Tag Archives: frika

Ankthi nga Covid-19: si të menaxhohet në mënyrë të efektshme frika nga infektimi.

Ankthi nga Covid-19: si të menaxhohet në mënyrë të efektshme frika nga infektimi.

Është e panevojshme të shohim rreth e rrotull nesh: ne jemi në situatë emergjence. Dhe si në të gjitha kohërat e emergjncës është e lehtë ta gjesh veten të çorientuar, të frikësuar dhe të shqetësuar për diçka që fjalë për fjalë na ka tronditur dhe që nuk e dimë kur do të përfundojë.
Lajmet janë të qarta, numri i të infektuarve po rritet, shumë dyqane janë detyruar të mbyllen për të mbrojtur shëndetin kolektiv dhe disa prej nesh madje e gjejnë veten në karantinë.
Në këto momente, siç e dini mirë, është thelbësore të menaxhojmë ankthin dhe frikën, si dhe konfuzionin dhe tensionin. Si mund të përballemi në mënyrë efektive me ankthin, frikën dhe tensionin në një moment të tillë?

Continue reading

Zemërimi, frika, lumturi: emocionet e “lexuar” në tru

Zemërimi, frika, lumturi: studio psikologjieemocionet e “lexuar” në tru

Për herë të parë studiuesit kanë vënë re disa modele nervore që janë aktivizuar kur provojme ndjenja të ndryshme emocionale . Studimi shtrihet në fushën e ” leximit të mendjes “, ndaj ndjenjave , duke aplikuar teknika të leximit të te dhëna mekanike nga makina funksionale e Imazheve te rezonancës magnetike Continue reading