Artikuj

Reflektime mbi strategjitë e ndryshimit në psikoterapi

Reflektime mbi strategjitë e ndryshimit në psikoterapi: fjalët që kanë rëndësi…
Puna mbi narracionin për të nxitur ndryshime psikologjike

Meqënëse këshillimi psikologjik dhe psikoterapia e kanë fjalën si mjetin e tyre kryesor, është thelbësore të zgjidhni me kujdes termat që mund t’i ndihmojnë njerëzit të përfaqësojnë një Vete më funksionale, autentike dhe të lumtur. Si profesionistë duhet të kemi parasysh se ndryshimi është i mundur vetëm nëse mund të mendohet, në formë dialogu, në mëndjen e pacientit dhe terapistites.

Truri organizon dhe arkivon skenat e ngjarjeve komplekse në mënyrë që të jetë në gjëndje t’i kujtojë ato nga kujtesa afatgjatë duke ruajtur strukturën e tyre narrative. Fjalët dhe toni i zërit që përdor çdo individ për të hartuar këto blloqe narrative janë tipike për kontekstin familjar në të cilin ata rriten dhe vërtetohen, sesa vetë ngjarjet, për mënyrën në të cilën këto ngjarje u përfaqësuan dhe u treguan nga figurat kujdestare. Simptoma, shqetësimi psikologjik dhe bllokimet emocionale nuk janë vetëm një pasojë e drejtpërdrejtë e skenarit, por janë ingranazhet e një sistemi përforcimi përmes të cilit individi e gjen veten duke konfirmuar në mënyrë të ngurtë imazhin e tij për veten ose për tjetrin.
Duke pasur parasysh këto supozime, do të jetë e qartë se nuk është e mundur të mendosh për ndryshimin psikologjik pa pasur një ndryshim në dialogun e brëndshëm, në zërin narrativ që secili individ mbart me vete dhe se ai ruan respektimin e këtij skenari, atij plani të jetës dhe vendimeve të lidhura me të.

Le të marrim një shembull duke u nisur nga rrëfimi i një pacienteje

V. është një grua 34-vjeçare që vjen në psikoterapi për një gjëndje ankthi/depresive që filloi pas tradhëtisë dhe ndarjes nga i fejuari i saj. Rrëfimi që V. i bën vetes është i mbushur me dashuri (“Unë kam qënë gjithmonë pak e brishtë”), me vlerësime kritike (“në shkollë … një dështim”, nuk isha në gjëndje të sillja rezyme për një punë “) ) dhe ndërprerje të vazhdueshme në të folur (“Nuk jam duke folur qartë, apo jo?”, “Tani ngeca nuk flas më”).

Toni emocional dominohet nga terrori dhe turpi, V. shfaqet shumë më e re se mosha e saj, e dërmuar dhe e pavetëdijshme për funksionimin e saj psikik. Rrëfimi për veten e saj, i gjithë përqëndruar në ndjenjën e paaftësisë dhe proceset e saj njohëse, emocionale dhe modelet e sjelljes, synojnë të shmangin lidhjen e kontratës me frikën e tij më të madhe: dështimin dhe gjykimin.

Në mënyrë që ndryshimi të jetë i mundur dhe që V. të ndjej se ajo mund të dalë gradualisht nga kafazi i artë i simptomës, duhet të jetë i mundur, një rrëfim i ri për veten dhe tjetrin i lirë nga kufizimet e skenarit.

Psikoterapia është një punë që bëhet dyshe … qëllimi është pikërisht të sigurosh që diçka e përcaktuar , e dobët dhe kaotike të marrë një pamje të re, të dobishme dhe funksionale… Le të shohim se si të favorizojmë ndryshimin e dialogut të brëndshëm të V. përmes 4 fazave strategjike të punës psikoterapeutike

1. Rritja e ndërgjegjësimit për vlerësimet automatike
V. nuk e vëren modaliteti kufizues dhe skualifikues me të cilin e trajton veten dhe kjo e bën procesin e bllokimit të pandalshëm. Është e një rëndësie parësore të rritet aftësia e saj reflektuese në mënyrë që të zhvillojë “veshin e brëndshëm”, në mënyrë që V. të mësojë të dëgjojë zërin e saj të brëndshëm, duke rritur shkallën e saj të vetëdijes.

