Artikuj

Asnjëherë nuk është vonë për të reaguar dhe për të merituar më të mirën

Një thënie e vjetër popullore thotë: “kurrë nuk është vonë“. Me siguri do të na ketë ndodhur të biem, të bëjmë gabime, të pendohemi … Kjo nuk duhet të na lejojë të masakrojmë veten pa masë, aq më pak të fshijmë ëndrrat tona. Përkundrazi! A keni menduar ndonjëherë që meritoni më shumë nga jeta? A je i vetëdijshëm se nuk është kurrë vonë për të bërë një ndryshim?

“Mos prit. Nuk do të jetë kurrë koha e duhur. Fillo kudo që të jesh, me çfarëdo mjeti që mund të kesh në dispozicionin tënd; gjatë rrugës do të gjesh mjete më të mira “-Napoleon Hill

Në jetë duhet të kuptojmë se kur është koha të meritojmë më shumë, pavarësisht nga të gjitha gabimet e bëra: kurrë nuk është vonë! Le të fillojmë nga ky koncept. Çfarë do të thotë “është vonë?”, Kush mund të na japë kohë dhe limite kohore nëse jo vetvetja? Aq më tepër nëse pika e mbërritjes është lumturia jonë. Nuk është një koncept i zbatueshëm, përveç se nga koka jonë që nuk dëshiron të dalë ngas tereotipet e trishtimit.

Shumë njerëz jetojnë të bllokuar, të ngrirë në një gjëndje të mungesës së vazhdueshme që i bën ata të palëvizshëm
Për këtë arsye ata priren ta shtyjnë lumturinë e tyre derisa të kenë më shumë para, kur të humbin pesë kilogramë, kur fëmijët e tyre janë më të rritur, kur kanë për të bërë karrierë, kur … dhe ndërkohë koha kalon dhe pakënaqësia e tyre rritet dita-ditës.
Ata kanë vendosur të heqin dorë në fillim, duke i thënë vetes se nuk janë në nivelin e duhur, nuk kanë studiuar, nuk janë tërheqës fizikisht, nuk janë në gjëndje të bëjnë ndryshe dhe kështu ata mbeten të ankoruar në një punë që nuk e pëlqen por nuk e kanë guximi për të ndryshuar, në një marrëdhënie që është thjesht për të qënë (në rastin më të mirë) por që nuk ke guximin ta ndërprisësh, ose të palëvizur pa bërë asgjë … dhe ata kurrë nuk mund të jenë të lumtur.
Pastaj ka nga ata që pendohen që nuk e kuptuan menjëherë se sa e paqëndrueshme dhe e patolerueshme ishte gjëndja e tyre. Ata nuk e kuptojnë se si arritën të rezistonin kaq shumë kohë para se të reagonin.

Pse është e vështirë të reagosh?

Ne duhet të marrim parasysh se truri ynë, veçanërisht ajo zonë e veçantë e lidhur me emocionet dhe ndikimet, është jashtëzakonisht e gatshme të ndryshojë. Prandaj është normale t’i thuash vetes “provo të rezistosh edhe pak”, kush e di, mbase gjërat do të përmirësohen. Por nëse asgjë nuk ndryshon me kalimin e kohës dhe ndjenja e pakënaqësisë mbetet e pandryshuar, është koha të themi me veten tonë “Unë meritoj më mirë”. Mbi të gjitha, ne meritojmë të rifitojmë qetësinë mendore dhe shpirtërore.

