Category: Artikuj

Çfarë është ndërtimi? Një mekanizëm midis imagjinatës dhe realitetit

Çfarë është ndërtimi?

Ndërtimi është një mekanizëm i përhapur që ne të gjithë priremi ta përdorim çdo ditë.

Por disa më shumë se të tjerët, duke u bërë depërtues dhe jo funksional.

Imagjinata dhe realiteti … Ne individët e përjetojmë këtë diatribe të brëndshme të vazhdueshme. Gjithmonë duke kërkuar një ekuilibër midis asaj që jetojmë në konkreten (atë që po përjetoj dhe po bëj tani), dhe atë që imagjinojmë (atë që thjesht po mendoj, dhe do të jem në gjëndje të bëj ose të jem brënda një kohe, dhe pastaj fjalë për fjalë “Unë ndërtoj” me mëndje”.
Ne individët duke qënë qënie shumë mendore jemi mjeshtër të vërtetë të ndërtimeve. Dhe ne mund të ndërtojmë në kushte negative ose pozitive, me rezultate shumë të ndryshme për sa i përket cilësisë së jetës.
Duhet thënë se për disa njerëz ndërtimi negativ mund të bëhet një mekanizëm jashtë kontrollit, i cili nuk lejon që të funksionojë në mënyrë tjetër përveç kësaj.
Kur flasim për ndërtimin duhet të dallojmë dy aspekte, një funksionale dhe një që është shumë më pak për të mos thënë  aspak:
•Ndërtimi si projektim
•Ndërtimi si largim nga realiteti i vërtetë, dhe i realiteteve negative dhe katastrofike që nuk ekzistojnë

Read more

Cilat janë sinjalet që na tregojnë se një marrëdhënie nuk shkon më mirë?

Cilat janë sinjalet që na tregojnë se një marrëdhënie nuk shkon më mirë?

Një marrëdhënie nuk mbyllet nga sot nesër, përveç në raste të rralla, por pas një periudhe reflektimi, bilanci, dyshimeve të ngatërruara që dridhen në vendimin që do të merret. Jo më pak e rëndësishme, ekziston edhe frika e një të ardhme krejtësisht të re që nuk e dini se çfarë rezervon.
Ndihesh konfuz dhe të bëhet e vështirë për të vënë rregullmendimet dhe prioritetet. Për këto arsye rrezikohet për të zgjatur vendimin deri në një datë të mëvonshme, pa marrë parasysh kohën e humburndierit keq që rrjedh pashmangshmërisht.

Read more

Tradhëtia në çift- Pse tradhëtojmë?

Tradhëtia në çift- Pse tradhëtojmë?

Tradhëtia në çift është gjithnjë e më e shpeshtë ajo krijon një thyerje në marrëdhënien në çift dhe kompromenton besimin. Por çfarë e bën një person të tradhëtojë?
Mund të jetë e vështirë për tu kuptuar por qoftë një tradhëti që ka zgjatur për një kohë të gjatë apo një e rasti, ndodh zakonisht sepse po përjetoni një krizë të thellë në çift.
Shpesh, në fakt, tradhëtia në çift në të shumtën e rasteve është pasojë e një marrëdhënieje që nuk ka funksionuar prej kohësh.
Në këtë artikull flas për temën komplekse të tradhëtisë në çift, për kuptuar më mirë mekanizmat psikologjikë që  përbëjnë bazamentin.
Ju ekspozoj gjithashtu, disa nga faktorët kryesorë që ju shtyjnë të tradhëtoni dhe si të ndërhyhet në çiftin ku është përjetuar një tradhëti. Përmes mbështetjes së një psikologu i cili ju ndihmonë në rigjetjen e qetësisë.

