Tag: Psikologu Online

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë

Çfarë është ndërtimi? Një mekanizëm midis imagjinatës dhe realitetit

Çfarë është ndërtimi?

Ndërtimi është një mekanizëm i përhapur që ne të gjithë priremi ta përdorim çdo ditë. Por disa më shumë se të tjerët, duke u bërë depërtues dhe jo funksional.

Imagjinata dhe realiteti … Ne individët e përjetojmë këtë diatribe të brëndshme të vazhdueshme. Gjithmonë duke kërkuar një ekuilibër midis asaj që jetojmë në konkreten (atë që po përjetoj dhe po bëj tani), dhe atë që imagjinojmë (atë që thjesht po mendoj, dhe do të jem në gjëndje të bëj ose të jem brënda një kohe, dhe pastaj fjalë për fjalë “Unë ndërtoj” me mëndje”.
Ne individët duke qënë qënie shumë mendore jemi mjeshtër të vërtetë të ndërtimeve. Dhe ne mund të ndërtojmë në kushte negative ose pozitive, me rezultate shumë të ndryshme për sa i përket cilësisë së jetës.
Duhet thënë se për disa njerëz ndërtimi negativ mund të bëhet një mekanizëm jashtë kontrollit, i cili nuk lejon që të funksionojë në mënyrë tjetër përveç kësaj.
Kur flasim për ndërtimin duhet të dallojmë dy aspekte, një funksionale dhe një që është shumë më pak për të mos thënë  aspak:
•Ndërtimi si projektim
•Ndërtimi si largim nga realiteti i vërtetë, dhe i realiteteve negative dhe katastrofike që nuk ekzistojnë

Ndërtimi dhe projektimi

Çdo ditë dhe në çdo moment të ditës ne njerëzit ndërtojmë. Në terma funksionale, ndërtimi nënkupton projektimin. Mendojmë se çfarë do të bëj pas 5 minutash, 2 orësh, nesër, në një muaj, në pak vite.
Kush prej nesh nuk ka planifikuar në mëndjen e tij veprimtarinë që do të bëjë në pak minuta, brënda disa muajve, pushimet, se çfarë do të bëjë në fundjavë?
Kush prej nesh nuk ka ndërtuar në mëndje projekte të rëndësishme të tilla si një martesë, një fëmijë, duke arritur punën e ëndrrave, një shtëpi…dhe kështu me radhë.
Në të gjitha këto situata ne ndërtojmë, sepse ndërsa jemi këtu dhe tani jemi duke menduar për arritjen e të gjitha këtyre gjërave, por ende nuk i kemi ato, nuk janë në realitet. Me mëndjen shkojmë përpara dhe mendojmë se çfarë do të marrim në një periudhë të caktuar kohe, çfarë do të bëjmë, me kë do të jemi, si do të shkojnë këto situata, por ne nuk po i jetojmë ato me të vërtetë.
Në të gjitha këto nuk ka asgjë të çuditshme, përkundrazi është një mekanizëm shumë i dobishëm që do të krijonte shumë vështirësi nëse nuk do të ekzistonte.
Le të përpiqemi vetëm për një moment të mendojmë për këtë aspekt. Nëse nuk do të pajiseshim me këtë aftësi nuk do të mund të krijonim asgjë, do të silleshim në mënyrë të rastësishme, nuk do të kishim qëllime, madje nuk mund të gjenim motivimin e duhur për të filluar diçka të re.
Aftësia për të parë me mëndje se çfarë duam të bëjmë, ku duam të jemi, me kë, çfarë rezultatesh të kemi. Në fakt, kjo na jep shtytjen e duhur për t’u angazhuar përpara të tjerëve, për të krijuar dhe arritur diçka të re.

Ndërtimi dhe Patologjia

Por si të gjitha gjërat, ajo që bartet në tepricë ndalon së punuari dhe përfundon duke krijuar disavantazhe më shumë sesa avantazhe.
Atëherë, kur ndërtimi bëhet patologji?
Kur nuk e përdorim më këtë #aftësi për të menduar dhe planifikuar, por për tu distancuar nga realiteti, duke përfunduar duke ngatërruar atë që është reale me atë që është fantazi.
Kur ne kemi tendencën të ndërtojmë në mëndjen tonë vetëm idenë se si mund të jetë diçka, pa e jetuar apo ndjerë atë me të vërtetë. Dhe pikërisht, të gjitha frikërat janë të qëndrueshme nga ky mekanizëm, nga ndërtimi.
Në fakt, me mëndjen tonë ne mund të ndërtojmë fjalë për fjalë gjithçka, ne mund të krijojmë besime dhe frikëra pafund.
Dhe ne mund t’i ndërtojmë ato aty ku nuk janë, madje edhe në situata që në të vërtetë nuk kanë asgjë të rrezikshme, dhe nuk ka limite.
Ndërtimi ndodh kur filloj nga një minimum i dhënë dhe unë ndërtoj mbi të shumë më tepër.
Për shembull, tani ndihem në ankth, kështu që do të thotë se po ndodh diçka e tmerrshme. Unë do të bëj një gjë të caktuar dhe do të shkojë në një mënyrë të caktuar…
Nëse, për shembull, unë filloj të mendoj se largimi nga shtëpia është i rrezikshëm dhe filloj të shmang situatat pas situate,përveç nëse shoqërohem, një mendim fillestar gradualisht do të shndërrohet në një bindje gjithnjë e më të rrënjosur, e cila është e vështirë të rishikohet dhe modifikohet.
Le të mendojmë për ata që kryejnë shmangievazhdueshme sepse fjalë për fjalë ata krijojnë rrezik pas rreziku, limite të supozuar dhe vështirësi që mund të parandalonin suksesin.
Për ata që vuajnë nga atakët e panikut, një vështirësi në të cilën ndërtimi është një mekanizëm që mban rrethin e dhimbshëm vicioz.
Për disa nga ne këta #mekanizma marrin një aspekt kaq insistues sa ato marrin kontrollin. Duke e çuar individin që të ndalojë së funksionuari si duhet me gjithçka që vijon.
Ndërtimi me kalimin e kohës bëhet një ves i vërtetë. Dhe gjëja më e keqe është se ai që e praktikon atë, përfundon ta perceptojë atë si një mekanizëm kaq normal, sa nuk e vë re aspak që ky mekanizëm i ka bllokuar veprimin jetën.

Ndërtimi si një problem, cila zgjidhje e mundshme

Zgjidhja psikoterapia ku personi do të mësohet pak nga pak për t’u rikthyer në një kontakt të mirë me realitetin.
Fillimi përsëri i dallimit se çfarë është e vërtetë (po ndodh, prania e të dhënave objektive) nga ajo që nuk është (nuk po ndodh, po mendoj, imagjinoj, nuk ka të dhëna objektive). Dhe do të duhet të mësohet përsëri.
Për shkak se është pikërisht ky problemi, personi që ndërton në një mënyrë patologjike nuk është më në gjëndje të dallojë se çfarë është e vërtetë nga ajo që nuk është. Dhe mendon se ajo që nuk është aspak e vërtetë është e vërtetë dhe e prekshme.
Do të jetë e nevojshme të mësoheni të shijoni realitetin dhe ta jetoni atë hap pas hapi me të vërtetë.
Duke e vendosur veten në gjëndje kur është e mundur të shkosh dhe të shohësh, të provosh, që të mund të kuptosh se si janë gjërat në të vërtetë.
Në fakt, shmangia mbështet ndërtimin. Nëse nuk shoh, nëse nuk përpiqem nuk do të jem në gjëndje të bëj asgjë por të qëndroj në pozicionin tim jofunksional.
Mos konfrontimi mbështet ndërtimin. Nëse nuk e përball veten do të kem vetëm informacionet e zakonshme në dispozicion, dhe do të qëndroj në pozicionin tim, do të shoh vetëm ato që dua të shoh.
Një mekanizëm jo pozitiv dhe sigurisht jo funksional.
Duhet të rindërtohet, ekuilibri korrekt mes realitetit dhe fantazisë, dhe aftësia për të zbatuar veprimet më të përshtatshme si rezultat. Në këtë kuptim, psikologu jep ndihmë të rëndësishme dhe vendimtare përmes psikoterapisë për zgjidhur këtë problem

Psikoterapia është zgjidhja duke ju drejtuar psikologut që të ndihmonë në rindërtimin e strategjive të duhura duke zëvendësuar strategjitë jofunksionale dhe të keq përshtatura.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Studio Psikologjie ofron një sërë shërbimesh për tu ardhur në ndihmë të gjithë klientëve të saj për të gjitha llojet e shqetësimeve që mund të hasin. Konsulta psikologjike si psikolog online për të gjitha problemet që  mund të hasni në jetën tuaj të përditshme. Ofrohen konsulta online duke thjeshtësuar edhe për ju stresin e takimit me një psikolog, thjesht nga laptopi, tableti apo smartphone juaj ju mund të prenotoni një konsulte online psikologjike dhe të keni shërbimin e një psikologu online nga komoditeti i shtëpisë suaj. Ne jemi më pranë jush duke ofruar Psiko-diagnozë,  Psikoterapi, Këshillim dhe mbështetje psikologjike.

Në situata të shqetësimit figura e psikologut ne Tiranë jep një ndihmë konkrete dhe efektive. #Kërkokonsultëntëndepsikologjiketirane

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë:

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Psikologe e liçencuar Tiranë

Tradhëtia në çift- Pse tradhëtojmë?

