve shpesh, mbajtja e një distancë të sigurt nga njëri-tjetri, kollitja dhe teshtitja në krah (në bërryl) dhe mbi të gjitha shmangia për të dalë përveç në raste të nevojës ekstreme (punës, shëndetit, ushqimit).
Ju mund të përjetoni frikë ose axhitim: është një reagim normal, ne e dimë që të flasim për emocionet tona na ndihmonë të ndihemi më mirë.
Ndonjëherë mund ta keni të vështirëpërqëndroheni ose të merrni vendime, kjo është gjithashtu normale pasojë e stresit në këtë situatë emergjence.
Kjo betejë, ndryshe nga shumica e betejave në të cilat na kërkohet të përballemi me armikun në fushë të hapur, mund të fitohet vetëm duke pritur me durim. Në pritje të këtij armiku të njëjtë, që duke mos gjetur më jetesën e tij, të vdesë vetëm…

Të presim me durim: është saktësisht e kundërta e asaj që na thotë ankthi për të vepruar.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar! Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!
Si profesioniste, përveç shërbimit online skype; studio.psikologjie, pres në studio në Tiranë  për më shumë se 14 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira dhe për të rimarrë jetën në duart e tyre. Aktualisht konsultat në studio janë ndërprerë, ofrohen vetëm online nëpërmjet skype dhe telefonit për shkak të situatës nga Covid-19

Menaxhimi i Emocioneve Negative: Si ta Bëni në Mënyrë Efektive

Duhet të jeni në gjëndje të kërkoni falje në çdo kohë; Shoh kaq shumë krenari të padobishme që shkatërron marrëdhëniet më të mira.
Ne përjetojmë emocione të shumta çdo ditë, dhe ndonjëherë ato janë të këndshme, ndërsa të tjerët janë më pak.
Të ashtuquajturat emocione negative së bashku me ato pozitive janë një pjesë integrale e botës sonë emocionale, dhe ne nuk mund të mendojmë për fshirjen e tyre. Por është shumë e dobishme të njiheni me idenë se emocionet negative menaxhohen. Kjo është e mundur duke mësuar teknikat e duhura, duke mësuar të menaxhoni emocionet.
Që ne të mësojmë të jetojmë me to, në mënyrë që ato të mos marrin dhe të mos kenë kontroll mbi jetën tonë.

 

Të mësuarit për të menaxhuar emocionet negative: një projekt që mund të zbatohet në disa hapa:
Emocionet tona nuk vijnë kurrë rastësisht, edhe kur duket se janë atje për asnjë arsye të dukshme, gjithmonë ekziston një arsye. Sepse emocionet tona janë të lidhura me jetën tonë dhe përparimin e saj, me situatat që ne jemi thirrur për të menaxhuar çdo ditë, me marrëdhëniet që endemi, me cilësinë e vetë jetës.

Emocionet mbajnë gjithmonë një mesazh, dhe varet nga ne që ta deshifrojmë atë dhe të bëjmë atë që duhet.
Pra, hapi i parë për të qënë në gjëndje të kontrollojmë emocionet është t’i kushtojmë vëmëndje ngjarjeve të jetës sonë dhe asaj që emocionet dhe përvojat lindin prej saj. Emocioni pra duhet të kuptohet dhe që të jmi në gjëndje ta bëjmë këtë, ai duhet të kontekstualizohet.
Është e nevojshme të kuptohet pse ndjehem në një farë mënyre, çfarë po përjetoj, ose çfarë kam përjetuar, ose çfarë do të duhet të ndodhë.

Shoqërimi i emocionit me kontekstin nga i cili buron, më lejon të ndërmarr hapin tjetër në mënyrë që të menaxhoj emocionet negative në një mënyrë funksionale. Kuptoni në situatën e veçantë se si po sillem, dhe nëse..dhe cilat alternativa të tjera kam në dispozicion.
qënit në errësirë për të gjitha këto aspekte shpesh nuk na lejon të kuptojmë se çfarë po ndiejmë, aq më pak si pasojë e të qënurit në gjëndje të menaxhojmë më mirë atë që po përjetojmë, dhe për këtë arsye të #menaxhojmë emocione negative.

Si të kontrollojmë Emocionet në një Mënyrë Funksionale

Ne duhet të pranojmë faktin se në jetën tonë disa herë do të duhet të merremi me menaxhimin e emocioneve të pakëndshme. Dhe për të dalë prej kësaj fitues do të jetë e rëndësishme ta bëni në një mënyrë funksionale.
Një mënyrë funksionale, siç kemi parë më lart, konsiston para së gjithash në të kuptuarit dhe dhënien e kontekstit të emocioneve. Sepse një herë që përqëndrohemi tek situata dhe tek ajo që ndiejmë, mund të përpiqemi të thellohemi dhe të shohim të gjitha mundësitë që kemi.

