Artikuj

Pini çokollatë të nxehtë: ndihmon në parandalimin e sëmundjes Alzheimer

Duket se dy gota çokollatë në ditë është e mirë për kujtesën dhe për të parandaluar sëmundjet e trurit. Këtu është arsyeja pse.

Një kërkim i Fakultetit të Mjekësisë të Harvardit ka treguar se marrja e çokollatës të nxehtë mund të ndihmojnë në parandalimin e disa sëmundjeve degjenerative të trurit si Alzheimer. Dy gota në ditë përmirëson kujtesën nga pothuajse një e treta e një plaku. Kjo është për shkak se çokollata rrit qarkullimin e gjakut dhe nxit rritjen e fluksit të gjakut në tru. Ky përmirësim mund të luajë një rol të rëndësishëm në zgjidhjen e sëmundjeve si Alzheimer. Studimi tregon se teoria u botua në revistën  Neurology dhe u përfshinë 60 vetë me një moshë mesatare prej 73 Vjeç.

Eksperimenti

Çdo vullnetar piu dy gota me çokollatë të nxehtë në ditë për një muaj rresht dhe nuk konsumuan lloje të tjera çokollate gjatë studimit. Më pas mjekët kanë matur kujtesën e tyre dhe kapacitetin e tyre mendorë, duke respektuar ndryshimet e rrjedhës së gjakut përmes ultrazërit. Para eksperimentit pothuajse një e treta e pjesëmarrësve kishte një rrjedhë të pamjaftueshëm të gjakut në tru që mbërriti pas marrjes ditore të çokollatës, kjo rrjedhë është përmirësuar me 8,3%. Ky eksperiment gjithashtu tregoi se vetëm çokollata e errët,e përbërë nga 60-70% kakao, ka efektet e vecanta të dobishme.

 

 

Si mund të të ndihmojë psikologu të kontrollosh zemërimin

Si mund të të ndihmojë psikologu të kontrollosh zemërimin?

Për Ne Është e Natyrshme Të Zemërohemi Për ne është e natyrshme të zemërohemi. Disa për një tradhti, të tjerë …

Lufta-kundër vetmisë psikolog tirane

Lufta kundër vetmisë: Si të shmangni rrezikun e izolimit

Në rolin tonë si qenie njerëzore, jemi krijesa sociale. Lulëzojmë falë shoqërisë së të tjerëve dhe vuajmë kur …

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Në Shqipëri, si në shumë vende të tjera, ekziston një praktikë standarde për psikologët e rinj që përfshin mbikëqyrjen …