Tradhëtia në çift është gjithnjë e më e shpeshtë ajo krijon një thyerje në marrëdhënien në çift dhe kompromenton besimin. Por çfarë e bën një person të tradhëtojë?
Mund të jetë e vështirë për tu kuptuar por qoftë një tradhëti që ka zgjatur për një kohë të gjatë apo një e rasti, ndodh zakonisht sepse po përjetoni një krizë të thellë në çift.
Shpesh, në fakt, tradhëtia në çift në të shumtën e rasteve është pasojë e një marrëdhënieje që nuk ka funksionuar prej kohësh.

Në këtë artikull flas për temën komplekse të tradhëtisë në çift, për kuptuar më mirë mekanizmat psikologjikë që  përbëjnë bazamentin.
Ju ekspozoj gjithashtu, disa nga faktorët kryesorë që ju shtyjnë të tradhëtoni dhe si të ndërhyhet në çiftin ku është përjetuar një tradhëti. Përmes mbështetjes së një psikologu i cili ju ndihmonë në rigjetjen e qetësisë.

Tradhëtia në çift mund të fshehë arsye më të thella

Kur flasim për tradhëtinë në çift në përgjithësi i referohemi një gjëndjeje, pasojat e së cilës mund të jenë shumë të rënda. Aq shumë sa disa studime psikologjike amerikane kanë gjetur një paralele me simptomat e çrregullimit të ankthit të përgjithësuar.
Pakënaqësia personale, vetëbesimi i ulët, pasiguria dhe nevoja për të ndjerë emocione të forta, janë në shumicën e kohës ndër shkaqet kryesore që mund t’ju shtyjnë të tradhëtoni.
Kur çifti është konfliktual gjërat nuk shkojnë shumë mirë mes partnerëve. Për këtë arsye ne shpesh kemi tendencën të ikim në vend që të përpiqemi të zgjidhim situatën.
Konfliktet e lashta dhe vështirësitë në komunikim, nëse nuk trajtohen, mund të çojnë në krizë çifti shumë të rëndësishme, e cila rrezikonë seriozisht marrëdhënien.

Cilat janë shkaqet e tradhëtisë në çift?

Shpesh disa e shohin tradhëtinë si një mjet të përkohshëm shpëtimi.
Por le të fillojmë me një premisë të rëndësishme.
Secili nga ne ka parimet e tij morale, por nganjëherë ne nuk jemi në gjëndje t’i mbështesim ato. Në fakt, shumë njerëz janë të bindur se ata nuk janë të aftë të pranojnë një tradhëti dhe as ta bëjnë atë. Vetëm kur kjo t’ju ndodhë, gjërat ndryshojnë.
Kështu që mund të dalin shumë mendime dhe ndjenja që destabilizojnë. Herë të tjera ato gjithashtu mund çojnë personin të vendosi të pyesi veten për atë që ndodhi.
Fatkeqësisht, të qënit në gjëndje të vazhdoni një marrëdhënie të ekuilibruar në çift nuk është gjithmonë diçka e thjeshtë dhe as nuk merret si e mirëqënë. Për këtë duhet të kemi parasysh që ekzistojnë shumë variabla dhe vështirësi për t’u marrë dhe përballur.
Për më tepër të mos harrojmë se secili prej nesh i sheh gjërat ndryshe dhe ka mënyra të ndryshme për të reaguar ndaj ngjarjeve.
Shpesh e gjejmë veten të jetojmë në kontrast, midis nevojës për të ndarë jetën në çift dhe nevojës për liri dhe pavarësi. Kjo gjë shpesh rrit shanset e tradhëtisë.
Faji i pakënaqësisë personale
Edhe studime shkencore gjithashtu kanë kontribuar në këtë temë. Sipas një studimi të Universitetit të Queensland, tendenca për të tradhëtuar për shkak të pakënaqësisë personale është në rritje. Me pak fjalë duket se kushtet e brëndshme dhe personale janë shumë të rëndësishme në tradhëti.

Çfarë mund t’ju shtyjë të tradhëtoni në çift? Cilat janë shkaqet?

Tradhëtia sigurisht tregon një mosfunksionim në çift. Sigurisht, kjo nuk përfshin rastet kur mund të ketë një tendencë për seksualitetin maniakal.
Pra, në përgjithësi nëse në çift tradhëtohet, ekziston një problem.
Tradhtia për tu ndjerë të dëshiruar
Me sa duket, tradhëtia në çift ndodh shpesh për shkak të mungesës së vëmendjes nga njëri partner, që e merr gjithçka si të mirëqënë.
Në fakt, marrja e vëmendjes së partnerit tuaj është shumë e rëndësishme për të jetuar mirë marrëdhënien e çiftit.
Bërja e partnerit/es të ndjehet i/e dëshiruar, që ka besim në vetvete është thelbësore. Qëniet njerëzore me të drejtë dëshirojnë dhe duan të dëshirohen.
Të ndjehen të dashur, duhet shikuar, siguruar, mbështetur.
Kur nuk lexon më dëshirë në sytë e partnerit/es, e kërkon atë diku tjetër.
Në këtë rast tradhëtia në çift ndihmon për të rigjetur vetëvlerësimin.
Në të njëjtën kohë, për të ndërtuar një marrëdhënie të vërtetë dashurie, të ndjehemi të gjallë, veçanërisht nëse kjo nevojë është shumë e fortë për ne.
Tradhëtia nga frika e të qënit vetëm
Shumë njerëz nuk arrijnë t’i japin fund marrëdhënieve që nuk kënaqin. Para së gjithash sepse çdo marrëdhënie, edhe nëse është problematike, jep gjithmonë përfitime, si parësore ashtu edhe dytësore. Si siguria emocionale dhe financiare.
Në këto raste, tradhëtia i ndërlikon gjërat. Sepse në vend që të përballemi me problemet, përmes një rruge psikoterapie në çift, përpiqemi t’i zgjidhim ato përmes kompensimit.
Tradhëtia për hakmarrje
Një tjetër nga shkaqet më të shpeshta të tradhëtisë në çift është hakmarrja. Tradhëtia për hakmarrje nuk paguan përkundrazi, të bën të vuash dyfish.
Do të thotë të shtoni një problem tjetër. Tashmë ka një mungesë ekuilibri në çift gjë që e lëndon krenarinë.
Shumë herë, një tradhëti është për të bërtitur hakmarrje, shërben vetëm për të ushqyer një spirale vetë-shkatërruese të pakënaqësisë dhe dhimbjes.
Dëshira e atyre që tradhëtojnë për hakmarrje lind thelbësisht për dy arsye:
1.E para është dëshira për të lënduar, ashtu si ju lënduan.
2.E dyta është gatishmëria për t’u rikthyer sërish të barabartë, për të ndaluar të ndjeheni këmbëngulës në një pozicion disavantazhi në krahasim me partnerin/en.
Tradhëtia për hakmarrje prodhon një ndjenjë kënaqësie deri në një farë mase, por që prodhon pasoja shkatërruese në çift.

Cilat plagë krijojnë një tradhti në çift?

Çdo tradhëti destabilizon fuqimisht çiftin. Ju humbni besimin dhe dyshoni për gjithçka. Partneri i cili vuan tradhëtinë në përgjithësi mund të përjetojë emocione shumë të forta dhe konfliktuale. Duke filluar nga inati deri tek dhimbja por edhe te faji dhe vetëvlerësimi i ulët.

Si reagon çifti për tradhëtinë?

Çdo çift reagon me modalitetet e tij, por në çdo rast stabiliteti i secilit është vënë në provë të fortë.
Nganjëherë tradhëtia falet. Edhe pse falja kërkon përpunimin e saj sikur të ishte zi. Natyrisht, mbështetja e psikoterapisë në çift ndihmonë shumë.

Tradhëtia në çift- Si mund të ndihmojë psikoterapia në çift?

Psikoterapia në çift është mbështetëse dhe e dobishme për çiftin, ku manifestohet vullneti për të rikuperuar marrëdhënien.
Në përgjithësi, qëllimi kryesor i terapisë së çiftit si rrjedhoj e një tradhëtie është pikërisht rivendosja e komunikimit midis partnerëve.
Është në fakt, vetë konteksti terapeutik që ju garanton të dyve një hapësirë për të ri-përpunuar përjetimet e tyre, e cila lejon të shprehim atë që nuk funksionon më brënda marrëdhënies në çift.
Në fund, psikoterapia në çift ndihmon të ndërpresë disa nga qarqet vicioz që në mënyrë të pashmangshme janë krijuar.
Kjo, nëse është e nevojshme, mund të integrohet edhe me psikoterapi individuale në zhvillimin e strategjive funksionale për të kapërcyer momentin e krizës.
Dhe le të kujtojmë se në këtë proces për të zgjidhur problemet që lindin burimi parësor është gjithmonë komunikimi.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Në studion time të psikoterapisë në Tiranë kryej seanca psikoterapie në çift që kanë si qëllim final të ndihmojnë çiftin që është duke përjetuar vështirësi për të kapërcyer momentet e krizës aktuale.
Psikoterapia është zgjidhja duke ju drejtuar psikologut që ndihmonë në rindërtimin e strategjive të duhura duke zëvendësuar strategjitë jofunksionale dhe të keq përshtatura.

Ne jemi më pranë jush duke ofruar Psiko-diagnozë,  Psikoterapi, Këshillim dhe mbështetje psikologjike.

