Artikuj

Rezervoni sot një seancë psikologjike me psikolog ne Tirane

Terapia e Traumës

Çfarë është Terapia e Traumës?

Trauma është një përvojë emocionale ose fizike intensive që mund të ketë efekte të qëndrueshme në shëndetin mendor dhe fizik të një personi. Terapia e traumës është një qasje terapeutike e projektuar për të ndihmuar njerëzit të përpunojnë dhe të kapërcejnë përvojat traumatike. Ky lloj terapie mund të jetë thelbësor për ata që kanë përjetuar ngjarje tronditëse si abuzime, aksidente, luftëra, ose katastrofa natyrore.

Përkufizimi i Traumës

Para se të eksplorojmë terapinë e traumës, është e rëndësishme të kuptojmë se çfarë nënkuptohet me traumë. Trauma mund të përkufizohet si një përgjigje emocionale ndaj një ngjarje të tmerrshme. Menjëherë pas ngjarjes, tronditja dhe mohimi janë reagime të zakonshme. Reagimet afatgjata përfshijnë emocione të paparashikueshme, rikthime të kujtimeve, marrëdhënie të ndërprera dhe simptoma fizike si dhimbje koke ose nauze.

Qëllimet e Terapisë së Traumës

Qëllimet kryesore të terapisë së traumës përfshijnë:

 • Përpunimi i përvojës traumatike: Ndihma për pacientin për të kuptuar dhe integruar përvojën traumatike në jetën e tij.
 • Reduktimi i simptomave të traumës: Lehtësimi i simptomave si ankthi, depresioni, rikthimet e kujtimeve dhe makthet.
 • Rikthimi i funksionimit të përditshëm: Ndihma për pacientin për të rifituar një ndjenjë normaliteti në jetën e përditshme.
 • Promovimi i qëndrueshmërisë dhe rritjes pas-traumatike: Nxitja e zhvillimit të strategjive për përballimin e vështirësive dhe qëndrueshmërisë për t’u përballur me sfida të ardhshme.

Llojet e Terapisë së Traumës

Ekzistojnë qasje të ndryshme në terapinë e traumës, secila me teknikat dhe metodologjitë e veta. Llojet kryesore të terapisë së traumës përfshijnë:

 1. Terapia Konjitive-(CBT): Kjo qasje ndihmon pacientët të identifikojnë dhe të modifikojnë mendimet dhe sjelljet negative të lidhura me traumën. Një formë specifike e CBT, e quajtur Terapia Kognitive-Biheviorale e Përqendruar në Traumë (TF-CBT), është veçanërisht efektive për fëmijët dhe adoleshentët.
 2. Desensibilizimi dhe Përpunimi me Lëvizje Oklulare (EMDR): Kjo teknikë përdor lëvizje të udhëzuara të syve për të ndihmuar pacientët të përpunojnë dhe të integrojnë kujtimet traumatike. EMDR është studiuar gjerësisht dhe konsiderohet efektive për të reduktuar simptomat e Çrregullimit të Stresit Post-Traumatik (PTSD).
 3. Terapia Psikodinamike: Kjo qasje eksploron se si përvojat e kaluara, përfshirë ato traumatike, ndikojnë në sjelljet dhe mendimet aktuale. Terapia psikodinamike mund të ndihmojë pacientët të kuptojnë dhe të zgjidhin konflikte emocionale të thella të lidhura me traumën.
 4. Terapia e Ekspozimit: Kjo formë e terapisë biheviorale ndihmon pacientët të përballen gradualisht me kujtimet traumatike në një mjedis të sigurt dhe të kontrolluar. Qëllimi është të reduktojë ankthin e lidhur me kujtimet traumatike dhe të përmirësojë aftësinë e pacientit për të menaxhuar këto kujtime.
 5. Terapia Somatike: Kjo qasje përqendrohet në ndjesitë fizike dhe trupore të lidhura me traumën. Përmes teknikave të ndërgjegjësimit trupor, pacientët mësojnë të lirojnë tensionet fizike dhe të rregullojnë përgjigjet emocionale.
 6. Terapia e Grupit: Pjesëmarrja në grupe mbështetëse me njerëz që kanë përjetuar përvoja të ngjashme mund të jetë shumë terapeutike. Grupet e terapisë së traumës ofrojnë një hapësirë të sigurt për të ndarë përvoja, për të marrë mbështetje dhe për të mësuar nga të tjerët.

