Artikuj

mendimet obsesive psikolog tirane

Mendimet obsesive

Çrregullimi obsesiv-kompulsiv (OCD) karakterizohet nga një model mendimesh dhe frikash të padëshiruara të njohura si obsesione. Këto obsesione ju çojnë të bëni sjellje të përsëritura, të quajtura edhe kompulsione. Këto obsesione dhe kompulsione pengojnë aktivitetet e përditshme dhe shkaktojnë shumë shqetësim.

Në fund, ndiheni të detyruar të kryeni veprime kompulsive për të lehtësuar stresin tuaj. Edhe nëse përpiqeni t’i injoroni ose t’i eliminoni mendimet ose shtysat shqetësuese, ato vazhdojnë të kthehen. Kjo ju çon të veproni sipas ritualit. Kjo është cikli vicioz i OCD-së.

OCD shpesh përqendrohet rreth temave të caktuara, si frika e tepruar nga ndotja me mikrobe. Për të lehtësuar frikën nga ndotja, mund të lani duart vazhdimisht derisa të bëhen të dhembshme dhe të plasaritura.

Nëse keni OCD, mund të ndiheni të turpëruar, të ndrojtur dhe të frustruar për gjendjen tuaj. Por trajtimi mund të jetë efektiv.

Simptomat Çrregullimi obsesiv-kompulsiv zakonisht përfshin si obsesionet ashtu edhe kompulsionet. Por është gjithashtu e mundur të keni vetëm simptoma obsesioni ose vetëm simptoma kompulsioni. Mund të jeni ose jo të vetëdijshëm se obsesionet dhe kompulsionet tuaja janë përtej arsyes. Por ato zënë një kohë të madhe, ulin cilësinë e jetës dhe pengojnë rutinat dhe përgjegjësitë tuaja të përditshme.

Simptomat e obsesionit Obsesionet e OCD-së janë mendime të qëndrueshme dhe të padëshiruara që vazhdojnë të kthehen ose shtysa ose imazhe që janë ndërhyrëse dhe shkaktojnë shqetësim ose ankth. Ju mund të përpiqeni t’i injoroni ato ose t’i eliminoni duke vepruar sipas ritualit. Këto obsesione zakonisht ndërhyjnë kur përpiqeni të mendoni ose të bëni gjëra të tjera.

Obsesionet mund të lidhen me:

Frika nga ndotja ose papastërtia. Dyshimi dhe vështirësia për të përballuar pasigurinë. Nevoja për t’i pasur gjërat në rregull dhe të balancuara. Mendime agresive ose të tmerrshme për humbjen e kontrollit dhe dëmtimin e vetes ose të tjerëve. Mendime të padëshiruara, përfshirë agresionin, ose subjekte seksuale ose fetare. Shembuj të simptomave të obsesionit përfshijnë:

Frika nga ndotja duke prekur objekte që të tjerët i kanë prekur. Dyshime se keni mbyllur derën ose keni fikur sobën. Stres i intensuar kur gjërat nuk janë në rregull ose nuk janë vendosur në një mënyrë të caktuar. Imazhe të vozitjes së makinës tuaj në një turmë njerëzish. Mendime për të bërtitur fjalë të pahijshme ose për të mos vepruar si duhet në publik. Imazhe seksuale të pakëndshme. Largimi nga situata që mund të shkaktojnë obsesione, si shtrëngimi i duarve.

Simptomat e kompulsionit Kompulsionet e OCD-së janë sjellje të përsëritura që ndiheni të detyruar të bëni. Këto sjellje të përsëritura ose akte mendore janë të destinuara për të reduktuar ankthin e lidhur me obsesionet tuaja ose për të parandaluar diçka të keqe të ndodhë. Por pjesëmarrja në kompulsione nuk sjell kënaqësi dhe mund të ofrojë vetëm një lehtësim të kufizuar nga ankthi.

Mund të krijoni rregulla ose rituale për të ndjekur që ndihmojnë në kontrollin e ankthit tuaj kur keni mendime obsesive. Këto kompulsione janë përtej arsyes dhe shpesh nuk kanë lidhje me çështjen që janë të destinuara për të rregulluar.