Është shumë e dobishme dhe funksionale përveç vlerësimit dhe përqëndrimit në problem, duke zhvendosur vëmendjen e dikujt në zgjidhjen e problemit, domethënë atë që mund të bëhet për t’u marrë me situatën aktuale.
Një mënyrë #funksionale për të menaxhuar emocionet negative është gjithashtu t’i pranojmë ato si pjesë e jona. Dhe për të kuptuar se nëse ne nuk i “fryjmë” ato, por përkundrazi kuptojmë se çfarë ato duhet të na thonë dhe të përballimi me to, duke bërë veprime të drejta, ato nuk mund të na bëjnë asgjë ose nuk na kushtëzojnë.
Një mënyrë tjetër e shkëlqyeshme për të kontrolluar emocionet negative është t’i ndani ato. Sepse është shumë më e lehtë për të moduluar atë që ndiejmë së bashku me dikë, e jo vetëm.
Të mos harrojmë se emocionet negative që ndahen ulen, ndërsa emocionet pozitive që ndahen rriten.

Si të Kontrolloni Emocionet në një Mënyrë Jofunksionale

Fatkeqësisht, disa prej nesh, megjithëse kanë si qëllim të menaxhojnë emocionet negative, në të vërtetë përdorin metoda jofunksionale.
Një nga mënyrat më të dëmshme që do të çojnë në vuajtje të caktuara është shtypja vullnetare e emocioneve. Refuzimi i tyre, pretendimi duke bërë sikur nuk i prov

oni, duke thënë se gjithçka është në rregull edhe nëse e dimë që nuk është kështu, nuk do të çojë në ndonjë zgjidhje.
Edhe shmangia e situatave, përpjekja për të shpëtuar nga ajo që duhet të bëhet është një modalitet jofunksional që nuk mund të sjellë rezultate të mira. Dhe kjo sigurisht nuk do të çojë në zgjidhjen e vështirësive që ne po përjetojmë.
Dhe ne jemi gjithmonë në të njëjtin drejtim kur aktiviteti ynë kryesor është të fajësojmë të tjerët për emocionet tona. Për shkak se emocionet na takojnë, prandaj është përgjegjësia jonë, varet nga ne që të merremi me to dhe të marrim vendime.

Nëse, për shembull, gjëndja ime e keqe është e lidhur me një marrëdhënie që nuk funksionon, do të jetë e padobishme të vazhdoj të insistoj që personi tjetër të ndryshojë dhe për këtë arsye të shkarkoj gjëndjen time të keqe jashtë.
Tjetri ndryshon vetëm nëse ai dëshiron të ndryshojë. Dhe gjëndja ime e keqe më takon mua, dhe mua më takon mua ta vlerësoj se si ta menaxhojmë marrëdhënien ndryshe, në dritën e vështirësive të paraqitura.
Vetëm në këtë mënyrë situata mund të ndryshojë dhe gjëndja ime të zgjidhet.

Edhe vetëm të përpunosh është një zakon i vërtetë jo-funksional,që synon të kontrollojë emocionet. Njëstrategji që në vend që të ndihmojë shpesh çon në bllokim, sepse nuk parashikon ndonjë zgjidhje të vërtetë.
Si përfundim, unë do të doja të them që emocionet nuk na kontrollojnë dhe nuk mund të na kushtëzojnë, përveç nëse ne jemi ata që e lejojnë atë. Dhe ata mund ta bëjnë këtë përkohësisht vetëm nëse zgjedhim strategji të gabuara.
Prandaj është e mundur të mësojmë se si të menaxhojmë emocionet, duhet ta bëjmë atë çdo ditë duke përdorur strategji funksionale. Kjo na lejon të kuptojmë, të hapim më shumë mundësi, zgjidhje praktike dhe pranimin e tyre.

Vetëm në këtë mënyrë ne do të jemi në gjëndje të përjetojmë emocionet, madje edhe ato të pakëndshmet, si aleatë dhe bartës të mesazheve për tu kuptuar dhe menaxhuar. Dhe jo vetëm si armiqtë që duhet të largohen me çdo kusht.
Dhe të mos harrojmë se emocionet janë pjesë e jona, se ato janë pjesë e jona dhe na tregojnë rrugën, dhe largimi i tyre është ekuivalent me fshirjen e një pjese të thelbit, ekzistencës tonë.
Çdo përpjekje apo tentativ për të shtypur kështu është e dënuar të dështojë.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar! Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!
Si profesioniste, përveç shërbimit online skype; studio.psikologjie, pres në studio në Tiranë  për më shumë se 14 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira dhe për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Si të bëhesh i/e palumtur: zonat tona të gabuara

Ekziston një premisë e rëndësishme: ne individët, për fat të keq, ndonjëherë jemi “mjeshtra” në mashtrimin e vetvetes, ndërlikimin e jetës sonë, duke na bërë të palumtur.
Dhe të gjitha këto i bëjmë në një mënyrë krejt të pavetëdijshme. Duke zbatuar sjellje, mënyra të të menduarit që në vend që të na lehtësojnë, ato përfundojnë duke krijuar shumë vështirësi në jetën tonë.