Read more

Ankthi dhe Stresi

Ankthi dhe Stresi

Ankthi dhe stresi janë padyshim shoqëruesit e jetës së secilit prej nesh, tani kemi krijuar përfundimisht një shoqëri në të cilën është me të vërtetë dhe konkretisht e vështirë të shmangësh përballjen me to dhe është bërë gjithnjë e më e rëndësishme të mësosh të përballesh me to.
Për t’iu përshtatur të gjitha orareve, fëmijëve dhe punës veçanërisht, kredia për tu paguar, makinën që prishet, kërkimin e punës ose punën që është shumë dhe nuk mund ta menaxhoni më.
Grindjet familjare, edukimi i fëmijëve, ndryshimet midis burrit dhe gruas që çojnë në diskutime të vazhdueshme. Një partner i vështirë për të menaxhuar, një punonjës i pamundur ose një menaxher i paaftë. Lista mund të jetë shumë, shumë e gjatë…

Gjëja e parë që duhet të dini janë STRATEGJITË
Read more

Frika nga gjykimi i të tjerëve: Si ta përballojmë

Frika nga gjykimi i të tjerëve: Si ta përballojmë

Frikë nga gjykimi i të tjerëve? Mund të ndodhë që të ndikohemi nga një gjykim i jashtëm, nga ana tjetër të gjithë ne jetojmë në një kontekst social, dhe duhet të lidhemi dhe të jemi në kontakt me njëjtët tanë.
Të gjithë e kuptojmë që preferojmë të shijojmë dhe vlerësohemi pozitivisht, askush nuk preferon të kundërtën.
Nga ana tjetër, të kesh marrëdhënie të mira sociale, duke u pranuar dhe vlerësuar, janë nevojat tona themelore.
Por për disa prej nesh gjykimi i tjetrit bëhet me të vërtetë i rëndësishëm. Jemi përball një problemi, kur nuk është më vetëm një preferencë, por kemi një nevojë urgjente dhe të patjetërsueshme për kënaqësi dhe për t’u pranuar. Dhe kur ne përpiqemi ta marrim atë në çdo mënyrë, kjo përfundon duke ndikuar në sjelljen dhe jetën tonë.

Read more

Çfarë është ndërtimi me mëndje? Një mekanizëm midis imagjinatës dhe realitetit

Çfarë është ndërtimi me mëndje? Një mekanizëm midis imagjinatës dhe realitetit

Ndërtimi me mëndje është një mekanizëm i përhapur që ne të gjithë priremi ta përdorim çdo ditë. Por disa më shumë se të tjerët, duke u bërë i përhapur dhe shumë pak funksionale.
Imagjinata dhe realiteti…Ne individët e përjetojmë këtë mosmarrëveshje të vazhdueshme të brëndshme. Gjithmonë duke kërkuar një ekuilibër midis asaj që jetojmë konkretisht (atë që po përjetoj dhe po bëj tani), dhe atë që imagjinojmë (atë që thjesht po mendoj, që do të jem në gjëndje të bëj ose të jem brënda një kohe të caktuar, dhe për këtë arsye fjalë për fjalë “ndërtojmë” me mëndje).
Ne individët duke qënë qënie shumë mendore jemi mjeshtër të vërtetë të ndërtimeve. Dhe ne mund të ndërtojmë negativisht ose pozitivisht, me rezultate shumë të ndryshme përsa i përket cilësisë së jetës.
Duhet thënë se për disa njerëz ndërtimi negativ mund të bëhet një mekanizëm jashtë kontrollit, i cili nuk e lejon personin që të funksionoj në ndonjë mënyrë tjetër përveç kësaj.

Read more

Karakteristikat e njerëzve që vdesin ngadalë brënda vetes

Karakteristikat e njerëzve që vdesin ngadalë brënda vetes

Vdes ngadalë brënda vetes kush bëhet skllav i zakonit, duke përsëritur të njëjtat zakone jofunksionale çdo ditë, ata që nuk e ndërrojnë marshimin, ata që nuk rrezikojnë por ndryshojnë vetëm ngjyrën e rrobave të tyre, ata që nuk flasin me ata që nuk dinë… ..
E vetmja gjë për të cilën nuk ka ilaç është vdekja, por edhe ata që nuk jetojnë vdesin. Sigurisht që shumë do ta njohin fjalën e urtë “më mirë një ditë si luan sesa njëqind si një dele”; ata që besojnë në këtë proverb, besojnë në një jetë të jetuar në maksimum, besojnë në një jetë plot me “jetë”, lumturi, emocione, empati, ndjenja, miqësi, dashuri, takime, zbulime … në praktikë kush nuk jeton, vdes ngadalë.Një jetë e pajetuar nuk bën gjë tjetër veçse e afron njeriun drejt humbjes së tij dhe vdekjes.

