Tag: Psikoterapi

20 Dhimbje Fizike që Lidhen me një Gjëndje Emocionale Konkrete

20 Dhimbje Fizike që Lidhen me një Gjëndje Emocionale Konkrete

Çdo dhimbje që ne përjetojmë në nivel fizik mund të çoj në një gjëndje të veçantë emocionale, që do të thotë se si ne mendojmë brënda nesh. Sigurisht nga kjo pikëpamje nuk ka rregulla fikse dhe origjina e dhimbjes fizike mund të jetë shumë e ndryshme.
Ky klasifikim i thjeshtë vlen sidomos kur kemi përshtypjen se dhimbjet e trupit që ne po përjetojmë nuk kanë një origjinë të vërtetë fizike dhe pasi e kemi vërtetuar me analizat e bëra, por është një shprehje e emocioneve tona dhe gjëndjes që po jetojmë.
Disa dhimbje fizike, për shembull, mund të jenë të lidhura me stresin emocional. Shembulli më i zakonshëm është i përfaqësuar nga dhimbja e koke apo nga tensioni në qafë. Nga dhimbja e trupit tonë, në qoftë se ne duam, ne mund të përpiqemi për të deshifruar gjendjen tonë emocionale dhe për të kuptuar se çfarë po ndodh brënda nesh.
Zonat e Dhimbjes dhe Shkaqet e Mundshme

Read more

9 Gjërat që duhet të bëni kur dikush ju ka Lënduar

9 Gjërat që duhet të bëni kur dikush  ju ka Lënduar

Të jesh në gjëndje për të vënë lëndimet e kaluara në perspektivë nuk do të thotë se ju do të jetë i imunizuar nga të qënit të lënduar në të tashmen. Nëse ju jeni përreth njerëzve për shumë kohë, do të përfundoni të lënduar nga dikush.
9 Gjërat që duhet të bëni kur dikush ju ka Lënduar
Modelet e së kaluarës që keni përdorur kur ju kanë  lënduar nuk janë ato që doni të vazhdojnë. Pra, këtu janë disa hapa që ju mund të ndërmerrni për t’u marrë me situata të reja. Ato do ju ndihmojnë të zhvilloni disa teknika të reja dhe ju ndalojnë të reagoni nga lëndime të reja në mënyra të vjetra.

Read more

Unë jam në depresion ? 10 Zilet e alarmit që nuk duhen nënvlerësuar

Unë jam në depresion ? 10 Zilet e alarmit që nuk duhen nënvlerësuar

Sipas të dhënave të raportuara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, sot 350 milionë njerëz në mbarë botën vuajnë nga depresioni, dhe një në 20 kanë raportuar se kanë pasur të paktën një episod depresiv në të kaluarën. Përqindja e personave që vuajnë nga depresioni është rritur në vitet e fundit, dhe arsyet për këtë janë komplekse dhe sigurisht nuk i atribuohen një faktori të vetëm.
Kini parasysh se depresioni në përgjithësi nuk është i papritur. Në shumicën e rasteve ai është i paraprirë nga ditë ose javë gjatë së cilës personi përjeton simptomat psikologjike, emocionale dhe fizike të cilave shpesh nuk i jepet rëndësi. Ndërkohë, këtu janë disa këmbana alarmi që mund të sinjalizojnë rrezikun e të qënit në fazën fillestare (ose fazën e krijuar tashmë) të një episodi depresiv.

Unë jam në depresion, 10 Zilet e alarmit që nuk duhen nënvlerësuar

Read more

Vuajtja emocionale. Strategjia mbrojtëse e iriqit

Vuajtja emocionale. Strategjia mbrojtëse e iriqit

Vuajtja emocionale. Strategjia mbrojtëse e iriqitDhimbja i ndryshon njerëzit. Askush nuk do të jetë kurrë i njëjtë pas vdekjes së një personi të dashur, një ndarje ,një tradhëtie etj. Plagët mund të shërohen, por shenjat do të kujtohen gjithmonë çfarë ishte dhe çfarë nuk do të jetë. Tentimi për të penguar injoruar dhimbjen, shërben vetëm për ta lëvizur atë diku tjetër, sepse kur vuajtja bëhet e padurueshme, mëndja bën mbrojtje gjithnjë e më të ngurtë dhe jofunksionale : si mohimin, projeksionin, identifikimi projektiv janë vetëm disa nga shumë “etiketat” e dobishme klinike për të klasifikuar asgjë më shumë se mënyrat e mbijetesës ndaj dhimbjes psikologjike, kur kjo e tejkalon pragun subjektiv të durimit.
Read more

