Artikuj

8 Mënyra për të Qëndruar të Qetë gjatë një Krize

Kur një situatë serioze lind në punë, në familje, në ambjetin social, instinkt juaj i parë mund të jetë paniku. Për fat të keq, ankthi i rëndë dhe stresi mund të rezultojë në një situate të veshtirë. Kjo mënyrë përgjigjeje mund të shkaktojë dëme afatgjate për shëndetin tuaj dhe të ulë aftësinë tuaj për kryerjen e saj në mënyrë optimale.
Shumë nga njerëzit me arritjet më të mëdha të botës, duke përfshirë sipërmarrësit, atletët, artistët figura të njohura në rang botëror, nuk e kanë arritur nivelin e tyre të suksesit, pa mësuar se si të qëndrojnë shumë të qetë nën presion. Ata kanë mësuar aftësinë për të zhvilluar dhe për të ruajtur një gjëndje të veçantë të gatishmërisë psikologjike, një gatishmëri mendore që e përmbledhin sipas kërkesës në momentin që ju duhet.

Nëse ju jeni në një situatë kritike, vetëpërmbajtja është e domosdoshme për kulmin e performancës. Kur je i përbërë, në masë të mjaftueshme i/e praktikuar dhe i/e vetë-sigurt (mjaftueshëm të fortë për të lëvizur malet mendore), ju jeni gati për sukses.
Këtu janë 8 këshilla për t’ju ndihmuar të mbani ftohtësinë tuaj në situata të vështira:

1.Ngadalëso

Nëse është e mundur, mos reago menjëherë. Në vend të kësaj, bëhu i durueshëm dhe mblidh sa më shumë informacion të jetë e mundur. Pyesni veten: A është kjo me të vërtetë e rëndësishme për një vit nga tani? Nëse përgjigja është po, bëni një hap prapa për të hequr veten disi nga situata. Në radhë të parë mos e shtyni veten në një pjesëmarrës aktiv, por përpiquni për ta parë veten thjesht si pjesëmarrës. Kjo perspektivë do ju ndihmojë të jeni më pak emocionale dhe të përmirësoni aftësinë tuaj për të marrë vendime.

2.Qëndro Pozitiv

Kur situata të vështira ndodhin, mëndja juaj mund të shkojë në një mijë drejtime dhe disa nga mendimet tuaja mund të jenë negative. Sa më shumë mëndja endet, aq më e vështirë do të jetë për ju që të qëndroni të qetë. Ndaloni veten nga fillimi për të imagjinuar rastin më të keq. Në vend të kësaj, lërini mendimet negative të shkojnë dhe rifokusoni mëndjen tuaj në diçka pozitive, pa marrë parasysh sa e vogël është ajo.

3.Asnjëherë mos pyesni”Po në qoftë se?”

Kjo pyetje e keqe që ju mund të pyesni veten ose të tjerët në mes të një krize fillon me “po nëse”. Kjo linjë e pyetjeve shkakton panik absolut dhe ju shtynë të supozoni situata të cilat nuk kanë ndodhur dhe nuk mund të ndodhin. Në vend të kësaj, përqëndrohuni mbi faktet dhe punoni për një zgjidhje.

4.Kujdesuni për trupin tuaj

Nëse ju bëni shëndetin tuaj personal prioritet, ju do të jeni të pajisur më mirë për të trajtuar një krizë. Hani në mënyrë të ekuilibruar, ushtrohuni rregullisht dhe flini mjaftueshëm gjume. Ushtrimi ul nivelin e hormoneve të stresit dhe ndihmon në funksionin e trupit në nivelin më të lartë. Duke përmirësuar shëndetin tuaj, ju do të rrisni vetë-kontrollin tuaj, kujtesën dhe inteligjencën emocionale – karakteristika të rëndësishme që do t’ju ndihmojnë të përgjigjeni edhe për një emergjence

5.Limitoni Kafeinën

Kur ju jeni në mes të një situatë të tmerrshme, ju mund të josheni nga ideja për pak pushim për të rrëmbyer një filxhan kafe. Kafeina mund të shkaktojë lirimin e adrenalinës, duke ju dhënë një hov të shpejtë të energjisë dhe forcës fizike, vetëm për të pasuar më pas me lodhje dhe nervozizëm në disa raste. Në vend të filxhanit të kafes ose të një pije energjike, hidratojeni veten me ujë.