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë:

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Konsulta në studio/online me psikologe Tiranë

Ankthi dhe Stresi

Ankthi dhe stresi janë padyshim shoqëruesit e jetës së secilit prej nesh, tani kemi krijuar përfundimisht një shoqëri në të cilën është me të vërtetë dhe konkretisht e vështirë të shmangësh përballjen me to dhe është bërë gjithnjë e më e rëndësishme të mësosh të përballesh me to.
Për t’iu përshtatur të gjitha orareve, fëmijëve dhe punës veçanërisht, kredia për tu paguar, makinën që prishet, kërkimin e punës ose punën që është shumë dhe nuk mund ta menaxhoni më.
Grindjet familjare, edukimi i fëmijëve, ndryshimet midis burrit dhe gruas që çojnë në diskutime të vazhdueshme. Një partner i vështirë për të menaxhuar, një punonjës i pamundur ose një menaxher i paaftë. Lista mund të jetë shumë, shumë e gjatë…

Gjëja e parë që duhet të dini janë STRATEGJITË

Secili prej nesh ka mijëra, por nuk e dimë që i kemi. Strategji në çdo gjë, që nga ngritja në mëngjes deri sa ta bëjmë veten me dhimbje koke. E di, je skeptik. Mendo për këtë, secili prej nesh ka 80 miliardë neurone. Secili neuron ka mesatarisht 10.000 lidhje me sa më shumë neurone. Pra, një tru mesatar ka 800 mijë miliardë lidhje.
Po e shkruaj, kështu që është më e qartë:
800.000.000.000.000 (tetëqind mijë miliardë lidhje nervore !!!!)
Është një numër me të vërtetë i madh, përpiquni të mbyllni sytë dhe ta vizualizoni, është e vështirë, ju siguroj! Ju duket e pamundur që ju keni disa mijëra strategji të sjelljes?  Por për çfarë shërbejnë strategjitë?
Ato shërbejnë për të bërë gjëra. Për t’u çuar nga krevati ju keni një strategji të nxitur nga të paktën pesë ose gjashtë sjellje kryesore, ato janë pak a shumë të njëjta dhe krijojnë një strategji për verën, një për dimrin dhe një për kur fle jashtë. Disa njerëz kanë të njëjtën strategji për të tre kontekstet. Njerëzit e tjerë kanë më shumë se tre.
Ne kemi strategji për t’u pëlqyer të tjerëve, për të qënë profesional, për të pasur sukses në atë që bëjmë. Por ki kujdes, a janë strategjitë vetëm pozitive? JOOOOO

Çdo strategji është një sekuencë e veprimeve (së pari nervore, së dyti sjellje) e cila gjithashtu mund të çojë në rezultate jo të përshtatshme.

Kur takoj një hipokondriak e di mirë mirë se ai person nuk është i sëmurë, por po përdor një strategji të gabuar për t’u marrë me perceptimet e tij/saj të brëndshme shqisore. Kurdoherë që ai/ajo percepton një ndjesi edhe sipërfaqësore (të muskulaturës skeletore) ose një ndjesi të brëndshme (për shkak të lëvizjes normale të organeve të brëndshme) ose ndjen dhimbje (siç janë problemet e zakonshme dhe periodike të stomakut) vëmëndja e tij/saj përqëndrohet në ndjesinë dhe fillon ta zmadhojë atë derisa të bëhet e padurueshme. Idetë dhe besimet e tij/saj do të rrotullohen rreth një problemi të mundshëm dhe tragjik të pazgjidhshëm (zakonisht kancer) dhe kjo do të shkaktojë imazhe të shtrembëruara të një të ardhmeje të pasigurt dhe të dhimbshme.

Një person që vuan nga depresioni zakonisht përdor tre strategji shumë mirë të mendimit. E para është të fajësohet  dikush nga jasht për fatkeqësit e veta, disa ja atribuojnë fatit atë që u ndodh atyre, të tjerë sjelljes së pakëndshme të njerëzve përreth tyre dhe të tjerë sistemit shoqëror në të cilin jetojmë. Këto janë strategji mbrojtëse, ato shërbejnë për të mos menduar veten si difektoz. Shumë shpesh personi në depresion ka frikë nga patologjia mendore dhe kështu pa e kuptuar për fat të keq po e ushqen atë.

Pastaj ka dhe persona në depresion që fajësojnë veten e tyre, sikur të ishin thyer. Askush nuk është i prishur, por në këtë mënyrë ata shmangin të thonë që gjëndja shpirtërore varet nga vet ata, si mendon dhe çfarë bën. Ky mendim mund të jetë i bezdisshëm por kur merr përgjegjësinë për gjëndjen tënde shpirtërore dhe mendore, bota fillon të ndryshojë. Jo të gjithë janë të gatshëm për këtë dhe nganjëherë ju duket shumë e frikshme. Kush nuk ka përjetuar momente dëshpërimi duke menduar se gjithçka në lidhje me jetën e vetë varet nga zgjedhjet e veta.
Disa njerëz janë shumë në ankth kur mendojnë për të ardhmen, për të tjerët, për atë që i pret.

Fakti është që ne nuk kemi kontroll mbi gjithçka që na rrethon, por vetëm për veten edhe nëse nuk është shumë, është diçka e dobishme. Imagjinoni se si do të ishte sikur të mos kishim kontroll mbi veten tonë, do të mendonim të jetonim nën mëshirën e valëve në një sens të vazhdueshëm të pafuqisë. Ka njerëz që, për fat të keq për ta, jetojnë kështu.
Këto strategji që ju kam përshkruar quhen spontane.

Nëse duam të kuptojmë gjërat, duhet të mësojmë të bëjmë pyetje të dobishme: çfarë do të thotë të jesh spontan?
Spontaniteti është diçka që  vjen natyrshëm, pa menduar për të, korteksi prefrontal, që është racionaliteti, nuk ka nevojë të mendosh për atë që bën, pak a shumë si kur ne mësojmë të notojmë, të ngasim makinën apo një biçikletë. Ajo që në fillim duket e komplikuar papritmas ajo ndodh natyrshëm. Kush di të notoj herët e para nuk mund të qëndronte mbi ujë, pasi mësohet nuk mund të bëjë pa qëndruar mbi ujë, bëhet një lloj instinkti që bëhet automatik.

Spontaniteti janë sjelljet tona automatike, ato që shpesh i përsërisim për t’u bërë modele spontane, natyrore që përsërisin veten e tyre pa u menduar. Është fat i madh që mund ta ndryshojmë edhe pse nuk është gjithmonë e lehtë.
Por deri tani kam folur për ankthin, depresionin dhe hipokondrinë, të cilat janë simptoma  goditëse të një situate stresuese në të cilën trupi ynë nuk ka qënë në gjëndje të adaptohet.
Stresi është një fenomen tipik dhe përsëritës i qënies njerëzore, është një fenomen neutral ndaj të cilit, nëse përshtatemi mirë gjeneron efekte të dobishme (eu-stres) dhe nëse përshtatemi keq mund të shkaktojë efekte të pakëndshme (të-stresit). Të gjitha patologjitë psikologjike ndodhin në kushte stresi.

Përshtatja pozitive me stresin, eu – stresin, gjeneron rezistencë dhe vetëvlerësim. Ai negativ i stresit, krijon pasiguri, ankth, shqetësime të tepërta, ripërpunin/bluatje mendore dhe frikë jorealiste drejt së ardhmes, duke shkaktuar probleme ushqimore, ankthi, depresioni ose forma të tjera të shqetësimit psikosomatik.
Procesi i adaptimit ndaj stresit quhet “sindroma e adaptimit të stresit” dhe është një proces vazhdimisht aktiv. Edhe ndërsa jeni duke e lexuar këtë trupin juaj po i përshtatet stresit, ajo që ju shkakton shqetësim është një gjë me të cilën nuk po përshtateni dhe që trupi juaj e bën gjithnjë e më të dukshëm (përmes simptomave), në mënyrë që të vendosni të merreni sa më parën të jetë e mundur.

Simptomat janë pavetëdija jonë që troket në derë, nëse nuk e hapni do të trokasë më shumë.

Një pyetje e dobishme që duhet bërë për të menaxhuar ankthin dhe stresin është kjo: cila është simptoma mbi të cilën, duke vepruar, unë do të jem në gjëndje të lehtësoj shqetësimin?
Një person që është shumë i stresuar, në ankth ose depresion shpesh ka mendime shqetësuese ose negative që ushqejnë gjëndjen negative në të cilën e gjen veten.
Mendoje mirë. Kurdoherë që keni një shqetësim, zëri juaj i brëndshëm fillon të ndjehet me parashikime katastrofike. Nuk ka rëndësi nëse asnjëra nga ato gjëra nuk ndodh vërtet, për shkak të atij zërit të vogël do të ndjeheni keq dhe kjo është ajo që ndodh pothuajse gjithmonë. Pra, nëse doni të mësoni se si të menaxhoni ankthin dhe stresin, së pari duhet të mësoni se si ta trajtoni atë zë të vogël brënda vetes. Por si?

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Nëse vuani nga stresi apo vuani nga depresioni, ankthi, atakët e panikut, frikëra apo fobi të ndryshme të cilat shumë shpejt janë shndërruar në sëmundjet e shekullit mund të na kontaktoni dhe në një udhëtim psikoterapeutik bashkë me ju ne do të mundohemi t’ju çlirojmë nga ankthet dhe streset tuaja të përditshme. Mënyra më e mirë për ta menaxhuar stresin është të konsultohesh me një psikolog profesionist. Nëse thëniet “vuaj nga stresi” dhe “vuaj nga depresioni” janë kthyer  në thënie të përditshme, psikologu është zgjedhja dhe zgjidhja e duhur për ju!

Ne jemi më pranë jush duke ofruar Psiko-diagnozë,  Psikoterapi, Këshillim dhe mbështetje psikologjike.

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Konsulta në studio/online me psikologe në Tiranë!

Depresioni i maskuar: simptomat dhe kura

Depresioni i maskuar klasifikohet si depresion atipik.