Gjërat më pak të dobishme për ti thënë dikujt që ndihet keq

Gjërat më pak të dobishme për ti thënë dikujt që ndihet keq

… dhe 5 mënyra që me të vërtetë të jeni aty për dikë që ka nevojë për
ju.
Merrni parasysh skenarët e meposhtëm:

-Një fëmijë kthehet në shtëpi duke qarë sepse është grindur me shoqen e ngushtë-por kur pyesni se çfarë ka ndodhur refuzon të diskutoj rreth saj.
-Një student kolegji është i mërzitur për shkak se do largohet nga shtëpia për herë të parë por edhe pse ai mundohet të sillet ashpër,mund të kuptohet që ai po vuan.
-Një femër e re po kalon një kohë të vështirë si pasojë e prishjes së fejesës së saj por në thellësi ajo akoma përkujdeset për atë.
-Një atleti i është ndaluar nga doktori i tij pjesëmarrja në një garë të rëndësishme për shkak të ndonjë  lëndimi të rrezikshëm.
-Një e ve është akoma e lënduar nga vdekja e bashkëshortit  të  saj, e shokut të saj të ngushtë për dekada të tëra.

Gjërat më pak të dobishme për ti thënë dikujt që ndihet keq

Read more

9 Mënyra të fuqishme psikologjike për të qetësuar mëndjen tuaj në Ankth.

9 Mënyra të fuqishme psikologjike për të qetësuar mëndjen tuaj në Ankth

Si të ndalojmë të menduarit e tepërt të gjërave dhe të ecim përpara ?

Ankthi-një nga problemet më të shpeshta që ne hasim tek njerëzit çdo ditë. E gjithë kjo nuk është diçka negative,por ne akoma nuk dimë të ndalojmë. Edhe pse ne jemi shumë familjarë me të,asnjëherë nuk dimë si ta parandalojmë ankthin pa na konsumuar totalisht.
Mendimet e shqetësuara mund t’ju pengojnë dhe t’ua bëjnë më të vështirë marrjen e vendimeve dhe të gjeni zgjidhje për çfarëdo problemi që ju shqetëson . Ankthi mund t’ju çojë drejt të menduarit të tepërt të gjërave e cila ju bën më të shqetësuar,gjë e cila ju drejton drejt të menduarit të tepërt të gjërave…dhe kështu në vazhdim.Por si mund të dalim nga ky rreth vicioz? Thjesht të treguarit e mendimeve negative nuk funksionon sepse do të rifillojnë përsëri  dhe ndonjëherë me më shumë intensitet.Por ka shumë teknika efektive që ju mund ti huazoni nga Reduktimi i stresit dhe terapive të njohjes së sjelljeve.Më poshtë do gjeni 10 strategji që do ju ndihmojnë të ecni përpara.
9 Mënyra të fuqishme psikologjike për të qetësuar mëndjen tuaj në Ankth.
1 • Distancimi njohës :Mundohuni të shihni mendimet tuaja ankthioze si supozime dhe jo si fakte. Mëndja juaj po mundohet t’ju mbrojë duke parashikuar se çfarë mund te ndodhë. Vetëm fakti që ajo mund të ndodhë nuk do të thotë që ajo do ndodhi. Në fakt ju duhet të shihni fakte objektive. Sa propabilitet ka që rezultati të jetë negativ? Në të vërtet a mund të ndodhë diçka e mire? Çfarë mendoni se ka më shumë gjasa të ndodhë,bazuar në eksperiencat e kaluara dhe nga informacionet e tjera që ju keni në lidhje me situatën?
Read more

A keni ndonjë prej këtyre mendimeve toksike për partnerin tuaj?

