Artikuj

Shërohuni para se të keni fëmijë, në mënyrë që ata të mos kenë nevojë ta bëjnë!

Shëndeti psikologjik i foshnjave fillon shumë përpara ngjizjes. Gjithashtu, lind shumë kohë përpara se të mendoni ti keni ato. E gjithë kjo ka të bëjë me lidhjen e krijuar me prindërit tanë, pra me stilin e lidhjes.  Sot, le të shqyrtojmë të gjitha këto çështje në më shumë detaje.

Të bëhesh mirë përpara se të lindësh fëmijë është thelbësore në kërkimin e mirëqënies së tyre të plotë. Në këtë kuptim, mësimi më i mirë që mund të japim është të kujdesemi për veten, të mbrohemi nga të këqijat dhe të jemi të respektueshëm për tempullin tonë dhe atë të të tjerëve, por nuk është aq e thjeshtë sa duket në shikim të parë.
Shumica prej nesh dëshirojnë më të mirën për fëmijët tanë, por dëshira për të nuk mjafton. Thurja është e nevojshme për të ndërtuar një shportë dhe, shumë herë, ne nuk e kuptojmë mungesën e thurjes ose, e njëjta gjë, nuk jemi të vetëdijshëm për stilin tonë të lidhjes dhe se si do t’ua kalojmë atë të vegjëlve tanë.

Është shkatërruese të shohësh njerëz të thyer që nga fëmijëria për shkak të stilit të lidhjes prindërore ose çështjeve të tjera shëndetësore.
Me këtë në mëndje, mund të themi me vendosmëri se shëndeti psikologjik i njerëzve fillon shumë përpara ngjizjes. Thënë kështu, ne nuk mund të mbyllim sytë. Le të thellojmë temën.

psikolog tirane

Ndryshimet psikologjike që ndodhin gjatë shtatzënisë

  • Faza e parë: nga ngjizja deri në lëvizjet e para të fetusit (18 javë). Në këtë fazë, nëna ndihet ambivalente, fillon të mendojë nëse është koha e mirë për t’u bërë nënë, nëse do ta bëjë siç duhet, etj. Dyshime të tilla janë normale, nëse nuk ndërhyjnë në jetën tuaj të përditshme.
  • Në fazën e dytë, po ashtu vendimtare, gjejmë përfaqësimet e nënës. Kjo ndodh ndërmjet përjetimit të lëvizjeve të para të fetusit deri në javën e 34-të. Kjo është periudha kur gruaja tashmë vëren fëmijën brënda saj.

Në këtë kohë, gruaja fillon të kujtojë se si ishte marrëdhënia e saj me nënën e saj dhe se si ato role evoluan gjatë gjithë jetës së saj. Roli i nënës fillon të ndërtohet, pasi njeriu do të fillojë të vlerësojë nëse merr një rol të ngjashëm apo të kundërt me atë të përjetuar. Kjo do të ndodhë gradualisht ndërsa gruaja zhvillon vizionin e integruar që kishte për marrëdhënien me nënën e saj.

  • Në fazën e tretë, nga java e 34-të deri në lindje, shfaqen fantazitë që lidhen me lindjen. Kjo është kur të jetosh me ankth që mund të jetë më i madh. Paraqitja mendore se si do të jetë fëmija dhe si do të jetë jeta me të fillon të jetë më e qëndrueshme.

Siç kanë theksuar studiuesit Zeanah dhe Benoit, ajo që do të ndodhë në këtë fazë të fundit do të jetë vendimtare. Në studimin e tij u vu re se kur lindja ishte traumatike ose kur pritshmëritë e nënës nuk plotësoheshin, ajo që ndodhi ishte se përfaqësimi mendor i nënës u prish dhe duhej të ndodhte një ripërshtatje komplekse psikologjike.
Nga ana tjetër, kur përfaqësimet mendore ishin të balancuara, domethënë nuk ishin aq të idealizuara ose gjithçka shkonte sipas planit, fëmijët zhvilloheshin më të sigurt në vitin e parë të jetës. Nëse nëna është më e vetëdijshme për zhvillimin e foshnjës së saj, ka më shumë gjasa që ajo të jetë më e harmonizuar që në fillim.
Për këtë arsye, duke qënë se shtatzënia është një moment vendimtar për të rishikuar historinë tonë të lidhjes, parangjizjen do të jetë një moment ideal për prindërit që të rishikojnë historinë e tyre dhe të vendosin se çfarë është e përshtatshme, duke vendosur nëse duan ose jo të përjetësojnë rolet e jetuara.

Në stilin e lidhjes ekziston sekreti i shërimit përpara se të keni fëmijë

Sistemi i lidhjes është mekanizmi përgjegjës për kapjen dhe kontrollin e sigurisë dhe aksesit që na ofrojnë figurat tona të bashkëngjitjes. Ky proces fillimisht ndodh në fëmijëri, kështu që këto figura të lidhjes do të jenë prindërit tanë ose kujdestarët kryesorë.
Në bazë të asaj se si ka qenë marrëdhënia jonë me ta, konfirmohet mënyra jonë e marrëdhënies dhe e dashurisë. Kjo do të thotë, ne do të duam në një mënyrë ose në një tjetër varësisht se si na kanë dashur ata. Kjo do të formësojë plotësisht historinë e marrëdhënieve tona dhe, rrjedhimisht, atë të fëmijëve tanë.