Kush vdes ngadalë çdo ditë brënda vetes?
Read more

Depresioni i maskuar: simptomat dhe kura

Depresioni i maskuar: simptomat dhe kura

Depresioni i maskuar klasifikohet si depresion atipik.
Është një nga shkaqet kryesore të vuajtjes psikologjike dhe një shqetësim i madh social.
Në këtë formë, depresioni nuk del në sipërfaqe por manifestohet me çrregullime somatike ndonjëherë intensive.
Në depresionin e maskuar, personi zgjedh të veshë një “maskë”, por zgjedhja është plotësisht e pavetëdijshme.
Në këtë artikull flas për këtë lloj depresioni, për të qënë në gjëndje ta njohim më mirë. Manifestohet me simptoma somatike dhe është i ndryshëm nga depresioni i errët dhe i trishtuar për të cilin jemi mësuar të mendojmë.

Read more

Parandalimi i krizës apo fundit të marrëdhënies: disa këshilla të dobishme.

Parandalimi i krizës apo fundit të marrëdhënies: disa këshilla të dobishme.

Një nga pyetjet më të shpeshta që më bëhet është: “Si mund të them nëse ai ende më do mua apo nëse marrëdhënia ime mund të vazhdojë?”
Këtu janë disa sugjerime që mund t’ju ndihmojnë në vlerësimin dhe – mbi të gjitha – në parandalim:
Read more

“Bluajtja me mëndje” mbi të kaluarën  ose të ardhmen, kurthi i të menduarit

“Bluajtja me mëndje” mbi të kaluarën  ose të ardhmen, kurthi i të menduarit

“Bluajtja me mëndje”. Sa herë e kemi dëgjuar këtë fjalë të folur, ose e kemi shqiptuar atë vetë? Shumë. Në përvojën time si psikologe-psikoterapiste është ndoshta fjala që së bashku me fjalën “ankth”, kam dëgjuar të thuhet më shpesh.

Bluajtja me mëndje” mbi të kaluarën, të tashmen dhe të ardhmen

Prandaj, “Bluajtja me mëndje” konsiston në shqetësime, duke u frikësuar që nuk do të jesh në gjëndje të përballesh me probleme të frikshme në të ardhmen dhe mbi të gjitha, duke imagjinuar se më e keqja mund të ndodhë. Mendimet dhe imazhet që ngjallen përjetohen si të pakontrollueshme dhe qëllimi i tyre është të parashikojnë dhe të parandalojnë çdo ngjarje kërcënuese dhe negative duke ndërtuar dhe hipotezuar zgjidhjet e mundshme.
Kjo është ajo se çfarë ndodh në mëndjen tonë kur e aktivizojmë këtë strategji të të menduarit jofunksionale: ne vazhdimisht ndezim, ripërpunojmë dhe rrotullojmë një koncept, një episod, një kujtim të kaluar ose një ide, duke rikuruar në mënyrë rekursive të njëjtat zinxhirë rrethorë të mendimit, pa e kthyer në ndonjë zgjidhje.

Read more

Asnjëherë nuk është vonë për të reaguar dhe për të merituar më të mirën

Asnjëherë nuk është vonë për të reaguar dhe për të merituar më të mirën Një thënie e vjetër popullore thotë: …

Përdorimi i kanabisit në rritje: Cilat janë pasojat në shëndetin mendor?

Përdorimi i kanabisit në rritje: Cilat janë pasojat në shëndetin mendor? Kanabisi: përdorimi është në rritje, thonë …

3 gjëra që duhet të pranoni nëse doni të kapërceni dhimbjen dhe vuajtjen

3 gjëra që duhet të pranoni nëse doni të kapërceni dhimbjen dhe vuajtjen Herët ose vonë të gjithë do të hasim …