Është një nga shkaqet kryesore të vuajtjes psikologjike dhe një shqetësim i madh social.
Në këtë formë, depresioni nuk del në sipërfaqe por manifestohet me çrregullime somatike ndonjëherë intensive.
Në depresionin e maskuar, personi zgjedh të veshë një “maskë”, por zgjedhja është plotësisht e pavetëdijshme.
Në këtë artikull flas për këtë lloj depresioni, për të qënë në gjëndje ta njohim më mirë. Manifestohet me simptoma somatike dhe është i ndryshëm nga depresioni i errët dhe i trishtuar për të cilin jemi mësuar të mendojmë.

Depresioni i maskuar: çfarë është

Le të fillojmë duke kuptuar se për çfarë po flasim.

Depresioni i maskuar është një fenomen shumë i zakonshëm. Quhet gjithashtu si depresion i fshehur ose depresion latent(Lange J., 1928) dhe duket se është edhe më i shpeshtë se depresioni i dukshëm.
Personi depresiv e ndjen veten, jetën e tij, realitetin përreth sipas një transformimi përkeqësues, i cili ngjyros gjithçka me cilësi të pakëndshme dhe të dhimbshme.
Duke bërë këtë sqarim, është e nevojshme të nënvizohet se depresioni i maskuar nuk paraqet sjellje të dukshme që mund ta bëjnë njeriun të mendojë për një formë depresive, sepse shqetësimi dhe simptomat ndjehen pothuajse ekskluzivisht në një nivel somatik dhe fizik.
Personi që vuan nga ky lloj depresioni somatizon ankthin në trup, i lidhur me shqetësimet e tij të pavetëdijshme, sepse nuk është në gjëndje t’i shprehë ato ose t’i njohë ndryshe.
Depresioni i maskuar si ta kuptojmë nga simptomat fizike
Në bazën e depresionit të maskuar, gjithmonë ekziston një ankth i fortë.
Është një nga  format depresive më të vështirat për të diagnostikuar, por ankthi dhe vuajtja somatike mbizotëron qartë.
Trupi shpreh vuajtjen psikologjike dhe e bën atë në mënyrën e vet

Cilat janë simptomat e trupit?

-Dhimbje koke
-Tretje e keqe
-Dhimbje barku
-Takikardi
-Ndjesia e mbytjes dhe shtypjes në fyt
-Gojë e thatë
-Dhimbje shpine
-Ulçër
-Osteoartrit
-Kolit
Siç u përmend më lart në bazë të depresionit të maskuar, ne pothuajse gjithmonë gjejmë një gjëndje të rëndësishme të Ankthit somatizues, i cili manifestohet me simptoma të tilla si:

-Rrahje të zemrës
-Marrje mëndsh
-Djersitje
-Vështirësitë në veprimtaritë e zakonshme të punës
-Apati
-Nervozizëm
Në shumicën e rasteve, ata që vuajnë nga depresioni i maskuar nuk e njohin përvojën e tyre depresive, por janë të bindur që simptomat kanë një origjinë organike.

Depresion i maskuar dhe kura

Depresioni i maskuar është në të vërtetë një çrregullim i humorit dhe nëse nuk njihet dhe trajtohet si duhet, ai mund të ndikojë seriozisht dhe të komprometojë jetën tuaj.
Prandaj, trajtimi domosdoshmërisht duhet të karakterizohet nga mbështetje psikologjike dhe ndërhyrje psikoterapie.

Depresioni i maskuar dhe psikoterapia

Studimet shkencore sot kanë treguar qartë se si, Psikoterapia ndihmojnë në administrimin më të mirë të depresionit të maskuar dhe në zgjidhjen e tij. Ajo siguron seanca javore, të një lloji individual, të cilat ndihmojnë për të analizuar ndjenjat e veta dhe vështirësitë psikologjike.
Për më tepër, një nga rolet themelore të psikoterapisë është të na ndihmojë të kuptojmë më mirë çrregullimin dhe për këtë arsye të inkurajojmë ndërprerjen e mekanizmave me qëllim të dëmshëm që shkaktojnë depresion, si fizikisht, mëndërisht dhe emocionalisht.

Depresioni maskuar – 5 mjete ndihmëse për jetën e përditshme

Sa më shumë që personi bëhet viktimë e zakoneve të këqija, aq më shumë do të rritet rreziku i amplifikimit të simptomave të depresionit.
Rreziku i zhvillimit të kësaj patologjie nuk rritet vetëm me kalimin e viteve, por gjithashtu dhe mbi të gjitha, me cilësinë e ulët të jetës që udhëheqim.
Këtu janë 5 variablat e mëposhtme në të cilat të përqëndrohesh dhe të përpiqesh për ti mbajtur në vëmëndje.

1• Mundohuni të qëndroni aktiv dhe të praktikoni një aktivitet fizik që ju pëlqen çdo ditë (edhe një ecje )
2• Mundohuni të flini të paktën 6-7 orë gjatë natës
3• Ndiqni ritme të rregullta të jetës
4• Mos merrni ilaçe pa mbikëqyrjen mjekësore
5• Mbroni të drejtat tuaja dhe mos bëni asnjë përpjekje për të kënaqur të tjerët

Simptomat psikologjike dhe mentale si ankthi, depresioni, dëshpërimi …etj nuk janë dhimbje që të fshihen dhe të shtypen, duhet të shihen si sinjale paralajmëruese e psikikës sonë që tregojnë se diçka në jetën tonë nuk është duke shkuar në mënyrë të drejtë. Vetëm duke i mirëpritur ato dhe duke i kuptuar mund ti ndalojmë që të na mundojnë.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Konsulta psikologjike, psikoterapi, këshillim me një profesionist për ju do të ishte një ndihmë që mëndja juaj do t’ju falenderoj. Shpesh ndodhemi në situata të vështira që për ju ndoshta mund të mos ketë rrugëdalje, por zgjidhja më e mirë për çdo problem është të flasësh me dikë, dhe ajo perfekte është të flasësh me një specialist të fushës si një psikologe keshillimi i cili do t’ju ndihmonte të gjenit zgjidhjen që fshihej brënda jush.

Ofrohen konsulta online duke thjeshtësuar edhe për ju stresin e takimit me një psikolog në Tiranë, thjesht nga laptopi, tableti apo smartphone juaj ju mund të prenotoni një konsulte online psikologjike dhe të keni shërbimin e një psikologu online nga komoditeti i shtëpisë suaj.

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

psikologet me te mire ne tirane

Parandalimi i krizës apo fundit të marrëdhënies: disa këshilla të dobishme

Një nga pyetjet më të shpeshta që më bëhet është: “Si mund të them nëse ai ende më do mua apo nëse marrëdhënia ime mund të vazhdojë?”

Këtu janë disa sugjerime që mund t’ju ndihmojnë në vlerësimin dhe – mbi të gjitha – në parandalim:

1.Mos ndaloni kurrë së njohuri partnerin/en tuaj: Sa mendoni se e njihni partnerin/en tuaj? A dini se si t’i definoni nevojat e tij/saj, dobësitë e tij/saj,pikat e forta të tij/saj, deri në dëshirat e tij/saj më të thella? Një nga kurthet më të mëdha të marrëdhënieve që janë braktisur në rutinë është të mendojmë se ekziston një fazë e kufizuar e “diturisë”, përtej së cilës vërtetohet se ideja, koncepti, që ne kemi bërë për atë person, është i përjetshëm. Sikur të mos ketë evolucion (madje thjesht për shkak të rritjes) ose ndryshim; sikur të mos ishte më e rëndësishme t’i kushtohej vëmendje tjetrit/tjetrës. E vërteta është se nuk flasim më, nuk dëgjojmë kurrë njëri-tjetrin aq thellë sa kur ishim në dashuri. Shumica e komunikimeve tani kanë skaduar në shkëmbimet e zakonshme ose – më keq – në diskutime të padobishme. Duhet të gjejmë kohë përsëri. Koha për t’u njohur me njëri-tjetrin, për të dëgjuar dhe kuptuar njëri-tjetrin. Koha për t’u ndjerë dhe ndier përsëri. Koha për të luajtur sërish rolin e “partnerit/res” dhe jo të shokut/shoqes.
2.Lëreni mënjanë krenarinë : 
Armiku më i madh i dashurisë. Jo, nuk është urrejtje. Në dashuri, në mënyrë paradoksale, mund gjithashtu të urrehet;në qoftë se ju ndiheni kaq të lidhur, në momentin kur gjërat nuk shkojnë mirë, është e mundur të përjetosh një zemërim të fortë plot frustrim dhe zhgënjim. Në vend të kësaj, ku vendoset përpara krenaria, do të thotë që ne i japim rëndësi më të madhe personit tonë sesa marrëdhënies dhe prandaj, lidhja emocionale është dobësuar ndjeshëm.
3.Vendos theksin tek vetja, por në terma të përgjegjësisë: 
Kur flisni për veten, mos e bëni atë për egoizëm personal ose për të kërkuar ose për të pohuar pretendimet. Përdorni egon për të kuptuar se cilat mund të jenë përgjegjësitë tuaja, çfarë mund të bëni akoma dhe të përcaktoni. Shpesh, përdorimi i “Ti” paraqet më shumë akuza sesa admirim.
4.Pranimi i asaj që nuk mund të ndryshojë është pika e parë dhe pika e dytë  ndryshimi për ato gjëra që ndryshohen janë më të rëndësishmet për të drejtuar marrëdhënien drejt aspekteve të saj pozitive.
Atyre të rinj për të zbuluar, atyre që na bënë të takohemi dhe të biem në dashuri, atyre që ndoshta kanë qënë gjithmonë aty, por që duhet të detoksifikohen.
Përtej asaj që është e drejtë apo e gabuar, në dashuri ka një vënd ku mbretëron paqja, ku krenaria i jep rrugë ndjenjës! Ky vënd quhet Ne: Takohemi aty.

