Artikuj

Përdorimi i kanabisit në rritje: Cilat janë pasojat në shëndetin mendor?

Kanabisi: përdorimi është në rritje, thonë numrat. Është mirë të mbani në mend patologjit mendore që mund të ndodhin në sëmundjet shoqëruese me përdorimin e tepruar.
Kanabinoidet ekzogjene burojnë nga secili përbërës i bimës Cannabis sativa. Molekula aktive quhet D9-tetrahidrocannabinol (THC) dhe përmbajtja e përqindjes së saj ndryshon midis pjesëve të ndryshme të bimës, nga farat që përmbajnë më pak, te kërcelli, te gjethet, te lulet që janë shumë të pasura me të.

THC arrin kulmin në gjak rreth 10 minuta pas marrjes së tij përmes traktit respirator dhe që atëherë bie me shpejtësi në 5-10% të sasisë fillestare, pjesërisht sepse metabolizohet, pjesërisht sepse shpërndahet si THC e pamodifikuar në indet dhjamore. Marrja e zakonshme e përdorimit të kanabisit përfshin akumulimin e THC në indet lipidike; kjo çon në qëndrueshmërinë e substancës në lëngjet organike për ditë dhe madje për disa javë.


Kanabisi: dhe bashkëveprimi me çrregullimet mendore

Por sa i dimë pasojat reale të konsumit të rregullt dhe të përsëritur të kësaj substance? A ka ndonjë lidhje midis përdorimit të kanabisit dhe çrregullimeve të ndryshme mendore?

Komorbiditeti, ose diagnoza e dyfishtë, përcaktohet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) si bashkëjetesa në të njëjtin individ të një çrregullimi për shkak të konsumit të substancave psikoaktive dhe një çrregullimi tjetër mendor.
Përdorimi i kanabisit është treguar të jetë i lidhur me një rrezik në rritje të çrregullimeve mendore. Efektet anësore të përdorimit të kanabisit varen nga mënyra e administrimit, doza e marrë, koha e përdorimit, pritshmëritë e konsumatorit dhe personalitetit të tij. Rreziku i shfaqjes së çrregullimeve mendore është shumë i lartë: në individë të prekshëm, përfshirë njerëzit që kanë përdorur kanabis gjatë adoleshencës, në subjektet që kishin përjetuar më parë simptoma psikotike dhe në ata me një rrezik të lartë gjenetik të çrregullimeve mendore.

Marrja e kanabisit shkakton fillimin e efekteve psikoaktive të cilat në përgjithësi gjithashtu përfshijnë ndjesi të këndshme: qetësi, relaksim, eufori dhe emocione të amplifikuara. Sidoqoftë, disa individë mund të përjetojnë reagime shumë më të pakëndshme: dëshpërim, shtrembërim i kohës, depresion, paranojë, depersonalizim, derealizimi, ankth ose atake paniku, një ndjenjë e humbjes së kontrollit dhe frikës së vdekjes, e cila megjithëse shpesh është kalimtare, në konsumatorët e zakonshëm mund të vazhdojnë dhe të përsëriten këto simptoma me kalimin e kohës. Ajo gjithashtu mund të shkaktojë simptoma pozitive dhe negative psikotike, si dhe deficite njohëse të ngjashme me ato të skizofrenisë, madje edhe në subjekte të shëndetshëm. Këto simptoma, zakonisht të përkohshme, mund të çojnë në manifestime të rënda psikike në lidhje me substancat tek individët e ndjeshëm më vonë.

Kanabisi dhe fillimi i psikozës

Ekzistojnë dy hipoteza që mund të shpjegojnë fillimin e psikozës të lidhur me përdorimin e kanabisit.
E para argumenton se gjëndja psikotike mund të ndodhë si rezultat i një efekti specifik farmakologjik të substancës, por edhe si rezultat i përvojave stresuese të përjetuara gjatë intoksikimit me kanabis.
Hipoteza e dytë është se përdorimi i saj mund të gjenerojë skizofreni, ose të përkeqësojë simptomat e saj, tek një individ i prekshëm ose i predispozuar. Në veçanti, përdorimi i rregullt dhe i vazhdueshëm  katërfishon rrezikun e zhvillimit të një Çrregullimi Skizofrenik
Disa studime, të cilat ekzaminuan efektet e përdorimit të kanabisit tek adoleshentët, gjetën një korrelacion të fortë midis përdorimit të substancës dhe shfaqjes së shumë çrregullimeve mendore, të tilla si: psikoza nga kanabisi, depresioni dhe atakët e panikut. Ekzistonte gjithashtu një rrezik i lartë i zhvillimit të ideimit vetëvrasës dhe përpjekjeve për vetëvrasje.

Në një studim 20 vjeçar të kryer në Suedi me 50,465 meshkuj suedezë, ndjekja e kryer pas 15 vitesh zbuloi se ata që filluan të përdorin kanabis në moshën 18 vjeç kishin dy herë e gjysmë më shumë gjasa se jo-përdoruesit të kishin një diagnozë të çrregullimeve mendore.
Si përfundim, studimet e rishikuara kanë treguar se efektet afatgjata të kanabisit shpesh nënvlerësohen dhe se shumica e përdoruesve nuk janë në dijeni të rreziqeve që përdorimi/abuzimi i përsëritur mund të shkaktojë.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Këshillimi me psikologun të ndihmonë të përballesh me çdo gjë dhe të ringrihesh! Konsulta e një psikologu online ose live është një mënyrë efektive, e përshtatshme për të marrë ndihmë në lidhje me shumë çështje; si depresion, stres, atakpaniku, ankth, probleme personale, probleme me fëmijët, një moment i vështirë për tu kaluar apo marrëdhënia në çift, çështjet e karrierës, vetë respekt, dhe shumë fusha të tjera të jetës.

#PSIKOTERAPIA është zgjidhja dhe është për të gjithë, sepse ne jemi njerëzor, jo të pamposhtur dhe as të përsosur, ne të gjithë kalojmë nëpër periudha të vështira dhe nuk dimë gjithnjë se si ta zgjidhim vetë.

Në situata të shqetësimit figura e psikologut ne Tiranë jep një ndihmë konkrete dhe efektive. #Kërkokonsultëntëndepsikologjiketirane

Konsultat me psikologen Tiranë ofrohen live & online

Merrni mbështetje dhe udhëzime të nevojshme për të filluar një ndryshim. Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time psikologjike, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Si mund të të ndihmojë psikologu të kontrollosh zemërimin

Si mund të të ndihmojë psikologu të kontrollosh zemërimin?

Për Ne Është e Natyrshme Të Zemërohemi Për ne është e natyrshme të zemërohemi. Disa për një tradhti, të tjerë …

Lufta-kundër vetmisë psikolog tirane

Lufta kundër vetmisë: Si të shmangni rrezikun e izolimit

Në rolin tonë si qenie njerëzore, jemi krijesa sociale. Lulëzojmë falë shoqërisë së të tjerëve dhe vuajmë kur …

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Në Shqipëri, si në shumë vende të tjera, ekziston një praktikë standarde për psikologët e rinj që përfshin mbikëqyrjen …