Artikuj

Menaxhimi i Emocioneve Negative: Si ta Bëni në Mënyrë Efektive

Duhet të jeni në gjëndje të kërkoni falje në çdo kohë. Shoh kaq shumë krenari të padobishme që shkatërron marrëdhëniet më të mira. Ne përjetojmë emocione të shumta çdo ditë, dhe ndonjëherë ato janë të këndshme, ndërsa të tjerët janë më pak. Të ashtuquajturat emocione negative së bashku me ato pozitive janë një pjesë integrale e botës sonë emocionale, dhe ne nuk mund të mendojmë për fshirjen e tyre. Por është shumë e dobishme të njiheni me idenë se emocionet negative menaxhohen. Kjo është e mundur duke mësuar teknikat e duhura, duke mësuar të menaxhoni emocionet. Që ne të mësojmë të jetojmë me to, në mënyrë që ato të mos marrin dhe të mos kenë kontroll mbi jetën tonë.

Të mësuarit për të menaxhuar emocionet negative: një projekt që mund të zbatohet në disa hapa:

Emocionet tona nuk vijnë kurrë rastësisht, edhe kur duket se janë atje për asnjë arsye të dukshme, gjithmonë ekziston një arsye. Sepse emocionet tona janë të lidhura me jetën tonë dhe përparimin e saj, me situatat që ne jemi thirrur për të menaxhuar çdo ditë, me marrëdhëniet që endemi, me cilësinë e vetë jetës.

Emocionet mbajnë gjithmonë një mesazh, dhe varet nga ne që ta deshifrojmë atë dhe të bëjmë atë që duhet.
Pra, hapi i parë për të qënë në gjëndje të kontrollojmë emocionet është t’i kushtojmë vëmëndje ngjarjeve të jetës sonë dhe asaj që emocionet dhe përvojat lindin prej saj. Emocioni pra duhet të kuptohet dhe që të jmi në gjëndje ta bëjmë këtë, ai duhet të kontekstualizohet.
Është e nevojshme të kuptohet pse ndjehem në një farë mënyre, çfarë po përjetoj, ose çfarë kam përjetuar, ose çfarë do të duhet të ndodhë.

Shoqërimi i emocionit me kontekstin nga i cili buron, më lejon të ndërmarr hapin tjetër në mënyrë që të menaxhoj emocionet negative në një mënyrë funksionale. Kuptoni në situatën e veçantë se si po sillem, dhe nëse..dhe cilat alternativa të tjera kam në dispozicion.
qënit në errësirë për të gjitha këto aspekte shpesh nuk na lejon të kuptojmë se çfarë po ndiejmë, aq më pak si pasojë e të qënurit në gjëndje të menaxhojmë më mirë atë që po përjetojmë, dhe për këtë arsye të #menaxhojmë emocione negative.

Si të kontrollojmë Emocionet në një Mënyrë Funksionale

Ne duhet të pranojmë faktin se në jetën tonë disa herë do të duhet të merremi me menaxhimin e emocioneve të pakëndshme. Dhe për të dalë prej kësaj fitues do të jetë e rëndësishme ta bëni në një mënyrë funksionale.
Një mënyrë funksionale, siç kemi parë më lart, konsiston para së gjithash në të kuptuarit dhe dhënien e kontekstit të emocioneve. Sepse një herë që përqëndrohemi tek situata dhe tek ajo që ndiejmë, mund të përpiqemi të thellohemi dhe të shohim të gjitha mundësitë që kemi.

Është shumë e dobishme dhe funksionale përveç vlerësimit dhe përqëndrimit në problem, duke zhvendosur vëmendjen e dikujt në zgjidhjen e problemit, domethënë atë që mund të bëhet për t’u marrë me situatën aktuale.
Një mënyrë #funksionale për të menaxhuar emocionet negative është gjithashtu t’i pranojmë ato si pjesë e jona. Dhe për të kuptuar se nëse ne nuk i “fryjmë” ato, por përkundrazi kuptojmë se çfarë ato duhet të na thonë dhe të përballimi me to, duke bërë veprime të drejta, ato nuk mund të na bëjnë asgjë ose nuk na kushtëzojnë.
Një mënyrë tjetër e shkëlqyeshme për të kontrolluar emocionet negative është t’i ndani ato. Sepse është shumë më e lehtë për të moduluar atë që ndiejmë së bashku me dikë, e jo vetëm.
Të mos harrojmë se emocionet negative që ndahen ulen, ndërsa emocionet pozitive që ndahen rriten.