Shpesh ndodhemi në situata të vështira që për ju ndoshta mund të mos ketë rrugëdalje, por zgjidhja më e mirë për çdo problem është të flasësh me dikë, dhe ajo perfekte është të flasësh me një specialist të fushës si psikologu i cili do t’ju ndihmonte të gjenit zgjidhjen që fshihej brënda jush.

Kontakto Studio Psikologjie për të gjitha shqetësimet që keni. Ne do të jemi këtu për t’ju ndihmuar dhe dëgjuar në problemet tuaja. Nëse keni nevojë për një konsultë psikologjike, këshillim, psikoterapi apo të dëgjoheni nga një psikolog i cili do t’ju kuptojë dhe ndihmojë në çaste të vështira. Nëse vuani nga stresi, nga depresioni, dëshironi të përmirësoni marrëdhëniet prind fëmijë, apo marrëdhëniet në çift ne jemi këtu dhe mund të na kontaktoni shumë thjeshtë.

Nëse ke dyshime për llojin e ndihmës që të nevojitet mjafton të na kontaktosh duke dërguar një email ose duke plotësuar formën më poshtë. Jemi në dispozicionin tënd për të zgjidhur së bashku çdo lloj problemi.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Konsulta psikologjike, psikoterapi, këshillim me një profesionist për ju do të ishte një ndihmë që mëndja juaj do t’ju falenderoj. Shpesh ndodhemi në situata të vështira që për ju ndoshta mund të mos ketë rrugëdalje, por zgjidhja më e mirë për çdo problem është të flasësh me dikë, dhe ajo perfekte është të flasësh me një specialist të fushës si një psikologe keshillimi i cili do t’ju ndihmonte të gjenit zgjidhjen që fshihej brënda jush.

Ofrohen konsulta online duke thjeshtësuar edhe për ju stresin e takimit me një psikolog në Tiranë, thjesht nga laptopi, tableti apo smartphone juaj ju mund të prenotoni një konsulte online psikologjike dhe të keni shërbimin e një psikologu online nga komoditeti i shtëpisë suaj.

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

sa kushton nje seance te psikologu

“Bluajtja me mëndje” mbi të kaluarën  ose të ardhmen, kurthi i të menduarit

“Bluajtja me mëndje”. Sa herë e kemi dëgjuar këtë fjalë të folur, ose e kemi shqiptuar atë vetë? Shumë. Në përvojën time si psikologe-psikoterapiste është ndoshta fjala që së bashku me fjalën “ankth”, kam dëgjuar të thuhet më shpesh.

Bluajtja me mëndje” mbi të kaluarën, të tashmen dhe të ardhmen

Prandaj, “Bluajtja me mëndje” konsiston në shqetësime, duke u frikësuar që nuk do të jesh në gjëndje të përballesh me probleme të frikshme në të ardhmen dhe mbi të gjitha, duke imagjinuar se më e keqja mund të ndodhë. Mendimet dhe imazhet që ngjallen përjetohen si të pakontrollueshme dhe qëllimi i tyre është të parashikojnë dhe të parandalojnë çdo ngjarje kërcënuese dhe negative duke ndërtuar dhe hipotezuar zgjidhjet e mundshme.
Kjo është ajo se çfarë ndodh në mëndjen tonë kur e aktivizojmë këtë strategji të të menduarit jofunksionale: ne vazhdimisht ndezim, ripërpunojmë dhe rrotullojmë një koncept, një episod, një kujtim të kaluar ose një ide, duke rikuruar në mënyrë rekursive të njëjtat zinxhirë rrethorë të mendimit, pa e kthyer në ndonjë zgjidhje.

“Bluajtja me mëndje” në psikologji

Në psikologji, termi “Bluajtja me mëndje” ose ripërpunimi i vazhdueshëm nënkupton një aktivitet të mendimit, verbal ose abstrakt, përsëritës dhe rrethor, shpesh i lidhur me prodhimin dhe fokusimin pasues në imazhet mendore që tregojnë skenarë të mundshëm që konsiderohen kërcënuese dhe negative.
Ripërpunimi është një proces njohës i karakterizuar nga një mënyrë disfunksionale e mendimeve të përqëndruara kryesisht në gjëndjet emocionale të brëndshme dhe mbi pasojat negative që kemi frikë se mund të vijnë.
Përpunimi është pjesë e një procesi të vetë-rregullimit, i përfshirë në menaxhimin e emocioneve dhe “karakterizohet nga një formë e vëmendjes intensive dhe e qëndrueshme vetëkatalizuese, e cila përfshin përpunimin këmbëngulës dhe “karakterizohet nga një formë e vëmendjes intensive dhe e qëndrueshme vetëkatalizuese, e cila përfshin përpunimin këmbëngulës dhe vetë-referues (shqetësimet, përpunimin), aktivizimi i vetëbesimeve jofunksionale dhe monitorimi i stimujve të përjetuar si kërcënues” “Trajtimi njohës i çrregullimeve të ankthit“, në të cilën përmbajtja specifike e shqetësimeve dhe natyra e “Bluajtjes me mëndje” janë pjesë.
“Bluajtja me mëndje”, ripërpunimi dhe ripërpuniminimi i zemërimit janë mënyra rekursive dhe jofunksionale e të menduarit të karakterizuar dhe të bashkuar nga disa aspekte tipike:

 • Ripërsëritshmëria

Këto janë mendime ose zinxhirë mendimesh që përsëriten në mënyrë rekurente, duke vazhduar në një mënyrë rrethore dhe vetë referuese ose vetë-ushqyese. Në mënyrë tipike ato nuk lejojnë të arrihet në një konkluzion përfundimtar.

 • Negativiteti

Cilësia e këtyre mendimeve është negative apo edhe katastrofike dhe përqëndrohet në atë që ka ndodhur (në përpjekjen mendore për ta modifikuar atë ose për të gjetur një shpjegim të kënaqshëm) ose për gjënë e tmerrshme që mund të ndodhë;

 • Mungesa e kontrollit

Individi e percepton këtë aktivitet mendor si automatik dhe përtej fuqisë së tij të kontrollit vullnetar. Ndjenja e pafuqisë lidhur me “Bluajtjen mendor”.

 • Përmbajtja

Këto janë kryesisht përmbajtje mendore verbale (fraza, fjalë) ose (imazhe dhe skena mendore) të lidhura me të kaluarën (“Bluajtja mendore” mbi të kaluarën e përjetuar si diskredituese, frikësuese, burim turpi dhe/ose dhimbjeje…), ose një të ardhme të menduar si kërcënuese/e frikshme.

 • Ato nuk çojnë në veprim

“Një mendim që ngjall veprim nuk është një kurth mendor. Një mendim që NUK nxjerr veprime është një kurth mendor “, duke theksuar kështu se si përmbajtja dhe proceset e mendimit që karakterizohen nga “Bluajtja mendore” janë tërësisht abstrakte dhe nuk kanë kapacitet për të udhëhequr në veprim; por më tepër të tilla që të mbyllin në vetvete, ose zgjerohen duke u shtrirë në përmbajtjet pak a shumë të lidhura ngushtë me përmbajtjen kryesore ose duke filluar duke ndërtuar një proces të zgjidhjes së problemeve të rreme që kërkon një shpenzim të madh të kohës dhe të energjisë mendore, shpesh duke i dhënë ulje tonit të humorit ose përforcim të përvojës së frikës dhe kërcënimit.

“Bluajtja me mëndje” si një kurth: Unë mendoj, prandaj unë zgjidh

Fillimisht ne fillojmë të përdorim mënyrat e mendimit ripërpunues me besimin themelor se ato janë strategjia më e dobishme dhe efektive për të zgjidhur situata të identifikuara si problematike ose kërcënuese, për t’u përballur me problemet e ardhshme, për të zvogëluar çdo ndjenjë të fajit, pamjaftueshmërisë apo zemërimit , ose për të kërkuar siguri për atë që është bërë, thënë, në lidhje me reagimet që kanë pasur të tjerët etj.
Në përgjithësi, mund të themi se “Bluajtja me mëndje” ripërpunimi i shqetësimeve, fillimisht përfaqëson për subjektin një strategji efektive të përballimit ose coping, që synon të japë lehtësim të menjëhershëm për një gjëndje mendore të pakëndshme që mund të jetë nga zemërimi, fajësia, dyshimi dhe pasiguria ose shqetësimi ankthioz. Pra, ato adoptohen me shpresën se do të sjellin një zgjidhje dhe lehtësim.

“Bluajtja me mëndje” shkakton përforcim/amplifikim të shqetësimit

Në realitet, rezultati konkret i këtyre proceseve të mendimit është përforcimi i shqetësimit në afat të mesëm dhe afatgjatë, perceptimi i vetes si pasiv dhe i pafuqishëm në lidhje me mendimet, të cilat marrin fuqinë dhe zënë kohë dhe energji dhe heqin veprimin ose lehtësim nga shqetësimi fillestar. Në këtë kuptim, “Bluajtja me mëndje” ose ripërpunimi të çështjeve të pakëndshme ose të perceptuara si kërcënuese mund të çojë në – të krijojmë dhe të amplifikojmë – gjëndje depresive pak a shumë të forta.
Në fakt, shumë pacientë në fillim të psikoterapis afirmojnë dhe besojnë se nuk kanë asnjë mundësi të ndërpresin ose të heqin dorë nga “Bluajtja me mëndje”, derisa ata vërtet i vë për të provuar se, nën kushte të caktuara dhe teknika të caktuara në këtë kontekst paraqesin një mjet të çmuar, që në fillim redukton dhe më pas pezullon “Bluajtjen me mëndje”.
Prandaj, duhet të mbahet mend se “Bluajtja me mëndje” nuk përfaqëson një zgjidhje reale dhe efektive për problemet, as nuk është në gjëndje të japë një lehtësim të vërtetë dhe të qëndrueshëm nga disa gjëndje të pakëndshme
: përkundrazi ajo i përforcon, i komplikon dhe i bën ata të zgjasin dhe vazhdojnë.
Të mendosh dhe rimendosh nuk është kështu zgjidhja për t’u ndier më mirë, për të ndryshuar të kaluarën ose për t’u marrë me pasiguritë që janë pjesë e jetës.