6.Telefonini një Person të besuar ose Psikologun tuaj

Përdorni sistemin tuaj të mbështetjes dhe mos kini frikë të kërkoni për këshilla në një situatë të vështirë dhe stresuese. Dikush që është i përgatitur emocionalisht në situata të tilla do të jetë në gjëndje për të parë dilemën tuaj nga një perspektivë e ndryshme dhe ju ndihmonë të arrini në një zgjidhje të mundshme. Kur ju mbështeteni nga personi që ju besoni dhe respektoni, do të ndjeheni më të sigurtë. Kjo siguri do ju ndihmojë të kontrollini stresin dhe ankthin. Kur ju e shpjegoni situatën, dhe filloni të ndani mendimet tuaja me zë të lartë, ju ndihmon për të zbuluar një këndvështrim të ri dhe një zgjidhje.

7.Shkëputuni

Tërhiquni nga situata për një kohë edhe vetëm për një orë ose dy. Kur ju i jepni vetes kohë për të përpunuar një dilemë dhe emocionet përreth, ju do të jetë në gjëndje ta shihni situatën me një perspektivë të freskët.

8.Zhvilloni një Strategji Përballuese

Një krizë mund të kërkojë nga ju shumë kohë. Nëse qëndroni në një gjëndje të zgjatur stresi dhe ankthi, mund të shkaktojnë dëme afatgjata për shëndetin tuaj dhe të dëmtojë aftësinë tuaj për të qënë racionale dhe të merrni vendime duhet të kërkoni ndihmë sa më shpejt pranë një psikologu.

Kush përpiqet për kuptuar problemet e tij, nuk është i çmëndur por shumë i zgjuar. Të gjithë kemi probleme, por kush i drejtohet psikologut dëshiron ti zgjidhi ato!

Këshillimi me psikologun të ndihmon të përballesh me çdo gjë dhe të ringrihesh! Konsulta e një psikologu Tirane është një mënyrë efektive, e përshtatshme për të marrë ndihmë në lidhje me shumë çështje; si depresion, stres, atakpaniku, ankth, probleme personale, probleme me fëmijët, një moment i vështirë për tu kaluar apo marrëdhënia në çift, çështjet e karrierës, vetë respekt, dhe shumë fusha të tjera të jetës.

#PSIKOTERAPIA është zgjidhja dhe është për të gjithë, sepse ne jemi njerëzor, jo të pamposhtur dhe as të përsosur, ne të gjithë kalojmë nëpër periudha të vështira dhe nuk dimë gjithnjë se si ta zgjidhim vetë.

Konsultat prane Studio Psikologjie ofrohen live & online

Në situata të shqetësimit figura e psikologut online ne Tiranë jep një ndihmë konkrete dhe efektive. #Kërkokonsultëntëndepsikologjiketirane

Si Psikologe e liçencuar Tiranë nga Urdhri i Psikologut, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, ju pres edhe në studio time, ku për më shumë se 16 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Merrni mbështetje dhe udhëzime të nevojshme për të filluar një ndryshim!

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

 

Studio Psikologjie në Tiranë është këtu për të ndihmuar në përmirësimin e vetëvlerësimit dhe shëndetit tuaj mendor

Vetëvlerësimi dhe shëndeti mendor

Çfarë është vetëvlerësimi? Vetëvlerësimi është mënyra se si mendojmë për veten dhe vlera që i japim vetes. …

mendimet obsesive psikolog tirane

Mendimet obsesive

Çrregullimi obsesiv-kompulsiv (OCD) karakterizohet nga një model mendimesh dhe frikash të padëshiruara të njohura si …

Rezervoni sot një seancë psikologjike me psikolog ne Tirane

Terapia e Traumës

Çfarë është Terapia e Traumës? Trauma është një përvojë emocionale ose fizike intensive që mund të ketë efekte …