A keni ndonjë prej këtyre mendimeve toksike për partnerin tuaj?

Mendimet toksike mund të shkatërrojnë marrëdhëniet nëse nuk i kontestojmë ato.
Nëse keni probleme të rëndësishme me partnerin tuaj intim, kjo mund të tregojë se marrëdhënia juaj po bëhet, ose tashmë është, toksike. Më poshtë është një listë me 9 mendime parësore toksike. Pse nuk ma lexon dot mëndjen?
 mendime toksike
Ndërkohë që mund të ketë të vërteta themelore për këto lloje mendimesh toksike, për çiftet që kanë marrëdhënie të shëndetshme, është shkalla në të cilën ju deformoni, e teproni dhe fokusoheni më tepër nga ç’duhet mbi ta, ajo që mund ta përthithë gëzimin nga dashuria e shëndetshme. Të jesh  në gjëndje të kërkosh dhe pastaj të ndalesh, në cilësitë dhe sjelljet pozitive të partnerit tuaj është çelësi për të kapërcyer këto mendime toksike rreth tij ose saj.
Read more

12 Llojet e dhimbjeve që lidhen me gjëndjen emocionale

12 Llojet e dhimbjeve që lidhen me gjëndjen emocionale

12 Llojet e dhimbjeve qe lidhen drejtpërdrejtë me gjëndjen emocionale

Sa ndikojnë emocionet tek dhimbjet kronike. “Studimet kanë treguar se dhimbja kronike nuk shkaktohet vetëm nga dëmtimi fizik, por edhe nga stresi dhe gjëndja emocionale .” Gjithashtu ,dhimbja fizike funksionon si paralajmërues, e cila i tregon personit që ka ende punë per të bërë në aspektin emocional dhe të 12 llojet e dhimbjeve emocionale.
Atëherë, çfarë tregon dhimbja kronike në lidhje me gjëndjen emocionale të tij ose të saj ? Ti hedhim një vështrim !
Read more

Si rendi juaj i lindjes formëson Personalitetin tuaj

Si rendi juaj i lindjes formëson Personalitetin tuaj

A keni pyetur ndonjëherë pse motra apo vëllai juaj shpesh e ka mëndjen në një vend tjetër,tek një pikturë, foto dhe fletecën bën shëtitje në natyrë, në vend që të bashkohet në një veprimtari me fqinjët e lagjes pas shkollës? Apo ndonjë prej anëtarëve të familjes suaj ndonjëherë ankohet se ju jeni shumë autoritar? Nëse pyetje si këto vijnë edhe në familjen tuaj, ju nuk jeni vetëm. Kjo ndodh në të gjitha familjet dhe rendi i lindjes luan një rol të madh. Read more

7 modele të zakonshme të mendimit negativ (dhe si të përballemi me to)

7 modele të zakonshme të mendimit negativ (dhe si të përballemi me to)

7 modele të zakonshme të mendimit negativ (dhe si të përballemi me to)Dihet që të menduarit negativisht krijon një realitet të bazuar në negativitet.
Por ajo që mund t’ju habisë është se ekziston një grup kryesor prej 7 modelesh të mendimeve negative që kontribuojnë në këtë realitet.
Read more

Qeni im i zi, që quhej Depresion!

Simptomat psikologjike dhe mentale si (#Ankthi, #depresioni, #dëshpërimi …) nuk janë dhimbje që të fshihen dhe …

Ankthi i mëngjesit: shkaqe dhe këshilla të dobishme!

Ankthi i mëngjesit: shkaqe dhe këshilla të dobishme! Në mënyrë ideale, secili prej nesh duhet të zgjohet i relaksuar, …

Çfarë  është zgjidhja e tentuar?

Çfarë  është zgjidhja e tentuar? Çfarë kanë të përbashkët të gjitha situatat problematike që ende nuk kanë …