Artikuj

Zemërimi, frika, lumturi: emocionet e “lexuar” në tru

Zemërimi, frika, lumturi: studio psikologjieemocionet e “lexuar” në tru

Për herë të parë studiuesit kanë vënë re disa modele nervore që janë aktivizuar kur provojme ndjenja të ndryshme emocionale . Studimi shtrihet në fushën e ” leximit të mendjes “, ndaj ndjenjave , duke aplikuar teknika të leximit të te dhëna mekanike nga makina funksionale e Imazheve te rezonancës magnetike

Zemërimi , frika , lumturia , emocioni ” leximi ” nga truri

Çfarë ndodh në tru kur ne përjetojmë emocionet e ndryshme ? Për herë të parë një grup i studiuesve në Universitetin Carnegie Mellon amerikan ka theksuar , ” leximin e tyre ” fale një teknikë  të qarte dhe funksionale si Imazhet e rezonancës magnetike .

Studiuesit ishin në gjendje për të ndjekur mënyra të ndryshme në të cilat qelizat nervore janë aktivizuar kur kemi provuar 9 lloje të ndryshme të emocioneve . Zemërim , neveri , zili , frike , lumturi ,kënaqësi , krenari , trishtim dhe turpi. janë njohur nga studiuesit duke respektuar modelet e ndryshme të neuroneve qe aktivizohen herë pas here nga çdo emocion .

Studimi , i publikuar në PLoS ONE , shtrihet në fushën e ” leximit të mendjes “, ndaj ndjenjave , duke aplikuar teknika të leximit mekanik të te dhënave  funksionale nga Imazhet e rezonancës magnetike .

Deri më tani kërkimi i këtyre skemave të cilat janë në gjendje për të lejuar ‘ leximin ‘ e mendjes , megjithatë , ka qenë kryesisht i pasuksesshëm për disa arsye : për shembull ,sinqeriteti jo i plotë i njerëzve të përfshirë në eksperimente , ose  “rënia”  emocionale që ajo ka në shqyrtimin e të njëjtit imazh disa herë, duke treguar rënie emocionale .

Për të shmangur këto pengesa , studiuesit vendosen të përdorin një grup prej 10 aktorësh të cilive u  dhanë detyrën për të identifikuar veten e tyre dhe për tu kontrolluar në situata të caktuara , dhe pastaj provonin emocionet . Kjo menyre e re  ka lejuar për herë të parë për të identifikuar me siguri të madhe, dhe shumë më te lartë se ajo që është bërë deri më tani , një shumëllojshmëri te modeleve nervore që lidhen me

emocione të veçanta . Një nga qëllimet e ardhshme  që do të zhvillojnë studiuesit është aftësia për të lexuar emocionet që  përpiqemi  ti shtypim apo ato të shumllojshme,si dhe kombinimet e emocioneve  të kundërta ,( si pershembull: kombinimin e gëzimit dhe të zilisë që mund të ngjall lajmi për një gjë shumë të mirë  te nje ndodhie te një mikut tuaj .)

truri 1

Qeni im i zi, që quhej Depresion!

Simptomat psikologjike dhe mentale si (#Ankthi, #depresioni, #dëshpërimi …) nuk janë dhimbje që të fshihen dhe …

Ankthi i mëngjesit: shkaqe dhe këshilla të dobishme!

Ankthi i mëngjesit: shkaqe dhe këshilla të dobishme! Në mënyrë ideale, secili prej nesh duhet të zgjohet i relaksuar, …