Nuk ka rëndësi nëse  ka gjithmonë kohë për të reaguar

Nuk ka rëndësi nëse nuk kemi mësuar disa gjëra më parë; gjithçka mund të mësohet në jetë! Nuk ka rëndësi sa vjeç jemi; nuk është rastësi që jeta na ka vënë përpara një ndryshimi tani … më parë ndoshta nuk do të ishim gati ose ndoshta ka diçka që duhet të mësojmë tani. Nuk ka rëndësi nëse kemi jetuar për shumë vite si një funksion i fëmijëve dhe sot e shohim veten që duhet të fillojmë të jetojmë përsëri, nuk ka asgjë të keqe me këtë, përkundrazi…

Asnjëherë nuk është vonë për të merituar më shumë

Le të analizojmë, për një moment, fjalën “vonë“. Lateshtë vonë kur kemi caktuar një takim në një kohë të caktuar dhe, për çfarëdo arsye, nuk kemi arritur në kohë ose është vonë kur harrojmë sobën dhe djegim darkën. Dy shembuj të thjeshtë për të treguar një aspekt thelbësor: kur është vonë, nuk ka asnjë mënyrë për t’u kthyer; sado që të përpiqemi, darka tani ka kaluar pikën e gatimit dhe ne nuk arritëm në kohë për takimin tonë. Nga ana tjetër, kur flasim për tërë jetën e një personi dhe mbi të gjitha për ndjekjen e lumturisë, fjala “vonë” nuk ekziston, nuk është e zbatueshme. Është gjithmonë një kohë e mirë për të luftuar dhe për të arritur mirëqenien e merituar.

Faktori “frikë”

Frika është pengesa që, në shumë raste na pengon të ndërtojmë lumturinë/qetësinë tonë ose të paktën, të arrijmë atë që ëndërrojmë, por që qëndron disa hapa përtej zonës sonë të rehatisë. Një gjë që ne zakonisht bëjmë, pa qënë plotësisht të vetëdijshëm për të, është të maskojmë frikën me dorëheqjen, me mendime si “kjo është ajo që unë kam në dispozicion, që duhet ta duroj, nuk ja vlen më; nëse e bëj, ndoshta do të jem edhe më keq ”.
Ne jemi mësuar aq shumë të maskojmë frikën, sa jemi bllokuar në të, sepse kemi dhënë dorëheqjen vetë. Ata që japin dorëheqjen dhe pushojnë së luftuari janë të dënuar me pakënaqësi të ngadaltë që shumë mirë mund të çojë në një formë të fshehur depresioni.
Shumë e lehtë për t’u thënë: “Unë duhet të jem një person më pak i pasigurt”. Jo, sepse shpesh nuk kemi të gjithë të njëjtat karakteristika dhe shumë prej nesh nuk e kanë gjithë këtë trimëri. Por në fund të fundit, është në rregull edhe kështu, thjesht duhet të dini se si të jetoni me të dhe ta bëni pasigurinë tuaj një pikë force.
Frika duhet kuptuar për atë që është në të vërtetë: një emocion që na vë në gatishmëri kur përballemi me një rrezik. Ashtë një gabim të fshihesh ose të mos dëgjosh këtë instikt natyror: është e nevojshme ta kuptosh atë, ta përpunosh dhe së fundi, të veprosh në mënyrën më të përshtatshme. Ne nuk duhet të “kemi frikë nga frika”: është e rëndësishme të mësojmë ta dëgjojmë atë, sepse është një shenjë e qartë e shqetësimit dhe gjëndjes tonë të brëndshme. Dhe zgjidhja qëndron tek veprimi. Ne nuk mund të presim që të tjerët të na japin atë që presim nga jeta.
Dhe nëse nuk e dimë se çfarë na pret, kur vendosim të bëjmë një hap të madh, sigurisht ai ndryshim do të bëjë që disa gjëra të mbesin prapa krahëve. Dhe shpresa që vetëm e reja mund të japë do të ushqehet. Nëse ajo anë pozitive që ne kemi groposur deri tani arrin të ngrihet përsëri, atëherë ne do ta kemi kuptuar se me të vërtetë meritojmë shumë më tepër.

