Artikuj

Si rendi juaj i lindjes formëson Personalitetin tuaj

Si rendi juaj i lindjes formëson Personalitetin tuaj

A keni pyetur ndonjëherë pse motra apo vëllai juaj shpesh e ka mëndjen në një vend tjetër,tek një pikturë, foto dhe fletecën bën shëtitje në natyrë, në vend që të bashkohet në një veprimtari me fqinjët e lagjes pas shkollës? Apo ndonjë prej anëtarëve të familjes suaj ndonjëherë ankohet se ju jeni shumë autoritar? Nëse pyetje si këto vijnë edhe në familjen tuaj, ju nuk jeni vetëm. Kjo ndodh në të gjitha familjet dhe rendi i lindjes luan një rol të madh.
Si rendi juaj i lindjes formëson Personalitetin tuaj
“Si rendi juaj i lindjes formëson Personalitetin tuaj”
•Fëmija i parë ka një tendencë drejt perfeksionizmit, duke u trajnuar nga prindërit të cilët, si prindër të rinj, investojnë me zell duke u përpjekur për të bërë çdo gjë si duhet për fëmijën e tyre. Si rezultat, të lindurit e parë marrin këtë mënyrë për veten. Kanë tendencë për të bashkëvepruar edhe me të rriturit në përgjithësi kur ata janë fëmijë. Shpesh herë, mund të jenë tepër të kujdesshëm. Kanë tendencë për t’u shqetësuar. Ata duan të kenë kontroll mbi gjërat. Shpesh mendojnë se janë më kompetent se të tjerët. Fëmijët e parë janë zakonisht fitimtarë në të gjitha fushat – në mënyrë profesionale, në shkollë dhe madje edhe në paraqitje,janë punëtorë të zellshëm dhe shquhen për arritjet e tyre.
Si rendi juaj i lindjes formëson Personalitetin tuaj
•Fëmija i dytë (ose i mesit) lind në një familje ku ka një personalitet të krijuar tashmë. Ka një motër apo vëlla më të madh aty. Me lindjen dhe formimin e tyre, tashmë ka një ose më shumë vëllezër e motra më të mëdhenj që mbajnë përgjegjësinë. Prindërit e fëmijëve të mesëm janë zakonisht më të qetë dhe më pak nervoz në rolin prindëror me fëmijën e mesëm.Fëmija i dytë shpesh ndryshon në sjellje nga fëmija i parë, megjithatë, fëmijët e mesëm zakonisht nuk kanë një tërheqje drejt perfeksionizmit. Në vend të kësaj, të mesmit ndjehen se kanë nevojë për të fituar vendin e tyre brenda familjes dhe të kërkojë një mënyrë për të fituar mirënjohje. Ata priren të jenë krijues në rrugët e tyre për të fituar vëmendje . Shpesh mendojnë se nuk do të marrin vëmendje të mjaftueshme. Ata nganjëherë mund të jenë rebelë. Të mesmit zakonisht kanë aftësi të mëdha shoqërore dhe bëjnë miq të mirë. Ata janë të përshtatshëm, krijues dhe të gjithanshëm.
Si rendi juaj i lindjes formëson Personalitetin tuaj
•Fëmija i fundit ka prindër që janë dukshëm më të relaksuar në kujdesin dhe vëmendjen e tyre. I linduri i fundit shpesh merr dhe gëzon vëmendjen në formën e quajtur përkëdheli. Ata kanë tendencë për kreativitet përpjekje për të gjetur mënyra për të marrë vëmendjen, duke përfshirë marrjen dhe simpatinë e të tjerëve. Ata janë tërheqës natyral. Priren të jenë shpirtra të lirë. Ata shkojnë me rrjedhën. Atyre u pëlqejnë aventurat. Kanë më shumë gjasa për të marrë rreziqe. Ata nuk janë shumë të shqetësuar me gjëra të tilla si ditëlindje, jubile kujtime, etj Përkundrazi, e gëzojnë jetën ashtu si vjen.
I linduri i fundit përballet me sfida unike, por ajo që ata bëjnë nuk është e veçantë. Kur linduri i parë kap topin, ajo është shumë e veçantë për prindërit. Kur i linduri i fundit kap topin, ajo tashmë është bërë dhe nuk pritet me të njëjtin entuziazëm si kur linduri për herë të parë e bëri atë.
Si rendi juaj i lindjes formëson Personalitetin tuaj
•Fëmija i vetëm përjeton pak a shumë përvojën e të linduner të parë. Ky model, megjithatë, mbështetet dhe intensifikohet gjatë gjithë jetës me prindërit që nuk e ndajnë vëmendjen e tyre fëmijë të tjerë. Fëmija i vetëm është shpesh shumë i rehatshëm me të rriturit dhe të moshuarit. Rezultat i kësaj mund të shfaqet me perfeksionizmin ose nevojën për arritje. Ata mund të jenë shumë të ndjeshëm ndaj kritikave.Fëmijët e vetëm mësohen për të qenë në qendër të vëmendjes. Ata shpesh kërkojnë miratimin, fokusohen në detaje dhe kanë shumë të vështirë të relaksohen. Këto karakteristika ndonjëherë ndërhyjnë në lumturinë e jetës personale, edhe pse ata shpesh korrin shpërblime të mëdha profesionale.
Psikoterapia është zgjidhja duke ju drejtuar psikologut që të ndihmonë në rindërtimin e strategjive të duhura duke zëvendësuar strategjitë jofunksionale dhe të keq përshtatura.
Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar! Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshironë ti zgjidhi ato!
Si profesioniste, përveç shërbimit online skype; studio.psikologjie, pres në studio në Tiranë  për më shumë se 13 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira dhe për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Qeni im i zi, që quhej Depresion!

Simptomat psikologjike dhe mentale si (#Ankthi, #depresioni, #dëshpërimi …) nuk janë dhimbje që të fshihen dhe …

Ankthi i mëngjesit: shkaqe dhe këshilla të dobishme!

Ankthi i mëngjesit: shkaqe dhe këshilla të dobishme! Në mënyrë ideale, secili prej nesh duhet të zgjohet i relaksuar, …