Artikuj

C’eshte emocioni ? Cilat jane karakteristikat e tij?

Emocionistudio psikologjie

Keto jane pak nga shume pyetjet te cilave kerkojme t’ju japim  shpjegim, atehere kur  ndihet e nevojshme te kuptohet nje sjellje e dhene apo ne ato momente kur reflektimet tona  perceptojne keto mekanizma , dhe  jo vetem po kerkojne tu sjellin emocioneve, inteligjencen.

Fjala emocion vjen nga latinishtja (emovere) qe do te thote shqetesoj ose largoj. Prej shume vjetesh psikologet jane perpjekur per ta perkufizuar emocionin si nje dukuri shkencore, duke arritur edhe shpesh here te krijojne teorit e tyre lidhur me kete fenomen.
Me 1980 R.PLUTCHIK ristudioi 28 perkufizime te emozionit, te cilat ishin formuluar brenda 100 vjeteve te fundit, dhe arriti  te formulonte teorine e tij, ku pershkroi emocionin si nje reagim trupor te modeluar.

W.JAMES (1884) argumentoi se emocioni eshte ndjenja e ndryshimeve trupore qe ndodhin si reagim ndaj ngjarjeve eksituese te mjedisit.

psikologjia, emocioni, cfare eshte

S.FREUD (1915) i perkufizoi emozionet si shkarkime fiziologjike te cilat shfaqen ne formen e ndjenjava.

J.WATSON (1924) duke patur edhe influencim bihevjorist meqense i perkiste kesaj shkolle, J.W. i  perkufizoi emozionet si modele te reagimi te trasheguara, te cilat kane te bejne me sistemet e organeve te brendeshme.

C.IZARD (1972) do te perfshinte ne konceptin e emozionit,aspektet neurofiziologjike, dhe fenomenologjike.

Ne vitin 1988 FRIJDA jo large nga raliteti yne publikoi disa ligje lidhur me emocionin. Ne kete menyre ai vertetoi apo tregoi nature universale te pervojave tona emozionale.

 

Ligji i kushtezimit te emocionit nga situata shpall se ne situata te ndryshme shfaqen emocione te ndryshme.

Emocioni, cfare eshte?

Ligji i shqetesimit shpall se emozionet shfaqen si pergjigje ndaj ngjarjeve qe jane te rendesishme per qellimet dhe motivet e nje individi.

Ligji i realitetit te ndryshem shpall se emozionet shkarkohen nga ngjarje te cilat individi i percepton si reale.

Ligji i pershtatjes shpjegon se kenaqesia e vazhdueshme bene qe ndjenja pozitive te humbase.

Ligji i ndryshimit shpall se emozionet rrjedhin ne pergjigje te ndryshimeve te pritura nga individi ne kushte te deshiruara apo jo.

Ndersa T.F.PETTIJOHN e perkufizon emocinin si nje pergjigje ndaj nje ngacmuesi i cili shkakton eksitim fiziologjik, ndjenje subjektive, interpretim kognitiv dhe sjellje te dukshme

D.GOLEMAN ne 1995 arriti te formuloi dhe te permbledh per here te pare ne nje studim madheshtor jeten emozionale, ne librin e tij “Inteligjenca emotiva”.Ai do ta perkufizoj emocionin si nje ndjenje dhe si mendim, gjendjeve psikologjike e biologjike qe e vecojne. Nga ky studim ai kupton se ne fakt  nuk eksistojne fjale te cilat mund te sinjifikojne cdo ndryshim emozional.

Nje tjeter psikologe ashtu si FRIJDA do te vertetonte universalitetin e emocioneve duke ndjekur metoda te tjera kerkimesh. P.EKMAN arriti te permblidhte kater emocione( frika, trishtimi, gezimi, inati ose zemerimi) si te perbashketa per te gjithe njerzit ne bote. Kete ai e vertetoi me ane te fotografive te cilat tregonin me precizion mimiken e fytyres te shume personave nga te gjitha anet e botes.

Edhe pse sot , debati mbi kalsifikimet e emocioneve eshte akoma i hapur, EKMAN, FRIJDA mbeten si kerkuesit me realist dhe me te besueshem ne ndertimin dhe zhvillimin e teoris universale te shprehjes se emozioneve.

Universalitetin e shprehjes ne mimik te emozionit mendohet qe ta kete kuptuar edhe DARWIN, i cili e mendoi si nje prove e faktit qe forcat evlutive kishin frenuar keto senjale ne sistemin tone nervor qendror.

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Supervizim për të sapodiplomuarit apo psikologët e rinj

Në Shqipëri, si në shumë vende të tjera, ekziston një praktikë standarde për psikologët e rinj që përfshin mbikëqyrjen …

Shëndeti mendor të meshkujt

Shëndeti mendor të meshkujt

Pse burrat kanë frikë të flasin për shëndetin e tyre mendor? Pritjet sociale dhe rolet tradicionale gjinore luajnë …

blank

Seanca Psikologjike Profesionale në Tiranë

Ofrojmë Seanca Psikologjike për Individë, Familje dhe Çifte në Tiranë Në zemër të Tiranës, studio jonë e psikologjisë …