Si të ndalim “Bluajtjen me mëndje”

Si të ndaloni të mendoni shumë dhe keq? Para së gjithash është e domosdoshme të bëhet dallimi: një gjë është për të jetuar dhe për të ndier gjëndjet emocionale dhe ndjenjat e pakëndshme, duke e bërë veten të vetëdijshëm për to, duke i mirëpritur me qetësi dhe duke i lënë ato të shkojnë butësisht; është një tjetër gjë që të fillojë për mendimet tangente të mendimit mbi mendimet, në mënyrë që të kërkojmë zgjidhje ose alternativa ndaj problemeve që ndoshta kurrë nuk do të shfaqen, ose në një përpjekje për të ndryshuar ose modifikuar një ngjarje të kaluar(“Bluajtja me mëndje” mbi të kaluarën).
Pra, vetëm nëse jeni duke u përpjekur të zgjidhni një problem real (në këtë rast do të ishte një mendim që i jep jetë një veprimi), është mirë të mësohet të toleroni disa gjëndje të pakëndshme që megjithatë nuk do të gjejnë një zgjidhje në “Bluajtjen me mëndje” apo ripërpunimin mendor:
mund ta bëjmë me psikoterapinë ose më thjesht duke i kujtuar vetes për t’u kthyer në të tashmen dhe të veprojë në të.

1) Le të angazhohemi në aktivitete konkrete që thithin vëmëndjen tonë:
Bëni një shëtitje, rregulloni shtëpinë ose bëni pastrimin, zbrazni dollapët, lani enët, lexoni një libër, shikoni një film të këndshëm,bashkëbisedoni me personat që keni afër jush vizatoni ose ngjyrosni (ka shumë libra plot me mandala të bukura për të ngjyrosur ashtu si ju pëlqen dhe kështu me radhë;

2) “Bluajtja me mëndje” me afat
Le ti kushtojmë pak kohe ripërpunimit mendor, një vendi dhe një momenti të caktuar: për shembull, le të themi se çdo ditë, nga një kohë e caktuar dhe për një periudhë të caktuar kohe (programojmë një orë alarmi dhe kohëmatës me kohëzgjatje të paracaktuar për ta bërë atë si duhet) intensivisht për atë gjë të caktuar;

3) Monitorimi
Le ti shkruajmë mendimet dhe zinxhirët shoqëruese të mendimeve, shqetësimeve dhe imazheve që kalojnë përmes mendjes sonë në ditar, pa gjykim kritik siç vijnë, dhe i rilexojmë ato duke marrë një distancë kritike prej tyre. Nëse mund të bëjmë pak, bëjmë atë pak; por le ta bëjmë atë! Do të jetë gjithmonë më mirë se të menduarit dhe shqetësuarit në mënyrë pasive pa qënë në gjëndje të veprojmë, në vend që të shmangim të qënit në të tashmen me emocionet që janë pjesë e saj.

Konsulta psikologjike, psikoterapi, këshillim me një profesionist për ju do të ishte një ndihmë që mëndja juaj do t’ju falenderoj. Shpesh ndodhemi në situata të vështira që për ju ndoshta mund të mos ketë rrugëdalje, por zgjidhja më e mirë për çdo problem është të flasësh me dikë, dhe ajo perfekte është të flasësh me një specialist të fushës si psikologu i cili do t’ju ndihmonte të gjenit zgjidhjen që fshihej brënda jush.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Nëse ndodhesh në një situatë dhe ndjen se duhet të konsultohesh me dikë, ne ofrojmë konsulta me psikologe në studio live në Tiranë, por dhe nëpërmjet shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call.

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

psikologet me te mire ne tirane

Kush shkon tek psikologu nuk është i çmëndur, është një person i aftë që e do veten!

Pse duhet të shkoj tek psikologu?

Kjo është një pyetje shumë e përhapur dhe merr formë kur njerëzit dështojnë të japin një sens ndjenjës së vuajtjes së tyre ose kur sjelljet e tyre duken të pakuptueshme për veten apo për të tjerët. Për më tepër, kjo është një pyetje retorike që shpesh frenon ata që kanë nevojë për ndihmë

Si psikologe-psikoterapiste, shpesh takoj njerëz me shëndet mendor në studion time, por që vuajnë, për shkak të patologjisë shoqërore në të cilën jetojmë të zhytur. Kam kuptuar se nga adoleshentët tek të rriturit, pas shumë kërkesave për ndihmë, shpesh ka një strukturë personaliteti të pajisur me ndjeshmëri, kreativitet, empati dhe intuitë, si dhe një sens të madh kritik dhe introspektiv.
Por në mënyrë specifike, sot dëshiroja të përqëndroja vëmendjen në ato klishe të rreme që janë në themel të frikës së psikologut. Kam dëgjuar të thuhet “familja është e mjaftueshme për të ndihmuar ata që janë në krizë” ose “e bëj vetë” ose “nuk jam i/e çmëndur, tek psikologu shkojn vetëm ata që janë vërtet të sëmurë” ose “Pse duhet të shkoj tek psikologu? Mund ta bëj vetë me forcën time!”.
Këto janë paragjykime të pabazuara dhe po përpiqem ti shpjegoj pse: familja nuk mund të na ndihmojë gjithmonë, sepse shpesh kontrastet më të këqija janë të fshehura në shtëpi. Është e vërtetë se ne mund të ndihmojmë vetveten, por të kemi dikë që lexon në mënyrë objektive problemet dhe ndihmon pacientin të gjejë çelësin e duhur për t’i zgjidhur ato. Shkuarja te psikologu do të thotë t’i japësh vetes mundësinë për të kuptuar dhe shpërbërë një simptomë, një gjëndjeje të sëmurë të brëndshme, për ti dhënë mundësinë vetes të çlirohemi nga ky siklet i thellë që nuk na lejon të jetojmë qetësisht jetën tonë.
Qëllimi i çdo psikoterapie është të ndihmojë personin të bëhet i aftë për të menaxhuar dhe orientuar jetën e tij sipas zgjedhjes së tij, në një autonomi dhe liri të plotë. Vuajtja emocionale është më pak e pranueshme nga njerëzit sesa nga ajo fizike: nëse problemet janë fizike, në fakt, është më e lehtë të kërkohet ndihmë, por kur vjen puna te emocionet, mendimet gjithçka bëhet e komplikuar.
E përjetuar si element negativ i ekzistencës sonë, vuajtja psikologjike shoqërohet me terma të tilla si brishtësi, dobësi, varësi; për këtë arsye bëhet kaq e vështirë për të kërkuar ndihmë kur bëhet fjalë për ndjenja të keqia emocionale, sepse jemi të bindur se në këtë mënyrë mund ta bëjmë veten qesharak. Në të vërtetë, kërkimi i ndihmës për të dalë nga vuajtjet psikologjike është akti më i guximshëm që mund të bëhet; duke këmbëngulur të mos kërkoni ndihmë, duke bindur veten se duhet ta bëni vetë me çdo kusht, mund të jeni kundërproduktiv dhe rrezikoni të keqësoni shqetësimin psikologjik, në vend që ta zgjidhni atë.
Psikologu është i trajnuar të mos gjykojë sipas parimeve morale, por të përpiqet të kuptojë dhe ti japë zë  emocioneve të ngatërruara. Shpesh vërej se pacientët shprehin lehtësim vetëm duke u mirëpritur dhe dëgjuar në heshtje nga një person tjetër. Psikologu bëhet një instrument i psikoterapisë për ta bërë veten të dobishëm për pacientin. Në fakt, nëpërmjet marrëdhënies me psikologun, pacienti njeh dhe bëhet plotësisht i vetëdijshëm për veten, gjetjen e alternativave të reja dhe mënyrave më funksionale për të zgjidhur shqetësimin që e solli tek specialisti.
Kush shkon tek psikologu, i tregon vetes dhe të tjerëve që është një person i cili e lejon  veten të kërkoj lumturinë dhe mirëqenien, tejkalimin e brishtësis dhe vështirësis.

Kushdo që ndërmerr një rrugë psikologjike, di se si të kërkojë ndihmë për probleme emocionale dhe afektive, duke vendosur të kujdeset për veten duke kuptuar se nuk mund t’ia dal vetëm. Mendoj se është e rëndësishme të theksohet se ata që shkojnë tek psikologu me guxim pranojnë mundësinë dhe rrezikun e njohjes së tyre thellësisht dhe autentikisht me burimet dhe limitet e tyre. 

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Nëse ndodhesh në një situatë dhe ndjen se duhet të konsultohesh me dikë, ne ofrojmë konsulta me psikologe në studio live në Tiranë, por dhe nëpërmjet shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.
 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Konsulta me psikologe ne tirane

Çfarë do të thotë të somatizosh një pakënaqësi

“Papritmas, një ditë, ne ndjehemi të paralizuar. Ne pyesim veten prej nga vjen kaq shumë dhimbje dhe pse trupi jonë nuk na jep arsye të qarta për të kuptuar. Arsyet qëndrojnë në mëndje; por ato janë të anestetizuara “.
Kur organet thithin emocione negative, flasim për somatizim; por çfarë është somatizimi? Ky është një fenomen, pas të cilit një individ “i perkthen” vuajtjet e tij psikike me simptoma fizike.
Kjo do të thotë të transformosh një shqetësim psikologjik në ndryshimin e shëndetit fizik
Shembull i thjeshtë mund të jetë një dhimbje koke e cila është shprehje e një gjëndje nervozizmi. Përgjithësisht pjesët më të prekura të procesit të somatizimit janë ato të formuara nga sistemi gastrointestinal. Simptomat karakteristike janë diarre, kapsllëk ose dhimbje barku, në përgjigje të një emocioni, zakonisht negativ.

