Artikuj

Fobia sociale, kur frika të jesh i gjykuar tejkalon çdo gjë tjetër !

Fobia sociale, kur frika të jesh i gjykuar tejkalon çdo gjë tjetër !

Fobia sociale është një çrregullim ankthi fillimi i të cilit zakonisht ndodh në adoleshencë ose moshën e rritur të hershme dhe karakterizohet nga vështirësia e një sjellje të papërshtatshme në sytë e të tjerëve nga frika se gjykohet dhe tallet nga të nga tjerët.


Ankthi rrjedh nga besimi se do të jetë një situat me siklet të madh dhe poshtëruese në qoftë se performanca nuk do të jetë e përshtatshme. Pikërisht për këtë arsye priren për të adoptuar sjellje shmangëse kundrejt kushteve të llojeve të ndryshme në të cilat ju mund të jeni në siklet. Kur ju jeni të detyruar të përballeni e bëni atë me vuajtje të mëdha, dhe me shumë frikë se do të gjykuar.
Eziston vetëm një vazhdimësi mes dëshirës për të bërë një përshtypje pozitive tek të tjerët dhe kuptimit se nuk do ja dilni.
Kjo mund të ndodhë në situata të caktuara (për shembull, kur ju keni për të kryer një aktivitet të veçantë në publik, kur keni për të një provim,duhet të hani së bashku me të tjerët, të zhvilloni një takim, përballjen me një intervistë pune …), ose në raste më të rënda të përgjithësohet për të gjitha rastet e bashkëveprimit me të tjerët. Në disa nga këto raste përmendet çrregullime të personalitetit avoidant/shmangës.
Kush është viktimë nga fobia sociale vuan nga ankthi paraprak (e cila ndodh kur ju imagjinoni situatën e tmerrshme me turp, ndjenjat e paaftësisë, dështimit, poshtërimit), të cilat mund të zhvillohen në sulm/atak paniku.
Parashikimi i dështimit në mënyrë të pashmangshme të çon për të ngritur dhe për të rritur ankthin. Atëherë kur dështimi vjen me të vërtetë përqëndroheni në të, duke rritur frikën e përballimit më tej të situatës dhe duke u përpjekur për të shmangur atë në çdo mënyrë. Është një gjëndje që, në qoftë se nuk zgjidhet në mënyrë e duhur bëhet kronike.
Një nga shkaqet e çrregullimit mund të jetë një ndikim negativ në vetëbesimin dhe perceptimin e vetes.
Duke qenë një fobi flasim për një frikë iracionale, e cila nganjëherë mund të njihet si e tillë, por që ende nuk jeni në gjendje për ta kontrolluar.
Nga ana tjetër, përvoja traumatike sociale të tilla si ngacmimi, tallja, refuzimi mund të demaskojnë ose të përkeqësojnë frikën.
Në varësi nga shkalla e frikës, është shumë e vështirë për të edhe të kërkoni ndihmë gjithmonë për frikën pasi gjith kohën jeni të preokupuar se mos bëni një përshtypje të keqe dhe gjykoheni.
Ashtu si të gjitha fobitë, edhe fobia sociale mund të shërohet përmes psikoterapisë që synon që ta bëj personin të marrë kontrollin e ankthit duke e eliminuar atë me kohë, për të rigjetur vetëbesimin e humbur në vetvete dhe të kenë aftësi për t’u marrë me situata të tilla sociale që i kishin frikë.
psikologjia fobia sociale.jpg

Qeni im i zi, që quhej Depresion!

Simptomat psikologjike dhe mentale si (#Ankthi, #depresioni, #dëshpërimi …) nuk janë dhimbje që të fshihen dhe …

Ankthi i mëngjesit: shkaqe dhe këshilla të dobishme!

Ankthi i mëngjesit: shkaqe dhe këshilla të dobishme! Në mënyrë ideale, secili prej nesh duhet të zgjohet i relaksuar, …