Artikuj

Studio Psikologjie në Tiranë është këtu për të ndihmuar në përmirësimin e vetëvlerësimit dhe shëndetit tuaj mendor

Vetëvlerësimi dhe shëndeti mendor

Çfarë është vetëvlerësimi?

Vetëvlerësimi është mënyra se si mendojmë për veten dhe vlera që i japim vetes.

Ne të gjithë kritikojmë veten herë pas here, por nëse shpesh mendoni keq për veten ose gjykoni veten negativisht, mund të keni vetëvlerësim të ulët.

Vetëvlerësimi është i ndryshëm nga vetëbesimi. Besimi lidhet me aftësinë e një personi në një fushë të caktuar të jetës së tij. Është normale të ndiheni të sigurt në disa fusha dhe më pak në të tjerat.

Cilat janë shenjat e vetëvlerësimit të ulët?

Shenjat e vetëvlerësimit të ulët përfshijnë nëse:

thoni gjëra negative dhe jini kritik për veten – përqendroheni në anët tuaja negative dhe injoroni arritjet tuaja – mendoni se të tjerët janë më të mirë se ju – mendoni se nuk meritoni të argëtoheni – nuk pranoni komplimente – shmangni sfidat nga frika e dështimit, e keni të vështirë të bëni miq.

Çfarë e shkakton vetëvlerësimin e ulët?

Vetëvlerësimi juaj mund të ndikohet nga faktorë të tillë si:

besimi juaj — nuk ndiheni të sigurt në veten tuaj dhe në jetën tuaj

identiteti juaj — mund të keni dyshime për gjininë, seksualitetin ose trupin tuaj

ndjenja juaj e përkatësisë — ndiheni sikur nuk i përkisni familjes, miqve ose punës

Vetëvlerësimi i ulët mund të burojë nga përvoja në fëmijëri ose adoleshencë si: të qenit ngacmuar ose të mos përshtateni në shkollë, mos marrja e mbështetjes nga prindërit tuaj, të qenit i neglizhuar ose i keqtrajtuar, krahasimi i vetes me të tjerët në rrjetet sociale, performanca e dobët në shkollë, ngjarje stresuese në jetë si divorci ose zhvendosja në një shtëpi të re, probleme kronike mjekësore.

Cilat janë efektet e vetëvlerësimit të ulët?

Nëse keni vetëvlerësim të ulët, mund të:

keni vështirësi me marrëdhëniet ndiheni të trishtuar, të depresionuar, të shqetësuar, të turpëruar, të zemëruar ose të pavlefshëm keni motivim të ulët, kini vështirësi për të përballuar vështirësitë në jetën tuaj, ndiheni të pasigurt, shmangni aktivitete ku mund të gjykoheni nga njerëzit e tjerë.

Të rinjtë me vetëvlerësim të ulët mund të: përdorin alkool ose drogë për t’u ndier më mirë ose për t’u përshtatur, keni një imazh të dobët të trupit, angazhohen në aktivitet seksual më herët se bashkëmoshatarët e tyre. Vetëvlerësimi i ulët mund të lidhet gjithashtu me depresionin, ankthin, çrregullimet e të ngrënit, sjelljen antisociale, abuzimin me substanca dhe mendimet vetëvrasëse.

Si mund ta përmirësoj vetëvlerësimin tim?

Për të përmirësuar vetëvlerësimin tuaj, provoni këto mënyra të reja të të menduarit:

Përqendrohuni në gjërat që jeni të mirë — Cilat janë pikat tuaja të forta, aftësitë dhe arritjet?

Festoni gjërat e vogla — Përgëzoni veten kur arrini diçka.

Sfidoni mendimet tuaja negative — Përpiquni të jeni të mirë me veten dhe vini re kur mendoni negativisht për veten.

Përqendrohuni në atë që mund të ndryshoni — Mos u shqetësoni për gjërat që nuk mund t’i ndryshoni.

Mos e qortoni veten për gabimet — Të gjithë bëjnë gabime.

Ja disa gjëra praktike që mund të bëni për t’u ndier më mirë për veten tuaj:

Bëni gjëra që ju pëlqejnë — Është më e lehtë të jeni pozitiv kur bëni gjëra që ju pëlqejnë.

Kaloni kohë me njerëz që nuk ju ulin poshtë. Bëni ushtrime fizike. Ndihmoni njerëz të tjerë.

Kur duhet të shkoj te psikologu? Nëse vetëvlerësimi juaj i ulët nuk përmirësohet dhe po ndikon në aktivitetet tuaja të përditshme, është e rëndësishme të kërkoni ndihmë. Mund të flisni me një profesionist të shëndetit mendor si një psikolog ne Tirane.

Ndiheni të pasigurt për veten tuaj? Studio Psikologjie në Tiranë është këtu për të ndihmuar në përmirësimin e vetëvlerësimit dhe shëndetit tuaj mendor!

Mos lejoni që vetëvlerësimi i ulët t’ju pengojë të jetoni jetën që meritoni. Ekspertët tanë në Studio Psikologjie në Tiranë janë të gatshëm t’ju ndihmojnë të riktheni besimin dhe pozitivitetin në jetën tuaj. Ne ofrojmë trajtime të personalizuara për të adresuar nevojat tuaja specifike.

Kontaktoni me ne sot për një konsultë fillestare dhe filloni udhëtimin tuaj drejt një vetëvlerësimi më të lartë dhe një mendjeje më të shëndetshme. Telefononi tani ose vizitoni faqen tonë të internetit për të bërë një takim. Ndihma është vetëm një hap larg!

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

Dhe nesë po pyesin sa kushton një seance te psikologu, me poshtë gjeni listen e cmimeve:

  • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
  • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/ 50€ euro
  • Terapi çifti seanca është 60 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Studio Psikologjie në Tiranë është këtu për të ndihmuar në përmirësimin e vetëvlerësimit dhe shëndetit tuaj mendor

Vetëvlerësimi dhe shëndeti mendor

Çfarë është vetëvlerësimi? Vetëvlerësimi është mënyra se si mendojmë për veten dhe vlera që i japim vetes. …

mendimet obsesive psikolog tirane

Mendimet obsesive

Çrregullimi obsesiv-kompulsiv (OCD) karakterizohet nga një model mendimesh dhe frikash të padëshiruara të njohura si …

Rezervoni sot një seancë psikologjike me psikolog ne Tirane

Terapia e Traumës

Çfarë është Terapia e Traumës? Trauma është një përvojë emocionale ose fizike intensive që mund të ketë efekte …