Read more

Frika nga dashuria: Pse ndonjëherë të duash është e vështirë

Frika nga dashuria: Pse ndonjëherë të duash është e vështirë

Të frikësuar nga dashuria, është një gjëndje që bashkon shumë femra dhe meshkuj.
Çfarë është dashuria? Është ajo ndjenjë e fortë që lidh dy individë, i cila nganjëherë shpërthen në jetë si rrufeja në një qiell të pastër, dhe lëkund një ekuilibër ekzistues që çon në rishikimin e përparësive, zakoneve, interesave, gjithçkaje. Është ajo ndjenjë që shtyn dy individë drejt njëri-tjetrit, gjë që çon në një dëshirë për të ndarë gjithçka, ndonjëherë edhe jetën.
Është si hyrja në një gjëndje të dehur, e cila çon në humbjen e objektivitetit të zakonshëm dhe në vendosjen përkohësisht të pjesës tjetër në plan të dytë.
Të biesh në dashuri duket se është diçka e thjeshtë dhe plotësisht e natyrshme dhe është e vërtetë, por jo për të gjithë! Nuk është gjithmonë e lehtë të lejosh veten drejt dashurisë.
Ndonjëherë mund të hyjnë në lojë emocione në kundërshtim që nuk janë të lehta për t’u menaxhuar.
Në mënyrë që të biesh në dashuri ju duhet të lini veten të lirë, të ulni mbrojtjen tuaj, në një kuptim të caktuar të vendosni veten në një situatë më të prekshme dhe për dikë e gjithë kjo nuk është e lehtë për t’u zbatuar.

Frika nga dashuria: cilat janë shkaqet
Arsyet e frikës së dashurisë mund të jenë të shumta:

Read more

Bindjet Shfuqizuese. Pse përsërisim gjithmonë të njëjtat gabime?

Bindjet Shfuqizuese. Pse përsërisim gjithmonë të njëjtat gabime?

Problemet e jetës, të cilat përsëriten në mënyrë të pashpjegueshme në dashuri, në familje ose në punë, janë pjesë e një mekanizmi të pavetëdijshëm, shumë mirë të njohur dhe kuptuar nga shumë njerëz.
Nëse gjithmonë bini në të njëjtat gabime, duke e gjetur veten kaq të pushtuar në mëndje, me mendime përsëritëse dhe shfuqizuese, që nuk arrin ti largosh… Ti je viktimë e një mekanizmi të pavetëdijshëm të quajtur “Detyrim përsëritjeje“. Një përsëritje që bën dëm dhe prodhon Ankth . Bindjet kanë fuqi të madhe mbi ne, jetën tonë dhe të tjerët. Një bindje shfuqizuese është një koncept që frymëzon një mesazh negativ tek ne.
Pavetëdija jonë prodhon gjithmonë të njëjtat bindje shfuqizuese që shkaktojnë humbje të vetëvlerësimit dhe ankth. Përsërit vazhdimisht, përmbajtjen emocionale që kemi jetuar në fëmijëri dhe në periudhat në të cilat u formua personaliteti ynë. Por identifikimi i këtyre mekanizmave psikologjikë nuk është i lehtë!
Bindjet shfuqizuese mund të na kufizojnë dhe bllokojnë rritjen tonë personale. Pjesa më e madhe e jetës sonë varet nga bindjet tona, të cilat na bëjnë të prodhojmë gjëndje shpirtërore të caktuara dhe sjellje të caktuara.  93% e jetës sonë është e qeverisur nga pavetëdija.

Read more

Asnjëherë nuk është vonë për të reaguar dhe për të merituar më të mirën

Asnjëherë nuk është vonë për të reaguar dhe për të merituar më të mirën Një thënie e vjetër popullore thotë: …

Përdorimi i kanabisit në rritje: Cilat janë pasojat në shëndetin mendor?

Përdorimi i kanabisit në rritje: Cilat janë pasojat në shëndetin mendor? Kanabisi: përdorimi është në rritje, thonë …

3 gjëra që duhet të pranoni nëse doni të kapërceni dhimbjen dhe vuajtjen

3 gjëra që duhet të pranoni nëse doni të kapërceni dhimbjen dhe vuajtjen Herët ose vonë të gjithë do të hasim …