Koha më e mirë është TANI

Ne kemi thënë që fjala vonë nuk mund të zbatohet për lumturinë ose për të ndjekur mirëqënien. Ne gjithashtu e dimë që frika është një sinjal alarmi që na paralajmëron kur nuk jemi mirë, kur situata jonë është e patolerueshme. Atëherë pse nuk reagojmë? Fakti i thjeshtë i racionalizimit të frikës, lënia mënjanë e qëndrimeve kufizuese dhe pasigurive do të na lejojë të heqim qafe të gjitha ato barriera të blinduara që kemi ngritur dhe na ndalojnë të përparojmë si njerëz.
Është e mundur që tani je duke përjetuar një fazë të komplikuar në jetën tënde: pune, familjare, dashurie, pakënaqësie personale etj. Ndonjëherë, ndryshimet e vogla çojnë në rezultate të mëdha. Për këtë arsye, ne duhet të gjejmë një zgjidhje për këto vështirësi, këto frikëra të ngatërruara që na mbysin, që na vjedhin energjinë dhe optimizmin.
Në shumë raste, zgjidhja qëndron pikërisht në ndërmarrjen e veprimeve: kapërcimi i vijës së frikës, zonës së rehatis, palëvizshmëria dhe mbi të gjitha, harrimi i mendimeve të tilla si “treni im tashmë ka kaluar” ose “është tepër vonë për mua tani.” Koha jote më e mirë është Tani. Dje ka kaluar tashmë, e nesërmja nuk është shkruar ende, kështu që .. pse të mos e provosh?

Kënaqësia e të bërit të hapit të madh

Frika na shoqëron gjithmonë, veçanërisht kur vendosim të bëjmë hapin e madh, ai ndryshim që do të lërë shumë gjëra pas nesh. Ne nuk e dimë se çfarë do të gjejmë ose nëse ajo që bëjmë do të jetë e suksesshme. Frika do të jetë një shoqëruese e pandashme. Sidoqoftë, në këtë rast, është një frikë emocionuese dhe shpresëdhënëse, sepse gjithçka është e re dhe sepse më në fund kemi filluar të marrim drejtimin e jetës sonë. Bërja e hapit të madh është një përvojë pasuruese. Asnjëherë nuk është vonë.
Secili prej nesh meriton më të mirën, në çdo çast, në çdo moment të jetës sonë. Në vend që të presim që të tjerët ta na e ofrojnë, ia vlen ta arrijmë me forcën tonë.
Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar! Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet 

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Këshillimi me psikologun të ndihmonë të përballesh me çdo gjë dhe të ringrihesh! Konsulta e një psikologu online ose live është një mënyrë efektive, e përshtatshme për të marrë ndihmë në lidhje me shumë çështje; si depresion, stres, atakpaniku, ankth, probleme personale, probleme me fëmijët, një moment i vështirë për tu kaluar apo marrëdhënia në çift, çështjet e karrierës, vetë respekt, dhe shumë fusha të tjera të jetës.

#PSIKOTERAPIA është zgjidhja dhe është për të gjithë, sepse ne jemi njerëzor, jo të pamposhtur dhe as të përsosur, ne të gjithë kalojmë nëpër periudha të vështira dhe nuk dimë gjithnjë se si ta zgjidhim vetë.

Në situata të shqetësimit figura e psikologut ne Tiranë jep një ndihmë konkrete dhe efektive. #Kërkokonsultëntëndepsikologjiketirane

Konsultat me psikologen Tiranë ofrohen live & online

Merrni mbështetje dhe udhëzime të nevojshme për të filluar një ndryshim. Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time psikologjike, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Si mund të të ndihmojë psikologu të kontrollosh zemërimin

Si mund të të ndihmojë psikologu të kontrollosh zemërimin?

Për Ne Është e Natyrshme Të Zemërohemi Për ne është e natyrshme të zemërohemi. Disa për një tradhti, të tjerë …

Lufta-kundër vetmisë psikolog tirane

Lufta kundër vetmisë: Si të shmangni rrezikun e izolimit

Në rolin tonë si qenie njerëzore, jemi krijesa sociale. Lulëzojmë falë shoqërisë së të tjerëve dhe vuajmë kur …

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Në Shqipëri, si në shumë vende të tjera, ekziston një praktikë standarde për psikologët e rinj që përfshin mbikëqyrjen …