Le të themi se ka 4 stile të lidhjes: lidhje e sigurt, lidhje ankthioze, lidhje shmangëse dhe lidhje e çorganizuar. Ne kemi një lloj lidhje të sigurt dhe tre stile të pasigurta. Le t’i zbulojmë për t’u shëruar përpara se të kemi fëmijë.
Ne trashëgojmë lidhjen nga prindërit tanë. Pra, historia e tyre do të ketë shumë të bëjë me historinë tonë. Nuk është se stilet e lidhjes janë gjenetike, por se ato transmetohen brez pas brezi.
Nëse një person ka një stil lidhjeje të pasigurt dhe nuk e punon në mënyrë terapeutike, ai do t’ua kalojë atë fëmijëve të tij në mënyrën e tyre për t’u ofruar atyre mbrojtje dhe autonomi. Kjo do të thotë, nga kombinimi i këtyre dy aspekteve rrjedh zhvillimi i një lidhjeje të sigurt ose të pasigurt tek fëmijët tanë.
Kështu, megjithëse shumica e prindërve duan të inkurajojnë lidhjen e sigurt tek fëmijët e tyre, vetëm rreth 50-60% e popullsisë e kanë atë. Ndërsa shmangësin e zotëron 20% e popullsisë, ankthin 15% dhe të çorganizuarin 5-10%. Le të shohim një përshkrim të shkurtër të secilit prej tyre:

  • Stili i sigurt i lidhjes është i arritshëm, i përshtatur dhe i përgjigjet nevojave të fëmijës. Përveç kësaj, mund të vërtetojë emocionet dhe të përmirësojë kureshtjen dhe autonominë e djalit ose vajzës suaj.
  • Në vend të kësaj, stili i lidhjes shmangëse ndihet i pakëndshëm në lidhje me emocionet e dikujt, duke rezultuar në një tendencë për t’u shkëputur nga bota emocionale e dikujt dhe për t’u lidhur pak me fëmijët. Në këto kontekste privatësia, dashuria dhe mbrojtja janë në rrezik.

Stilet e tjera të lidhjes:

  • Në stilin e lidhjes ankthioze, prindi është i paqëndrueshëm në mënyrën se si i përgjigjen nevojave të fëmijës. Normalisht, këta prindër janë shumë të përfshirë dhe duan ta bëjnë atë siç duhet, por ata nuk ofrojnë vazhdimisht vëmëndjen emocionale që kërkon situata, kështu që rriten në një mjedis pasigurie dhe do të prodhojnë fëmijë dhe të rritur që janë vazhdimisht të paqëndrueshëm.
  • Së fundi, në lidhjen e çorganizuar, kujdestari kryesor gjeneron konfuzion dhe tmerr të madh tek foshnja; në përgjithësi, ato nuk janë mbrojtëse dhe gjenerojnë ndjenja të cenueshmërisë. Ata janë zakonisht prindër me varësi ose probleme të rënda psikiatrike. Ata gjenerojnë frikë dhe fëmija duhet të jetojë me të gjatë gjithë kohës.

Shërohuni para se të keni fëmijë

Është e rëndësishme të identifikojmë saktë stilin tonë të lidhjes dhe të punojmë për atë që nevojitet. Shërimi para lindjes së fëmijëve do të jetë e vetmja mënyrë për të mos riprodhuar modele jo-përshtatëse në marrëdhëniet tona në çift, miq apo familjarë, si dhe për të mos u kaluar fëmijëve tanë një trashëgimi emocionale që shënon jetën e tyre në mënyrë jofunksionale përgjithmonë.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Këshillimi me psikologun të ndihmonë të përballesh me çdo gjë dhe të ringrihesh! Konsulta e një psikologu është një mënyrë efektive, e përshtatshme për të marrë ndihmë në lidhje me shumë çështje; si depresion ,stres ,atakpaniku ,ankth, probleme personale, probleme em fëmijët, një moment i vështirë për tu kaluar apo marrëdhënia në çift, çështjet e karrierës, vetë respekt, dhe shumë fusha të tjera të jetës.

#PSIKOTERAPIA është zgjidhja dhe është për të gjithë, sepse ne jemi njerëzor, jo të pamposhtur dhe as të përsosur, ne të gjithë kalojmë nëpër periudha të vështira dhe nuk dimë gjithnjë se si ta zgjidhim vetë.

Në situata të shqetësimit figura e psikologut jep një ndihmë konkrete dhe efektive. #Kërkokonsultëntëndepsikologjike

Na kontaktoni

Si Psikologe e liçencuar nga @urdhriipsikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio psikologjike në Tiranë, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Në Shqipëri, si në shumë vende të tjera, ekziston një praktikë standarde për psikologët e rinj që përfshin mbikëqyrjen …

Shëndeti mendor të meshkujt

Shëndeti mendor të meshkujt

Pse burrat kanë frikë të flasin për shëndetin e tyre mendor? Pritjet sociale dhe rolet tradicionale gjinore luajnë …

blank

Seanca Psikologjike Profesionale në Tiranë

Ofrojmë Seanca Psikologjike për Individë, Familje dhe Çifte në Tiranë Në zemër të Tiranës, studio jonë e psikologjisë …