Papritmas, një ditë, ne ndjehemi të paralizuar. Ne pyesim veten prej nga vjen kaq shumë dhimbje dhe pse trupi jonë nuk na jep arsye të qarta për të kuptuar. Arsyet qëndrojnë në mëndje; por ato janë të anestetizuara “
Mund të ekzistojnë emocione të forta, të tilla si humbja e një njeriu të dashur, e një pushimin nga puna, një aksidenti, si dhe shumë të tjera më pak të “forta”, më pak “serioze”, çdo ditë, por, nëse përsëriten, janë të këqija për trupin.

Çfarë do të thotë somatizimi i një sëmundjeje apo gjëndjeje të keqe ?

Në eksperiencën tonë të përditshme mund të themi se të gjithë somatizojmë. Ka shprehje të caktuara që tregojnë një lidhje të ngushtë midis mëndjes dhe trupit. Për shembull, ne ndjehemi të mbytur nga frika, ndjejmë zemrën të rrahi shpejtë për një emocion të fortë, ne shtrëngojmë dhëmbët nga zemërimi.
Në një farë mase somatizimi është pjesë e proceseve të përditshme. Në disa raste e gjitha mund të bëhet negative, në qoftë se ju somatizoni emocionet shumë gjatë dhe stresin. Pas një kohe, në fakt, trupi lodhet dhe ju i drejtoheni rrezikut që të sëmureni.
“Simptomat mund të manifestohen si probleme gastrointestinale, çrregullime kardiovaskulare apo uro-gjenitale, si dhimbje koke, lodhje dhe dhimbje të muskujve, pagjumësi apo çrregullime të gjumi të shkaktuara nga ankthi dhe stresi, çrregullime të ushqyerjes, probleme që ndikojnë në lëkurë”
Duke vuajtur nga këto çrregullime, njerëzit që somatizojnë drejtohen te mjeku, por vështirë se ky i fundit arrin të gjejë një shkak fizik pas sëmundjes. Kjo është një gjëndje e stresit që ndikon tek shëndeti.

Pikërisht për këtë arsye problemi, i cili gjithashtu mund të rezultojnë nga faktorë psikologjike dhe relacional, duhet të trajtohet me ndihmën e një psikologu, duke përdorur pikërisht psikoterapinë e duhur
Sa më shumë kalon koha, aq më shumë somatizimi bëhet i vështirë për tu trajtuar dhe ekziston rreziku që çrregullimi mund të stabilizohet..

Çrregullimi i somatizimit

Ekziston dhe është një çrregullim i vërtetë somatizimi, duke përfshirë edhe ankesat e shumta fizike, të cilat janë të theksuara tek individ dhe i shfaqen për disa vjet, duke e çuar në vështirësi në pjesën sociale, dhe marrëdhëniet në përgjithësi.
Personi gjendet në një kërkim të vazhdueshëm për një kurë të mundshme për këto manifestime simptomatike.
“Ndonjëherë mendoni se ju vuani nga çrregullime histrionik, të simuluar apo fiktiv, kur në realitet nuk kanë lidhje fare. Ndryshe nga personat hypokondriakal, personi në fjalë nuk është i bindur se ka një shqetësim, por nuk e di se çfarë i ndodh “

Që të mund të flasim për çrregullim të vërtetë somatizimi, siç përcaktohet në DSM V, simptomat duhet të përfshijnë të paktën katër prej dhimbjeve,dy gastrointestinal, një seksual dhe një simptomë pseudoneurologjike, të tilla si, për shembull, një ndryshim të bilancit.
Për të gjitha këto simptoma fizike ju nuk mund të gjeni një shpjegim mjekësor, origjinën fiziologjike të problemit. Çdo gjë duhet të definohet në kontekstin e sferës psikike të personit.

Sëmundjet psikosomatike janë reale dhe kërkojnë trajtim të veçantë dhe të përshtatshëm për karakteristikat e veçanta të personit që vuanë. Pasi janë eleminuar plotërisht sëmundjet organike, është e nevojshme që të përpiqeni për të kuptuar se çfarë komunikon trupi, sepse goja është e heshtur, pa i lejuar arsyes asnjë shkak apo arsye të veçantë.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Konsulta psikologjike, psikoterapi, këshillim me një profesionist për ju do të ishte një ndihmë që mëndja juaj do t’ju falenderoj. Shpesh ndodhemi në situata të vështira që për ju ndoshta mund të mos ketë rrugëdalje, por zgjidhja më e mirë për çdo problem është të flasësh me dikë, dhe ajo perfekte është të flasësh me një specialist të fushës si psikologu i cili do t’ju ndihmonte të gjenit zgjidhjen që fshihej brënda jush.

Ofrohen konsulta online duke thjeshtësuar edhe për ju stresin e takimit me një psikolog në Tiranë, thjesht nga laptopi, tableti apo smartphone juaj ju mund të prenotoni një konsulte online psikologjike dhe të keni shërbimin e një psikologu online nga komoditeti i shtëpisë suaj.

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

psikologe ne Tirane

7 Fakte Që Përcaktojnë Se Sa E Rëndësishme Jeni Për Një Mashkull

Jeni një opsion apo një prioritet?

Si në natyrë, në një marrëdhënie një ekuilibër i dhënies dhe marrjes duhet të jenë të goditur për të arritur harmoninë.
Tingëllon klishe, por është e vërtetë.
Dhe shpesh, si femra, tendenca jonë natyrore që marrim përsipër  një marrëdhënie dhe mund të mbi-japim, duke rezultuar që nuk i kushtojmë vëmendje peshores.

Ndërsa marrëdhëniet nuk duhet të jenë në lidhje me rezultatin e mbajtjes, ato duhet të ndjehen të balancuara.
Një vendim i ndërsjelltë për të treguar dhe luajtur lojën me përkushtim të barabartë duhet të jetë aty ose vetëm një anëtar i skuadrës do të fitojë, dhe zbuloni se çfarë?

Nuk do të jem dhënësi

Mendojeni zemrës tuaj, si një depozitë  karburanti që vazhdimisht zbrazet.
Ju jepni “gazin” tuaj për partnerin/en, dhe ndërsa ndjeheni të mëdhenj duke dhënë, në qoftë se ju nuk merrni mbushje nga partneri juaj në kthim ju përfundimisht do të  mbeteni pa asgjë për t’i dhënë atij – ose më keq, vetes.
Përfundimisht, të gjithë-dhënësit zgjohen kur mbushja nga partneri juaj nuk ju kthehet.
Kur marrëdhënia homeostaza është goditur shumë  fortë dhe për një kohë të gjatë, ai / ajo që është bosh do të shkojë në depresion,i/e shteruar plotësisht nga e gjithë energjia e forcës së jetës, do të vrapojë në drejtim të një mbushjeje.

Rimbushja zakonisht vjen në formën e një flirtimi

Natyrisht, është shumë më e shëndetshme të jeni në dijeni të marrëdhënies tuaj më parë se sa të arrini në pikën ku ju jeni duke vrapuar nëpër tym, të dëshpëruar për ndihmë dhe që doni të shkatërroni gjithçka.
Marrëdhëniet e shëndetshme rregullisht e mbushin depozitën e njëri-tjetrit, sepse ata janë siç duhet dhe në mënyrë të barabartë janë prioritet për njëri-tjetrin.
Shkrimtari i mirënjohur Mark Twain një herë tha: “Kurrë mos lejoni që dikush të jetë prioriteti juaj duke lejuar veten tuaj të jeni opsioni i tyre.”
Mos kini frikë për ta parë marrëdhënien tuaj në pasqyrë realiste në një përpjekje për të analizuar raportin tuaj dhënës dhe marrës, dhe pastaj të jeni të gatshëm për të bërë diçka në lidhje me të.
Për të bërë analizën tuaj, pyesni se sa depozita juaj është duke dhënë dhe sa nga ajo është duke u rimbushur në kthim.
Atëherë, shikoni këto fakte nëse jeni opsioni i dikujt, në vend të prioritetit të tyre të barabartë, për të parë nëse ndonjë nga këto fakte përputhet me situatën tuaj.

 • Ju jeni gjithmonë që kërkoni takim, jo ai.
 • Kur një lajm i madh ndodh me të, i mirë apo i keq, ju e zbuloni gjithmonë më vonë.
 • Ai jua kthen telefonatat/mesazhet jo në kohë.
 • Ju nuk keni statusin e të “dashurës”.
 • Ai bën plane fundjave/pushimesh pa ju konsideruar fare juve.
 • Ju dëgjoni shumë “unë”, por jo shumë “ne”.
 • Vota dhe mendimi juaj nuk llogaritet për shumë.

Ju meritoni të jeni prioritet i dikujt, qartë dhe thjeshtë!

Nëse ju gjeni se e keni zvogëluar veten si opsion i dikujt, është e nevojshme të shikoni brënda. Pas të gjithave, në qoftë se ju nuk jeni duke e bërë Veten prioritetin tuaj, pse  dikush tjetër duhet ta bëj?

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Konsulta psikologjike, psikoterapi, këshillim me një profesionist për ju do të ishte një ndihmë që mëndja juaj do t’ju falenderoj. Shpesh ndodhemi në situata të vështira që për ju ndoshta mund të mos ketë rrugëdalje, por zgjidhja më e mirë për çdo problem është të flasësh me dikë, dhe ajo perfekte është të flasësh me një specialist të fushës si psikologu i cili do t’ju ndihmonte të gjenit zgjidhjen që fshihej brënda jush.

