Artikuj

Psikologu Studio Psikologjie

5 Zakonet mendore që mund të kufizojnë aftësinë tonë për të menduar

Truri ynë është si një procesor kompjuteri: Ai ka një sasi të caktuar të fuqisë përpunuese, apo burimeve intelektuale, që mund të përdoret në një moment të caktuar. Çdo detyrë konkurruese (ose gjëndje emocionale) që merr shumë energji  si fuqia intelektuale aftësinë tonë për tu përqëndruar,zgjidhja e problemeve, të jesh kreativ, apo përdorimi i aftësive të tjera njohëse; si rezultat, IQ jonë funksionale zvogëlohet përkohësisht.
Për të demonstruar këtë parim, provoni të ecni duke numëruar nga 1000 e poshtë duke zbritur nga shtatë numra (1000, 993, 986, etj). Ju së shpejti do të ndaloni së ecuri. Pse? Sepse truri juaj ka për të punuar shumë për të bërë këtë matematikë dhe nuk i mbeten burime të mjaftueshme për ti treguar këmbëve tuaja për tu vënë një këmbë para e tjera mbrapa.

Shumica e detyrave të zakonshme konkuruese nuk kanë një ndikim të rëndësishëm në aftësinë tonë për të punuar ose studiuar. Shumica prej nesh mund të bëjë detyrat e shtëpisë, ndërkohë që është duke dëgjuar muzikë dhe mund të zhytet në një libër, ndërkohë që po ha.
Megjithatë, disa zakone psikologjike konsumojnë sasi të mëdha të burimeve intelektuale që i ulin aftësitë tona njohëse. Pak njerëz janë të vetëdijshëm se këto zakone psikologjike kanë një efekt të tillë të dëmshëm, kështu që ata nuk kanë gjasa për pushim nga ajo se çfarë ata po bëjnë, dhe kjo mund të ndikojë seriozisht aftësinë e një personi për të kryer një detyrë me kapacitet të plotë.

5 zakonet mendore që mund të kufizojnë aftësinë tuaj për të menduar

1•Bluaj me Mëndje
Ripërpunimi i ngjarje tronditëse, frustruese, apo shqetësuese përsëri e përsëri, sidomos kur e bëjnë këtë shpesh ose zakon, e vë mëndjen tonë në garë me mendimet ose na ndez emocionalisht, tatim i rëndë për burimet tona intelektuale. Përveç që ndikon funksionin tonë njohës, Bluajtja me Mëndje (e njohur edhe si ripërtypje e të njëjtave gjëra) mund të paraqesë rreziqe reale për gjëndjen tonë emocionale dhe madje edhe shëndetin tonë fizik.

2•Faji i Pazgjidhur
Ne të gjithë ndihemi fajtor herë pas here. Kur ne bëjmë faj, zakonisht kërkojmë ndjesë ose ndërmarrim disa lloj veprimesh për të zgjidhur ndjenjat tona fajtore. Megjithatë, kur faji nuk është i adresuar dhe në mënyrë të përsëritur shfaqet në mëndjen tuaj,krijon një shpërqëndrim të madhe njohës që dëmton rëndë funksionin  njohës. Zgjidhja është për ti hedhur ndjenjat fajtore pas krahëve sa më mirë që mundeni.

3•Ankesat e Paefektshme
Shumica e njerëzve i ndajnë zhgënjimet e tyre me miqtë se sa ti diskutojnë ato me dikë që mund ti ndihmojë për zgjidhjen e tyre. Problemi është se, sa herë që tregojmë historinë tonë, ne bëhemi të frustruar dhe të mërzitur. Zemërimi dhe zhgënjimi kërkojnë fuqi të ndjeshme të përpunimit dhe mundësojnë ankesat jo efektive për tu bërë një kosh i rregullt në trurin tonë.

4•Mbianalizimi i Refuzimit
Refuzimi krijon dhimbje emocionale që ndikon ndjeshëm gjëndjen tonë shpirtërore dhe ka një ndikim serioz në funksionin njohës. Ai gjithashtu na bën të bëhemi vetë-kritik, një zakon që dëmton më tej vetë-respektin tonë, duke shtrirë kohëzgjatjen e dhimbjes emocionale, aftësitë tona njohëse kompromentohen.

5•Shqetësimi
Shumë njerëz nuk e konsiderojnë shqetësimin të dëmshëm. “Unë jam  njeri që merakoset shpejt”, mund ta themi me një buzëqeshje ironike. Por, shqetësimi krijon një gjëndjen të padëshiruar dhe të pakëndshme emocionale dhe kjo mund të jetë seriozisht shpërqëndruese. Kur ne jemi të shqetësuar në lidhje me diçka, ajo tenton për të marrë përparësi në mëndjen tonë dhe të shtyjë çdo gjë tjetër në anë. Për fat të mirë, është më e lehtë për të trajtuar dhe zgjidhur shqetësimin (duke menduar zgjidhjet e mundshme) se sa është ankthi që i krijojmë vetes.

PSIKOTERAPIA është zgjidhja dhe është për të gjithë, sepse ne jemi njerëzor, jo të pamposhtur dhe as të përsosur, ne të gjithë kalojmë nëpër periudha të vështira dhe nuk dimë gjithnjë se si ta zgjidhim vetë. Në situata të shqetësimit figura e psikologut jep një ndihmë konkrete dhe efektive.

Kërko konsultën tënde psikologjike!

Ofrohen konsulta online duke thjeshtësuar edhe për ju stresin e takimit me një psikolog në Tiranë, thjesht nga laptopi, tableti apo smartphone juaj ju mund të prenotoni një konsulte online psikologjike dhe të keni shërbimin e një psikologu online nga komoditeti i shtëpisë suaj.

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Konsulta në studio me psikologe në Tiranë

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

  • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
  • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
  • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Në Shqipëri, si në shumë vende të tjera, ekziston një praktikë standarde për psikologët e rinj që përfshin mbikëqyrjen …

Shëndeti mendor të meshkujt

Shëndeti mendor të meshkujt

Pse burrat kanë frikë të flasin për shëndetin e tyre mendor? Pritjet sociale dhe rolet tradicionale gjinore luajnë …

blank

Seanca Psikologjike Profesionale në Tiranë

Ofrojmë Seanca Psikologjike për Individë, Familje dhe Çifte në Tiranë Në zemër të Tiranës, studio jonë e psikologjisë …