Ashtu si me obsesionet, kompulsionet përfshin:

Larja dhe pastrimi. Kontrollimi. Numërimi. Rregullimi. Ndjekja e një rutine të rreptë. Kërkimi i sigurisë. Shembuj të simptomave të kompulsionit përfshijnë:

Larja e duarve derisa lëkura të bëhet e ashpër. Kontrollimi i dyerve përsëri e përsëri për t’u siguruar që janë mbyllur. Kontrollimi i sobës përsëri e përsëri për t’u siguruar që është fikur. Numërimi në modele të caktuara. Përsëritja e heshtur e një lutje, fjale ose fraze. Përpjekja për të zëvendësuar një mendim të keq me një mendim të mirë. Rregullimi i konservave tuaja që të jenë në të njëjtin drejtim. Ashpërsia varion OCD zakonisht fillon në vitet e adoleshencës ose të rriturit e rinj, por mund të fillojë edhe në fëmijëri. Simptomat zakonisht fillojnë me kalimin e kohës dhe kanë tendencë të ndryshojnë në ashpërsinë e tyre gjatë jetës. Llojet e obsesioneve dhe kompulsioneve që keni gjithashtu mund të ndryshojnë me kalimin e kohës. Simptomat përgjithësisht përkeqësohen kur jeni nën stres më të madh, përfshirë kohët e tranzicionit dhe ndryshimeve.

OCD, zakonisht mendohet të jetë një çrregullim gjatë gjithë jetës, mund të ketë simptoma të lehta deri të moderuara ose të jetë aq e rëndë dhe konsumon kohë sa të bëhet aftësuese.

Ekziston një ndryshim midis të qenit një perfeksionist – dikush që ka nevojë për rezultate ose performancë të përsosur – dhe të kesh OCD. Mendimet e OCD-së nuk janë thjesht shqetësime të tepruara për çështje reale në jetën tuaj ose pëlqimi për të pasur gjërat të pastra ose të rregulluara në një mënyrë të caktuar.

Nëse obsesionet dhe kompulsionet tuaja ndikojnë në cilësinë e jetës tuaj, shkoni te një profesionist i shëndetit mendor.

A po ju pengojnë mendimet obsesive të jetoni jetën tuaj plotësisht? Studio Psikologjie në Tiranë është këtu për të ndihmuar!

Mos lejoni që mendimet obsesive t’ju kontrollojnë më gjatë. Ekspertët tanë në Studio Psikologjie në Tiranë janë të gatshëm t’ju ndihmojnë të riktheni kontrollin dhe qetësinë në jetën tuaj. Ne ofrojmë trajtime efektive dhe të personalizuara për të adresuar nevojat tuaja unike.

Kontaktoni me ne sot për një konsultë fillestare dhe filloni udhëtimin tuaj drejt një mendje më të shëndetshme. Telefononi tani ose vizitoni faqen tonë të internetit për të bërë një takim. Ndihma është vetëm një hap larg!

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

Dhe nesë po pyesin sa kushton një seance te psikologu, me poshtë gjeni listen e cmimeve:

  • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
  • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/ 50€ euro
  • Terapi çifti seanca është 60 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Studio Psikologjie në Tiranë është këtu për të ndihmuar në përmirësimin e vetëvlerësimit dhe shëndetit tuaj mendor

Vetëvlerësimi dhe shëndeti mendor

Çfarë është vetëvlerësimi? Vetëvlerësimi është mënyra se si mendojmë për veten dhe vlera që i japim vetes. …

mendimet obsesive psikolog tirane

Mendimet obsesive

Çrregullimi obsesiv-kompulsiv (OCD) karakterizohet nga një model mendimesh dhe frikash të padëshiruara të njohura si …

Rezervoni sot një seancë psikologjike me psikolog ne Tirane

Terapia e Traumës

Çfarë është Terapia e Traumës? Trauma është një përvojë emocionale ose fizike intensive që mund të ketë efekte …