Artikuj

Fobia sociale mund të shërohet përmes psikoterapis

Fobia sociale, kur frika të jesh i gjykuar tejkalon çdo gjë tjetër !

Fobia sociale është një çrregullim ankthi fillimi i të cilit zakonisht ndodh në adoleshencë ose moshën e rritur të hershme dhe karakterizohet nga vështirësia e një sjellje të papërshtatshme në sytë e të tjerëve nga frika se gjykohet dhe tallet nga të nga tjerët. Ankthi rrjedh nga besimi se do të jetë një situat me siklet të madh dhe poshtëruese në qoftë se performanca nuk do të jetë e përshtatshme. Pikërisht për këtë arsye priren për të adoptuar sjellje shmangëse kundrejt kushteve të llojeve të ndryshme në të cilat ju mund të jeni në siklet. Kur ju jeni të detyruar të përballeni e bëni atë me vuajtje të mëdha, dhe me shumë frikë se do të gjykuar.
Ekziston vetëm një vazhdimësi mes dëshirës për të bërë një përshtypje pozitive tek të tjerët dhe kuptimit se nuk do ja dilni.
Kjo mund të ndodhë në situata të caktuara (për shembull, kur ju keni për të kryer një aktivitet të veçantë në publik, kur keni për të një provim,duhet të hani së bashku me të tjerët, të zhvilloni një takim, përballjen me një intervistë pune …), ose në raste më të rënda të përgjithësohet për të gjitha rastet e bashkëveprimit me të tjerët. Në disa nga këto raste përmendet çrregullime të personalitetit avoidant/shmangës.
Kush është viktimë nga fobia sociale vuan nga ankthi paraprak (e cila ndodh kur ju imagjinoni situatën e tmerrshme me turp, ndjenjat e paaftësisë, dështimit, poshtërimit), të cilat mund të zhvillohen në sulm/atak paniku.
Parashikimi i dështimit në mënyrë të pashmangshme të çon për të ngritur dhe për të rritur ankthin. Atëherë kur dështimi vjen me të vërtetë përqëndroheni në të, duke rritur frikën e përballimit më tej të situatës dhe duke u përpjekur për të shmangur atë në çdo mënyrë. Është një gjëndje që, në qoftë se nuk zgjidhet në mënyrë e duhur bëhet kronike.

Ndikim negativ në vetëbesimin dhe perceptimin e vetes

Një nga shkaqet e çrregullimit mund të jetë një ndikim negativ në vetëbesimin dhe perceptimin e vetes.
Duke qenë një fobi flasim për një frikë iracionale, e cila nganjëherë mund të njihet si e tillë, por që ende nuk jeni në gjendje për ta kontrolluar.
Nga ana tjetër, përvoja traumatike sociale të tilla si ngacmimi, tallja, refuzimi mund të demaskojnë ose të përkeqësojnë frikën.
Në varësi nga shkalla e frikës, është shumë e vështirë për të edhe të kërkoni ndihmë gjithmonë për frikën pasi gjith kohën jeni të preokupuar se mos bëni një përshtypje të keqe dhe gjykoheni.
Ashtu si të gjitha fobitë, edhe fobia sociale mund të shërohet përmes psikoterapisë që synon që ta bëj personin të marrë kontrollin e ankthit duke e eliminuar atë me kohë, për të rigjetur vetëbesimin e humbur në vetvete dhe të kenë aftësi për t’u marrë me situata të tilla sociale që i kishin frikë.

Fobia sociale mund të shërohet përmes psikoterapisë

Psikoterapia është zgjidhja duke ju drejtuar psikologut që të ndihmonë në rindërtimin e strategjive të duhura duke zëvendësuar strategjitë jofunksionale dhe të keq përshtatura.

Kontakto StudioPsikologjie për të gjitha shqetësimet që keni. Ne do të jemi këtu për t’ju ndihmuar dhe dëgjuar në problemet tuaja. Nëse keni nevojë për një konsultë psikologjike, këshillim,psikoterapi apo të dëgjoheni nga një psikolog i cili do t’ju kuptojë dhe ndihmojë në çaste të vështira. Nëse vuani nga stresi, nga depresioni, dëshironi të përmirësoni marrëdhëniet prind fëmijë, apo marrëdhëniet në çift ne jemi këtu dhe mund të na kontaktoni shumë thjeshtë.

Nëse ke dyshime për llojin e ndihmës që të nevojitet mjafton të na kontaktosh duke dërguar një email ose duke na telefonuar. Jemi në dispozicionin tënd për të zgjidhur së bashku çdo lloj problemi.

Ofrohen konsulta online duke thjeshtësuar edhe për ju stresin e takimit me një psikolog në Tiranë, thjesht nga laptopi, tableti apo smartphone juaj ju mund të prenotoni një konsulte online psikologjike dhe të keni shërbimin e një psikologu online nga komoditeti i shtëpisë suaj.

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

Dhe nesë po pyesin sa kushton një seance te psikologu, me poshtë gjeni listen e cmimeve:

  • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
  • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
  • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Në Shqipëri, si në shumë vende të tjera, ekziston një praktikë standarde për psikologët e rinj që përfshin mbikëqyrjen …

Shëndeti mendor të meshkujt

Shëndeti mendor të meshkujt

Pse burrat kanë frikë të flasin për shëndetin e tyre mendor? Pritjet sociale dhe rolet tradicionale gjinore luajnë …

blank

Seanca Psikologjike Profesionale në Tiranë

Ofrojmë Seanca Psikologjike për Individë, Familje dhe Çifte në Tiranë Në zemër të Tiranës, studio jonë e psikologjisë …