Procesi Terapeutik

Procesi terapeutik fillon me një vlerësim të plotë nga një terapist i kualifikuar, i cili ndihmon në identifikimin e nevojave specifike të pacientit dhe zhvillimin e një plani të personalizuar të trajtimit. Faza kryesore të procesit terapeutik përfshijnë:

 • Vlerësimi dhe Stabilizimi: Fillimisht, terapisti përqendrohet në stabilizimin e pacientit, duke punuar për të reduktuar simptomat akute dhe për të përmirësuar sigurinë dhe stabilitetin emocional.
 • Përpunimi i Traumës: Pasi arrihet një nivel stabiliteti, terapisti ndihmon pacientin të përpunojë përvojat traumatike përmes teknikave të ndryshme terapeutike.
 • Integrimi dhe Shërimi: Faza e fundit e trajtimit synon të integrojë përvojën traumatike në jetën e pacientit, duke promovuar qëndrueshmërinë dhe rritjen pas-traumatike.

Përfitimet e Terapisë së Traumës

Terapia e traumës ofron përfitime të shumta, përfshirë:

 • Reduktimin e simptomave: Pacientët shpesh përjetojnë një reduktim të konsiderueshëm të simptomave të PTSD, ankthit dhe depresionit.
 • Përmirësimin e funksionimit të përditshëm: Terapia mund të ndihmojë pacientët të rifillojnë aktivitetet e përditshme dhe të përmirësojnë marrëdhëniet ndërpersonale.
 • Rritje personale: Shumë pacientë raportojnë se kanë zhvilluar një qëndrueshmëri më të madhe dhe një perspektivë të re mbi jetën pas përballjes me traumën.

Terapia e traumës është një proces kompleks dhe i personalizuar që kërkon kohë, përkushtim dhe mbështetjen e një terapisti të kualifikuar. Përmes teknikave dhe qasjeve të ndryshme, terapia e traumës mund të ndihmojë njerëzit të kapërcejnë përvojat traumatike, të përmirësojnë cilësinë e jetës dhe të promovojnë një rritje personale të rëndësishme. Nëse keni përjetuar një përvojë traumatike, është e rëndësishme të dini se nuk jeni vetëm dhe se ekziston ndihmë e disponueshme për ju.

Rezervoni sot një seancë psikologjike me psikologe ne Tirane

A ke përjetuar një përvojë traumatike që po ndikon në jetën tënde të përditshme? Mos e përballo gjithçka vetëm. Në Studio Psikologjike, ofrojmë këshillim psikologjik profesional dhe të përshtatur, duke përdorur teknikat më efektive të terapisë së traumës. Ekspertët tanë janë të gatshëm të të ndihmojnë të kapërcesh të kaluarën dhe të ndërtosh një të ardhme më të mirë, me rezultate konkrete dhe të qëndrueshme.

Mos prit më gjatë. Na kontakto sot për të filluar rrugën tënde të shërimit dhe për të rifituar qetësinë që meriton. Telefononi studion tonë për të caktuar një takim ose vizitoni faqen tonë të internetit për më shumë informacion.

Studio Psikologjike: mirëqenia juaj është prioriteti ynë!

Konsulta online nëpërmjet SKYPE, WHATSAPP, VIBER Na kontakto në skype në adresën studio.psikologjie.

Dhe nesë po pyesin sa kushton një seance te psikologu, me poshtë gjeni listen e cmimeve:

 • Seanca e konsultës – 60 minuta, 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Seancat e Psikoterapisë fillojnë 5000 lekë të reja/ 50€ euro
 • Terapi çifti seanca është 60 minuta kushton 7500 lekë të reja/75 euro

info@studiopsikologjie.al

+355692642618

Studio Psikologjie në Tiranë është këtu për të ndihmuar në përmirësimin e vetëvlerësimit dhe shëndetit tuaj mendor

Vetëvlerësimi dhe shëndeti mendor

Çfarë është vetëvlerësimi? Vetëvlerësimi është mënyra se si mendojmë për veten dhe vlera që i japim vetes. …

mendimet obsesive psikolog tirane

Mendimet obsesive

Çrregullimi obsesiv-kompulsiv (OCD) karakterizohet nga një model mendimesh dhe frikash të padëshiruara të njohura si …

Rezervoni sot një seancë psikologjike me psikolog ne Tirane

Terapia e Traumës

Çfarë është Terapia e Traumës? Trauma është një përvojë emocionale ose fizike intensive që mund të ketë efekte …