Si të Kontrolloni Emocionet në një Mënyrë Jofunksionale

Fatkeqësisht, disa prej nesh, megjithëse kanë si qëllim të menaxhojnë emocionet negative, në të vërtetë përdorin metoda jofunksionale.
Një nga mënyrat më të dëmshme që do të çojnë në vuajtje të caktuara është shtypja vullnetare e emocioneve. Refuzimi i tyre, pretendimi duke bërë sikur nuk i prov

oni, duke thënë se gjithçka është në rregull edhe nëse e dimë që nuk është kështu, nuk do të çojë në ndonjë zgjidhje.
Edhe shmangia e situatave, përpjekja për të shpëtuar nga ajo që duhet të bëhet është një modalitet jofunksional që nuk mund të sjellë rezultate të mira. Dhe kjo sigurisht nuk do të çojë në zgjidhjen e vështirësive që ne po përjetojmë.
Dhe ne jemi gjithmonë në të njëjtin drejtim kur aktiviteti ynë kryesor është të fajësojmë të tjerët për emocionet tona. Për shkak se emocionet na takojnë, prandaj është përgjegjësia jonë, varet nga ne që të merremi me to dhe të marrim vendime.

Nëse, për shembull, gjëndja ime e keqe është e lidhur me një marrëdhënie që nuk funksionon, do të jetë e padobishme të vazhdoj të insistoj që personi tjetër të ndryshojë dhe për këtë arsye të shkarkoj gjëndjen time të keqe jashtë.
Tjetri ndryshon vetëm nëse ai dëshiron të ndryshojë. Dhe gjëndja ime e keqe më takon mua, dhe mua më takon mua ta vlerësoj se si ta menaxhojmë marrëdhënien ndryshe, në dritën e vështirësive të paraqitura.
Vetëm në këtë mënyrë situata mund të ndryshojë dhe gjëndja ime të zgjidhet.

Edhe vetëm të përpunosh është një zakon i vërtetë jo-funksional,që synon të kontrollojë emocionet. Njëstrategji që në vend që të ndihmojë shpesh çon në bllokim, sepse nuk parashikon ndonjë zgjidhje të vërtetë.
Si përfundim, unë do të doja të them që emocionet nuk na kontrollojnë dhe nuk mund të na kushtëzojnë, përveç nëse ne jemi ata që e lejojnë atë. Dhe ata mund ta bëjnë këtë përkohësisht vetëm nëse zgjedhim strategji të gabuara.
Prandaj është e mundur të mësojmë se si të menaxhojmë emocionet, duhet ta bëjmë atë çdo ditë duke përdorur strategji funksionale. Kjo na lejon të kuptojmë, të hapim më shumë mundësi, zgjidhje praktike dhe pranimin e tyre.

Vetëm në këtë mënyrë ne do të jemi në gjëndje të përjetojmë emocionet, madje edhe ato të pakëndshmet, si aleatë dhe bartës të mesazheve për tu kuptuar dhe menaxhuar. Dhe jo vetëm si armiqtë që duhet të largohen me çdo kusht.
Dhe të mos harrojmë se emocionet janë pjesë e jona, se ato janë pjesë e jona dhe na tregojnë rrugën, dhe largimi i tyre është ekuivalent me fshirjen e një pjese të thelbit, ekzistencës tonë.
Çdo përpjekje apo tentativ për të shtypur kështu është e dënuar të dështojë.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Këshillimi me psikologun të ndihmonë të përballesh me çdo gjë dhe të ringrihesh! Konsulta e një psikologu është një mënyrë efektive, e përshtatshme për të marrë ndihmë në lidhje me shumë çështje; si depresion ,stres ,atakpaniku ,ankth, probleme personale, probleme em fëmijët, një moment i vështirë për tu kaluar apo marrëdhënia në çift, çështjet e karrierës, vetë respekt, dhe shumë fusha të tjera të jetës.

#PSIKOTERAPIA është zgjidhja dhe është për të gjithë, sepse ne jemi njerëzor, jo të pamposhtur dhe as të përsosur, ne të gjithë kalojmë nëpër periudha të vështira dhe nuk dimë gjithnjë se si ta zgjidhim vetë.

Në situata të shqetësimit figura e psikologut jep një ndihmë konkrete dhe efektive. #Kërkokonsultëntëndepsikologjike

Na kontaktoni

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga @urdhriipsikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

  • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
  • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
  • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Si mund të të ndihmojë psikologu të kontrollosh zemërimin

Si mund të të ndihmojë psikologu të kontrollosh zemërimin?

Për Ne Është e Natyrshme Të Zemërohemi Për ne është e natyrshme të zemërohemi. Disa për një tradhti, të tjerë …

Lufta-kundër vetmisë psikolog tirane

Lufta kundër vetmisë: Si të shmangni rrezikun e izolimit

Në rolin tonë si qenie njerëzore, jemi krijesa sociale. Lulëzojmë falë shoqërisë së të tjerëve dhe vuajmë kur …

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Në Shqipëri, si në shumë vende të tjera, ekziston një praktikë standarde për psikologët e rinj që përfshin mbikëqyrjen …