Artikuj

psikolog ne tirane

Si formohen pasionet e mira dhe jo të mira gjatë jetës?

Analiza Psikologjike e Pasioneve: Si Formohen dhe si Influencojnë Jetën Tonë

Përceptimet, mendimet, bindjet, qëndrimet, sjelljet dhe veprimet tona personale ndaj botës së jashtme e asaj të brendshme të cilat i përsërisim si më shpesh e për një kohë të gjatë, bëhen shprehi jetësore dhe dalëngadalë formohen edhe në pasione të forta.

Origjina e Pasioneve

Pasjonet paraqesin një përzjedhje të kompleksuar mes perceptimeve, mendimeve, bindjeve, sjelljeve dhe veprimeve që përjetojmë gjatë jetës. Ky proces i kompleksuar zhvillohet përmes përsëritjes konstante të sjelljeve dhe zakoneve të caktuara, që me kalimin e kohës shndërrohen në pasione të konsoliduara.

Pasionet e mira dhe jo të mira, “janë shprehi të formuara gjatë jetës të cilat përcillen gjithmonë me emocione intensive”. Nëse pasionet tona, qofshin ato të mira apo jo të mira, janë shprehi të formuara gjatë jetës, atëherë ne duhet të kemi kujdes të shtuar se çfarë sjellje e shprehi personale po formojmë.

Sa më shpesh që i përsërisim sjelljet e veprimet tona, qofshin ato të mira apo jo, aq më shpejtë formohen ato në shprehi e pasione të forta, të cilat e paraqesin mënyrën e forcës dhe energjisë tonë si nxitje ndaj një veprimi apo aktiviteti të caktuar.

Llojet e Pasioneve

  • Pasione Pozitive

Pasjonet pozitive, si dashuria për të mësuar, kurioziteti shkencor dhe përkushtimi për shëndetin fizik dhe mendor, paraqesin shembuj të sjelljeve të orientuara nga vlerat e shëndetshme. Këto pasione kontribuojnë në një jetë të kënaqshme dhe të kuptueshme, duke pasuruar ekzistencën tonë dhe duke promovuar mirëqenien e përgjithshme.

Shembuj pasionesh të mira apo jo të mira kemi mjaftë, si psh: pasionet për mësim, dituri dhe shkencë; pasionet për sporte të ndryshme, kulturë kombëtare e ndërkombëtare; pasionet për patriotizëm, liri, politikë të mirëfillte e largëpamësi kombëtare e ndërkombëtare; pasionet për punë fizike e intelektuale, për shendet fizik, psikik e shëndet social dhe shembuj tjerë të pasioneve pozitive.

  • Pasione Negative

Në anën tjetër, pasionet negative, si varësitë dëmshme, sjelljet shkatërruese dhe qëndrimet të dëmshme, mund të shkaktojnë trishtim, vuajtje dhe të pengojnë mirëqenien tonë psikologjike dhe emocionale. Është thelbësore identifikimi dhe trajtimi i këtyre pasioneve për të promovuar një ndryshim pozitiv në jetën tonë.

Po ashtu kemi edhe shumë shembuj pasionesh negative, si psh: pasionet për pije alkoolike, narkotike, bixhoz, lotari e prostitucion; pasione për gënjeshtra, mashtrime e vjedhje; pasione për agresivitet, dhunim e trafikim qeniesh njerëzore; pasione për mbisundim, okupim dhe vrasje totale, e shembuj tjerë te pasioneve negative.

Nëse dëshirojmë të kemi një jetë më dinjitoze, më humane dhe më të lumtur, është e domosdoshme të mbështetemi në formimin e sjelljeve e shprehive më pozitive dhe t’i përsërisim e forcojmë ato sa më shumë që të jetë e mundur, derisa të shndërrohen pasione.

Rruga drejt një jete të ekuilibruar

Për të përmirësuar cilësinë e jetës sonë, duhet të fokusohemi në formimin e sjelljeve dhe zakoneve pozitive. Ky proces kërkon vetëdijen, përkushtimin dhe vullnetin për të transformuar veprimet tona të përditshme në zakone që mbështesin mirëqenien tonë psikologjike dhe emocionale.

Promovoni një jetë plot me pasione të shëndetshme

Investimi në zhvillimin tonë personal, duke kultivuar pasione që na pasurojnë dhe na çojnë drejt një jete të ndryshme dhe të kënaqshme, është një qëllim i rëndësishëm. Punimi në vetëdijen e pasioneve tona dhe në veprimet që i ushqejnë ato na lejon të ndërtojmë një të ardhme më pozitive dhe të kënaqshme.

Nëse keni ndonjë dyshim se çfarë lloj mbështetjeje mund të jetë e dobishme për ju, mos hezitoni të na kontaktoni me email ose telefon. Ne jemi këtu për t’ju ndihmuar të zgjidhni çdo problem me të cilin përballeni. Psikoterapia është një rrugë që do t’ju ndihmojë të zhvilloni strategji efektive për të zëvendësuar ato jofunksionale.

Ne ofrojmë konsultime online për të thjeshtuar procesin. Me një laptop, tablet ose smartphone të thjeshtë, ju mund të rezervoni një konsultë psikologjike në internet dhe të aksesoni shërbimet e psikologut tonë nga komoditeti i shtëpisë tuaj.

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

Dhe nesë po pyesin sa kushton një seance te psikologu, me poshtë gjeni listen e cmimeve:

  • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
  • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
  • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

 

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Në Shqipëri, si në shumë vende të tjera, ekziston një praktikë standarde për psikologët e rinj që përfshin mbikëqyrjen …

Shëndeti mendor të meshkujt

Shëndeti mendor të meshkujt

Pse burrat kanë frikë të flasin për shëndetin e tyre mendor? Pritjet sociale dhe rolet tradicionale gjinore luajnë …

blank

Seanca Psikologjike Profesionale në Tiranë

Ofrojmë Seanca Psikologjike për Individë, Familje dhe Çifte në Tiranë Në zemër të Tiranës, studio jonë e psikologjisë …