Ofrohen konsulta online duke thjeshtësuar edhe për ju stresin e takimit me një psikolog në Tiranë, thjesht nga laptopi, tableti apo smartphone juaj ju mund të prenotoni një konsulte online psikologjike dhe të keni shërbimin e një psikologu online nga komoditeti i shtëpisë suaj.

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Test Personaliteti

Zgjidhni një nga figurat që ju tërheq , dhe zbuloni se cila është zgjedhja juaj dhe çfarë thotë për personalitetin tuaj.

Test Personaliteti

1. Kontrollues

I qetë, serioz, e fiton suksesin me ndërgjegje dhe siguri. Praktik,, realistë dhe të përgjegjshëm, vendosni me logjikë se çfarë duhet të bëni dhe  punoni në atë drejtim në mënyrë të vazhdueshme I doni përkujdesjet e vogla Keni kënaqësi t’i keni të gjitha gjërat në rregull dhe të organizuarara  si: punën shtëpinë, traditat tuaja për vlerat e jetës dhe besnikërinë.

2. Mbrojtës

I qetë, miqësor, i përgjegjshëm dhe i ndërgjegjshëm. Të përkushtuar dhe të qëndrueshëm në përmbushjen detyrimeve tuaja. Të plotë, të përpiktë, të saktë, besnik,të vëmendshëm dhe sidomos nuk harroni njerëzit që janë të rëndësishëm për ju. Shqetësoheni për ndjenjat e të tjerëve. Përpiqeni për të krijuar një ambjent të rregullt dhe harmonik si në punë dhe në shtëpi.

3. Këshilltar

Doni të kuptoni se çfarë i motivon njerëzit dhe jeni të mprehtë rreth të tjerëve. Jeni të përgjegjshëm për vlerat tuaja të forta. Zhvilloni një vizion të qartë për mënyrën se si ti shërbeni sa më mirë të mirat e përbashkëta. Jeni organizues dhe vendimtarë në zbatimin e vizionit tuaj.

4. Organizator

Keni mëndje origjinale dhe një forcë të madhe për zbatimin e ideve dhe qëllimeve tuaja. Jeni të shpejtë  dhe zhvilloni një rreze të gjatë shpjeguese të perspektivave. Kur kryeni ose organizoni një punë zhvilloni mendimin skeptik dhe të pavarur. Keni standarte të larta të kompetencës dhe performancës si për vete dhe për të tjerët.

5. Artizan

Tolerantë dhe fleksibël, vëzhgues deri sa një problem shfaqet, dhe më pas veproni shpejt për të gjetur zgjidhje të realizueshme. Analizoni gjërat  dhe të  dhënat për të  zgjidhur probleme praktike. Interesoheni për shkakun dhe efektet, organizoni faktet duke përdorur parimet logjike dhe efikasitetin e vlerësimit.

6. Kompozitor

Të qetë miqësore të ndjeshëm dhe të butë. Gëzoni momentin  dhe  atë çfarë ndodh rreth jush. Dëshironi që të keni hapësirën tuaj dhe punoni brënda  kuadrit tuaj kohor. Jeni besnikë dhe të angazhuar për vlerat tuaja dhe për njerëzit që janë të rëndësishme për ju, nuk i pëlqeni mosmarrëveshjet dhe konfliktet. Nuk sforconi mendimet tuaja për vlerat e të tjerëve.

7.Shërues

Idealistë dhe besnik ndaj vlerave tuaja dhe të njerëzëve që janë të rëndësishëm për ju.Dëshironi një jetë që është në harmoni me ju dhe vlerat tuaja Jeni kurioz, të shpejtë për të parë mundësitë dhe jeni katalizator në zbatimin e ideve. Kërkoni të kuptoni njerëzit dhe ti ndihmoni ata të përmbushin potencialin e tyre. Jeni të adaptueshëm dhe fleksibël.

8. Arkitekt

Kërkoni për të zhvilluar shpjegime logjike për çdo gjë që ju intereson juve. Jeni teorikë dhe abstraktë. Ju interesojnë  më shumë idetë se sa ndërveprimi social. Jeni të qetë, të përmbajtur fleksibël dhe të adaptueshëm dhe keni aftësi të pazakontë që të përqëndroheninë thellësi për të zgjidhur problemet që janë në fushën tuaj të interesit. Jeni skeptik  dhe ndonjëherë kritik por gjithmonë analitikë.

9. Nxitës

Fleksibël dhe tolerantë, ju jeni pragmatikë dhe të fokusuar në rezultate të menjëhershme. Teoritë dhe shpjegimet konceptuale ju mërzisin. Ju doni të veproni energjikisht në zgjidhjen e çfarëdo problemi. Ju  përqëndroheni në këtu dhe tani, jeni spontanë dhe gëzoni çdo moment që mund të jeni aktiv edhe me të tjerët. I gëzoheni komfortit material dhe stilit të jetës së bukur. Mësoni më të mirën nëpërmjet praktikës.

10. Interpretues

Ruani gjithmonë distancat, jeni miqësorë dhe jeni shumë  të dashuruar me jetën, njerëzit dhe komoditetet materiale. Gëzoni duke punuar me të tjerët për t’i bërë gjërat të ndodhin, jeni realist dhe në punën tuaj dhe e bëni ambjentin zbavitës. Jeni fleksibël dhe spontanë. Përshtateni lehtësisht me njerëz të rinj dhe ambiente të reja. Mësoni më mirë duke u përpjekur për një aftësi të re, me njerëz të tjerë se sa vetëm.

11. Kampion

Jeni njerëz të ngrohtë, entuziast, keni imagjinatë dhe e shihni jetën plotë me mundësi. Keni aftësi të bëni lidhjet mes ngjarjeve dhe informacionit shumë shpejt. Keni besim të vazhdoni në bazë të modeleve që shihni. Doni shumë afirmimin nga të tjerët dhe jeni të gatshëm të jepni edhe ju vlerësimin dhe mbështetjen për ta. Jeni spontanë, fleksibël, improvizues dhe konkret në vazhdimësi.

12. Shpikës

Jeni të shpejtë, vigjilent, stimulues, të zgjuar dhe të hapur. Jeni të shkathët në zgjidhjen e problemeve sfiduese. Të aftë në gjenerimin e mundësive konceptuale dhe pastaj analizave
sidomos atyre strategjike. Jeni të mirë në leximin e e njerëzve të tjerë .Mërziteni nga rutina, rrallë do të bëni të njëjtën gjë në të njëjtën mënyrë dhe kaloni nga  një Interes i ri në tjetrin.

13. Përgjegjës

Jeni praktikë dhe realistë të vërtetë, vendimtarë dhe lëvizni shpejt për të zbatuar vendimet tuaja. Organizoni projektet dhe njerëzit që duhen marrë si dhe gjërat që duhen bërë. Fokusoheni në marrjen e rezultateve në mënyrë sa më efikase të jetë e mundur, kujdeseni për detajet e rutinës . Keni një set të qartë të standardeve logjike dhe  automatikisht ndiqni ato dhe doni dhe mundoheni me të gjitha forcat tuaja që edhe të tjerët të vënë në zbatim  planet tuaja.

14. Ekonomat

Jeni zemër ngrohtë, të ndërgjegjshëm dhe bashkëpunues Doni harmoninë në mjedisin tuaj të punës, dhe punoni me vendosmëri për ta krijuar atë. Si për të punuar me të tjerët si dhe për të përfunduar detyrën e saktë dhe në kohë dhe me përpikmëri edhe në detaje për çështje edhe të vogla. Vini re atë që të tjerët kanë nevojë duke i jetuar ata dita ditës dhe përpiqeni për ta siguruar atë. DëSHIRONI që t’ju vlerësojnë për atë çfarë ju jeni dhe  çfarë
ju kontribuoni.

15. Mësues

Jeni të ngrohtë, empatikë, përgjegjës dhe  shumë të përshtatur me emocionet, nevojat dhe motivet e të tjerëve. Jeni të aftë të gjeni potenciale te të gjithë. Dëshironi të ndihmoni të tjerët të përmbushin potencialin e tyre. të veproni si katalizatorë për individët dhe rritjen në grup. Jeni të përgjegjshëm si për lavdërime dhe kritika- Lehtësisht i shoqërueshëm me të tjerët në një grup dhe ofroni frymëzim udhëheqës.

16. Lider

Jeni i sinqertë, vendimtar në marrjen e udhëheqjes së vërtetë. Arrini shpejt të shihni të palogjikshmen dhe joefikasitetin e procedurave dhe politikave,si dhe zhvillimin dhe zbatimin e sistemeve të plotë për të zgjidhur  në mënyrë organizative problemet e ndryshme. Gëzoni në planifikimin afatgjatë dhe qëllimet që i vendosni vetes tuaj. Zakonisht jeni të informua mirë, dhe të lexuar mirë, ju pëlqen të zgjeroni njohuritë tuaja por edhe të të tjerëve. Jeni të fortë në paraqitjen e ideve tuaja por edhe të të tjerëve.

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Në Shqipëri, si në shumë vende të tjera, ekziston një praktikë standarde për psikologët e rinj që përfshin mbikëqyrjen …

Shëndeti mendor të meshkujt

Shëndeti mendor të meshkujt

Pse burrat kanë frikë të flasin për shëndetin e tyre mendor? Pritjet sociale dhe rolet tradicionale gjinore luajnë …

psikolog ne tirane

Seanca Psikologjike Profesionale në Tiranë

Ofrojmë Seanca Psikologjike për Individë, Familje dhe Çifte në Tiranë Në zemër të Tiranës, studio jonë e psikologjisë …