2. Identifikimi i pasojave mbi mendimet, emocionet dhe sjelljet
Është thelbësore që V. të mësojë të vlerësojë ndikimin e dialogut të saj të brëndshëm në zgjedhjet e saja dhe sjelljet pasuese. Kur them me vete “Jam budallaqe” çfarë ndryshon në një nivel emocional? Çfarë ndiej unë? Çfarë ideje për veten përforcoj? Çfarë përfaqësimi të vetvetes dhe tjetrit konfirmoj? Çfarë bëj apo çfarë nuk bëj?

3. Ri-vendim
Ishte një kohë kur kjo histori rreth saj kishte kuptim; nëse ajo thoshte se është e pazonja, e paaftë mund të shmangte përfshirjen në aktivitete të reja dhe kështu të mbrohej nga kritikat dhe gjykimet. Për ta bërë këtë, megjithatë, ajo sakrifikoi shumë aspekte të jetës së saj dhe u kufizua. Detyra jonë si terapistë është të ndihmojmë V. të zgjedhë vetë sot me këtë vetëdije të re. Përmes psikoterapisë ajo do të jetë në gjëndje të shohë se si mund t’i japë vetes leje të ketë përvoja të ndryshme, duke pranuar mundësinë e bërjes së gabimeve, sepse vetëm përmes provës dhe gabimit ne mund të mësojmë mënyra të reja.

4. Ristrukturimi i dialogut të brëndshëm
Në këtë pikë V. është e gatshme të zëvendësojë dialogun e saj të brëndshëm, në mënyrë që të mbështesë veten sesa të zhvlerësojë veten. Në këtë fazë, qëllimi është të gjesh fjalë dhe mënyra të reja me të cilat personi mund të mbështesë veten në ndryshim, në daljen nga guaska e saj. Çfarë duhet ti thotë vetes për ta marr këtë provim? Si mund ta mbështes dhe inkurajoj veten përballë diçkaje që më frikëson? Përmes kësaj pune V. do të mësojë të zëvendësojë kritikën dhe shqetëmin me mënyra mikpritëse dhe proaktive, që synojnë të mbështesin dhe përmirësojnë vetveten, në mënyrë që të mos ngeci gjithmonë në të njëjtat gabime.

Përmes psikoterapis ndihmoj t’u tregoj pacientëve të mi se si mendimet e tyre të vetëdijshme dhe të pavetëdijshme krijojnë ndjenjat e tyre. Dhe si ndikojnë këto në rezultatet që marrin ose nuk marrin. Nëse jeni duke luftuar me një gjëndje të keqe, një çrregullim psikologjik gjeni një psikolog për t’ju ndihmuar që të mund t’ju mbështesë ndërsa ecni nëpër ndjenja negative dhe të paqëndrueshme. Ju mund të dilni në tjetër duke u ndjerë shumë më mirë, duke rimarr frenat e jetës tuaj.

Si profesioniste, përveç shërbimit online skype, viber, whatsApp me video call, Ju pres edhe në studio në Tiranë, ku për më shumë se 15 vjet dëgjoj dhe ndihmoj njerëzit konkretisht për të dalë nga situata të vështira, për të rimarrë jetën në duart e tyre.

Email: info@studiopsikologjie.al

Konsulta  në studio me psikologe në Tiranë

Konsulta online  nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER

Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

  • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
  • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/50€ euro
  • Terapi çifti seanca është 70 minuta kushton 7500 lekë të reja/75euro

Në situata të shqetësimit figura e psikologut jep një ndihmë konkrete dhe efektive. #Kërkokonsultëntëndepsikologjike

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Qeni im i zi, që quhej Depresion!

Ndiheni të trishtuar, të pakënaqur, të dëshpëruar?  Keni pësuar një dështim, keni humbur nje njeri te shtrenjte, …

Ankthi i mëngjesit: shkaqe dhe këshilla të dobishme!

Në mënyrë ideale, secili prej nesh duhet të zgjohet i relaksuar, i freskët nga një gjumë i qetë. Fatkeqësisht, ky …